Dretelj

loki74

Ističe se
Poruka
2.390
www.blic.rs/Vesti/Hronika
Vrhovni sud Norveške osudio je na osam godina zatvora bivšeg pripadnika HOS, Mirsada Repka, koji je imao jednu od komandnih funkcija u konc logoru Dretelj.
Malo, ali ipak je nekakva osuda.
Kroz logor Dretelj, koji se nalazio u Zapadnoj Hercegovini, prošlo je više hiljada Srba i Bošnjaka, koji su bili izloženi najraznovrsnijim mučenjima i nečovečnim postupanjima.

Pošto se više forumaša iz Hrvatske i Hercegovine pravilo mutavim ( gdje je Dretelj, šta je to ? i slično ) , pozivam forumaše koji imaju saznanja o ovom logoru da ih iznesu ovde, i da ne dozvolimo da hrvatske zločine prekrije trava zaborava.

Stvari se polako raspetljavaju- nije slučajno što su forumaši iz Hrvatske navalili ovih dana pričom o logorima u Srbiji. Bliži se presuda Gotovini i drugima za ubistva i etničko čišćenje, a raspetljava se i slučaj Herceg-Bosne, gde se vidi da su dotični isto provodili i u Bosni, želeći priključiti Hercegovinu i Srednju Bosnu Hrvatskoj, a ne tobože branili Bosnu, kako nama pokušaju ovde soliti pamet.

Logori za Srbe – "Dretelj

"Za one koji su ubijeni, za našu đecu, zbog istine..."

U maju 1992. HOS, saastavljen od Hrvata i Bošnjaka, osniva logor Dretelj kod Čapljine, u kome su zatvarani isključivo Srbi, civili iz doline Neretve. U njega su dovoženi Srbi iz drugih logora:Ljubuškog, Mostara, Ploča, Metkovića...

Međunarodni Crveni krst registrovao je 230 žena, đece i muškaraca. Tačan broj zatvorenih i ubijenih civila, nikada neće biti poznat...

Bokić Milivoje-kipar: Logor "Dretelj" osnovan je 05. maja 1992. godine. Prvi zatvorenici u logoru su dotjerani...doktor, doktori Kuzman i profesor Ekmečić Momo sa njima. Da bi Kuzmane 14. maja izvukao njihov kolega iz Čapljine i oni su pošli prema Stocu da idu oko pet kilometara dalje. Tu su zaklani obadvoje i Duška i njen suprug. Navodno, ja sam podatke dobio od, iz stožera od Hrvata, da su ih zaklali muslimanske jedinice. A ja nemam pojma ko je, tako se desilo. Iz Lipna, prvi logor za Srbe je osnovan u Lipnu, kod Ljubiškog i poslije jednog izvesnog vremena prebacili su te logoraše iz Lipna u Dretelj. To što se dešavalo u Lipnu i Dretelju, to je uopšte nerazumno. Jer, čovjek ne može da razumije šta su to radili sve tim ljudima. U Lipnu su pravili skalpove ljudima, na glavi, odsjecali jezik, krstove na lijeđima, palili ruke, so im davali da crkavaju od žeđi. I tako. To su meni ispričali sve ti ljudi koji su bili u Lipnu i prebačeni u Dretelj. To su mi u Dretelju ispričali. Ovi iz Gabele, iz Dretelja, koji su bili u Lipnu, pojedinim njima ne bih hteo da pominjem sad imena. Mislim da ne bi ljudi se našli uvredom il’ nekim drugim. Al’ ono što su meni ispričali, što sam ja stavio u zapis moga dnevnika, ljudima su kline od eksera, i kline od drveta zabijali pod nokte. To je kažu za vrijeme turcizma. A ako je za vrijeme turcizma, ne moremo se sjetiti, pa su i na Golom otoku to radili, zabijali kline pod nokte i kantu govana stavljali ljudima na usta. Al’ to je bilo brat bratu, a ovde je...znamo i šta je po nacionalnoj strani bilo. Prema tome, ne samo to što su radili ljudima, no su podizali, pa ga bace dolje, pa mu bubrezi poodpadaju. Pa zamislite kad uzmu bajonet pa isplazi jezik, pa mu prosjeku jezik. Pa zamislite dođe...to je radio Ivan Medić neki, zvani Poskok, koji je, sad se krije po Hrvatskoj, negde. Tako sam čuo, naravno. Te muke koje su rađene ljudima, prosto je nemoguće. Ja isto tako, sam dobio jako dosta udaraca, polomljenih rebara, oštećene kičme. Jer tamo je bilo ljudi takvih, to su bili takve organizacije...da je...meni je teško i pričati, a kamoli to zamislit da se može uradit. Sastavljanje ljudi da pasu travu, sastavljanje ljudi da ono što pišaju preko noći, piju ujutru. Da...ima jedan slučaj koji je se desio jednom čovjeku, da je morao vlastita svoja govna da pojede. I to je bilo. Dovedu neku kerušu tamo, pa da je ljubite, da izvinete dupe, i tako dalje. Mislim, ovo sve treba otvoreno reći, zbog toga da se zna, da i oni ko je taj zločin radio dođe pred lice pravde. Zato sam i juče pristao da budem jedan od onih koji je dao izjavu, šta je...ovoj švedskoj, norveškoj policiji. Pa i ranije, prije nekol’ko mjeseci danskoj policiji, jer su uhvatili troje tamo. U svakom slučaju ću prihvatiti sve ono što je tačno i što je istina. I ja sam to što sam pribilježio u moj dnevnik, jer da nisam pribilježio, ne bih mogao danas ni da govorim o tome. Bilo bi sasvim nešto drukčije. A pošto imam te podatke, onda mogu i da govorim.

