Drugačiji pogled na ljubomoru

Paula

black cat
VIP
Poruka
34.131
Skoro sam na insta poslušala jednu pametnu ženu koja mi je dala jedan novi pogled na ovu stvar.

Iako se ljubomora smatra negativnom osobinom, jer guši i onog ko je ima i potencijalnog partnera, ipak za ljude koji vode računa o sebi i svojim potrebama, predložila je sledeće.

Kada osećamo ljubomoru na neku osobu, nečiji odnos itd prvo što treba da primetimo jeste na šta smo tačno ljubomorni ili zavidni. Ukoliko identifikuje mo tu stvar, onda nam ona otkriva kojim putem treba da idemo da ispunimo tu potrebu. Teza je i logično je da ljubomora nam lako otkriva šta nam je zaista bitno i šta bismo želeli da imamo ili budemo ili vezu koju bismo želeli da imamo.

Šta mislite o tome i šta vama otkriva ljubomora što se tiče partnerskih odnosa? Imate li što želite, ima li nečeg što još niste ostvarili?

Meni je mnogo značilo slušanje tog Reelsa, baš sam promenila put.

7wirr2.jpg

Топ у смислу, као ђуле су, па су за топ?

Мсм...ове моје рибе не би биле љубоморне на касирку у Махију, све да касирку нагнам преко касе на сред Махија у сред највеће гужве.
Pa i na druge koje me pogledaju,nego sa kasirkama imam interakciju pa je akcenat na njima

Skoro sam na insta poslušala jednu pametnu ženu koja mi je dala jedan novi pogled na ovu stvar.

Iako se ljubomora smatra negativnom osobinom, jer guši i onog ko je ima i potencijalnog partnera, ipak za ljude koji vode računa o sebi i svojim potrebama, predložila je sledeće.

Kada osećamo ljubomoru na neku osobu, nečiji odnos itd prvo što treba da primetimo jeste na šta smo tačno ljubomorni ili zavidni. Ukoliko identifikuje mo tu stvar, onda nam ona otkriva kojim putem treba da idemo da ispunimo tu potrebu. Teza je i logično je da ljubomora nam lako otkriva šta nam je zaista bitno i šta bismo želeli da imamo ili budemo ili vezu koju bismo želeli da imamo.

Šta mislite o tome i šta vama otkriva ljubomora što se tiče partnerskih odnosa? Imate li što želite, ima li nečeg što još niste ostvarili?

Ljubomora je no-no!

ljubomora je po meni jedan vid mrznje = negativno osecanje.
moze da me podstakne da promislim zasto sam na nekoga ljubomoran ali je i dalje "mala mrznja"
tako da ... previse sam romantican i stara skola
i nisam ljubomoran iz razloga sto se uvek setim stiha
"sta bi dao da si na mom mestu da te mrze a da ti se dive"

i zaista je tako mnogo puta od bliskih ljudi cuo da ih odusevljava taj moj nacin komunikacije "lagano i neposredno"
sto si i videla :D
ne opterecujem se kako drugi funkcionisu ja se ponasam kako meni prija
i trudim se da ne nerviram ljude.......ajde dobro lazem, ponekad se trudim :lol:

