Mstislav
Legenda
- Poruka
- 68.069
Проблем гуслара 1389 је огромна патолошка мржња према србима из србије. Ово је чланак из требињских новина...
Inace u Trebinju vecinski ne zive Srbi?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Проблем гуслара 1389 је огромна патолошка мржња према србима из србије. Ово је чланак из требињских новина...
Не мислим да је Дритан довољно образован да зна порекло песмице
суперPorijeklo je iz albanskog foklora, iz "valje rugoves".
Та "шота" у ствари није никаква шиптарска народна игра, него кореографија настала после 2. светског рата, ал добро сад, ко да је то важно...
Gde je ovde izvor - link,.. a da nije sa nekog foruma ?I danas se na mnogim srpskim svadbama svira i igra uz pjesmu “Šote, mori šote”, mada bi ova pjesma morala da bude zabranjena za izvođenje na svim srpskim prostorima. Riječ šota odmah nas podsjeća na igru, a značenje ove pjesme je sasvim drugačije i kosi se sa svim načelima ljudskosti.
Pogledajte prilog 1355928
Šiptarka Šota Galica ( 1895-1927 ), bila je kačak (odmetnik) i poznati srbomrzac. Njeno pravo ime je bilo Čerima Haljilji. Rođena je u selu Galica. Kada je imala 19 godina udala se za zlikovca Azema Bejta.
Azem je sa svojom grupom razbojnika vršio napade na srpska sela i gradove, na magistralne i lokalne puteve na jugu Srbije prema granici sa Albanijom, u graničnom pojasu gdje su živjeli pripadnici šiptarskog naroda, napadajući predstavnike srpske vlasti i civile, te time čineći stravične zločine, ubistva i mučenja.
Ova razbojnička grupa je čak uspjeli da oformi svoju “slobodnu teritoriju”, koja je trajala od 1921. do 1924. godine. U njihovim rukama su bila sela Drenica, Galica, Ljubovac, Poljance, Mikušince i Dubovce.
Albanski nacionalisti su ovu oblast odmah prozvali „Mala Albanija“. Tamo je ova grupa formirala svoju „državu“. Azem Bejta im je raspisivao poreze, globio ih, mobilisao, uvježbavao u rukovanju oružjem, gonio na kuluk itd.
Godine 1924., Azem je okuppio bandit sa namjerom da organizuje ustanak sa sjedištem u Drenici. Saznavši za ovo, srpska vojska je opkolila selu Galica, veče uoči Bajrama. U zoru su pozvali bandite da se predaju. Pošto su Šiptari zapucali, pukovnik Stojanović je otvorio artiljerijsku vatru. Na bojnom polju ostalo je 125 mrtvih kačaka.
Ranjenog Azema, Šota Galica je uspjelada iznese iz obruča. On je od rana umro, a tijelo mu je bačeno u jednu duboku jamu kraj sela Prčeva.
Godine 1971., kosti ovog razbojnika svečano su iznijete iz jame i sahranjene. Azem Bejta proglašen je za „nacionalnog borca“.
Da se zna i ovo, Drenica se prvi put pominje 1413., kada je Đorđe Branković, s majkom Marom i braćom Đurđem i Lazarem, poklonio selo Dobroševce manastiru Sv. Pavla na Svetoj gori. Despot Đurađ Branković (1427—1456) je na rijeci Vlasi, koja je pritoka Kline, podigao manastir Devič. Pored Deviča u ovoj oblasti je bio veliki broj manastira koji su u kasnijim dobima uništeni. Zato se često moglo čuti da je Drenica "druga srpska Sveta gora", o čemu je napisana i knjiga.
Toliko o tome kom narodu oduvijek pripada ova zemlja.
Требиње вијести мислим да се портал зовеGde je ovde izvor - link,.. a da nije sa nekog foruma ?
Ja ne nasedam na te gadosti, a ovu priču čitam sedmi put! i sedmi put se gadim,..
Vidiš, u vrema Bratstva i jedinstva išla je priča ( uz malo preterivanja) o Bori i Ramizu,.. - to je bilo kada smo zaista želeli da zadržimo Kosovo,..Требиње вијести мислим да се портал зове
Знамо се ми добро, што потврђује и начин на који ти настуpпаш овде.Ni Trebinjci i Bosanci nijesu nista bolje sto se znanja tice...
Vidiš, u vrema Bratstva i jedinstva išla je priča ( uz malo preterivanja) o Bori i Ramizu,.. - to je bilo kada smo zaista želeli da zadržimo Kosovo,..
a sada su promenili ploču...
razumeš li ti čemi služe ovakve priče ( u koju ja iskreno ne verujem - Šota je često šiptarsko ime,.. mogli su možda i naći goru sa tim imenom,.. mada je to vrsta ritma a ne žensko ime.. ,..)
Ima li možda i za ovu pesmu neka priča,.. neki #govor mržnje# ?
Jel vladika Sava ili vladika Savo?Nije 'Bori" vec "Boru". Crnogorac Boro, ne srbijanski 'Bora".
Ja učio drugačije,.. izvinjavam se crnogorskom naroduNije 'Bori" vec "Boru". Crnogorac Boro, ne srbijanski 'Bora".
Ja učio drugačije,.. izvinjavam se crnogorskom narodu![]()
Dritan je jedna odvratna šiptarčina.https://nova.rs/vesti/svet/hit-snim...sve-vreme-igrao-sa-misterioznom-crnkom-video/
На свадби Алексе Бечића, Дритан Абазовић играо шоту.
Шота је игра која је настала тако што је Шота Галица (Шиптарка која се у околини Дренице, заједно са својим мужем Аземом, годинама борила против Срба) заробила, а потом запалила шесторо српске деце те око њих играла уз повике "шоте, мори шоте".
Моје је лично мишљење да Дританова намера није била зла, да он лично ни не зна о шоти... Али свеједно, ружан гест, а као политичар у Црној Гори мислим да би свако требао да зна барем нешто о овоме, будући да је шота сама по себи настала на онакав начин какав знамо да јесте.
Jel vladika Sava ili vladika Savo?
Изгледа да су ту причу , према википедији, пласирали албански националисти првенственоVidiš, u vrema Bratstva i jedinstva išla je priča ( uz malo preterivanja) o Bori i Ramizu,.. - to je bilo kada smo zaista želeli da zadržimo Kosovo,..
a sada su promenili ploču...
razumeš li ti čemi služe ovakve priče ( u koju ja iskreno ne verujem - Šota je često šiptarsko ime,.. mogli su možda i naći goru sa tim imenom,.. mada je to ovde, vrsta ritma a ne žensko ime.. ,..)
Ima li možda i za ovu pesmu neka priča,.. neki #govor mržnje# ?
Код нас имаш и Сава, не Сааааава, него Сава.Jel vladika Sava ili vladika Savo?
Ko ste sad vi?Код нас имаш и Сава, не Сааааава, него Сава.
Ja učio drugačije,.. izvinjavam se crnogorskom narodua zar Boro ne mož biti bosanac ?
Mislim da vas Dritan podhebava na vaše rođene oči.
Mislim da vas Dritan podhebava na vaše rođene oči.