Драган Бурсаћ: Прослава неуставног дана РС-а може довести до сукоба у Сарајеву

комшија

Stara legenda
Poruka
90.937

1673167946038.png


Bursać: Proslava neustavnog dana RS-a može dovesti do sukoba u Sarajevu


Ova sramna proslava neustavnog dana RS-a u Istočnom Sarajevu mora biti zabranjena. A za to je zadužen visoki predstavnik. Ako se on odmah ne počne miješati u svoj posao, a u svjetlu tendencija Srbije i Rusije da se na Balkanu kreiraju novi sukobi, bojim se da će biti kasno.

Dragan-Bursac-1-1024x768.jpg


07 Jan 2023

Ova opskurna i bizarna parada u slavu ratnih zločinaca, koja je ruglo i sramota prije svega za srpski narod, mora prestati i to zakonski, piše autor (Anadolija)

I ove godine se obilježava sramni dan entiteta Republika Srpska. Podsjećam, Ustavni sud BiH je čak dva puta presudio i jasno i glasno kazao kako je praznik neustavan i nelegalan. To, dabome, ni ove godine nije spriječilo Milorada Dodika i prateću mu kamarilu da organizuju i vojnu paradu i svečanu akademiju.

Svečana akademija će biti održana u Banja Luci 9. januara, a isti dan, u Istočnom Sarajevu, održaće se vojna parada. Ovo je prvi put da se gotovo na entitetskoj liniji i to sa mjesta sa kog je pucano po Sarajlijama organizuje paramilitarni skup, pa je logično da su tenzije visoke.

Gdje Vulin stade, Vučević produži: Od srpskog sveta do srpskog ujedinjenja​

Ali, nije samo do organskih tenzija. I ove godine se rukovodstvo susjedne Srbije potrudilo da dolije ulje na vatru i prije održavanja problematičnog skupa.
Tako svoj nakaradni doprinos “prazničnoj” atmosferi dao i potpredsjednik Vlade Srbije i novoizabrani ministar odbrane te zemlje Miloš Vučević, koji baš sad iznosi tezu o “srpskom ujedinjenju”.

“Šaljemo poruku da godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja, jer u opštoj krizi sa kojom se svet suočava jedino su sloga i jedinstvo garant slobode. Živela Srbija! Živela Republika Srpska”, poručio je srbijanski ministar Vučević.

Pa se lako zaključuje da je Vučević zapravo dosljedno na putu svog prethodnika, bizarnog Aleksandra Vulina, koji je bio najgorljiviji pobornik teze o srpskom svetu.

Suštinski, ovo je identična stvar i govori nam nešto drugo: Vulin nije nikakav izuzetak, on je pravilo i dosljednost velikosrpske politike od Miloševića do pomenutog Vučevića. Imena su se mijenjala, dok je suština, a to je Velika Srbija, preko grbače drugih naroda – ostajala ista. I upravo je ta i takva retorika kandidovala Vučevića da bude nominalno novi prvi vojnik Srbije, koja preko nišana odavno gleda Kosovo, pa je valjda cilj da se vrate ratne trube, a i pripadajuće oružje i u Bosnu i Hercegovinu.

Ruska očekivanja za 2023: ‘Eksplozija’ Bosne i Kosova​

Ako znamo da je Srbija uz Bjelorusiju gotovo jedini evropski saveznik Rusije i ako znamo da Rusija svim silama nastoji otvoriti novi front, mimo Ukrajine kako bi se odvukao fukus svjetske javnosti sa ruskog uništavanja ove zemlje, onda treba biti posebno ozbiljan i oprezan.

A tim ozbiljniji treba biti kad vidimo da se u novogodišnjem izvještaju ruske agencije RIA Novosti BiH spominje kao potencijalno ratno žarište u ovoj 2023. godini. Tako RIA Novosti navode eksplicitno da je Evropa postala “najvrelije mjesto na svijetu” te da u ovoj godini “može da eksplodira ne samo Kosovo, već i Bosna”.

Za one koji ne znaju, autor pomenutog teksta u ruskim RIA Novostima je kolumnista Petar Akopov.

1673167889999.png


On je još ljetos pisao o promjenljivosti granica na Balkanu i spominjao je BiH u svom tekstu Balkan, novi front u ratu sa Rusijom. Slobodno se može reći da je on glasnogovornik Krmelja za ovaj dio svijeta i da je na neki način i zli vjesnik onoga što Moskva hoće i želi u ovom momentu.

