Drinske mučenice

ne1skusan

Početnik
Poruka
12
Nisam primetio da je ova tema već otvarana. Naime, slučajno sam naišao na pomen nekih "Drinskih mučenica" koje su ubili četnici za vreme DS rata. Pored 5 časnih sestara poveden je i sveštenik kojeg su pustili (a koji je navodno bio svedok ubistva tih časnih sestara - kakva je to neprofesionalnost i nesavršen zločin?). Zbog čega bi pustili da postoji "svedok" tog zločina? Kažu da su to uradili četnici majora Dangića koji su hteli da "obesčaste" časne sestre silovanjem (proveriti starost tih sestara). Oni su na -20°C gonili 5 časnih sestara i sveštenika samo da bi ih silovali, ubili i pustili "svedoka" da napiše knjigu o tome? Odnosno, zašto bi četnici mučili sebe ako se to već desilo i išli na toj hladnoći zbog silovanja tih, uglavnom, sredovečnih žena i starica? Mogli su to uraditi u crkvi ili ispred crkve, što zvuči logičnije? Hrvatski i "bošnjački" portali potenciraju na velikoj dobroti tih časnih sestara, a onda su zlikovci četnici došli da ih obesčaste (vidi umešanost katoličke crkve u pogrome pravoslavnih Srba). Ako neko ima više informacija o ovome, vaše mišljenje? Istina ili još jedna laž ***********ke organizacije?

Nisam primetio da je ova tema već otvarana. Naime, slučajno sam naišao na pomen nekih "Drinskih mučenica" koje su ubili četnici za vreme DS rata. Pored 5 časnih sestara poveden je i sveštenik kojeg su pustili (a koji je navodno bio svedok ubistva tih časnih sestara - kakva je to neprofesionalnost i nesavršen zločin?). Zbog čega bi pustili da postoji "svedok" tog zločina? Kažu da su to uradili četnici majora Dangića koji su hteli da "obesčaste" časne sestre silovanjem (proveriti starost tih sestara). Oni su na -20°C gonili 5 časnih sestara i sveštenika samo da bi ih silovali, ubili i pustili "svedoka" da napiše knjigu o tome? Odnosno, zašto bi četnici mučili sebe ako se to već desilo i išli na toj hladnoći zbog silovanja tih, uglavnom, sredovečnih žena i starica? Mogli su to uraditi u crkvi ili ispred crkve, što zvuči logičnije? Hrvatski i "bošnjački" portali potenciraju na velikoj dobroti tih časnih sestara, a onda su zlikovci četnici došli da ih obesčaste (vidi umešanost katoličke crkve u pogrome pravoslavnih Srba). Ako neko ima više informacija o ovome, vaše mišljenje? Istina ili još jedna laž ***********ke organizacije?

To je još jedan fabrikat bolesnog hrvatskog katoličkog klera , a sve u cilju stvaranja mučeništva i stvaranja percepcije da je granica katoličanstva Drina i time i granica hrvatske

To je i pokrivalica za hiljade i hiljade pobijenijh Srba u tim krajevima ... prvo poklanih viđenijih Srba (što je uslovilo stvaranje četništva) a potom i naroda i svojevrsno opravdanje za pokretanje ofanzive Crne legije Francetića i lokalnih muslimana i doslovni genocid i etničko čišćenje

https://ssr.org.rs/zlocin-u-starom-brodu-pokolj-6000-srba-na-drini-1942/?lang=lat

Ne postoji bolesnija i monstruoznija i lažljivija organizacija od katoličkih sveštenika Hrvata ...

To je još jedan fabrikat bolesnog hrvatskog katoličkog klera , a sve u cilju stvaranja mučeništva i stvaranja percepcije da je granica katoličanstva Drina i time i granica hrvatske

To je i pokrivalica za hiljade i hiljade pobijenijh Srba u tim krajevima ... prvo poklanih viđenijih Srba (što je uslovilo stvaranje četništva) a potom i naroda i svojevrsno opravdanje za pokretanje ofanzive Crne legije Francetića i lokalnih muslimana i doslovni genocid i etničko čišćenje

https://ssr.org.rs/zlocin-u-starom-brodu-pokolj-6000-srba-na-drini-1942/?lang=lat

Ne postoji bolesnija i monstruoznija i lažljivija organizacija od katoličkih sveštenika Hrvata ...
Ne mogu reci da se niej dogodilo,ali isto mislimda je to samo skretanje pogleda i sluha nad neljudskim mucenjem Srba i silovanja Srpkinja.