Ljubomora je vrsta straha koji subjekt oseća kada procenjuje da bi voljena osoba mogla zavoleti nekog trećeg. Dakle, za ljubomoru je potrebno troje. Svrha osećanja ljubomore je da pokrene subjekta na ona ponašanja kojima će zaštititi svoj odnos ljubavi. Iako je ljubomora zasnovana na strahu, ona pokreće kompleksne reakcije od kojih su četiri tipične: mržnja-destrukcija, ljutnja-napad, tuga-povlačenje i strah-ugadjanje. Ljubomora je sasvim adekvatno i korisno osećanje ukoliko se oseća u situacijama u kojima stvarno postoji mogućnost da objekt ljubavi zavoli nekog trećeg, ukoliko se izražava na socijalno prihvatljiv način i ukoliko doprinosi očuvanju veze. Pošto preterana i neadekvatna ljubomora umesto da sačuva odnos ljubavi dovodi do njegovog uništenja, mnogi ljudi pogrešno veruju da je ljubomora sama po sebi nekakvo patološko osećanje. Zbog toga se trude da priguše i potisnu sopstveno osećanje ljubomore, a partnerovu ljubomoru doživljavaju kao znak duševne bolesti.Sasvim drugu krajnost predstavljaju osobe koje izjednačuju ljubav i ljubomoru, tako da na osnovu prisustva ili odsustva ljubomore zaključuju da ima ili nema Ijubavi.
Da bi neko mogao osetiti ljubomoru, on prvo mora voleti. Zbog toga je ljubomora jedno od prirodnih osećanja u odnosu Ijubavi. Tačno je da se Ijubomora, za razliku od zavisti s kojom se često meša, javlja samo u odnosu ljubavi, ali ne postoji nikakva veza izmedu intenziteta Ijubavi i intenziteta ljubomore. Pa ipak neki ljudi veruju da ovakva veza postoji, tako da pojavu svoje ili partnerove ljubomore shvataju kao kvalitativan i kvantitativan "dokaz" ljubavi.
Interesantno je da preklapanje Ijubavi i ljubomore nalazimo i u Zakoniku Ijubavi iz XII veka, gde dva člana govore o tome: član 21. - "Prava ljubomora čini da ljubavna naklonost uvek raste" i član 22. - "Sumnja i ljubomora koja iz nje proizlazi povećavaju Ijubavnu naklonost."

izvor: "Formule ljubavi" , autor Milivojevic

E sad, ja sam pre nekog vremena doživela ljubomoru kada sam ukapirala da je moj bivši u vezi sa novom ženskom. I to sam toliko bila ljubomorna da mi se slošilo ozbiljno tih dana. Kad sam tad analizira la, i sad, o čemu se to zapravo radilo, shvatila sam da mi se to pokrenulo najviše kad sam pretpostavila da su na njegovom selu gde je meni bilo jako lepo s njim. Misleći dalje o tome, dođoh do moje stare stvari upakovane u novo ruho, da želim zapravo život sa njim, koliko god bežala od porodice, ipak je negde želim. Želim da radi na polju i u bašti, ja da skuvam, da jedemo zajedno, da bude moj "seljak" . Baštovan. Da se trudi za nas. Naravno, nije tu bitan on, već želja negde upakovana u sasvim druge forme. A mislila sam da želim samo sex. Nego zašto nisam bila toliko ljubomorna na pomisao da se sexaju negde drugde, već baš na tom selu?

Ljubomora je vrsta straha koji subjekt oseća kada procenjuje da bi voljena osoba mogla zavoleti nekog trećeg. Dakle, za ljubomoru je potrebno troje. Svrha osećanja ljubomore je da pokrene subjekta na ona ponašanja kojima će zaštititi svoj odnos ljubavi. Iako je ljubomora zasnovana na strahu, ona pokreće kompleksne reakcije od kojih su četiri tipične: mržnja-destrukcija, ljutnja-napad, tuga-povlačenje i strah-ugadjanje. Ljubomora je sasvim adekvatno i korisno osećanje ukoliko se oseća u situacijama u kojima stvarno postoji mogućnost da objekt ljubavi zavoli nekog trećeg, ukoliko se izražava na socijalno prihvatljiv način i ukoliko doprinosi očuvanju veze. Pošto preterana i neadekvatna ljubomora umesto da sačuva odnos ljubavi dovodi do njegovog uništenja, mnogi ljudi pogrešno veruju da je ljubomora sama po sebi nekakvo patološko osećanje. Zbog toga se trude da priguše i potisnu sopstveno osećanje ljubomore, a partnerovu ljubomoru doživljavaju kao znak duševne bolesti.Sasvim drugu krajnost predstavljaju osobe koje izjednačuju ljubav i ljubomoru, tako da na osnovu prisustva ili odsustva ljubomore zaključuju da ima ili nema Ijubavi.
Da bi neko mogao osetiti ljubomoru, on prvo mora voleti. Zbog toga je ljubomora jedno od prirodnih osećanja u odnosu Ijubavi. Tačno je da se Ijubomora, za razliku od zavisti s kojom se često meša, javlja samo u odnosu ljubavi, ali ne postoji nikakva veza izmedu intenziteta Ijubavi i intenziteta ljubomore. Pa ipak neki ljudi veruju da ovakva veza postoji, tako da pojavu svoje ili partnerove ljubomore shvataju kao kvalitativan i kvantitativan "dokaz" ljubavi.
Interesantno je da preklapanje Ijubavi i ljubomore nalazimo i u Zakoniku Ijubavi iz XII veka, gde dva člana govore o tome: član 21. - "Prava ljubomora čini da ljubavna naklonost uvek raste" i član 22. - "Sumnja i ljubomora koja iz nje proizlazi povećavaju Ijubavnu naklonost."

