Drevni Spartanci

Pa neznam.. imam vishe slika. Kao, inspirisao je mnogo slikara i vajara.
leonidas.jpg
 
:D :D:D Ko zna sta su oni jeli bre! Mozda je bila neka krtola slicna krompiru! Vec sam rekao da je bezveze preterivati a sigurno je bezveze pokusavati da rekonstruisete spartanski jelovnik sa sve krompira i chilija:D
 
Jeste pasulj je dobar i zbog ofanzivno-strategijskio-taktickih razloga;) Verovatno su imali prvi pluton,pa drugi pluton, pa brzometnu paljbu..... :D :D :D Nije ni cudo sto ih je bilo tesko pobediti-superiornije oruzje!!! Sad mi dodje malo zao onih Persijanaca u klancu, bez vazduha, bez ventilacije.... :(
 
Spartanci,kakva sila,najjaca pesadija svih vremena.
Sparta nije bila drzava nego jedan veliki vojni logor.
Vojne vezbe,vojna obuka,zajednicki ruckovi u tome im je prolazio dan.
Procene stanovnika u lakoniji su date do 100.000 od toga 1/4 spartijati vladajuci sloj drustva.
 
Secam se primera za trbusnjake program zove se "abs of the dragon" (btw, Bruce lee je koristio taj program) kako imati najache trbusnjake, da se odupru najachim udarcima.
E sad, postoje 1.000.000 vezbe za trbusnjake, i 1.000 sprava za trbusnjake, ali samo osnovne prve i jednostavne vezbe najbolje deluju. U to sam se i uverio.
Takodje u vezi ishrane.
 
Ma ja znam o njima sa ugla vojne doktrine,discipline,taktike.hoplitske bitke onih dana su bile nesto najkrvavije na planeti...DISCIPLINA im je stvarno bila neverovana.Zato su i pobedili,jacu i vecu i bogatiju,"demokratsku" Atinu u peloponezkom ratu,ali ih nisu okupirali potpuno,nisu ni mogli,ali su nametnuli svoje "predstavnike" u njihovim demokratskim institucijama sa pravom veta.
znaci razumeli su se i u politiku....
Tada se prvi put pojavila i ratna odsteta kao danak koji su atinjani u zlatu placali spartancima.
To je bila i propast sparte,iskvarilo ih zlato,poceli su da se bave trgovinom,neotudjivi ,jednaki zemljisni posedi koje je do tada svaka pododica dobijala na koriscenje od drzave, poceli su da se kupuju-prodaju.Gvozdeni novac koji su do tad koristili je bio potpuno obezvredjen i zamenjen zlatom.Broj im se jako smanjio i pobune robova su ih dokrajcile.
 
Saharoza iliti "beli secer" je upravo kombinacija glukoze i fruktoze.
Med je naravno veoma zdrav, ali secer iz meda nije. Bez obzira sto je med "prirodan" prosti UH tj. secer je secer- ista stvar.
Opet kazem da ne bude zabune med ima mnogo sastojaka koji ga cine izuzetno zdravim. Svaki prosti secer su samo prazne kalorije, OSIM nakon treninga ili napora kada je, slobodno mogu reci, obavezan.... u odredjenoj kolicini.
Ajde necu vise da pricam, jer ovo vise nema nikakve veze sa istorijom. Svrati na rekreaciju ako zelis pa da tamo nastavimo pricu.
 
Spartanci, stanovnici Lakonije na Sparti u staroj Grčkoj i čuveni ratnici, ostali su u istoriji poznati po čeličnoj disciplini i oštrim vaspitnim merama, ali i po - škrtosti na rečima. Otuda danas izraz "lakonski govor" ili "govoriti lakonski" znači sasvim kratak govor, odnosno govoriti vrlo kratko i sažeto.

Jedna od legendi o Spartancima kaže da su jednom prilikom dobili od Atinjana, svojih najvećih neprijatelja, oštru, preteću poruku koja je glasila:

"Ukoliko ne učinite ono što zahtevamo, povešćemo vojsku na vas i ako vas pobedimo, opljačkaćemo vam sva imanja, sravniti vaše gradove sa zemljom, a decu i žene porobiti."

Hrabri Spartanski ratnici, poznati po svojim uspešnim vojevanjima, odgovorili su na poruku samo jednom rečju: "Ako..."
 
Kao klinac sam se odusevljavao pricama o Spartancima, a i sada su mi veoma zanimljivi kao tema u istoriji.Pogotovu zbog tih njihovih lakonskih govora, kratkorecivosti, postovanja prema starijima, srcanosti itd.

Citao sam nedavno da su spartanske majke po rodjenju svoju decu kupale ne u vodi vec u vinu(mozda je to neko ovde vec spominjao, izvinjavam se ako jeste nisam vas pratio).Navodno deca koja su epilepticna i slabasna od vina se onesveste i oslabe, a ona deca koja 'prezive' kupanje u vinu dobijaju jos vise snage.

Sve u svemu, Spartanci su bili olicenje pravog ratnika, pravog muskarca, coveka krtokog na recima a na delu i vise nego velikog.
 
Jedan od malo tragova o Spartancima je kamen na kojem je po Leonidinom naredjenju (nekoliko sati pred Termopilsku bitku) napisano :
O xeinangellein Lakedaimoniois hoti tede keimetha tois kenion rhemasi peithomenoi.
Sto znaci
Putnice, kad stignes Spartancima reci da padosmo verni njihovim zakonima
 

Back
Top