Ne mogu reci da se niej dogodilo,ali isto mislimda je to samo skretanje pogleda i sluha nad neljudskim mucenjem Srba i silovanja Srpkinja.

Priča je puna nelogičnosti ja sam samo dve tri verzije pročitala i nijedna nema veze sa drugom ... navodno nakon ubistva četnici nisu dali da se sahrane , konkretno neki čovek koji je u Goraždu radio kao grobar nije ih smeo sahraniti , pa su bačene u Drinu , pa kao one su pristale da im spremaju i kuvaju hranu, ali nisu ima dale (znaš šta), a oni tražili, pa kao bilo ih je više pa su sve pustili, izuzev tih 5, pa su ih ispitivali sa "neumjesnim optužbama" (čitaj ustašija) , pa bila jedna koja je bila povređenja, i za nju uzeli saone da je prevezu, ali je ostavili kod nekih lokalaca ..

Sve u svemu baš liči na tešku lagariju ... ne kažem da ne postoji delić istine , ali sve je tu fabrikovano

Bilo je u Hrvatskoj cetnika i njihovog porekla,pa je moguce i da se nesto slicno desilo.Kao sto kazes,sve je to pisano kao neki odgovor i prebacivanje zverstva na drugu stranu.Ono sto su ustase radile,deci zenama i starcima,pa i ljudima u punoj snazi,ne znam da li sta moze biti teze od takvih zverstava.

Vrlo je teško ustanoviti istinu, koja nam je nephodna , pogotovo na ovom forumu ... prvo zato što vrlo često dođu propagandisti sa pripremljenim lažima , koje zaista moraju biti demantovane , a zatim i što svaka izrečena činjenica može biti uzeta sa njihove strane i prenaduvana ili pogrešno interpretirana

Moji su babe i dedovi iz tih krajeva , malo uzvodnije uz Drinu i preživeli su to vreme i te pokolje u proleće 1942, a koliko vidim da oni u svojim fabrikatima zamenjuju žrtve , pa tako ispada da su na Drini četnici izvršili pokolj muslimana ...
Činjenica jeste da je bilo odmazdi, i da su one bile jedina opcija zaštite , ako vi meni i ja ću vama ..

Evo sad sam procitao na vikipediji o "Drinskimmucenicama".Pise da je taj slovenacki svestenik pusten pre nego sto su casne sestre stigle do kasarne.Pise kako su neki pijani cetnici upali u njihovu sobu,a one poiskakale kroz prozor i da su bacene posle u Drinu.Kako je mogao taj svestenik znati sta je se desilo u kasarni,kada nije ni bio tu.Uostalom evo clanka.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Drinske_mučenice

Čitala sam neke druge , taj nisam ... neki koji sam ja našla govori kako su one pristale biti im domaćice ali pod uslovom da im ne traže seksualne usluge . Pa kada su ipak odlučili da ih obeščaste onda su iskakale kroz prozor

Opet ... u tom periodu ,koliko sam ja shvatila iz priča mojih baba i dedova , Srbi su bili potpuno sluđeni ... jer su prvi potezi te nove vlasti (NDH) bili bukvalno popisivanje i žigosanje ljudi, tj Srba , pa su onda pokupili sve obrazovan, bogate, sveštenike , odveli ih u neki gaj i poklali . Već početkom avgusta oni su bukvalno bez oružja zauzeli ustašku postaju i oterali ih ... tada su stigli kraljevski oficiri (tzv četnici) da organizuju zaštitu naroda , ali su stigli i komunistički emisari , pa je bukvalno bilo na koju stranu . Tada je jedan od predratnih komunista napravio raspored "da ih ima sa obe strane"pa da štite jedni druge i sve je to trajalo do proleća 1942 kada je probijena odbrana ( valjda su partizani izdali) i krenula Crna legija Francotićeva (ostalo mi od bake ova verzija prezimena tog nesretnog čoveka )
To je bukvalno bio opšti pokolj... tada je Nedić intervenisao kod Nemaca da se to radi o narodu, da to nisu nikakvi pobunjenici (jer realno oni i jesu bili pobunjenici) i tada su Nemci stali u zaštitu zbegova i omogućen je prelazak sa skelama preko Drine u Srbiju ... znam da mi je dugo bila čudna priča moje babe kako je bilo sve u redu dok je Nemac stajao na Drini i bukvalno sa uperenom puškom vikao "Curik ustaša " i da je pokolj nastajao kada bi Nemci otišli