izvor: "Formule ljubavi" , autor Milivojevic
Izgleda da ja onda pišem o zavisti. Mada ne shvatam razliku.
Ja nikad nisam ljubomorna na neku treću osobu, već na odnos koji imaju. Možda je to onda zavist.

Česta je ovo stvar u današnje vreme. Neka polazna tačka kod mene jeste utvrđivanje da li je u pitanju ljubomora (jelousy) ili zavist (envy) jer ljudi ova 2 baš često mešaju.

Ljubomora (jealousy) - strah da će se izgubiti ljubav, pažnja i privrženost partnera. Uglavnom potiče od neke lične nesigurnosti i/ili straha da osoba nije dovoljno dobra za partnera, može se javiti kada jedan partner vidi da drugi provodi više vremena/blizak je sa suprotnim polom.
U osnovi je ljubomora prilično česta stvar i može se raditi na njoj. Kada se prevaziđe svi budu na nekom dobitku.

Zavist (envy) - želja da osoba ima ono šta druga nema. Tipa ako neko nije zadovoljan u vezi tj. ako nema ono šta vidi kod drugih može se javiti zavist prema drugima ili se pak negativne emocije mogu prebaciti na partnera u kontekstu kako oni mogu, a mi ne i sl. Ovde stvari takođe mogu da odu u neku ekstremnu toksičnos - suštinski rečeno zavist je ono što ubija veze.

Fun fact - zavist (envy) je jedan od 7 smrtnih grehova i za njega se kaže da je jedini greh koji ne daje nikakvo zadovoljstvo. Drugi gresi su zabavni pohlepa, proždrljivost, blud - to se zove a good time 😈

primenjujem tja metod godinama, ljubomora je samo znak da želim to što taj drugi ima, ali blokiram sebe

Izgleda da ja onda pišem o zavisti. Mada ne shvatam razliku.
Ja nikad nisam ljubomorna na neku treću osobu, već na odnos koji imaju. Možda je to onda zavist.
Može da bude i kombinacija oba, ljubomora je uglavnom kratkotrajna i drži dok ima neke vizuelne interakcije, zavist da druge strane ubija u pojam non-stop i negativno utiče na svakodnevni život. Da li jedno ili drugo od ta dva nije ni toliko bitno, bitnija stvar je intenzitet tih emocija i šta one donose.

Топ у смислу, као ђуле су, па су за топ?

Мсм...ове моје рибе не би биле љубоморне на касирку у Махију, све да касирку нагнам преко касе на сред Махија у јеку највеће гужве.
A zašto ne bi? Šta fali kasirki iz maxija? Ako ti je privlačna i recimo da imate dobar sex zar je bitno što je kasirka? Ako želiš da je povališ na sred maxi ja? Čovek može biti ljubomoran na tu strast.

