Драган Бурсаћ: Прослава неуставног дана РС-а може довести до сукоба у Сарајеву

SCHMIDT O NEUSTAVNOM 9. JANUARU: “Postupci i aktivnosti vlasti RS-a mogu imati posljedice”


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt oglasio se povodom obilježavanja Dana Republike Srpske - 9. januara, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.


Schmidt je još jednom naglasio da “postupci i aktivnosti vlasti RS kojima se obilježava i slavi Dan RS 9. januara mogu imati posljedice”.

“Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće te ih svi moraju poštovati. Obaveza je svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH, da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju, povjerenje i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkulzije, tolerancije, pravde, solidarnosi i nediskriminacije. Visoki predstavnik će nastaviti raditi na na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”, saopćeno je iz OHR-a.
 

Obavještajni podaci ukazuju na dolazak članova Wagner grupe u Istočno Sarajevo, kaže Cikotić


Arhiv - Selmo Cikotić


Obavještajni podaci ukazuju na to da će obilježavanju Dana Republike Srpske (RS), 9. januara, prisustvovati pripadnici ruske plaćeničke Wagner grupe, Ravnogorskog četničkog pokreta i članovi ruskog moto-kluba Noćni vukovi.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministra sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ističući da se radi o podacima obavještajnih i sigurnosnih struktura.

"To su manje-više ekstremne i radikalne grupe, koje su duže vrijeme prisutne na ovom prostoru i očekujemo da će i 9. januara biti tu. Koliko znam, niko od njih to nije zvanično najavio ili ne znam da li će biti u protokolu", kazao je Cikotić.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Centralna proslava uz svečani defile bit će održana u Istočnom Sarajevu, za razliku od ranijih godina kada se 9. januar obilježavao u Banjaluci.

Cikotić je u petak, 6. januara, uputio pismo komandantu EUFOR-a u BiH Antonu Wesselyju, u kojem upozorava na sigurnosne prijetnje povezane sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

U pismu je tada naveo da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na "moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz entiteta Republika Srpska, Srbije i Rusije".

Podsjetio je i na reakcije udruženja veterana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neprihvatljivim, s obzirom na to da je obilježavanje ovog datuma proglašeno neustavnim.

Cikotić je rekao da očekuje da "EUFOR poduzme mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH", kaže se u saopćenju.

"Upozorio sam na njihovo prisustvo zato što smatram da je bolje da se prevenira, a ne eventualno prepusti da nekakve organizacije građana uspostavljaju red. EUFOR je pojačao nadzor situacije na tom prostoru", kazao je Cikotić za RSE.

Vlasti RS-a slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.
Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U

deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

Svečani defile najavljen je za 14 časova u Istočnom Sarajevu, na kome će učestvovati policijske snage RS-a, pripadnici Civilne zaštite RS-a, te predstavnici veterana i drugih javnih i nevladinih organizacija.
 

Pravne kvalifikacije o devetom januaru kao danu RS-a


1673269293549.png


Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru neustavan. Osporen je vjerski karakter obilježavanja, ali nije osporeno vjernicima da obilježavaju krsnu slavu, niti dan Republike Srpske.

Utvrđeno je da to ne može biti 9. januar. Narodna Skupština Republike Srpske je u julu 2016. raspisala referendum o obilježavanju 9. januara, a Ustavni sud BiH 17. septembra usvojio mjeru kojom je obustavio odluku o raspisivanju. No, referendum je održan.

Potom je NSRS 26. oktobra 2016. donijela poseban Zakon o Danu RS i izdvojila ga iz Zakona o praznicima RS, uz naglasak da se “Dan Republike obilјežava i praznuje kao sekularni praznik”. Devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda podnijelo je opet apelaciju Ustavnom sudu BiH. Sud je 2019. u martu donio odluku prema kojoj je član tog zakona koji se odnosi na 9. januar neustavan.

b_230108095.jpg


Predsjednica Ustavnog suda podsjeća da je Ustavni sud BiH u svojim odlukama istakao da "izbor 9. januara kao datuma za obilježavanje praznika Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta. Pojašnjava da ova pravosudna institucija nema nadležnost pratiti izvršenje svojih odluka, ali da može obavijestiti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o neizvršavanju sudskih odluka.