Inače, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Akopova tvrdi da je centralna figura državne propagande u Moskvi. Zbog uloge u promociji ruskog narativa o invaziji na Ukrajinu, njegovo ime moglo bi se uskoro naći na spisku sankcija EU-a, Švicarske i Kanade, kako napisa kolega Irvin Pekmez iz BIRN-a.

I kada vam takav čovjek poput Akopova kaže da može “eksplodirati Bosna”, a u svjetlu izjava komšija iz Beograda koji bi da se “ujedinjuju” preko i na račun bosanske zemlje i u svjetlu fakta da je Dodik kao otvoreni ruski igrač sigurniji i jači na vlasti nego ikad, mjesta za oprez ima na pretek.

Nego, šta za to vrijeme radi OHR i visoki predstavnik Christian Schmidt? Za razliku od Valentina Inzka, koji je izražavao zabrinutost i ponekad nešto i radio, Christian Schmidt je čini se zauzeo stav nekakvog miteleuropskog turiste, koji baš neće da se miješa u svoj posao.

Pa tako Schmidt blago “upozorava” čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovo obilježe 9. januar kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji i dodaje: “Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na evropskim vrijednostima su kamen-temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini.”

Pozivati na poštivanje ustavnog poretka zemlje one koji u svojim ideološkim agendama imaju baš uništenje te zemlje u najmanju ruku je infantilno. Pozivati na evropske vrijednosti one koji preziru evropske vrijednosti dok teže Rusiji i nekim drugim vrijednostima u najmanju ruku je neodgovorno. Zazivati mir i tražiti ga od onih koji bi da mijenjaju granice na uštrb mira, ali i nezavisnosti i suverenosti zemlje (Bosne i Hercegovine), neozbiljno je, da ne upotrijebim neku grublju riječ.

Najkonkretnije, država Bosna i Hercegovina u ovom trenutku se ne može pouzdati u instituciju visokog predstavnika (osim ako nas u zadnjem momentu pozitivno ne iznenadi).

MUP Kantona Sarajevo najtrezveniji​

Bosna i Hercegovina zato se može i mora pouzdati u svoje institucije, pod uslovom da rade svoje poslove kako treba.

A najpotrebnije ja baš sad ne širiti paniku i ne nasjedati na Dodikove silne provokacije, koje se vide iz aviona.

I da priča o provokacijama stoji, svjedoči i postavljanje plakata sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića u Istočnom Sarajevu i to na zgradi Opštine.

I zato je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo došlo najbolje i najprofesionalnije saopštenje u kome stoji “da će policija poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite kroz intenziviranje razmjene sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo”.

Ovo u prevodu znači da se situacija povodom proslave neustavnog dana RS-a treba shvatiti izuzetno ozbiljno, da MUP sve nadzire, ali da nikao ne treba nasjedati na provokacije koje će servirati na terenu Dodikova udruženja i gaulajteri, jer je upravo to cilj ovogodišnje proslave.

Vođeni ovom nakanom kantonalnog MUP-a čini se da će razum (makar zasad) prevladati, ali je izuzetno stresno emotivno frustrirajuće po sve građane Sarajeva da osluškuju kako im se u blizini njihovih domova mimo zakona formiraju paradne vojne formacije sa grbovima, znamenjem i pozdravima za iste one koji koji su uništavali grad bezmalo četiri godine.

Da se razumijemo, ova opskurna i bizarna parada u slavu ratnih zločinaca, koja je ruglo i sramota prije svega za srpski narod, mora prestati i to zakonski. A za to je zadužen visoki predstavnik. Ako se on ne počne miješati u svoj posao, a u svjetlu želja, prije svega Rusije da se na Balkanu kreiraju novi sukobi, bojim se da će biti kasno.

link


Браво за неустрашивог босанског новинара и колумнисту Драгана Бурсаћа! У свакој земљи која има Устав, одлуке Уставног суда морају да се поштују. Уставни суд БиХ донео је одлуку да је 9. јануар као „Дан РС-а“ неуставан и да (цитирам) „не симболизује колективно, заједничко сећање, које доприноси јачању колективног идентитета као вредности од посебног значаја у мултиетничком друштву, заснованом на поштовању различитости“; стога се поставља питање због чега после свих најава и отвореног кршења одлука Уставног суда од стране режима у мањем босанско-херцеговачком ентитету, Високи представник у БиХ Кристијан Шмит ћути? Да ли он ради за русе који желе сукобе у Региону?!
 