Cimirot Slobodan: E, ko se nado da ću ikad doć ovde. A uspomene...mnogo ružne. Petnaest godina mislim da je bilo prije, mislim ako sam ja dobro zapamtio 05. jula su mene uhapsili. Znači, prošlo je, znači petnaest godina. Ona nekakva, nije to prava razmjena bila, nego pokupi nas dvije tri stotine i nas je prevezao brod iz Ploča u Zeleniku. I u Zelenici, kud ko. Tako sam ja završio i moja žena i sin.. u Dretelju sam bio oko pedeset dana. Iz Dretelja smo izišli, mislim da je bilo 16. avgusta. Pa su nas prebacili samo tu, u drugi zatvor gdje je bila kasarna, valjda su je zvali Grabovina. Tu smo bili jedno, ala mjesec dana, pa onda u Ljubiško. To je nekakva klasična tamnica bila, valjda iz Austro-Ugarske. Tu su uslovi nemogući bili. U jednoj prostoriji gdje sam ja bio, recimo dva sa pet metara, četrnaest je nas ležalo, svega tri ćebeta je bilo i pokrivač i prostirač. Kad se išlo iz Čapljine bilo je sa lijeve strane, zgrada na sprat. Tu je bila komanda.

Vozač: Je l’ to to Slobodane?

Cimirot Slobodan: Ovo ne može biti nikako. Ovo ovde. (Prolaze kolima kroz grad)

Vozač: Ovo nije? Je l’ to? (zaustavljaju auto ispred jedne kapije)

Cimirot Slobodan: Može bit, ali ne vjerujem ni da je i to.

Iz ove kafane, koje prije nije bilo, vidjevši kameru, izletili su čuvari...

Cimirot Slobodan: Imao sam želju da na licu mjesta, ekipi koja ovo snima u Dretelju pokažem, šta se dešavalo i u kojim objektima. Prošli smo tamo, neki nepoznati ljudi su nas sprječili iz nama nepoznatih razloga, da se na licu mjesta to snimi. Jasno je kao dan zašto su to uradili. Pokušavaju da prikriju istinu. Nas sasvim još uvjek dovoljno živih ima, da kažu istinu šta se dešavalo u Dretelju 92. godine. Dešavalo se, da smo mučeni na sve moguće načine, koje današnji um ne bi mogao da razumije. Po mom sjećanju, koje sam ja vidio, muških je bilo oko stotinu i dvadeset. A ženskih, po pričama nekih, oko sedamdeset. Većinu vremena smo provodili jedni naspram drugih. Ja lično nisam vidio šta se u ženskom djelu, ali sam vidio šta se događalo u muškom djelu. Imao sam lično, priliku da vidim kako je nastradao Božo Balaban. Inicijator ubijanja Bože Balabana je neki, predstavio se barem tako, poručnik iz bivše Jugoslovenske narodne armije, iz Zenice je bio. Rekao je nam ime, i kako mu je ime i prezime, ja sam to već zaboravio (dok on to priča, na ekranu se pojavljuje fotografija mladića po imenu Edin Buljubašić). Pa je čovek napredovao u kapetana Zbora narodne garde i u kapetana HOS-a. U neko gluho doba noći došli su, na čelu sa njim, on je kao, u to vrijeme bio upravnik. I neko je izd’o Božu Balabana da je neposlušan. Poduzete su takve mjere da su ga doveli na brzinu u poslušno stanje. Šta je bilo poslušno stanje? Kad je iznemogao tražeći pomoć, da vidi njihovoga pretpostavljenoga, nije uspeo da vidi pretpostavljenoga Blaža Kaljevića, koji je bio, barem po njegovoj priči, general u HOS-u. HOS je bio ustaška organizacija. Tu je blizu mene izubijan i isprebijan, i onda je prenešen na suprotnu stranu te hale. Hala je bila, nije se mogla tu ni stoka zatvarati, gdje su ljudi zatvarani. Preveli su ga, odnosno prijeneli ga na suprotnu stranu, tamo ga vezali za rešetke, ruke mu vezali i lancem za rešetke. Kad su ga razapeli on je još bio tad živ. A kad je prestao da daje znake života, onda je odustao svak od njega, ujutru su ga pokupili i odnijeli. Šta je dalje bilo, ja ne znam. Na suprotnoj strani, u drugom hangaru bila je njegova žena, ako se ja dobro sjećam, zvao je on tu ženu, Jelena il’ nekako tako. Ona se nije odazvala niti je vjerovatno, smjela da se odazva. Šta se dešavalo u tom momentu, onaj, čovjek je krupan bio i mnogo je galamio prilikom mlaćenja. Da se to ne bi čulo dalje nas su gonili da pjevamo pjesme ustaške, koliko je moguće više da podignemo glas. Ala da ne bi čula tamo njegova žena i ostale žene šta se ’vamo dešava. Čulo se, zasigurno se čulo. Sve se to dešavalo u gluho doba noći. A po njihovim pravilima, iza osam sati, odnosno dvadeset sati naveče, nije im’o pravo niko da uđe, ali oni su potpisali pravila, a sami su ih kršili. Ulazili su u hangare kad su htjeli i radili su šta su htjeli.

Bokić Milivoje: Božu Balabana su doveli 02. avgusta u logor Dretelj, sa svojom suprugom i još nekima. Božo malo nije...imao je zeta Hrvata, pa je mislio da će ga to spasiti. Mi smo mu govorili da ide po pozivu, ono što ga zovu, jer su tamo bile trojke, petorke koje su dolazile da nas prebijaju. Svaka dva sata je dolazila jedna grupa koja nas je tukla. Pa kada je došla ta grupa, onda obično mladi, koji stignu onda isprebijaju njih. Pa je ta grupa došla na prozor, uveče, i toga Boža pokojnoga, zvali da iziđe. Mi mu govorimo: Idi Božo, i mi smo izlazili, moraš. Nije hteo. Komandir zatvora je donio ključ, otključali su vrata, tu je taj Vinko primorac sa svojom klapom, koja je...odnosno tim razbojnicima ušao. Boža su izveli na ulicu. Sa običnim štapima lupali dok nije doš’o kraju. Onda su ga unijeli unutra u hangar, naravno naši po naredbi njihovoj. Oni su mu vezali ruke o o hangar. U hangaru, ove šipke koje su u prozorima. Tako da je Božo djelovao kao Raspeće Hristovo. Tad me podsjetilo to da je to čisto Raspeće, koje sam i ja eto, pravio jedne prilike. I tako su ga lupali sve dok nije izdahnuo. Sofija, žena, bila je preko puta u drugom logoru, žene su bile. Ujutru su došli i ćebe donijeli, naši ljudi naravno, sa njima, pomogli, iznjeli Boža, odnijeli, đe su ga sahranili, ne znam.