Navedenim odlukama Ustavni sud nije ni na koji način doveo u pitanje postojanje samog praznika Dana RS, već je utvrdio da sam izbor 9. januar za obilježavanje Dana RS nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i relevantnim međunarodnim instrumentima.

Ustavnom sudu nisu podnošeni novi zahtjevi za ispitivanje ustavnosti neke, eventualno, nove odredbe o danu RS-a.

Pravnici i historičari su stava da obilježavanje 9. januara pokazuje neprihvatanje Ustava BiH kao i da nepoštivanje odluka pravosudnih tijela vodi u pravnu anarhiju.

058a0000-0aff-0242-44bb-08daf232bbe9_w408_r0_s.jpg


"Ustavni sud, odnosno krivični propisuje zakon BiH, svaka osoba koja ne poštuje odluke Ustavnog suda i Suda BiH izvršila je krivično djelo sa kaznom od 5 godina u Federaciji i Brčko distriktu", navodi pravnik Josip Muselimović.

"I da se u jednoj smirenijoj atmosferi posmatraju i zbivanja od prije 30 godina, jedino na takav način se mogu postići i odgovarajući konsenzusi kad su u pitanju ne samo deveti januar nego i prvi mart i 21. i 25. novembar pa i 29. novembar u nekadašnjoj jugoslovenskoj državi", smatra historičar Željko Vujadinović.

Obilježavanje 9. januara je otvoreno nepriznavanje državne vlasti Bosne i Hercegovine, jasan je profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić.

"To je dan koji vrijeđa mnoge građane ove zemlje koji podsjeća na strašne ratne zločine tokom 90-tih godina itd, ali oni koji insistiraju na tom danu da ga obilježavaju očito je da inistiraju na politici od koje nisu odustali devedestih godina. Meni se čini da su oni odustali od Dejtonskog sporazuma, da nas varaju, da oni igraju neku drugu igru neovisno od onog što je ptopisano u Dejtonksom sporazumu", kaže Lavić.

197337.jpg


Osim Ustavnog suda, 2013. godine svoje mišljenje o obilježavanju 9. јanuara kao dana Republike Srpske dala je i Venecijanska komisija koja je, između ostalog, navela da je obilježavanje tog datuma potaknuto samo jednim osjećajima i događajima za samo jedan narod i da može dovesti do diskriminacije prema drugim konstitutivnim narodima.

 

SAŠA MAGAZINOVIĆ: "Razbacivanje naoružanjem, veličanje ratnih zločina i zločinaca nikad ne završi dobro"


Sasa-Magazinovic-1.jpg


Saša Magazinović, poslanik u SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom današnjeg obilježavanja neustavnog dana RS-a i defilea koji će se održati u Istočnom Sarajevu.

Saša Magazinović, poslanik u SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom današnjeg obilježavanja neustavnog dana RS-a i defilea koji će se održati u Istočnom Sarajevu.

"Obilježavanje devetog januara je instrument koji služi za demonstraciju sile i izgradnju paralelne istorije. Razbacivanje naoružanjem i opremom po ulici, veličanje ratnih zločina i zločinaca i podmuklo izazivanje straha nije bezazleno i nikad ne završi dobro za one koji to rade", napisao je Magazinović.

 

ZLATAN BEGIĆ:„Genocidna je! Priznati to treba sebi i drugima, odbaciti sa gnušanjem jer nema nikakvog napretka u zločinu, genocidu, na otetom i prokletom“


"Treba samo pogledati komšijske prazne kuće i zarasle njive, prisjetiti se punih logora...", poručio je Begić.

