DREVNI IZUMI

Kako god ispravljali grafike, ostaje ta rupa za koju je bilo potrebno stotine godina da se prevazidje. To nije samo nazadovanje tehnologije. To su i milioni ljudskih sudbina koje su mogle da izgledaju znatno bolje da zbog verskih interesa nije prekinut normalan razvoj tehnologije.

U pravu si, ali mi diskutujemo o drugim stvarima.
Ovde se diskutuje o uzrocima i pravom korenu civil.greške i mračnih vremena.

Ponavljam: Danasnjeg coveka je, i u bukvalnom i u prenosnom smislu, stvorila glad. Toba katastrofa je uzrokovala strahovitu sushu u regionu u kome su obitavali preci danasnjeg coveka. Susha je uzrokovala glad, koja ja broj nashih predaka sveo na samo nekoliko hiljada. Glad ih je naterala da napuste region u kome su obitavali i upuste se u puteshestvije koje je coveka ucinilo istrazivacem i osvajacem. Otuda potice gomilanje bogatstava kod nekih ljudi, makar oni toga bili nesvesni. I otuda vrlo verovatno potiche mit o izgonu iz Raja.

Rekao samo kroz pominjanje snezne lopte znanja, koje se sve brze kotrlja sve dalje...
Očigledno je da je ta tvrdnja uperena potkrepljivanju teorije evolucije i istovremeno diskreditaciji religije. Zašto baš suša? Zašto nije meteor, ledeno doba ili neka druga katastrofa?

Ne, nisi mi odgovorio. Vešto si izbegao odgovor, jer znaš da From ima samo lepe reči za pozitivističke religije. Zašto? Zato što je From u svojim psihološkim istraživanjaim došao do saznanja da su čovekove psiho-mentalne delatnosti determinisane zakonima i da su dejstva tih zakona na čovekov život odavno poznata pozitivističkim religijama. From je to otkrio svojim stvaralačkim radom, a ne znam hoće li se zbog toga naći na listi anatemisanih.

U pravu si, ali mi diskutujemo o drugim stvarima.
Ovde se diskutuje o uzrocima i pravom korenu civil.greške i mračnih vremena.

Moje mišljenje je da su civilizacijska greška i mračna vremena izazvana upravo uplitanjem religije u svakodnevni život. Nekada si mogao da se nagodiš sa bogom ili bogovima, da im prineseš žrtvu, čak i da i prevariš. Hrišćanstvo je na sve navuklo depresivnu zavesu božje sveprisutnosti i svemoći, a to znači uzaludnosti i beznačajnosti svakodnevnog napora na poboljšanju ovozemaljskog života.
Pored toga, samo čitanje antilčkih spisa bilo je rizična rabota. U isto vreme cvetala je arapska kultura koja ove zabrane nije imala.

Moje mišljenje je da su civilizacijska greška i mračna vremena izazvana upravo uplitanjem religije u svakodnevni život. Nekada si mogao da se nagodiš sa bogom ili bogovima, da im prineseš žrtvu, čak i da i prevariš. Hrišćanstvo je na sve navuklo depresivnu zavesu božje sveprisutnosti i svemoći, a to znači uzaludnosti i beznačajnosti svakodnevnog napora na poboljšanju ovozemaljskog života.
Pored toga, samo čitanje antilčkih spisa bilo je rizična rabota. U isto vreme cvetala je arapska kultura koja ove zabrane nije imala.

Moral i etika su strasne stvari. Makar dosli od religije.
Najveci napredak u nauci (po jedinici vremena) je bio bas u vreme odsustva morala i etike: u vreme ratova.

Moral i etika su strasne stvari. Makar dosli od religije.
Najveci napredak u nauci (po jedinici vremena) je bio bas u vreme odsustva morala i etike: u vreme ratova.

Istina je što kažeš. S tim da ratovi postaju još krvaviji (po glavi stanovnika) kada se umeša religija.
Zatim, koliko je meni ovako površnom poznato, vreme najvećeg pada moralnih vrednosti bilo je za vreme inkvizicije.

Istina je što kažeš. S tim da ratovi postaju još krvaviji (po glavi stanovnika) kada se umeša religija.
Zatim, koliko je meni ovako površnom poznato, vreme najvećeg pada moralnih vrednosti bilo je za vreme inkvizicije.

Konstantno mnogi mesaju religiju i Veru.
Religija nije Vera, a Vera nikad nije bila razlog ili katalizator rata. Pogotovo Hriscanska Vera koja se zasniva na oprostenju i pokajanju.
Hriscanska religija, pojedine crkve da ali Vera nikada.