Cimirot Slobodan: Kontaktiranje na njihove oči je isključivo bilo zabranjeno.. mogli smo samo da kontaktiramo, kad nema niko od tih, mučitelja, kako bi ih sve nazvao. Pošto su prije mene u Dretelj došli, pohapšeni Čapljinci i okolo Čapljine. Mislim da bi neko trebao da dođe i da kaže, znali su mučitelje, zasigurno. Ja, iz Mostara, od njih nikoga nisam poznavao. Najgora je stvar što su svi oni imali neke nadimke. Recimo, ja sam imao priliku da sretnem unuka Maksa Luburića. ( Na ekranu se pojavljuje teskt Ahmet Makitan). Tako se predstavljao. Momak je uadarao nemilice. Kasnije smo otkrili da to nije unuk Maksa Luburića, nego je im’o nadimak Maks. Rođen je negde u okolini Stoca. Bio je musliman zasigurno. Najveća je muka bila što smo, po potrebi trebali da idemo kod ljekara, a ko je otišao kod ljekara vraćao se u goremu stanju, nego je išao do njega. Zašto? Zato što je ljekar imao na svom radnom stolu kalašnjikov i pištolj. Poslije njegova prjegleda, bila je ekipa koja je čekala na izlazu, koja je premlaćivala do iznemoglosti.. tako, posle ne znam koliko dana niko nije ni željio da ide kod ljekara. U tom hangaru je nekad bilo gorivo i mazivo bivše JNA za čitavu Hercegovinu. Podovi dole su bili potpuno crni, ko zna koliko je dugo to korišteno i normalno je da su bili crni. Mi smo direktno spavali bez pokrivača i prostirača smo spavali na takvoj podlozi.

"Dreteljijada" – Iz dnevnika Bokić Milivoja

Nas je puno u smrtnoj košnici
u suzi, zemlja prokletija,
krvlju našom opijena.
Krvavi su njeni svodi
ćelije su strašne njene
našim telom zatrudnjele.
Provalije sramnog vrenja
prokleta su usta njena
ona žderu naša tela.

Cimirot Slobodan: Šta je bilo u ženskom dijelu, vjerovatno da je isto bilo. Nama nije bilo dozvoljeno tamo da ulazimo. I te ženske, ja sam ih nekol’ko lično poznavao, radile su u istoj fabrici gdje i ja. Pitao sam više puta, makar u prolazu, nikad ništa nisu ružno rekle. Vjerovatno da nisu smjele. A šta se dešavalo tamo, za pretpostaviti je.

Bokić Milivoje: Bila je i doktorka jedna tamo, što je bila u mukama, koja je i silovana, i tučena, i jako, jako...Ja ne mogu da shvatim da su to mogli da rade, oni ljudi, koje je ona liječila.

Ženska Osoba-zaštićeni svjedok (sakrivenog lika): Rođena sam u Čapljini devesto pedeset šeste godine. Živela sam u Tasovčićima sa roditeljima i dva brata. Osnovu školu, čet’ri razreda osnovne škole završila u Tasovčićima, druga čet’ri osnovne u Čapljini, gimnaziju u Čapljini. Medicinski fakultet u Sarajevu. Poslije završenog fakulteta, udala sam se, rodila dvoje dijece, radila u Domu zdravlja Čapljina, kao ljekar opšte prakse. Onda sam dobila specijalizaciju iz mikrobiologije, koju sam završila u Sarajevu, isto tako kao i fakultet. Tad sam pri kraju specijalizacije rodila sam i treće dijete. I nastavila sam živiti, i raditi u Domu zdravlja. Radila u Domu zdravlja u Čapljini kao mikrobiolog.

Tu sam rođena, tu sam odrasla, sa tim ljudima sam živila. Radeći kao ljekar opšte prakse, radila sam dugo vrijemena u službi Hitne pomoći. Tu se dežura, tu dolazi u hitnu šta sve dođe. Tu su kućne posjete po selima, po tim selima koja ja nikad nisam, ja nisam išla prije. Odeš, nikad niko nije gledao ko je ko, ni šta je. Treba otići u kućnu posjetu, ode se, pogleda se. Ljudi dolaze, znaju te, znaš kad je tvoja dežura naveče eto ih do po noća. Dolaze i onako, na preglede. Radila sam onda na dječijem dugo, na dječijem odeljenju, na medicini rada, u službi epidemiologije. Mislim obišla sam sve, sve službe. Sve, ovaj, komletan teren, tako da sam upoznala i ona sela i zaseoke, i ljude sa svim tim prezimenima da znam odakle je ko.

U aprilu 91. godine smo, poslije događaja u Hrvatskoj, to se dole odma’, to je dole odma’ počelo tako. Počele su dolaziti maskirne uniforme. Iz Hrvatske prelaze u crnim uniformama. A mi dole u Hercegovini znamo šta znači crna uniforma. I šta je bilo u Drugom svjetskom ratu, šta je to bilo, i normalno, podozrenje je u ljudi.

Bokić Milivoje: Ta geneza iz Drugog svjetskog rata je i ponikla mnoge ljude iz one okoline Prebilovaca, Čapljine i ostalih mjesta, gdje su prosto, sad, stradali zbog toga što su počeli da pišu o tome. Vadili kosti iz tih jama. Kao što je profesor Ekmečić počeo da piše o Prebilovcima i tom. Dalje, jer te koste u Prebilovcima sastavljene, gde sam ja bio na toj sahrani, naravno išao sam iz Mostara, gdje je patrijarh Pavle dolazio, đe je i Ćosić čiato stihove i Matija Bećković i svi to, bilo je zaista onako...žalosno, ali na jednom veličanstvenom poštovanju. Pa su jedinice hrvatske zapalile kosti, tu crkvu u Prebilovcima, to je sve izgorelo u plamenu. Zapalili su i Žitomislić manastir. I, naravno, novu crkvu u Mostaru.

