Drazina deca vs deca Pavelica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.224
Ko su bila deca Draze Mihajlovica.a ko deca Pavelca i sta su radili za vreme rata ?

Nas poznati i cuvei samouki istoricar i psiholog Miroljub Petrovic je izucavao porodicu Ante Pavelica.
Ante Pavlic je bio vecan sa Marom Lovrencevic, iz tog braka dobili su troje dece.
Marija 1920 - 2005
Visnja 1923 - 2015
Velibor 1925 -1998
Miroljub Petrovic na osnovu svog naucnog istrazivanja je dosao do zakljucka da su u toj porodici vladali patoloski odnosi, da je Ante imao bolestno zastitnicki stav prema svojoj deci, gde je ocekivao da oni ostanu sa njim do kraja zivota i da se uopste ne udaju i ne zene. U Italiji kada je porodica Pavelic zivela u imigraciji, deca su isla u skolu pod laznim imenima, i bili su dobre ucenici i poslusna deca. Stvaranjem NDH, dolaze da zive , ali opet deca zive pod laznim imenima Oni su ziveli kao u zlatnom kavezu da nista nisu smeli da urade bez pitanje njihovog oca. Tako da nisu imali nikakvu politicku funkciju. Vinja je pocela da se zabavlja sa Ante Moskovim, ali je Ante Pavlic naredio da se ta veza odnah prekine, sto je i bilo ucinjeno.
Najstarija cerka Mirjana je uspela da se oslobodi ocevog uticaja i da izadje iz tog bolesnog porodicnog kruga i udala se za Srećka Pšeničnika s kojim je dobila četiri kćeri: Zvjezdanu (r. 1951. u Argentini), Ajšu (r. 1954. u Argentini), Ivanu (r. 1957. u Argentini) i Jelenu (r. 1968. u Kanadi).
https://hr.wikipedia.org/wiki/Srećko_Pšeničnik
Dosad je bilo poznato kako se ni jedna se nije udala za Hrvata. Treća Pavelićeva unuka Ivana Sheridan Pšeničnik istupala je u hrvatskim medijima opisujući svoj život u Kanadi te Venecueli, gdje je neko vrijeme radio njezin otac, te kako joj je bilo čudno da nikada nije mogla doći u zemlju svojih predaka kao njezine vršnjakinje. Rekla je kako je morala čekati 20 godina da prvi put posjeti Hrvatsku te da žali zbog lošeg znanje hrvatskog jezika. Pavelićeva unuka Zvjezdana sada ćivi u Engleskoj i koristi ime Estela Goodyear Psenicnik. Dosad je u medijima napisano kako je Mirjaninoj drugoj kćeri osobno ime Ajša dao djed, odnosno NDH-ov poglavnik. Budući da je Ajša bosansko muslimansko ime izbor tog imena može značiti ili da je poglavnik, koji je rođen u Konjicu u BiH, imao neku neprežaljenu ljubav prema nekoj Ajši u mladosti ili da nikad nije zatomio aspiracije Hrvatske do Drine u sebi intimno pa je simboličkim izborom muslimanskog bosanskog imena želio popuniti tu žal za Bosnom kao dijelom Hrvatske kako je to bilo nasilno provedeno pod NDH.

Kako god bilo, ime Ajša u angliziranoj verziji živi i dalje u obitelji Pavelić, odnosno Pčeničnik. Naime, kćer Pavelićeve najmlađe unuke Ivane zove se Aisa Kuper-Psenicnik. Ona je po ocu Irkinja iz nekadašnje irske plemićke loze Carruthers. Naime, poglavnikova unuka Ivana udala se za Joeala Kupera s kojim je dobila 3 djece. Osim spomenute Aise koja je znanstvenica u Ontariu, dobila je sinove Riela, Neebing Rivera i Keanua. Sva njezina djeca, dakle Pavelićevi praunuci prezivaju se Kuper - Pčeničnik. Neebing je inače istoimeni kraj i rijeka u oblasti u Ontariu gdje živi poglavnikova unuka pa otud valjada i izbor imena. U hrvatskoj inačici to bi bilo kao da netko nazove dijete Drava Rijeka ali s obzirom da na zapadu to drugačije funkcionira - takvo ime tamo nikoga niti ne čudi.