Sve sam ovo napisala da su ti tamo ljudi bili toliko pogubljeni i gledali da spasu žive glave svojih najbližih da im nekakva silovanja nisu padala na pamet ... to su bila vremena kada ne možeš da nosiš tek rođeno dete u zbegu i da ga "poštediš" pucaš mu u glavu, da ga se ustaše ne dočepaju živog .. i svi ti oficiri ili podoficiri kraljevske vojske imali su većih obaveza od silovanja nekih časnih sestara , ili još gore da ih vode sa sobom od Pala do Goražda
, pa
Pre će biti da su one u Goražde došle po nekom zadatku i da je taj što je knjigu napisao verovatno imao ko zna kakvu ulogu ... pokrštavanje , pa je posle smislio celu priču

Poslednja izmena:
То је фабрикација која треба да покуша да постави равнотежу злочина за све оне несрећнице које су скакале колективно , држећи се за руке и у Дрину и у Саву пред покљима усташа и њиховог " цвијећа"

То је фабрикација која треба да покуша да постави равнотежу злочина за све оне несрећнице које су скакале колективно , држећи се за руке и у Дрину и у Саву пред покљима усташа и њиховог " цвијећа"

Koliko sam shvatila iz tih njihovih verzija tog događaja sve je tu neizvesno, da se može zapitati da li je tih par žena uistinu i postojalo

Čitala sam neke druge , taj nisam ... neki koji sam ja našla govori kako su one pristale biti im domaćice ali pod uslovom da im ne traže seksualne usluge . Pa kada su ipak odlučili da ih obeščaste onda su iskakale kroz prozor

Opet ... u tom periodu ,koliko sam ja shvatila iz priča mojih baba i dedova , Srbi su bili potpuno sluđeni ... jer su prvi potezi te nove vlasti (NDH) bili bukvalno popisivanje i žigosanje ljudi, tj Srba , pa su onda pokupili sve obrazovan, bogate, sveštenike , odveli ih u neki gaj i poklali . Već početkom avgusta oni su bukvalno bez oružja zauzeli ustašku postaju i oterali ih ... tada su stigli kraljevski oficiri (tzv četnici) da organizuju zaštitu naroda , ali su stigli i komunistički emisari , pa je bukvalno bilo na koju stranu . Tada je jedan od predratnih komunista napravio raspored "da ih ima sa obe strane"pa da štite jedni druge i sve je to trajalo do proleća 1942 kada je probijena odbrana ( valjda su partizani izdali) i krenula Crna legija Francotićeva (ostalo mi od bake ova verzija prezimena tog nesretnog čoveka )
To je bukvalno bio opšti pokolj... tada je Nedić intervenisao kod Nemaca da se to radi o narodu, da to nisu nikakvi pobunjenici (jer realno oni i jesu bili pobunjenici) i tada su Nemci stali u zaštitu zbegova i omogućen je prelazak sa skelama preko Drine u Srbiju ... znam da mi je dugo bila čudna priča moje babe kako je bilo sve u redu dok je Nemac stajao na Drini i bukvalno sa uperenom puškom vikao "Curik ustaša " i da je pokolj nastajao kada bi Nemci otišli

Sve sam ovo napisala da su ti tamo ljudi bili toliko pogubljeni i gledali da spasu žive glave svojih najbližih da im nekakva silovanja nisu padala na pamet ... to su bila vremena kada ne možeš da nosiš tek rođeno dete u zbegu i da ga "poštediš" pucaš mu u glavu, da ga se ustaše ne dočepaju živog .. i svi ti oficiri ili podoficiri kraljevske vojske imali su većih obaveza od silovanja nekih časnih sestara , ili još gore da ih vode sa sobom od Pala do Goražda
, pa
Pre će biti da su one u Goražde došle po nekom zadatku i da je taj što je knjigu napisao verovatno imao ko zna kakvu ulogu ... pokrštavanje , pa je posle smislio celu priču
Tako je jos sigurnije,kada je prica od ucesnika takvih dogadjaja.T.J. od babe.