Inkvizicija je postojala u svim Hriscanskim religijama? Dakle SVE ili pojedine Hriscanske religije su krive za inkviziciju i nazadak ljudskog razvoja?
A sta bi sa Humanizmom i Renesansom od kada je u Katolcizmu uvedeno novcano oprastanje grehova? Nije li tu crkva, nebitno iz kojih razloga, npr dovela do unapredjenja umetnosti?

Mada, sada kada opet procitah tvoj post... sto je krvaviji rat bio to je tehnoloski napredak bio veci... a to bi onda moglo da se protumaci i kao da je religija, posredno, kroz te ratove o kojima govoris, dovela do unapredjenja i razvoja, doduse na pogresan nacin ali ipak dovela... ili makar nije uticala na unazadjenje ili zastoj u razvoju

Mada, sada kada opet procitah tvoj post... sto je krvaviji rat bio to je tehnoloski napredak bio veci... a to bi onda moglo da se protumaci i kao da je religija, posredno, kroz te ratove o kojima govoris, dovela do unapredjenja i razvoja, doduse na pogresan nacin ali ipak dovela... ili makar nije uticala na unazadjenje ili zastoj u razvoju

Religija nije naročito doprinosila razvoju tehnike ni nauke - ako se izuzmu španska čizma i pojas nevinosti. Ali verske vođe uvek su koristile ratove da se obračunaju sa protivnicima svoje vere.
Neposredni doprinos renesansne umetnosti bio je da su crkve postale lepše ukrašene. To nije pomoglo kmetovima da lakše nose jaram.
Moj stav je da je hrišćanstvo uticalo na suzbijanje društvenog razvoja ako ničim drugim, a ono sa "jeretičke knjige ne čitati". Vernici su u principu skloni da sve što ne razumeju svrstaju pod đavolje mudrolije.
Kao što rekoh, Arapi su u evropsko mračno doba postigli veliki napredak u nauci. I da ne beše krstaških ratova, ko zna...

Inače, što se tiče morala, u mirnim vremenima deluju moralisti koji morališu nad kurvama, pljuvanjem po ulici itd.
U ratnim vremenima imaš primere ispoljavanja superiorne etike (seti se Sinđelića) i to uglavnom nema veze sa religijom.

Sentient jednom pomenu Indijce i njihovu meditaciju... hm. Indijci su izmislili tzv.arapske brojeve i 0 skoro hiljadu godina pre nego su ti brojevi stigli do arapa u 10veku u evropu stižu u 11veku, tzv Fibonačijevi brjevi, neki su u tom periodu nulu preskakali jer im je bila previše apstraktna u odnosu na Rimske brojeve ... itd... dotle su se Rimski brojevi koristili i matematika do tada nije mogle da se razvija, danas su odlični samo za nadgrobne spomenike

Poslednja izmena:
Арапи су покупили знање са медитерана, нису они ништа постигли...

Tačno. Pokupili su znanja antičkih mediteranskih kultura. U vreme dok su hriščani ova znanja anatemisali.
Ipak, teško je složiti se da Arapi nisu ništa postigli. Imali su uspeha u farmaciji i medicini, uključujući psihijatriju, na primer. Dok su hrišćani nastavili da isteruju đavole iz duševnih bolesnika.
"Rupa na grafiku" arapske kulture poklapa se sa najezdom krstaša. Ipak, zahvaljujući nagomilanom znanju, uspevaju od žrtava da se preobrate u osvajače, pre svega zbog tehničkih dostignuća u oblasti naoružanja i vojne taktike.
Evropljani su se jedva odbranili i to tek kada im je od Kineza stigao barut.

Да, дефинитивно су били напреднији од Европљана, али све су то Европска знања, мало надограђена...

Што се тиче војне ситуације, Отомани нису могли ништа Европским утврђењима, а после Другог Косовског боја Европљани нису ни водили нападачке борбе са њима.... ;)

Na ovo moram da reagujem. Ovo je pogled nekog ko je glad osetio samo povremeno i vrlo kratkotrajno. Ne mislim da neko ko je doveden pred sama vrata smrti zbog gladi razmislja mnogo o bilo chemu. Mozak je najveci potroshach energije u ljudskom telu, i njegovo normalno funkcionisanje u uslovima umiranja od gladi jednostavno nije moguce.