1673269932896.png


Zlatan Begić, državni parlamentarac iz Demokratske fronte, oglasio se nakon novog Dodikovog igrokaza i početka proslave neustavnog Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

-Srpski narod, radi svog dobra i dobra svih ljudi na ovim prostorima, radi budućnosti generacija koje dolaze, mira i prosperiteta mora pronaći snagu i pokazati volju da odbaci sve zločince, zločinačke tvorevine i politike koje od njega kreiraju puki objekat kao alibi za zločine, prošle - a moguće i buduće (imajući u vidu aktuelne nacionalističke politike u entitetu RS).

Treba samo pogledati komšijske prazne kuće i zarasle njive, prisjetiti se punih logora i jama i zapitati se - da li sam to ja, da li je to moje čojstvo i da li to treba da bude moje naslijeđe?

Genocidna je!

Priznati to treba sebi i drugima, odbaciti sa gnušanjem jer nema nikakvog napretka (a ni Boga!) u zločinu, genocidu, na otetom i prokletom.

I da budućnost na Balkanu konačno počne.

Genocidna je, zaključio je Begić.
 

PREDSJEDNIK NES-a NERMIN OGREŠEVIĆ BEZ DILEME: "Dodik nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, krajnje vrijeme za reakciju Tužilaštva BiH, OHR-a i PIC-a"


1642711239-SA-.00_00_57_01.Still010-750x422.jpg


Vlasti manjeg bh. entiteta predvođene Miloradom Dodikom nastavljaju antiustavno djelovanje proslavom 9. januara, za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da ne može biti „Dan RS-a“. Zbog toga pozivam Tužilaštvo BiH, ali i OHR i visokog predstavnika da konačno sankcionišu sve one koji su organizirali današnju proslavu i time ponovo ignorirali odluke Ustavnog suda BiH, navodi se u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

"9. januar je simbol napada na ustavni poredak BiH, početak agresije, genocid, zločine... Zbog toga se ne može slaviti kao dan jednog od entiteta države Bosne i Hercegovine. Međutim, iako se o tome jasno odredio i Ustavni sud BiH, vlasti RS-a predvođene Dodikom nastavljaju ignorirati odluke Suda i podrivati državu Bosnu i Hercegovinu. Parade s dugim cijevima i oklopnim vozilima, odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u jeku agresije Rusije na Ukrajinu unose nemir i šalju jasnu poruku ostalim narodima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu da se Dodik nije promijenio i da nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, čiji je osnovni cilj izazivanje tenzija, narušavanje mira i stabilnosti i u konačnici razgradnja države Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv svih onih koji krše Ustav ove zemlje, ali i da reagira OHR, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

Do napretka naše zemlje i njenog pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u sigurno ne može doći sve dok se neometano krši Ustav, provode secesionističke politike i iz Bosne i Hercegovine šalju poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu",
navodi Ogrešević.
 

OGLASILA SE FORTINA NAŠA STRANKA: "9. januar negacija je svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina"


"U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju", kažu iz Naše stranke

img_20230109_133216.jpg

Povodom obilježavanja , neustavnog 9. januara, Dana Republike srpske oglasila se Naša stranka:

"Obilježavanje dana Rs 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu. U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju.

Insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije. Podsjećamo, Republika srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem.

Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji.

Svima onima koji unatoč odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.“
 

SAOPĆENJE AMBASADE SAD-a: "Obilježavanje 9. januara ilegalno, RS će slijedeći fatamorganu o nezavisnosti samo uništiti sebe i one oko sebe"

sad-153578.jpeg


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je danas na odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina te obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske.

"Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu", započeli su Ambasade.
Ocijenili su to kao odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka baziranog na pravilima.

"Također, odluka gospodina Dodika da proslavi dan Republike Srpske 09. januara je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno", naveli su.

Podsjetili su da je član 3. Dejtonskog sporazuma jasan te da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne, prenosi Faktor.

"Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. RS će samo uništiti sebe i one oko sebe slijedeći fatamorganu o nezavisnosti".
 

EU sprema odgovor za Dodika nakon odlikovanja Putina: Svjestan je svojih postupaka


Evropska komisija je danas održala konferenciju za medije na kojoj je, između ostalih aktuelnih tema, bilo riječi o 9. januaru koji se danas obilježava kao neustavni dan RS-a.