Suprug poglavnikove unuke Ivane Joel Patrick Kuper, umro je u travnju 2015. u dobi od 49 godina. Za njega je u osmrtnici napisano kako je bio glumac, pjesnik i medicinski brat. Poglavnikova unuka prisutna je na društvenim mrežama pod imenom Jelena Psenicnik. Navodi kako živi u Thunder Bay, Ontario, Kanada, da je umjetnica ali u suvlasnica trgovine za zdravu prehranu. Iz fotografija koje su dostupne na internetu očito je kako je Pavelićeva unuka Ivana sušta suprotinost konzervativnim načelima svoga pokojnog djeda čiji je život prošao pod kapom fašizma. Suvlasnica je dva restorana zdrave prehrane u Thunder Bayu u Ontariju, Growing Season i Rebel Salad.

Oba restorana nude zdrave obroke od povrća ali ovaj drugi je zanimljiviji zbog imena koji bi u prijevodu glasio ili 'Salata pobune' ili 'Pobunjenička salata'. Njezina kćer, Pavelićeva praunuka Aisa Kuper Pšeničnik bavi se proučavanjem biologija insekata na niskim temperaturama u laboratorij Sinclair na Western sveučilištu UWO u Ontariu. U svom diplomskom radu bila je fokusirana na postavljanje temelja za projekt kalorimetrije, mjerenje sadržaja leda u proljetnom poljskom cvrčku ( Gryllus veletis ). O sebi na web stranici tog sveučilišta navodi kako: "Ima eklektično terensko radno iskustvo, nacionalni projekt za zaštitu divljih životinja za provođenje studije o raznolikosti i bogatstvu vrsta bumbara u Ontariju, kao i prikupljanje primjeraka Bombus terricola u uzgojnom programu". Trenutačno je zaokupljena laboratorijskim poslovima i duboko zaokupljena istraživanjem azijske bube Longhorn. Očito, treća i četvrta generacija Pavelićevih opisanih u ovoj priči živi izvan svijeta vrijednosti za koje se borio odbjegli poglavnik NDH Ante Pavelić.
Jelena Pescenik unuka Ante Pavelica

jelena-psenicnik-unuka-i-ante-pavelic-djed.jpg
 
. Velimir i Višnja su umrli u Madridu i iza sebe nisu ostavili potomke.
Dapače, Višnja je cijeli život provela skrbeći nad svojim ocem dok je bio živ a kada je umro skrbila je o njegovoj dokumentaciji te čuvala njegov grob u Madridu jer je bila uvjerena kako će Pavelićev grob oskrnaviti njegovi neprijatelji. Jednom novinaru španjolskog El Paisa Višnja, koja je umrla u poznoj dobi od 92. godine, rekla je kako nije bilo lako biti kćer Ante Pavelića. Druge je za života uvjeravala kako nisu imali nikakvo bogatstvo niti zlatne poluge već da su živjeli na jednoj argentinskoj farmi gdje su uzgajali čak i kokoši i imali tkalački stan.
Na svim zajednickim fotografijama porodice Ante Pavelica , Miroljub Petrovic uocava da su stalno u grcu, da nema nijedne fotografije da su se barem malo nasmesili.
višnja-41.jpg

Visnja-Pavelic.jpg

Visnja-Pavelic2.jpg

Visnja Pavelic je dala interviju, koji je mogao da bude objavljen tek posle njene smrti, a u javnosti se pojavio samo jedan mali insert iz tog iintervjua. Visnja Pavelic svoga oca oslovljava sa tata, otkriva da su odnosi bili jako losi izmedju Pavelica i Stepinca, da su odnosi bili losi i sa Didom Kvaternikom, koji je bio i smenjen posle. Da su Draza i Pavelic odrzavali vezu preko svojih posrednika, drazin general Djukic i pavelicev pukovnik Luburic, koji su se vremenom postalijako dobri prijatelji koji su se druzili u imigraciji. Takodje Visnja Pavelic kaze da je njen otac Ante Pavelic pomagao Drazu, izlalio mu u susret i davo mu oruzije, hranu, lekove sve sto bi Draza trazio.