Ženska osoba-zaštićeni svjedok (sakrivenog lika): I u takvim uslovima smo živili, radili, išli na posao, djeca u školu. I, tako je bilo negdje do marta 92. godine. U martu 92. godine, pred kraj marta, prestalo se ići. Djeca su prestala ići u školu, ja sam išla na posao,. Kraj te barikade, preko tog uskog prolaza, tu je uski prolaz. Tu samo po jedno, moglo se preći. Išlo se normalno. Svi smo iz Tasovčića išli u Čapljinu na posao. Dok negdje 04. 05. aprila meni ne daju da pređem iz Čapljine u Tasovčiće. Ideš s nama u opštinu na razgovor. Znam ih, ovog jednog kao malo dijete, kol’ko sam puta bila u kućnoj posjeti kod...imali su saobraćajni udes, sestra mu je poginula, majka teško povrijeđena. Kol’ko sam puta samo u toj kući bila u kućnoj posjeti. I oni dolaze i odvode me u optšinu. Tamo je kao neki isljednik, neki mladi čovjek. Uzimaju mi ključ od stana i odlaze u stan. I on mene pita: pa, što sam ja ostala. Što nisam mogla da prijeđem, da se vratim djeci, da idem djeci. Mene ne interesuje ni...Pa, gdje ti je muž? Ost’o kući. Ost’o u kući gdje je sad, odakle ja znam. Telefona nemaš, ne možeš da se čuješ. Onda nije bilo mobilnih, nije bilo ništa, nego ovi fiksni. A nikakve...A muslimani i Hrvati prelaze. Iz Tasovčića u Čapljinu, a iz Čapljine od Srba niko ne može da pređe ovamo, ne može da pređe u Tasovčiće. Petog, to je bilo petog, petog maja 92. godine, odvode njih, odvode mene. Ne znam ni kud me vode, ni šta, samo dolaze sa puškama, sa mašinkama, ulaze unutra, njih dvojica. I: ulazi u kola. I uđem u kola. Odmah je počelo prebiranje po torbi. Uzmi svoje stvari. Ja uzmem svoje stvari u bijelom mantilu sam, i dovode me gore u jednu prostoriju. I ovaj: sjedi tu, sjedi tu. Uđem sjednem, to je vojna kasarna gdje su vojnički kreveti. Ja sjednem na onaj krevet. Kad ovaj dođe: znaš li ti ko sam ja? Ja sam ustaški časnik. Znaš li ti šta ustaše rade? Uhvatio me za onaj mantil, pokida, jednostavno rastrgne onaj mantil, ošamari me. Ko su, šta su, znašli ti šta ustaše rade, šta je ovo, što si ti ostala, ko si? I tu prvu noć, tu znači drugu noć 06. maja, na Đurđevdan tačno, dolaze naveče zapovjednik tadašnji, kasarne i još, izvode me, i opet tamo u tu prostoriju gdje je kao komanda. I kad sam ušla tamo kaže: skidaj se. Šta kažeš? Kaže: skidaj se. Neću, neću. E tad počinju šamaranja, udaranja, cjepanja odjeće, tuče. Prostre neko ćebe dole na pod, njih dvojica i ovaj jedan, pokuša da me siluje kaže, ustao je s mene kaže: ja ne mogu. E onda ovaj drugi dolazi: mogu ja. Diže me za kosu, udara, na onaj krevet me baca. Radio je šta je htio. Ako nekome progovoriš za ovo, pobiće i ove druge, pobiće i ove. Vraćaju me. Oblači se onako, gornja uniforma, gornje je i zdravo nešto na meni. Kad posle dolazim u ćeliju, tamo se vraćam, pita me ova: šta je bilo. Kažem: ma opet isto ispitivanje, ništa. Ja šutim onako se samo na onaj krevet i šutim. Ne smješ ništa da kažeš, ne smješ ništa da progovoriš. Sutradan oko podne, mene opet vode, drugi. Ista stvar. Odvode me dole u jednu prostoriju. I vodajući me kroz tu zgradu, kroz te prostorije, vidim dole drugu, drugu isto tako zatvorsku...ovu...i tu vidim punu muškaraca. Vrata su otvorena, kroz rešetke vidim muškarce, vidim ove, ali vidim i nepoznatih ljudi. To je unutra puno. Nemaju gdje ni da...neki sjede, skupljeni ne mogu se pružiti, neki stoje, neki...nemaju, odjednom svi ne mogu da legnu, nema šasne. I odvodi me u drugu prostoriju. Tog čovjeka ja stvarno ne znam. I on isto tako opet. Ja neću da pristanem, opet dobiješ batine. I opet isto se...na istom se završi i siluju me. Siluju me tu i vraća me gore. I ovome kaže: sad kad me on vrati, kaže: evo ti je. Znaš. Evo je sad onom drugo. Neću, kaže sad sam ga izvadio. Ja ulazim unutra ova mi kaže, kaže mi da su je silovali.

