Khal Drogo
Veoma poznat
- Poruka
- 14.358
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да, то предање препричава Херодот. Имаш на енглеском (овдје стр. 43-46). на хрватском (овдје стр 101-103) те у спојлеру на српском@Khal Drogo ако си у могућности провери ја имам 2 књиге у пдф-у а све остале као аудиокњиге.
Пастир који је одгајио Кира се зове Митрадат(или јако слично) и описије га негде уз Кавказ.
Ја ћу прелистати тачно.
Партско или Арсакидско царство након пропасти Картагине постало је главни ривал самом Риму, бјеше то поново успостављен биполарни свијет античког времена, гдје су се двије силе бориле да остваре доминацију на Истоку, а погранични сукоби углавном на простору Анадолије и Леванта су се дешавали перманентно. Са промјењивом срећом у тим ратовима и биткама,.Опет и код изучавања предисламске историје Персије, доста пажње се посвећује староперсијском или ахеменидском периоду, као и сасанидском периоду, па и селеукидском хеленистичком периоду, но некако је потиснуто царство које је најдуже потрајало прије арапске инвазије, Партско или Арсакидско царство које ће трајати пуна четири и по вијека, од око 238. (или 247.) године п.н.е до 224. године н.е., царство које бјеше уз Рим једно од двије суперсиле античког свијета и равноправан ривал Риму, уосталом царство које бјеше непремостива брана Риму у даљњем ширењу на исток.
Веома добар документарац кроз који је обрађена историја Партског царства
Партско или Арсакидско царство након пропасти Картагине постало је главни ривал самом Риму, бјеше то поново успостављен биполарни свијет античког времена, гдје су се двије силе бориле да остваре доминацију на Истоку, а погранични сукоби углавном на простору Анадолије и Леванта су се дешавали перманентно. Са промјењивом срећом у тим ратовима и биткама,.
Једну од највећих војних катастрофа у својој историји Рим је доживио у бици код Каре (овдје) која се одиграла 53.године п. н. е. И била која одлучујућа побједа партског војсковође Сурене који је нанио тежак пораз неколико пута бројнијој риомској војсци коју је предводио војсковођа Марко Лициније Крас.
Рим бјеше осрамоћен овим поразом, понижење бјеше веће јер су Парћани заробили легионарске симболе, а сам Крас бјеше заробљен и скончао је на понижавајући начин, неколико је верзија његове судбина, по једној Парћан су сипали истопљено злато у његово грло, као знак презира према Красовој похлепи.
Да, Римљани су се тада први сусрели са противником који је користио тај начин борбе, употреба мобилне коњице и сталне препаде кроз које би касапио, избезумљивао и деморалисао противника.Bravo, veoma dobro zapažanje Khale.
Ja mislim, na taktičkom nivou, partska vojska je bila efikasna samo na pogodnom terenu. To znači da je protivnik morao biti namamljen na što širi, ravni prostor. Tajna uspeha bitke kod Kare, na primer, leži u činjenici da je Kras pao na lažno bekstvo Partijana i da ih je sledio. Ovo je tipična preterana specijalizacija konjičke vojske, kao što se može naći i recimo u zapadnoafričkom Ojo kraljevstvu. Pešački vojnici su verovatno korišćeni samo u apsolutnim izuzecima, kao u suzbijanju pobune u planinama opisanom u Arbelskoj hronici. Međutim, kvalitet ovih pešačkih trupa je morao biti prilično nizak, barem u poređenju sa Rimom.
Sa druge strane, partska vojska je bila izuzetno nefleksibilna, pošto je Veliki kralj u tom pogledu skoro u potpunosti zavisio od partskog plemstva (satrapa i regionalnih kraljeva). Zauzvrat, njihovo učešće u vojnim akcijama nagrađivano je donacijama zemljišta i sl. prekaljen i kaljen. Tako da je ovo bilo veoma skupo za Velikog kralja i na kraju je dobio samo vojsku na poziv.
U takvim okolnostima, kako da razvije dugoročnu strategiju za osvajačke pohode, a kamoli za opsade i okupacije? Jedini mogući izlaz bio je stvaranje plaćeničke vojske. Sve u svemu, mislim da je tajna Karaevog uspeha u konju streličaru i njegovoj upotrebi, na isti način na koji su se Mongoli borili. Međutim, pre pronalaska muškete sa bajonetom, strelac na konju je bio najmultifunkcionalniji tip oružja koji se najverovatnije mogao koristiti protiv svih drugih trupa. Protiv neprijateljske konjice držanjem na konju, protiv lake pešadije koju uništavate vatrom, protiv teške pešadije kojoj možete da izbegnete po volji, itd.
Партско или Арсакидско царство након пропасти Картагине постало је главни ривал самом Риму, бјеше то поново успостављен биполарни свијет античког времена, гдје су се двије силе бориле да остваре доминацију на Истоку, а погранични сукоби углавном на простору Анадолије и Леванта су се дешавали перманентно. Са промјењивом срећом у тим ратовима и биткама,.
Једну од највећих војних катастрофа у својој историји Рим је доживио у бици код Каре (овдје) која се одиграла 53.године п. н. е. И била која одлучујућа побједа партског војсковође Сурене који је нанио тежак пораз неколико пута бројнијој риомској војсци коју је предводио војсковођа Марко Лициније Крас.
Рим бјеше осрамоћен овим поразом, понижење бјеше веће јер су Парћани заробили легионарске симболе, а сам Крас бјеше заробљен и скончао је на понижавајући начин, неколико је верзија његове судбина, по једној Парћан су сипали истопљено злато у његово грло, као знак презира према Красовој похлепи.
https://www.livius.org/articles/person/darius-the-great/sources/the-gherla-inscription/One of the most remarkable inscriptions from Antiquity is the following fragmentary text, written in Persian cuneiform script, found in 1937 on a clay tablet in Gherla, and published in 1954:
This is of course not a text full of very important information, but the fact that it exists is remarkable, because Gherla is in the northwestern part of modern Romania[...] king [Darius] son of Hystaspes [...]
[...] did [...]
Трагедија да је оваква једна цивилизација пала под ислам.
Persijsko Carstvo od 628 god n.e je bilo u fazi polu-raspada bez prave centralne vlast izgubljen rat dvorski pucevi..u pojedinim provincijama ustanci seljaka..Mozemo pretpostaviti da nije bilo tako i da je Carstvom vladao tada Car kalibra napr Shahpura I da bi Arapska invazija bila lako odbijena a Persijske snagu u Meki i Medini..na slican nacin se i Asirsko Carstvo vishe urushilo samo od sebe nakon smrti Asurbanipala nego pod pritiskom strane invazije..