16713_fullscreen-capture-792021-121704-pm-copy_s.jpg


Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano rekao je da politički lideri iz BiH, iz oba entiteta, znaju koliko je važno držati se pravosudnih odluka te od kolike je važnosti provoditi sudske presude.

"Zbog situacije u kojoj se BiH trenutno nalazi, između ostalog i to što je nedavno dobila kandidatski status za članstvo u EU, od velike je važnosti poštovanje i provođenje sudskih odluka. Odluke suda se moraju poštovati i sve mora biti u skladu sa ustavom", mišljenja je Stano.

Na pitanje kako EU komentariše izjave Milorada Dodika koje se odnose na to da bi Srbi iz RS-a trebali živjeti u Srbiji, Stano kaže da će EU odreagovati.

Također, prokomentarisao je i odlikovanje predsjednika Vladimira Putina ordenom RS-a, Stano kaže da je Milorad Dodik svjestan svojih postupaka, a da je potez odlikovanja Putina "žalostan i pogrešan".

"Čitav svijet sada zna ko je Putin. On je direktno odgovoran za agresiju nad Ukrajinom, on izdaje naredbe pod kojima civili u Ukrajini bivaju ubijeni. Nema mjesta u EU za političare koji se povezuju sa ubistvima i ratom. A potez Milorada Dodika je žalostan i pogrešan. On vrlo dobro zna koje su njegove odgovornosti, a isto tako zna šta on i BiH trebaju uraditi da bi ispunili želje i zahtjeve koji su potrebni za ulazak u EU", ističe Stano.

Dodaje još i da smatra da je Dodik vrlo dobro svjestan šta će dovesti do odbijanja kandidatskog statusa, samim tim i članstva BiH u EU.

"Ako Dodik, uprkos svemu, odluči da odlikuje Putina i ako nastavi sa koracima koji nisu prihvatljivi, onda će i EU poduzeti određene korak protiv njega", zaključio je Stano.
 
ŠTA SE SLAVI U RS-u

Kako je govorio Karadžić 9. januara '92: Nema toga ko će uvesti nezavisnu BiH dalje od Kozije ćuprije


b_230109038.jpg


Na današnji dan 9. januara 1992. godine u sali sarajevskog hotela Holiday Inn ratni zločinac Momčilo Krajišnik je ispred skupštine srpskog naroda u BiH proglasio Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ovim činom srpsko vodstvo u BiH je odabralo put podjele zemlje, koji je rezultovao ratom, zločinima i u konačnici genocidom.

Iako se vrlo često u pojedinim propagandnim krugovima za rat u BiH i reakciju srpskog stanovništva okrivljuje referendum o nezavisnosti ili ubistvo "starog svata", evidentno je da je srpsko vodstvo mnogo ranije krenulo u proces razbijanja države koji je kulminirao ratom.

Paradržavna institucija skupštine srpskog naroda u BiH je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što je 14. oktobra iste godine u skupštini BiH donijet Memorandum o nezavisnosti BiH. Istog dana predsjednik SDS-a ratni zločinac Radovan Karadžić je za govornicom skupštine otvoreno prijetio nestankom bošnjačkog naroda.
Nešto kasnije 9. i 10. novembra 1991. godine skupština srpskog naroda je održala plebiscit na kojem je građanima srpske nacionalnosti postavljeno pitanje da li su saglasni da srpski narod ostane u zajedničkoj državi Jugoslaviji sa Srbijom, Crnom Gorom, SAO Krajinom, SAO Slavonijom, Baranjom i Zapadnim Sremom, te drugim koji se za taj ostanak izjasne. Većina je glasala za.

Pod izgovorom ugroženosti srpskog naroda u budućoj nezavisnoj BiH, skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. godine održala sjednicu na kojoj se trebala donijeti odluka o proglašenju srpske nacionalne paradržave po uzoru na Republiku Srpsku Krajinu koja je osnovana na okupiranim dijelovima Hrvatske u decembru 1991. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg skupštine Vojislav Maksimović je tada govorio kako "muslimansko-hrvatska koalicija" ignoriše volju srpskog naroda i dodao kako Srbi nikada neće pristati da žive u nezavisnoj BiH.