Bokić Milivoje: Nastala je ta muka progođenja, silovanja. Mi smo deportovani u Dretelj. U Dretelju je ispričao prijatelj, oficir JNA koga su dopratili, doveli su njegovu ženu i njega u vojnu ambulantu gdje su jedne noći izveli njegovu ženu i njega u jednu prostoriju. Njega popeli na stolicu, a ženu skinuli golu i sva četvorica koja su bila tu silovali je. On je prepoznao dvojicu Iliju Zeleniku i još jednoga, Remzu, koji je prodavao rakiju na tržnici prije rata. A uz rat je bio vojnik HOS-a, koji je radio zločin najviše silovanja. Ta žena je, kad se vratila u tu samicu, izvukla se preko noći, između željeznih šipki samice i otišla na Carinski most u Mostaru, koji je bio već bio porušen, skočila u rijeku. Tako da je, slučajno tu se zadesio u obezbeđenju nekome, jedan vojnik mladi HVO-a i skočio, i ženu izvukao i spasio. Odveo je svojoj kući kad mu je ispričala šta joj se desilo. Miru su deportovali sa tri žene u Dretelj, vozio je Sergej Belović, zločinac koji je poginuo na Rondou sa dvojicom muslimana. U podijeli zlata koje su pljačkali po srpskim stanovima, pobili se između sebe. Ovaj zločinac iz zapadne Hercegovine, koji je vozio, terao je jednu ženu prvo Milu, da skine se go da skine gaće koje je Mile morao. Onda je on ženu terao da ga siluje. Nije htjela. Tukao je dok je ona pala u nesvjest, naterao je drugu i druga je to uradila. A treću je on sam silovao. U Dretelju su izneli tu ženu iz kola, jer je još bila u nesvjesti. To je meni ispričao Mile sa suzama u očima u Dretelju, jer smo bili dobri prijatelji, poznanici. Tako da...to je tragedija koju ja ne mogu da shvatim.

Zapis, stihovi iz dnevnika Bokić Milivoja

"Četvorka zločinaca, hosozvana, samozvana
Jednu ženu silovala. Ponižena, muke, srama
Radi časti svoga zvanja Neretvi se s mosta baca."

Ženska osoba-zaštićeni svjedok (sakrivenog lika): Jednostavno si više...u nekom si grču, u nekom si strahu, tijelom jesi tu, al’ dušom nisi. Jednostavno, kao da sam izašla, jednostavno kao da sam izašla iz toga svoga tijela. Kao da to sve negde sa strane...kao da se to nekom drugom događa. Jednostavno si to sve gledao...gledao si na onim filmovima...onaj film...Dubrovnik, "Okupacija u 26 slika". Pa to ni približno...na tom filmu kako je prikazano to uošte ni približno nije tome šta oni rade. Dođe ti, nož pod grlo, nož ti stave pod grlo, tad sam prvi put videla, oni...oni reckavi noževi, što oni zovu "rambo". Drugi nosi onaj nož, taj ima još one gore šiljke. Kaže: sa tim mi vadimo oči, sa tim. I sa svim tim pristupa tebi. Ti se sad više...taj treći dan, taj treći put kad je to bilo, i sad dolazi opet, to svaki dan dolazi ova svita njihova. Ja kažem mene niko nije dirao. Jeste, jeste, vidim, vidim, kad posle stisnem oči, okrenem glavu, gledam dok podere robu sa tebe, više nisi...oborite, oborite na pod, jači su od tebe, modar si stav. Ne možeš da ustaneš posle, ne možeš da hodaš, ne možeš da se krećeš, ne možeš ništa. I šta onda da radiš? Jednostavno, k’o neka si...k’o neka si biljka. Jednostavno ne možeš da...boli te, boli te sve, ne možeš da se makneš oni dolaze svaki čas ti moraš da si ustaneš, mirno, Bog...ja više ne mogu na noge. Ja više ne mogu da si ustanem iz kreveta, ja više ne mogu ni sa čim. Kaže: jedite. Ja ne mogu ni da jedem. Ja sam za tih...za taj mjesec dana 16 kilograma smršala, tu. Jer znam po tim pantalonama koje sam nosila, pa sam vezala ovim...svežem da ne spadaju sa mene. I tad kako su na tom ostale, tako su ostale do kraja. A u međuvremenu, kad te ne vode, kad te ne izvode moraš da ideš tamo da pereš njihove wc-ee, koji nemaju nikakvih...vrše nuždu gdje stignu. Petnaest dana se nisam umila, nisam oprala, nisam...Vode ako ti donesu u plastičnoj nekoj boci da imaš da se napiješ, ako nema i nema.

Bokić Milivoje: Mogu još jedan primer da ispričam, jer su svi tužni, pa onda treba narod da zna. Jovo Pelević je bio načelnik Službe bezbednosti u gradu Mostaru, ja mislim da je za celu Hercegovinu. Tako da je jedan od tih razbojnika iz zapadne Hercegovine, ne mogu mu reći imena, jer ne znam njegovo ime jedino. Nisam ga ni pribilježio. Upisao sam ga kao Tango. Mada zna za njega, ovi drugi znaju za njega i može se pronać koje je ime. Ja sam opisao u svom dnevniku. Da je, u Mostaru kad je doš’o kad je zatvoren Jovo Pelević i ja sam priveden tada, mi smo zajedno, onda, u Dretelj odvezeni, rekao Jovu da će mu platit zato što ga je zatvrao on, jer bavio se svim i svačim, kriminalom. I Jovo ga je zatvaro, nije Jovo, no naravno, policija ga zatvarala, a Jovo bio načelnik. Da neće živ izići iz zatvora. Što se i desilo, jedne noći, ne znam sada tačno da reknem, jer imam imam zapisano...datum, ušao je baš ovaj sa Vinkom Primorcem. I jovi su rekli da se digne. Bio je blizu vrata, mi smo svi to gledali, bilo je jedanaest sati noću. Jovo je zamolio da obuje cipele i da stavi naočale, da mu je general, imao je gangrenu, da mu je general rekao da ide u Split da se leči. Odgovor mu je bio samo jedan: ne trebaju tebi naočale, ne trebaju tebi cipele, ne treba tebi liječenje, mi ćemo te večeras izliječiti. Prosto su ga međusobom iznjeli vani i te noći sigurno ubili. Tako da je trajalo dugo vremena, toliko godina, da su prije, evo pre par mjeseci našli Jovov grob i te njegove ostatke sigurno preneli i sahranili u grobnicu, gdje mu je porodična i tako dalje. Kad bi god došli u, kad bi koja gođ grupa dolazila i mi kad smo dolazili, general Blaška Raljević, njihov zapovjednik, on je nosio oznake HOS-a na jednoj ruci, na drugoj oznake Riljana. I onda je lično pitao i mene, a i druge, imovinu kol’ko posedujemo i kol’ko novca imamo. Fradi pljačke, naravno, da se to digne. Pa bi izmišljali koje kakve stvari tamo, da samo čovjeku kažu da je opsovao ustašku majku il’ bilo šta, onda ga prebiju i tuku i ubiju, šta bilo. To je od takvih slučajeva da čovjek ne može doći sebi šta se sve dešavalo u tim logorima. Dešavalo se ono što je nezamišljivo. Ne može čovjek zamislit ko nije bio tamo da se može to desiti čovjeku.