Potrudi se da razumeš temu, možeš ti to. 🤗

Procitao sve i potpuno razumem :) Jednostavno, kod mene je ljubomora stvar koju ne tolerisem ni trunku.
Oko toga nema pregovora.
Ljubomora je posledica ili posesivnosti ili zavisti. Dakle, ili neko zeli da te poseduje, ili ti zavidi.
Da me poseduje ne moze niko. Da zavidi moze, ali ne zelim u blizini osobe koje mi zavide na bilo cemu.

Treba poci od sebe, i ne ciniti drugima ono sto zelis da drugi cine tebi, a to su dva prosta pitanja (nadam se, retoricka):

1. Da li ti mozes da budes prijatelj/partner sa nekim prema kome osecas zavist? Pri tome ne mislim na ono 'ah, zavidim mu kako ima lepu dnevnu sobu okrenutu ka suncu' - to je benigno, vec ozbiljnu, pravu zavist.
2. Da li ti mozes da budes prijatelj/partner sa nekim koga zelis da posedujes, da upravljas njegovim vremenom?

Česta je ovo stvar u današnje vreme. Neka polazna tačka kod mene jeste utvrđivanje da li je u pitanju ljubomora (jelousy) ili zavist (envy) jer ljudi ova 2 baš često mešaju.

Ljubomora (jealousy) - strah da će se izgubiti ljubav, pažnja i privrženost partnera. Uglavnom potiče od neke lične nesigurnosti i/ili straha da osoba nije dovoljno dobra za partnera, može se javiti kada jedan partner vidi da drugi provodi više vremena/blizak je sa suprotnim polom.
U osnovi je ljubomora prilično česta stvar i može se raditi na njoj. Kada se prevaziđe svi budu na nekom dobitku.
Ali pogledaj temu, tema nije ljubomora.
Zavist (envy) - želja da osoba ima ono šta druga nema. Tipa ako neko nije zadovoljan u vezi tj. ako nema ono šta vidi kod drugih može se javiti zavist prema drugima ili se pak negativne emocije mogu prebaciti na partnera u kontekstu kako oni mogu, a mi ne i sl. Ovde stvari takođe mogu da odu u neku ekstremnu toksičnos - suštinski rečeno zavist je ono što ubija veze.
Ali pogledaj temu. Drugačiji pogled. Šta onda ta osoba koja ima zavist može da zaključi o toj svojoj vezi?
Fun fact - zavist (envy) je jedan od 7 smrtnih grehova i za njega se kaže da je jedini greh koji ne daje nikakvo zadovoljstvo. Drugi gresi su zabavni pohlepa, proždrljivost, blud - to se zove a good time 😈
To nije fun fact, Hej 🙂

Procitao sve i potpuno razumem :) Jednostavno, kod mene je ljubomora stvar koju ne tolerisem ni trunku.
Oko toga nema pregovora.
Ljubomora je posledica ili posesivnosti ili zavisti. Dakle, ili neko zeli da te poseduje, ili ti zavidi.
Da me poseduje ne moze niko. Da zavidi moze, ali ne zelim u blizini osobe koje mi zavide na bilo cemu.
Čekaj, nisi nekad osetio potrebu da se na poslu takmičiš sa nekim? Nisi nikad osetio ni najmanju zavist što neko ima što ti nemaš? Onda si srećan čovek.
Treba poci od sebe, i ne ciniti drugima ono sto zelis da drugi cine tebi, a to su dva prosta pitanja (nadam se, retoricka):

1. Da li ti mozes da budes prijatelj/partner sa nekim prema kome osecas zavist? Pri tome ne mislim na ono 'ah, zavidim mu kako ima lepu dnevnu sobu okrenutu ka suncu' - to je benigno, vec ozbiljnu, pravu zavist.
A zašto misliš da tema priča o ozbiljnoj zavisti a ne i o benignoj? Osetiš blagu zavist što nekome prozor gleda na četinar, a tebi na parking?
2. Da li ti mozes da budes prijatelj/partner sa nekim koga zelis da posedujes, da upravljas njegovim vremenom?
Ne razumem ovo. Ko koga da poseduje? Niko nikog ne poseduje.