Milutin Ajadnović jedan od zastupnika je rekao kako je proglašenje Republike srpskog naroda u BiH korak ka "zavetovanju da svi Srbi žive u jednoj državi" te da je ona zapravo korekcija onoga što nije učinjeno 1918. i 1945. godine.
Ratni zločinac, Radoslav Brđanin se također obratio i kazao kako kako su iz "muslimansko-hrvatske koalicije toliko zaslijepljeni da vole svoju državu da vide sa Trebevića nego zajedničku do Moskve" te kako je vrijeme da "oni mole nas, jer mi smo jači". Milorad Bojović je kazao kako su oni koji su komšije Srbima "bili i ostali protiv zajedničkog života" te da je "Muslimanima bliži Irak nego Srbima iz BiH Srbija".

Buduća predsjednica RS-a i još jedna u nizu prisutnih osuđenih za ratne zločine, Biljana Plavšić se također obratila prisutnima.

"Ni jedan Srbin koji u sebi ima makar i malo časti nije se usudio da pljune na kosti miliona svojih predaka, ali i današnjih žrtava palih za zajednički život svih Srba u jednoj državi. Osim toga ni jedan Srbin koji i malo drži do svog nacionalnog identiteta ne može pristati da bude pretopljen u bezimenog građanina u Bosni i Hercegovini", kazala je Plavišć.

Ratni zločinac i monstrum iz Vogošće Jovan "Joja" Tintor je također bio jedan od govornika na osnivačkoj skupštini i tada je kazao kako mu nije jasno kako "jedna nacionalna manjina 'Bošnjaci' želi državu kada je preko 65 posto teritorije srpsko"

"Bosna i Hercegovina je bila i ostala srpska zemlja, a ovo danas to samo i zvanično potvrđujemo. Zato braćo i sestre ja vam čestitam našu novu državu i vjerujem da svi sa mnom dijelite mišljenje da je vrijedilo za ovaj dan živjeti", dodao je zločinac Tintor.

Ratni zločinac Radovan Karadžić je imao najduže obraćanje na ovoj sjednici u kojemu je iznio nekoliko indirektnih prijetnji drugim narodima u BiH.

"Što se Jugoslavije tiče od volje im. Mi svoju volju imamo i možemo da je provedemo. Imamo načina. Nema toga ko će uvesti dalje od Kozje ćuprije nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Na Palama je to Jugoslavija", kazao je Karadžić.

Nikola Koljević, osumnjičeni za ratne zločine, koji je izbjegao pravdu počinivši samoubistvo 1997. godine, se u svom izlaganju 9. januara osvrnuo na "historijske nepravde" načinjenim prema Srbima.

"Govoriti kao što se danas u Bosni i to sa najviše nešto govori u ime Srba, da je za njih bolja država Bosna nego Jugoslavija, nije samo nedemokratski već je i neprijatno. Ko uopšte ima pravo da govori u ime drugog i to zove demokratijom!? Srbi su, kao što se zna stari narod i nepristojno je kada mlađi starijem boguje. Zašto samo Srbi jedini od svih naroda na ovim prostorima ne bi imali pravo da se okupe ako se već stvaraju nove države na nacionalnom principu? Ja zaista ne vidim zašto", rekao je tada Koljević.

Već narednog 10. januara Predsjedništvo BiH je ocijenilo da je proglašenje "Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine protivustavan akt bez pravnih posljedica". Prvog marta održan je referendum na kojemu se većina građana BiH opredijelila za nezavisnu i suverenu državu. Ubrzo nakon toga 1. aprila 1992. godine ulaskom Arkanovih zločinaca u Bijeljinu čime je i zvanično počeo krvavi rat i agresija na BiH.
Kompletan stenogram sa skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini održane 9. januara 1992. godine možete pročitati ovdje.
 

Back
Top