Ženska osoba-zaštićeni svjedok (sakrivenog lika): Poslije donesu, vode je tam bilo, nas nisu puštali, moraš da opereš njihove, one uniforme, čistili smo wc-ee. I jednom, svedu nas dole u njihovu trpezariju da im operemo suđe, poslije, poslije večere. Ja nisam mogla da uzađem uza stepenice da se vratim. Tad sam vid’la više da...da nemam snage. Uhvatila sam se za one gelendere. Šta je, šta se kao foliraš, šta ne možeš? I opet te udari i ode onda. Onda su počeli da dovode još žena iz Čapljine.

Bokić Milivoje: Sjećam se jedne prilike, jedna je žena povela tako, oružana borba bila, a oni su se sklonili u bunkere tamo, imala vojska svoje bunkere pa između bunkera je bio put, i tako da je ona vodi između bunkera i kada bi mi naisli u stroju između bunkera, oni bi izleteli i su čim su stigli: kamenom, drvetom, šakom, nogom, tako da su nas prebijali i doterali do hangara i tako dok ne padne svaki sa noga. Tako su tukli. Sećam se, neki Dušan Kozina, koji je bio po imenu, bio je jedan razbojnik i bio jedna snaga velika. Mislim to, o tome ne treba da govorim, to su zljodela od ljudi koje prave i nevjerovatno, dešava se ono što je i nemoguće. To je tako. pa onda, isto tako kad sam ja sa sobom, Maktina, evo sad su ga ufatili, mislim u Švedskoj čini mi se, da tamo ili u Norveškoj, negde je zatvoren, on je nazivao sebe Maks. Taj je nosio jedan krst niz lijevu ruku, drugi oko vrata, naravno za spašenje od Pape svi dobili, pa su pretežno su nosili. Ali, on je musliman pa je eto, nosio i on. Tamo je Edin Buljubašić, koji je bio vodnik u Jugoslovenskoj, kapetan u hrvatskoj vojsci, da bi doš’o tu u taj HOS i organizovao te, prosto, ubilačke napade na nas sviju. Pa su jednom organizovali jedan krug. Da mi čupamo travu, oni se okolo postrojili, znam da se dvadeset metara zaletio i Maktin mene u kičmu, tako da nisam dvanaest dana mog’o podići ruku. Nisu sami Hrvati bili. Hrvati su bili naredbodavci, ovi HOS-ovci. Ali, bilo je muslimana tu, u toj jedinici oko 60 do 70 posto. Znači, više nego njih, samo što su ovi naredbodavci. Bila je tu i jedna jedinica pod komandom, naravno, Izetbegovića. Oni su bili u tim šarenim vojnim uniformama, a ovi su bili u crnim uniformama HOS-ovci. Ti HOS-ovci su nosili, pojedinci veliko bilo slovo u, kao što je Ivan Medić nosio, zvani Poskok, on je veliko bjelo slovo u nosio na prsima i sebe zvao ustašom. Mnogi su to nosili. Ali, je pretežno bila samo znaka HOS-a, koja je bila na ruci i crna uniforma. Ovi, jedinica koja je pod komandom Izetbegovića bila, naravno, ja ne znam komandanta koji je bio u logoru, oni su bili tu na ratištu, zajedno sarađivali sa njima, pošto je dio tih, tada zvanih muslimana, danas evo Bošnjaka, bio u jedinicama HOS-a. A ovo je bila samo čista jedinica muslimana. I Bošnjaka, da, po današnjem nazivu. Ali, su i oni, isto tako učestvovali u zlostavljanju tog srpskog naroda koji je bio tamo u logoru. Pa se sećam, dobro, meni je jedan od njih, koji je estradni umetnik spasio život, taj momenat. Jer su došli, trojka da nas tuče. Pa je komnenović jedan, koji je bio, Nenad Marković i ja, kopali smo rov. Ovaj nas je iz jedinice, te muslimanske u šarenoj uniformi čuv’o, kao stražar nad nama . I on je učestvovao u tuči ove dvojice, a mene poštedio. Jer mi je rek’o da dolazi u moj atelje u Mostaru, jer je...on da je estradni umetnik, pjevač. Tako da me je uzeo za ruku i odveo u wc-e, tamo đe ima da se napije vode. Bila je tamo česma za vodu, odveo me da pijem vode i nije mi dao izlaz. Samo možeš gljedat kako tuku ove. Nenada su ćuškali kao loptu, sa svih strana čizmama, njih trojica. Tako da je Nenad prejauk’o cjelu noć, sutradan u djevet sati umro.

Cimirot Slobodan: Kod tog 16. 08., njihov glavnokomandujući, prije ovoga glavnokomandujućeg, je bio Blaž Kraljević, koga su ubili u međusobnom obračunu Hrvati na Hrvate. I osam još njegovih pratioca. Ovaj pozvao je ljekara i on, postrojili sve nas, tako je rađeno i u ženskom dijelu, sposobne na jednu, po njima nesposobne , na drugu stranu. Te je nesposobne, uveče, tovarili su u tamiće i vozili tamo negde, ala, do Počitelja i, isteraj i nek se snalaze.. oni nisu imali, vjerovatno, drugog izbora, nego su krenuli pješke prema Buni. Na Buni su ih dočekali drugi, jedinice HVO-va. Pa su, koga su uhvatili, pohapsili i u Centralni zatvor u Mostaru. Ko se tad uspio spasit pa pobjeg’o od njih, neki su, sluš’o sam, plivali, preplivavali Neretvu da ne bi pali ponovo u ruke. Šta se sve s kim dešavalo, nažalost, mnogi od tih, kojih se ja sjećam, danas nisu živi, pa da oni kažu kako je bilo.