Takodje, to je pogled odrasle osobe na glad. Kod male dece, hronicna neuhranjenost dovodi do ozbiljnih oshtecenja razvoja svesti i inteligencije. Ako i prezhive, takva deca su samo senka onoga shto su mogli biti.

image0121uv8.jpg

Pozdrav prijatelju Sentient,

Znam za ovu fotografiju i samoubistvo ovog novinara.
Sve što si napisao je ok.

Ali, Hrane ima ! ... ima i previše !
(sećaš li se, pre oko 3 meseca, ti i ja smo diskutovali oko novog stava UN i cene hrane i njihove odluke kojom su hteli/najavili za svagda da institucionalno pokrenu suzbijanje svetske gladi... a, gle sada, pre par dana UN najavljuju poskupljenje hrane u Svetu - Isto kao kada Premjer M. Marjanović izjavi u petak da neće biti inflacije Ja odem i kupim Marke. U ponedeljak dinar 10% padne. - sve što su mi govorili ja sam radio kontra)

A, zašto se milioni rode u gladi i umru od gladi je suština pitenja ozbiljne greške o kojoj ovde diskutujemo ? ! ?

Slažem se da kad se neko rodi u gladi i stalno je u gladi i na kraju umre od gladi, da su te osobe oštecene po svim duhovnim i materijalnim osnovama. Ali, evo još nešto manje ekstremno: Ponekad valja probati kako volja, svest i telo reaguju na ekstremne uslove (naravno u granicama mere i pod nadzorom. Prvo i osnovno treba biti zdrav). Prolazio sam kroz glad, umor, nespavanje, plivanje na niskim temperaturama, pustinjska klima ... i sl. Nije ovde za temu, ali reći ću ti da covek ima skriven potencijal u neverovatnom procentu.

:D:D:D
Ne radite to kod kuće ...
:D:D:D

Svakako da se to mora posle nadoknaditi. Zato se covek i bori jer je metafizičko Biće=Volja+Svest i kada je na samrti poneki prolaze kroz "mistična" iskustva. (moja zapažanja, ali to ne verujem da važi i za slucaj onog deteta sa slike)

Poslednja izmena:
Zašto baš suša? Zašto nije meteor, ledeno doba ili neka druga katastrofa?
Toba katastrofa je bila vulkanska katastrofa, i tragove posledica ove katastrofe nalazimo shirom sveta. Jedan od tih tragova je u regionu za koji se veruje da predstavlja kolevku danasnjeg coveka; u geoloskom sloju koji vremenski koincidira sa Toba katastrofom evidentni su tragovi dugotrajne sushe.

I nije danasnji covek jedino zhivo bice koje je tada dozhivelo bottleneck.

Ne, nisi mi odgovorio. Vešto si izbegao odgovor, jer znaš da From ima samo lepe reči za pozitivističke religije. Zašto? Zato što je From u svojim psihološkim istraživanjaim došao do saznanja da su čovekove psiho-mentalne delatnosti determinisane zakonima i da su dejstva tih zakona na čovekov život odavno poznata pozitivističkim religijama. From je to otkrio svojim stvaralačkim radom, a ne znam hoće li se zbog toga naći na listi anatemisanih.
Kognitivne nauke, kao i sve druge nauke, nastavljaju sve brze svoj razvoj. Treba pratiti najnovije nalaze i otkrica.

Sentient jednom pomenu Indijce i njihovu meditaciju... hm. Indijci su izmislili tzv.arapske brojeve i 0 skoro hiljadu godina pre nego su ti brojevi stigli do arapa u 10veku u evropu stižu u 11veku, tzv Fibonačijevi brjevi, neki su u tom periodu nulu preskakali jer im je bila previše apstraktna u odnosu na Rimske brojeve ... itd... dotle su se Rimski brojevi koristili i matematika do tada nije mogle da se razvija, danas su odlični samo za nadgrobne spomenike
Cuveni indijski hirurg Sushruta je u 8 veku BC vrsio kozmeticke operacije. To znanje je u Indiji postojalo sve negde do kasnog 18 veka i dolaska Britanaca. Rimljani su obavljali slicne operacije u 1 veku BC.

Kad je hriscanstvo doslo u Rimsku imperiju, ljudi su vec pocinjali da se sve vise okrecu misticizmu. U vreme kad je Hriscanstvo bilo u punoj snazi, ljudi su umirali od sasvim obicnih bolesti za koje su kako Stari Grci tako i Stari Rimljani znali lekove...