Visnja Pavelic interview​

 
Draza Mihajlovic je imao troje dece
Branka, Gordanu i Vojsilava.
1990 za Srpsku rec ( glasilo 1990 ) Branko Mihajlovic sin Draze Mihajlovica je dao interviju Vuku Draskovicu.
http://www.srpskarec.rs/pdf/004.pdf
Mnogi istoricari amateri su posle izmisljali tj falsifikovali ovaj interviju drazinog sina, jer im je smetala istina koju je on tada izneo.
Branko Mihajlovic kaze da je vaspitanje koje su oni dobili bilo siroko i demokratsko, i da nije bilo verske zatucanosti.
Drazina deca Branko i Gordana su jos pre rata postali skojevci. Branko kaze da je cak svome oci Drazi rekao indirektno da je on skojevac, a Draz mu je rekao da je defetista. Branko i Gordana su hteli da se prikljuce partizanimada se bore. Medjutim odlaze na vide svoga ocu Drazu, e tu je Gordana pisala svoj dnevnik, koga su cetnici hteli da se dokopaju preke neke zene, ali ga je Branko unistio. Takodje prica o dogadjaju kada je Draza ispitivao nekog nemackog vojnika, i kada ga je ovaj iznervitao da je Draza krenuo da ga raspizdi, ali kada je video da je tu njegov sin koji to posmatra, onda se suzdrzao.
Uspeli su da se prebace u partizane, i tu Brank kaze da su dali izjave o svome ocu Drazi, a takodje kaze da su dali i izjave za Politiku, ali on ''ne moze da se seti '' sta su tacno bile izjave.
Branko kaze da se kao partizan borio porio protiv Nemaca i ustasa, a da nikada nije pucao na cetnike. Prosao je sve do kraja rata do Slovenije. Branko kao komunista, 1948 opredeljuje se sa Staljina i zbog toga zavrsava na Golom Otoku, ali kazee da mu ni posle Golog otoka,, nije bilo dosta komunizma.
Dobio je sina Vojislava ( unuk Draze ) koji se bavio politikom, bio je i SPO i ne slavno zavrsio svoju politicku karijeru, a on u brau ima cerku Tamaru ( praunukua od Draze ), koja bi sada trebala da ima oko 50 godina ( ali se ne zna nista o njoj, gde je i sa cim se bavi )


srpska-rec-broj-4_slika_L_295143577.jpg

Cerka Gordana je bila skojevka, spremna da se bpri za jedno humano drustvo, gde nece biti bogatih koji iskoriscavaju siromasne.
Bila je romanicar, i zivela je u svome svetu. Kao partizanka je bila jako hrabra, ranjena je na sremskom frontu, kada je hrabro jurisala, bez straha i sa prkosom. Zavrsila je medinicinski fakultete, bila jako dobar student, udala se , ali brak nije dugo potrajoa. Umrla je 2014 u 87. godini zivota.
Gordana Mihajlovic u americkoj ambasadi kada joj je urucen oreden za Drazu.
image.jpg

Najmladji sin Vojislav, o kome se i najmanje zna, je poginuo na Zelengori u maju 1945, ne zna se i gde je sahranjen,
220px-Branko_i_Jelica_Mihailovic_1944.jpg
 
Poznajem poglavnikovog pranećaka. Osebujan tip, ćelav ali ujedno i dugokos, debel i prilično čudno hoda. Ima nekakav recimo antikvarijat, nije to sad kao na History Channelu, to je neki skučeni neuredni prostor. Ali s druge strane nema što ne može nabaviti, najviše se bavi knjigama i slikama ali prolazu i npr bušilice ili kočnice za bicikle.

