Na ovo moram da reagujem. Ovo je pogled nekog ko je glad osetio samo povremeno i vrlo kratkotrajno. Ne mislim da neko ko je doveden pred sama vrata smrti zbog gladi razmislja mnogo o bilo chemu. Mozak je najveci potroshach energije u ljudskom telu, i njegovo normalno funkcionisanje u uslovima umiranja od gladi jednostavno nije moguce.
Takodje, to je pogled odrasle osobe na glad. Kod male dece, hronicna neuhranjenost dovodi do ozbiljnih oshtecenja razvoja svesti i inteligencije. Ako i prezhive, takva deca su samo senka onoga shto su mogli biti.
Pozdrav prijatelju Sentient,
Znam za ovu fotografiju i samoubistvo ovog novinara.
Sve što si napisao je ok.
Ali, Hrane ima ! ... ima i previše !
(sećaš li se, pre oko 3 meseca, ti i ja smo diskutovali oko novog stava UN i cene hrane i njihove odluke kojom su hteli/najavili za svagda da institucionalno pokrenu suzbijanje svetske gladi... a, gle sada, pre par dana UN najavljuju poskupljenje hrane u Svetu - Isto kao kada Premjer M. Marjanović izjavi u petak da neće biti inflacije Ja odem i kupim Marke. U ponedeljak dinar 10% padne. - sve što su mi govorili ja sam radio kontra)
A, zašto se milioni rode u gladi i umru od gladi je suština pitenja ozbiljne greške o kojoj ovde diskutujemo ? ! ?
Slažem se da kad se neko rodi u gladi i stalno je u gladi i na kraju umre od gladi, da su te osobe oštecene po svim duhovnim i materijalnim osnovama. Ali, evo još nešto manje ekstremno: Ponekad valja probati kako volja, svest i telo reaguju na ekstremne uslove (naravno u granicama mere i pod nadzorom. Prvo i osnovno treba biti zdrav). Prolazio sam kroz glad, umor, nespavanje, plivanje na niskim temperaturama, pustinjska klima ... i sl. Nije ovde za temu, ali reći ću ti da covek ima skriven potencijal u neverovatnom procentu.

Ne radite to kod kuće ...

Svakako da se to mora posle nadoknaditi. Zato se covek i bori jer je metafizičko Biće=Volja+Svest i kada je na samrti poneki prolaze kroz "mistična" iskustva. (moja zapažanja, ali to ne verujem da važi i za slucaj onog deteta sa slike)