Ali, Hrane ima ! ... ima i previše !
...
A, zašto se milioni rode u gladi i umru od gladi je suština pitenja ozbiljne greške o kojoj ovde diskutujemo ? ! ?
Svest ljudi kao i drustveno uredjenje koje produkuje takvu svest se previse sporo menja. Ipak, menja se. Podsetio bih te da pre samo jednog veka ljudi koji su sebe nazivali civilizovanim nisu imali nista protiv istrebljenja celih naroda koje su smatrali "nizim" (Indijanaca u Americi, crnaca u Africi, ...) kao ni protiv istrebljivanja nekih zivotinjskih vrsta (bizoni,...). U stvari, o ovom poslednjem nisu ni razmisljali...

Kako tehnologija sve vise pretvara ceo svet u globalno selo, tako raste i svest da su sve stvari medjusobno povezane, samo je brzina porasta te svesti mnogo manja od brzine razvoja tehnologija...

Ne mislim da svet treba da hrani gladne u Africi. Mislim da svet treba Africi da preda na koriscenje tehnologije koji je mogu uciniti samostalnom u pogledu potreba za hranom i lekovima...

Ne radite to kod kuće ...
Stari joga majstori su smatrali da je delimicno znanje vrlo opasno; tu se slazem s njima...

Kako tehnologija sve vise pretvara ceo svet u globalno selo, tako raste i svest da su sve stvari medjusobno povezane, samo je brzina porasta te svesti mnogo manja od brzine razvoja tehnologija...

Ne mislim da svet treba da hrani gladne u Africi. Mislim da svet treba Africi da preda na koriscenje tehnologije koji je mogu uciniti samostalnom u pogledu potreba za hranom i lekovima...

Svest o povezanosti stvari predstavlja jedno od drevnih znanja kojih samo treba da se setimo ili ih ponovo otkrijemo.
A gladni u Africi... Uneta tehnologija kombinovana sa gramzivošću i svrgavanjem diktatora uništila je prirodnu ravnotežu u Etiopiji. Rezultat znamo - suša, erozija tla, glad... Rekao bih da tehnologije kod ovakvih naroda treba unositi sa istom obazrivošću kojom unosimo nove životinjske vrste u postojeće ekosisteme.

Svest o povezanosti stvari predstavlja jedno od drevnih znanja kojih samo treba da se setimo ili ih ponovo otkrijemo.
A gladni u Africi... Uneta tehnologija kombinovana sa gramzivošću i svrgavanjem diktatora uništila je prirodnu ravnotežu u Etiopiji. Rezultat znamo - suša, erozija tla, glad... Rekao bih da tehnologije kod ovakvih naroda treba unositi sa istom obazrivošću kojom unosimo nove životinjske vrste u postojeće ekosisteme.

Slažem se. To je ono što se olako zove "kolateralna" šteta u tzv.visoko tehnološkom svetu. Ako Svet postaje tzv.globalno selo onda je nedopustivo da u tom selu neki imaju laboratorije zavučeni u kancelarije i svoje projekte, a na drugom kraju sela suvlasnik i akcionar te iste laboratorije trguje naftom, oružjem i dijamantima i svađa grupu crnaca ili azijata....

Šta je To Nešto što je Svrha, ako bismo rekli da je Nauka Sredstvo ? ? ?

Svest ljudi kao i drustveno uredjenje koje produkuje takvu svest se previse sporo menja. Ipak, menja se. Podsetio bih te da pre samo jednog veka ljudi koji su sebe nazivali civilizovanim nisu imali nista protiv istrebljenja celih naroda koje su smatrali "nizim" (Indijanaca u Americi, crnaca u Africi, ...) kao ni protiv istrebljivanja nekih zivotinjskih vrsta (bizoni,...). U stvari, o ovom poslednjem nisu ni razmisljali...

Stari joga majstori su smatrali da je delimicno znanje vrlo opasno; tu se slazem s njima...

E, upravo u tom i jeste greška. Da je više mere u takvim gramzivim i agresivnim postupcima, tehnologija bi se sporije razvijala zbog manje pohlepnosti kase samog investitora. Uspeli bi da uskladimo proizvodne snage, filozofiju, tehnologiju i dr...možda bismo imali i neke šanse da uporedo sa naučnim saznanjima i tehn.sredstvima shvatimo šta je svrha života.

Po meni je ovo samo jurcanje koje ne vodi dobrom. Znam, ti ćeš reći da je sve presporo. ! ! !