Sin je jedinac od roditelja umjetnika, nije se ženio na što je prilično ponosan. Često govori da kad mu se spava spava, kad želi da mu mačke budu po kući onda budu a kad ne želi onda ne budu, a to sve ne bi mogao da; ma ženu. Jedna osoba koja ga dugo poznaje mi je rekla da vjeruje da je on u svojim 50- im još nevin i da se čak vjerovatno nikada nije ni ljubio.

Živi u kući koju je sagradio njegov djed, poglavnikov bratić. To je velika kuća u kojoj još ima nekih stanara s kojima se on spori, ta nacionalizacija i denacionalizacije. Doma nema TV, nema mobitel, ali zato vrlo pozorno čita sve dnevne novine a često ga se može vidjeti da čita knjige. Riješava i križaljke, sve živo u njima a prije je i sastavljao neke zadatke u križaljkama.

Kako nema mobitel niti telefona doma ali ipak zbog posla mora biti u kontaktu s nekim ljudima, često razgovora s telefonskih govornica( valjda on zadnji takav), ali kaže da nikada ne može dva puta s iste govornice radi prisluškivanja od strane UDB- e. Pa tako mnogo propješačio i vozi bicikl ali unatoč tome je debel.

Prije smo znali ući u debate o politici i povijesti ali to izbjegava u zadnje vrijeme. Tvrdio je da su svi zločini u NDH razdoblju izmišljotina jer rod Pavelića ne može počiniti zločin niti imati ikakve veze s zločinom( po njemu). Partizane smatra uzrokom svog zla jer da nije bilo njih opstala bi NDH kao visoka razvijena demokratska zemlja s poštovanjem ljudskih prava.
 
Momak je baš uporan i ubeđen da je i istoričar, biograf, publicista, pisac....
Jedino što ne razume je da svojim pristupom u startu sve obesmisli!
A ti su ubedjen da si sef katedre za istoriju u Malom mokrom lugu,. a u stvari si sef na svojoj tezgi gde prodajes paradajz i papriku, i kao tema je ''obesmiljenja'', zasto ? Eto tako..
E decko, decko
 
Kakva glupa paralela porodica,sto ne napisaste ustasa fasista i cetnik antifasista a da ne pricam o polumozgasu Miroljubu kao izvoru informacija.
Kakav glup komentar.
''antifasista''...

Draža molio Pavelića za pomoć​

https://www.politika.rs/sr/clanak/4...hE8w_W8INnLhhaqJAmSOBntjPb2DyPAtcVvJwgZJqJE5Q

Četnička misija u tri navrata razgovarala sa Pavelićem​

https://www.danas.rs/drustvo/cetnicka-misija-u-tri-navrata-razgovarala-sa-pavelicem/

I ČETNICI SU BILI ODUŠEVLJENI PAVELIĆEM! Evo šta je GENERAL ĐUKIĆ kazao DRAŽI nakon sureta sa LIDEROM NDH​

https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...jukic-kazao-drazi-nakon-sureta-sa-liderom-ndh
 
Kakav glup komentar.
''antifasista''...

Draža molio Pavelića za pomoć​

https://www.politika.rs/sr/clanak/4...hE8w_W8INnLhhaqJAmSOBntjPb2DyPAtcVvJwgZJqJE5Q

Četnička misija u tri navrata razgovarala sa Pavelićem​

https://www.danas.rs/drustvo/cetnicka-misija-u-tri-navrata-razgovarala-sa-pavelicem/

I ČETNICI SU BILI ODUŠEVLJENI PAVELIĆEM! Evo šta je GENERAL ĐUKIĆ kazao DRAŽI nakon sureta sa LIDEROM NDH​

https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...jukic-kazao-drazi-nakon-sureta-sa-liderom-ndh
Samo ti uzivaj u svojim glupostima,cao.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top