Čekaj, nisi nekad osetio potrebu da se na poslu takmičiš sa nekim? Nisi nikad osetio ni najmanju zavist što neko ima što ti nemaš? Onda si srećan čovek.

A zašto misliš da tema priča o ozbiljnoj zavisti a ne i o benignoj? Osetiš blagu zavist što nekome prozor gleda na četinar, a tebi na parking?

Ne razumem ovo. Ko koga da poseduje? Niko nikog ne poseduje.

Kao klinac sam osecao potrebu da se takmicim, ali sam to vrlo brzo, vec sa dvadesetak godina, prevazisao.
Smatram da zrela osoba ne bi trebalo da ima potrebu da se takmici.
Isto i sa zaviscu sa time sto neko nesto ima a ja nemam.

Sto se tice ozbiljne i benigne zavisti, naravno da je razlika ogromna i da to treba razdvajati. Zavist je iskonsko osecanje, primitivno, usadjeno u nas verovatno kao deo instikta za prezivljavanjem, i kao takva je definitivno imala ulogu u opstanku.
Kada je ona u malim dozama, onda te stimulise pozitivno da nesto promenis na bolje. Ali ako je u velikim - vodi u ovo sto je @Urwald opisao - vodi u smrtni greh.

Sto se tice posesivnosti, to je jako cesto medju partnerima, da smatraju da poseduju jedno drugo. Ne mogu da verujem da to ne primecujes a imas toliko iskustva u vezama :) Posesivnost je zastupljena kod preko 90% parova.

ne razumem ovo ne dopuštam ljubomoru ni na sekund

pa niko ne kaže da treba da delaš iz ljubomore, ali ako ne dopustiš to osećanje, propuštaš mnogo. mnogo informacija o sebi i svojim željama, praktično bacaš u smeće značajan psihološki kapital

Ljudi misle da je ljubomora uzrok, a ljubomora je, kao sto sam rekao, posledica.
Zavist i posesivnost su uzroci. Ta dva osecanja kada se stave pod kontrolu - nema ljubomore.

Kao klinac sam osecao potrebu da se takmicim, ali sam to vrlo brzo, vec sa dvadesetak godina, prevazisao.
Smatram da zrela osoba ne bi trebalo da ima potrebu da se takmici.
Isto i sa zaviscu sa time sto neko nesto ima a ja nemam.
Imam osećaj da je ovo plitko. Neka opšta mesta.
Sto se tice ozbiljne i benigne zavisti, naravno da je razlika ogromna i da to treba razdvajati. Zavist je iskonsko osecanje, primitivno, usadjeno u nas verovatno kao deo instikta za prezivljavanjem,
Ali pogledaj temu. Nije to preživljavanje, već nam pokazuje šta želimo. Ako ti nije bilo jasno šta želiš, osmotri na šta si benigno zavidan.
i kao takva je definitivno imala ulogu u opstanku.
Kada je ona u malim dozama, onda te stimulise pozitivno da nesto promenis na bolje.
O tome i jeste tema.
Ali ako je u velikim - vodi u ovo sto je @Urwald opisao - vodi u smrtni greh.

Sto se tice posesivnosti, to je jako cesto medju partnerima, da smatraju da poseduju jedno drugo. Ne mogu da verujem da to ne primecujes a imas toliko iskustva u vezama :) Posesivnost je zastupljena kod preko 90% parova.
Mislim da je to površno gledanje. U svakom slučaju nikad nisam bila sa muškarcima koji misle da me poseduju i obrnuto i ne mislim da ljubomora ima veze sa tim.

Evo recimo. Imaš 2 para. Jedan je par koji se vole ali imaju ponekad grupnjak, trojku itd, a drugi par gledaju samo jedan u drugog vezani pupčanom vrpcom. Šta misliš na koji par bih ja bila ljubomorna?

Poslednja izmena:

Back