Da li je nedostatak mudrosti (jer mudrost nije samo saznanje). Uostalom mnogi Zapadnjaci putuju pred kraj života po Egiptu, Bliskom Istoku, jugo-ist Aziji itd... nije sve u novcu i radu, shvate na kraju da bi trebalo u svemu tražiti da li svrhu , harmoniju, estetiku, i sl....pa, možda i samu mudrost.
Tu postoji defekt zapadne civilizacije, i shvatili su da bez istoka To ne mogu da ostvare...

Poslednja izmena:
Е.. да.. Зато их треба пензионисати одмах након завршетка школовања, на неких пет година...

Па након тога нека започињу каријеру и раде до краја живота..:mrgreen:

Šta je To Nešto što je Svrha, ako bismo rekli da je Nauka Sredstvo ? ? ?
Ne bih imao pojma, ali imam pretpostavku - svaka društvena životinja - psi, kokoške, svinje... kada se nađu zajedno na ograničenom prostoru pokušavaju da se u nizu sukoba postave u hijerarhijsku strukturu u kojoj će zauzeti što bolje mesto. Rekao bih da nismo daleko odmakli od ovog stadijuma.
Problem sa naukom jeste da se gotovo isključivo koristi u ovu svrhu. Recimo, kvalitetan ekološki način obrade zemlje koji se postiže primitivnim tehnikama u malim zajednicama neminovno ustukne pred genetski modifikovanim biljkama koje se proizvode jeftinije. Sitni farmeri propadaju, a onda se veliča nauka koja tobože rešava problem gladi u svetu. :confused:

Stari Grci su imali predstavu o atomu kao najsitnijem delicu materije. Ali su bili vrlo daleko od danasnjeg nivoa spoznaje atoma i njegove strukture. Slicno vazi i za svest o povezanosti stvari.

Rekao bih da tehnologije kod ovakvih naroda treba unositi sa istom obazrivošću kojom unosimo nove životinjske vrste u postojeće ekosisteme.
Jedini je problem sto vreme ubrzano istice kako za narode u Africi tako i za celo covecanstvo...

E, upravo u tom i jeste greška. Da je više mere u takvim gramzivim i agresivnim postupcima, tehnologija bi se sporije razvijala zbog manje pohlepnosti kase samog investitora. Uspeli bi da uskladimo proizvodne snage, filozofiju, tehnologiju i dr...možda bismo imali i neke šanse da uporedo sa naučnim saznanjima i tehn.sredstvima shvatimo šta je svrha života.

Po meni je ovo samo jurcanje koje ne vodi dobrom. Znam, ti ćeš reći da je sve presporo. ! ! !
Reci cu da generalno civilizacija nema vremena za filozofiranje. Sve je vise ljudi na Zemlji, ljudi kojima treba voda, hrana, odeca, krov nad kravom, lekovi... A resursi su ograniceni.

Civilizacija moze i treba pojedincima i manjim grupama unutar nje da obezbedi mogucnost alternativnog nacina zivota koji bi tim pojedincima i grupama vise odgovarao. Ali to ne moze uraditi na veliko jer bi to znacilo smrt od gladi i obicnih bolestina za vecinu ljudi.

Da li je nedostatak mudrosti (jer mudrost nije samo saznanje). Uostalom mnogi Zapadnjaci putuju pred kraj života po Egiptu, Bliskom Istoku, jugo-ist Aziji itd... nije sve u novcu i radu, shvate na kraju da bi trebalo u svemu tražiti da li svrhu , harmoniju, estetiku, i sl....pa, možda i samu mudrost.
Tu postoji defekt zapadne civilizacije, i shvatili su da bez istoka To ne mogu da ostvare...
Sumnjam da se Mudrost moze naci u Misticizmu, a to je ono sto vecina zapadnjaka kupuje svojim tesko zaradjenim parama na Istoku.

Problem sa naukom jeste da se gotovo isključivo koristi u ovu svrhu.
Mozda da prvo uporedis koliko para se trosi na religijske gluposti a koliko na nauku pa onda da pricamo o ovome.

Recimo, kvalitetan ekološki način obrade zemlje koji se postiže primitivnim tehnikama u malim zajednicama neminovno ustukne pred genetski modifikovanim biljkama koje se proizvode jeftinije. Sitni farmeri propadaju, a onda se veliča nauka koja tobože rešava problem gladi u svetu. :confused:
GM hrana nema nikakve veze sa propadanjem sitnih farmera.

Back