Не треба заборавити никада да је Католички клер на територији НДХ не само благонаклоно гледа0 на дивљачке злочине и давао " опросте" претварајући их у " богу мила дела" него је и активно учествовао у злочинима

Свакако, јер су бабе чешће биле храбрије ( или мање опрезне)од деда када су причале своја сведочанства унучићима.

Moji se roditelji sablažnjavaju kada čuju šta sam je sve čula od moje babe ... i ako su rođeni posle rata kažu da se nije smelo pominjati da ti je neko na taj način ubijen u familiji

Не треба заборавити никада да је Католички клер на територији НДХ не само благонаклоно гледа0 на дивљачке злочине и давао " опросте" претварајући их у " богу мила дела" него је и активно учествовао у злочинима

Nakon rata su četnici ili bolje rečeno ljudi koji su stali u zaštitu svog naroda u NDH mogli mnogo toga ispričati, ali su oni potpuno satanizovani i time im oduzeto pravo na govor ili pobijeni i tako su mnoga nepočistva ustaša i katoličkog klera ostala neispričana
Čak su i preživeli ćutali, jer se nametala jedna istina i svako ko bi se suprostavio, bio bi u najmanju ruku izopšten

Tako i ovakva priča ... ne postoji niko ko bi mogao da ispriča i drugu verziju ove priče , a koliko sam shvatila nikada niko nije mogao potvrditi ni autentičnost te priče ni potvrditi da se ikada dogodila .

Bilo bi dragoceno da je neki "četnik" o njima ostavio svedočanstvo zašto su oni bili u Goraždu , pa sve i da je istinita plasirana verzija

Evo ih i na fejsbuku -666 people like this
666.png

За сваку реч се после рата могла да изгуби глава ,а у "бољем" случају слобода на неодређено време и пропаст и прокаженост фамилије и деце. Тоје ишло дотле да су вршени притисци на супруге " политичких" затвореника по казнионицама и конц. логорима да се разведу од својих мужева.
Из тих времена потиче и велика мржња Хрвата према Италијанима, који су иако велики Католици били против тога шта ради НДХ и њен католички клер и трудили се да спасу што више Срба. То је и један од разлога зашто су морали да буду етнички почишћени из титоистичке државе.

Извори о томе?

Да занемаримо то што би неки о Јасеновцу и опсталим логорима било боље да ћуте, интересантно како се безупитно верује хрватским( да не кажем неку тежу реч) изворима, кад год су четнци у питању :kafa:

Извори о томе?
Kolilo videh, jedini izvori se svode na 2 knjige, oba su katolički sveštenici (fratri, kako god)
  • Франц Ксавер Мешко: Избрано дело I-ВИМохорјева дружба в Цељу (1954-1960)
  • Анто Баковић: Дринске мученице, Властита свједочанства, Свједочанства очивидаца, Документи, Анто Баковић,Сарајево 1990.
Osim što sam skeptičan prema celoj priči, ili imaju previše imaginacije sa slabom logikom, ili ih nije ni briga za celu priču već je potenciranje na diskreditovanju četničkog pokreta i neutralisanje zločina ustaša i katoličkog klera. Pored toga sam video i primer pravoslavnog sveštenika Milorada Vukojčića, pod optužbom da je ubijao macolom ili klao.. bar iz mog subjektivnog viđenja, svrha je samo neutralizacija zločina da bi obe strane ispale krive. Takođe kao i Nataša, sumnjam i u postojanje tih 5 mučenica, bar po pretrazi na guglu ne može se naići na veći opis ili slike tih mučenica, a za 2 "mučenice" je postavljena ista slika, recimo. Mada mislim da bi trebalo naći voljne istoričare koji bi napravili čistku oko tih komunističkih falsifikata i lažnih optužbi, jer ih ima i previše. U "magnum crimen" se spominje dosta toga, a opet postoji neutralisanje (bar u predgovoru), okrivljavanjem celog četničkog pokreta za saradnju sa ustašama i okupatorima.

Back