Bokić Milivoje: Tu je general Bobetko komandovao. Njegov pukovnik, ne mogu da se sjetim trenutno imena, imam zapisano, Žanko, čini mi se, Žanko da bi mog’o biti, j došao među nas i finim rječima rekao: Ljudi skinite košulje. Trojica su tih oficira došla. Mi mso počeli skidati košulje. Skinuo je jedan Drago Janjić, koji je bio modar, nije mogao, pet dana on nije mogao da legne, neg je samo staj’o, ukočen k’o drvo. Jer su ga tako isprebijali bili, nije mogao da makne. Pa kad je on podigao košulju, onda su nam rekli: ljudi nemojte skidati košulje. Sve je viđeno. Bili ste u đavoljoj krljušti i vi ste trebali bit pobijeni, a eto, zahvalite generalu Bobetku, što je naredio vaše oslobađanje. Tačno je to, da smo bili osmog i devetog avgusta, zatvoreni u hangare zaključani da ne možemo izić. I čuli smo od jednoga njihovoga, kojemu je majka Srpskinja, pa se ispričao Momi Ekmečiću da su glasali za naše nestajanje, pa je jedan glas prevago da nas ne pobiju. Ali, sam čuo i to, da su i raku, nažalost, iskopali bili. Pa eto, to je bilo da je HVO opkolio i da je HVO u Kruševu kod Mostara, sačeko general Blaža Kraljevića sa njegovim, osmoricom, osam ljudi pratnje, osam tih HOS-ovaca i tu su ih pobili. HVO je ubio general Kraljevića i tih svih osam, što je pratnja bila. Tu je poginuo i ovaj nesretnik koji je bio najviši razbojnik, nije jedan, no je njih deset. Ali nije mi žao. Ljude koji su zlo pravili drugim nek i njih snađe. Da bi mi bili onda zatvoreni za likvidaciju, ali je HVO opkolio i zato su poslije...Sahranjen je Blaško Kraljević, mislim 11. avgusta sa svojom grupom koja je izginula. I nas su kasnije potjerali da kopamo rovove. Eto, to je jedan od primjera, što sam već isprič’o. Gdje sam ja kop’o rovove, gdje su Nenada ubili. To je bilo 17. avgusta. Mi smo 17. avgusta prihvaćeni od HVO-a. To je bio naš preporod.

Cimirot Slobodan: Dretelj je rasformiran 17. 08. 92. godine. Posle toga smo, naime, trebali da idemo na neku razmjenu tamo kod Knina. Pa su onda oni izmislili, da nas naši neće. Pa su nas otuda vratili u Loru. Tako da sam bio i u Lori. Bio sam u Lori u 09. mjesecu. Tad je Lora već nešto drugo bila. Ko je bio u Lori u maju, junu, julu, kažu da je bilo nemoguće. A ona je prije 17. 08. puštena. Ko ju je pustio, zašto, ne sjećam se.

http://www.serbianvoice.eu/modules.php?name=News&file=print&sid=1609

Snimak: Insert iz Dnevnika RTS-a

Spiker: Srbi koji su se nalazili u hrvatskim zatvorima u Mostaru, Ljubuškom, Grudama, Splitu, čuvenih 314, razmenjeno je danas, za 410 zatvorenika muslimana i Hrvata, koji su se nalazili u Bileći.

Spikerka: U selu Todorići, kod Stolca, danas je obavljena prva razmena zarobljenika između vojske Srpske Republike i Hrvatskog veća odbrane. U prisustvu posmatračkog tima Evropske zajednice razmenjeno je 314 Srba, koji su se nalazili u hrvatskim zatvorima u Ljubuškom, Mostaru, Grudama i Lori kod Splita, za 410 zatvorenika iz sabirnog centra u Bileći. Srpska vojska je, poštujući dogovoreni princip razmene, svi za sve, predala sve zatvorenike iz Bileće. Tako da je ovaj sabirni centar ostao potpuno prazan. Od 410 predatih zatvorenika, njih 85 je hrvatske nacionalnosti, dok su ostali muslimani. Svi ovi zatvorenici su vojni obveznici i među njima nema osoba mlađih od dvadeset, niti starijih od šezdeset godina. Svi uhapšeni Hrvati bili su pripadnici regularnih jedinica hrvatske vojske. Od 314 zatvorenih Srba, koji su danas razmenjeni, samo 32 su vojni obveznici, dok su ostali starije osobe, među kojima je bilo i 38 žena. U hrvatskim zatvorima nalazile su se i čitave porodice. Kao što su porodive Ivanišević, Zurovac, Matković. Najstariji zarobljenik u mostarskom zatvoru bio je 80-ogodišnji Danilo Grk, koga su Hrvati zajedno sa suprugom Ilinkom uhapsili još 08. maja u njihovom stanu u Mostaru. Najmlađa zatvorenica mostarske Čelovine je 16-ogodišnja Koviljka Lečić, koja je danas puštena na slobodu nakon 122 dana provedena u zatvoru.

Ženska osoba-zaštićeni svjedok (sakrivenog lika): A ne vjeruješ, ne vjeruješ da si proš’o, da si doš’o. I u autobusu sjedim i pitaju mene: Je li, kaže, Vaš muž onaj poručnik? Pojma nemam koji on čin ima. Kaže: onaj brko. Nema on brkove. Kaže: onaj što voda troje djece po kasarni? E, taj bi velje, mogao biti. I pošto nikome nisu dali od, on je krenuo sa vojskom, on je krenuo sa fićom i u tom selu, u Predolu, stiže ovaj prvi autobus. I on je mene vidio, jer sam bila naprijed u autobusu. I on prolazi. Onda okreću se, vraćaju se isprjed. I tu smo se u, autobus se zaustavlja, ulazi, tu smo se prvi put tada sreli, poslije...poslije ovoga svega. A kad sam došla, i autobus tad dolazi u Bileću i moja djeca dolaze...ovo dvoje starijih, trče, pritrču mami (plače), a ovaj mlađi koji je imao 4,5 godine, čučnuo je i...nešto, nešto na putu, nešto on meni, on nešto crta i kao, krije...krije se. Mama, vidi, vidi ovo.

