Quantcast

Dron

waikiki (:

Ističe se
Poruka
2.040
Treba da dobijem dron, pocetnicki
Zakon kaze
Dnevno/noćno upravljanje i ostala pravila

Ne smete se igrati dronom noću, a danju, najveća dozvoljena visina koju smete da dostigne dronom je 100 metara. Dron maksimalno smete da udaljite od sebe pola kilometra, a zabranjeno je upravljati sa više od dva drona istovremeno. Ne smete upravljati dronom iz vozila u pokretu.

Javni red i mir

Ne smete da ugrožavate red i mir i bezbednost ljudi, a to znači da dron ne sme da priđe bliže od 30 metara ljudima oko vas.

Zanima me koji delovi grada su zabranjeni?Ko to kontrolise? :rtfm: Kakva su vasa iskustva sa dozvolama, kaznama?
 

waikiki (:

Ističe se
Poruka
2.040
Вара те дечко, а? :per:
Koga briga, bas ce neko bacati pare da ustanovi da li neko vara :)

- - - - - - - - - -

Nemoj ti da upravljaš, pobrljavićeš nešto.
Pa će te privodi murija, na informativni....
Nađi nekog otresitog, od tvog punog poverenja !
Ma ovo je do pola kg, ne treba registracija.Napisali neki zakon a nemaju pojma sta su napisali, niti znaju da ga tumace
 

waikiki (:

Ističe se
Poruka
2.040
Zar postoje takva rigorozna pravila?
Da, samo mi nije jasno, ko ce i kako to da kontolise :rtfm:

Registracija

Dron morate da registrujete u Evidenciji vazduhoplova koja vodi Direktorat za civilni saobraćaj. Uz zahtev koji možete da nađete na sajtu od 1. januara, morate da podnesete i uputstvo proizvođača o korišćenju i održavanju drona. Ukoliko ste dron dobili na poklon, potrebno je da imati i potvrdu osobe koja je dron kupila.

Kategorije dronova

Svi dronovi iliti bespilotni vazduhoplovi svrstani su u četiri kategorije i moraju da se registruju ukoliko su teži od pola kilograma.
Gde smete da upravljate dronom

Dron ne sme da priđe bliže od 500 metara "važnimin infrastrukturnim objektima", što znači – blizu elektrana, visokonaponskih postrojenja, autoputa, državnih ustanova, vojnih ustanova i zatvora.
Dozvole i položen test

Ako dron koristite u privredne svrhe ili upravljate dronom težim od jednog kilograma, pa do 150 kila, potrebno je da imate zdravstveno uverenje i položen test iz predmeta "Vazduhoplovni propisi".

Test se polaže najkasnije dva meseca nakon što podnesete zahtev Direkotoratu. Za test se spremati uz pomoć pitanja će biti dostupna na sajtu Direktorata, a da bi položili potrebno je da tačno odgovoirte na 75 odsto pitanja. Ako ne položite, novi zahtev možete da podnesete za 30 dana.
Papirologija

Dok upravljate dronom kod sebe je potrebno da imate: uputstvo za korišćenje, odobrenje Doktorata i potvrdu o položenom tekstu.
 

Nestor-rus

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
259
Шта би ти хтела, да снимаш све :)
Мора да постоје закони који регулишу ту област
 

Top