Cimirot Slobodan: Ja sam znao kad ću da idem, barem dva dana ranije. Oni su, ne znam koliko dana ranije uhapsili moju ženu, hapsili su je više puta i moje dijete, koje tad nije imalo punih sedam godina. Žena i moj sin su znali da sam ja tu u zgradi. Ja nisam znao da su tu. Tek smo se sreli u Pločama na brodu. E sad, da li može zdrav um da shvati šta se tu dešavalo. Sreli smo se na brodu, bio je početak 11. mjeseca. Taj ko je upravljao brodom, mislim da je brod pripadao, valjda tadašnjoj Hrvatskoj, mi smo išli pod zaštitom međunarodnog Crvenog krsta. Nagradili su nas sa po jednom kesom nekakve ala hrane, pa, ljudi su toliko gladni bili, ko je god to pojeo, zna se gdje mu je hrana završila. Uglavnom, kako nam je dobro bilo da budem kratak, ja sam otprilike imao 92 kila kad su me uhapsili. A kad sam došao u Kumbor kod neke rodbine na vagu, 61. ja sam mislio da dobro izgledam. Svi ljudi koji me toliko vrjemena nisu vidili su mislili da sam čudo i kako hodam. Al’ eto, hodao sam.

Reporter: Posle dva dana odlaganja danas je započela razmena zarobljenika u crnogorskoj luci Zelenika.

Cimirot Slobodan: Hodam i danas, imam i dalje neku dobru i veliku volju da živim. I dobru i veliku volju da kažem šta se sve dešavalo. Šteta je što sam mnogo čega pozaboravio. Da sam znao da će do ovoga doć, mogao sam mnogo čega pomalo i da zapišem. Tako.

Bokić Milivoje: Da, to je bilo 16. avgusta kad su jedan dio njih odveli u Žitomisliće i pustili iz kamiona. Nas postrojili u krug da hodamo polako. Tad su mene, njihov pkovnik, postavio pitanje da uradim bistu Pavelića. Odgovor je bio: ne mogu. Nisam sposoban, nemam ni alat, nemam ni mogućnosti. Sve ćemo mi pribavit. Ja nisam sposoban, jednostavno. Na tome se završilo, naravno. On je i htio možda i da ostanem tu. Ali, Dretelj se rasformirao. Trajao je još možda jedno dvadesetak dana kasnije, onako, vodili su neke ljude tamo. Onda su kasnije muslimane vodili.

Hrvati i Bošnjaci zaratili su 1993. pojedini mučitelji Bošnjaci i sami su završili kao logoraši u Dretelju.

Bokić Milivoje: Prolazio sam, evo sad, mislim da sam i deset puta prošo do sada. Kroz Čapljinu naravno. U Mostar dođem, s tim ljudima, dešava se čovjeku se čini k’o da se ništa nije desilo. A desilo se, desilo se.

U aprilu 2007. međunarodni tužilac u državnom tužilaštvu BiH, gospodin Jude Romano, objavio je spisak 59 Hrvata i Bošnjaka, pripadnika zloglasnog HOS-a, osumnjičenih da su od aprila do avgusta 1992. izvršili ratni zločin nad srpskim civilima u koncentracionom logoru Dretelj. Oni su optuženi za kršenje međunarodnog ratnog prava kao i za progon, ubijanje, zatvaranje, psihičko i fizičko zlostavljanje, mučenje, sakaćenje, silovanje, pljačkanje imovine osoba srpske nacionalnosti i nečovječno postupanje, nanjevši im pri tome tjelesnu i duševnu bol i patnje.

SPISAK NIJE KONAČAN...

Bokić Milivoje: Pa, pouke mogu izvući samo mladi ljudi da ne srljaju takvim putem. A mi stari smo izvukli, konac je života tu, blizu. Prema tome, što nam se desilo, desilo. A vi mladi možete izvući iz ovoga poneku pouku. Naravno, kad bi svi bili, dospjeli tu kulturu da jedni drugim ne prave zločine, ne prave zlo. To bi bila najviša pouka, i to bi bilo najviše blago za čovjeka koji živi na ovo Zemlji, naravno, ovoj planeti.

Radi potpune istine, treba reći i sledeće.
1992 Dretelj je bio mučilište za Srbe.
1993 sa izbijanjem hrvatsko-muslimanskog rata, brojni Muslimani dospevaju u logor, ne samo vojnici, ili
bivši mučitelji, već civili.
Postupanje je bilo potpuno isto kao sa Srbima- najstrašnija mučenja i zverstva.
Prvobitno je logorom upravljao HOS, kasnije HVO.
Nego, nešto nam nema Učke, Mi Hrvati, Slavonije, i drugih forumaša iz HR. Pojela maca jezik ??

Radi potpune istine, treba reći i sledeće.
1992 Dretelj je bio mučilište za Srbe.
1993 sa izbijanjem hrvatsko-muslimanskog rata, brojni Muslimani dospevaju u logor, ne samo vojnici, ili
bivši mučitelji, već civili.
Postupanje je bilo potpuno isto kao sa Srbima- najstrašnija mučenja i zverstva.
Prvobitno je logorom upravljao HOS, kasnije HVO.
Nego, nešto nam nema Učke, Mi Hrvati, Slavonije, i drugih forumaša iz HR. Pojela maca jezik ??

a nasi forumski rvati sad mole Boga da se na ovoj temi niko ne ukljuci da sto brze ode na drugu stranu onda ce da otvore temu kako je srbija imala logore za rvate

koja pacenicka sorta naroda u pm

logor_dretelj_big.jpg

Dretelj je bio jedan od najstrašnijih logora u ovom ratu.
Vrlo je malo onih koji su kažnjeni za ono što su tamo radili.
A radili bi opet, samo da im se pruži prilika.

Back