Šmit protiv obeležavanja Dana Republike Srpske


Ustavni sud BiH jasno je utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan, a njegove odluke su konačne i obavezujuće, poručuje visoki predstavnik, koga Banjaluka ne priznaje

677z381_defile-banjaluka.jpg


Od našeg dopisnika
Istočno Sarajevo – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, protivi se obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, i tvrdi da je obeležavanje ovog datuma protivno Ustavu BiH. Komentarišući najavljene javne proslave toga dana u RS, Šmit je u izjavi objavljenoj na portalu OHR naveo da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke s Ustavom BiH i, kako kaže, „jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan”.
„Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati na celoj teritoriji BiH. Dakle, obeležavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštovanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH”, naveo je Šmit.

Dodik: Srpska dostojanstveno i svečano obeležava najvažniji dan


Ustavni sud BiH, dodao je Šmit, u svojoj odluci je istakao da „izbor 9. januara kao datuma za obeležavanje Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja koje može doprineti jačanju kolektivnog identiteta kao vrednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštovanju različitosti kao osnovnih vrednosti modernog demokratskog društva”.

Šmit smatra da svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH. „Dejtonski mirovni okvir zahteva međusobno poštovanje i razumevanje. Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici treba da povezuju, a ne da dele ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine”, naveo je Šmit.

On poručuje i da prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumevanju i pomirenju, što zauzvrat zahteva uvažavanje pravnih činjenica. „Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Zato se nazivaju zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum postavio je temelje za miran razvoj i on se mora poštovati”, naveo je Šmit.

Republika Srpska danas i sutra obeležava Dan Republike


Kako se bliži 9. januar, sve su učestaliji napadi i iz federalnog Sarajeva. Na razne načine, uključujući i organizovanje protesta bošnjačkih udruženja, pokušava se sprečavanje obeležavanja tog najvećeg i najznačajnijeg praznika u Srpskoj. Histeriju u gradu na Miljacki izazvalo je, pre svega, najavljeno održavanje svečanog defilea u Istočnom Sarajevu. To je, u najnegativnijem smislu, komentarisala i gradonačelnica federalnog Sarajeva Benjamina Karić, koja predstojeću svečanost u susedstvu karakteriše kao „provokaciju i zlu nameru”.

„Neustavno obeležavanje 9. januara seli se u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom”, rekla je, između ostalog, Karićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je koleginici s one strane međuentitetske linije da bi ona, kao svaka politički normalna i osvešćena osoba, trebalo da poštuje pravo drugih da slave ono što žele.
„Ono na šta najmanje ima pravo Karićeva jeste to da komentariše Dan Republike Srpske, koji očigledno ne voli. Njeno mišljenje ne bi trebalo da zanima bilo koga u Republici Srpskoj. To Sarajevo je jednako moje koliko i njeno, odnosno više moje nego njeno. Ali, sad je ona gradonačelnica i živi u gradu koji su stvarali naši roditelji”, naveo je Ćosić uz napomenu da Srbi „sada imaju svoje Istočno Sarajevo, koje grade, vole i posvećeni su njemu”.

Osvrćući se na najavu organizovanja protesta u federalnom Sarajevu zbog obeležavanja 9. januara, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da je „pravo drugih da protestuju u svojoj avliji”, ali da su „ti protesti apsurd države koja se zove BiH”, jer „nisu spremni da požele dobro onima koji žive pored njih, ma koliko se razlikovali”.

Na orkestriranu hajku na srpski narod, Republiku Srpsku i njene institucije uoči obeležavanja 9. januara i na sve neodmerene i zlonamerne izjave koje poslednjih dana stižu iz Sarajeva, iz Srpske uzvraćaju porukom: „Slavili smo i slavićemo Dan republike.” To je, kažu, pravo građana Srpske, koje im niko ne može osporiti niti oduzeti.

„Slavićemo dok budemo živi. Oni neka svoju mržnju nose sa sobom, a mi ćemo i dalje slaviti, proslavljati i radovati se Republici Srpskoj i njenom danu. Živećemo u Srpskoj i truditi se da ona što više napreduje i da mi živimo što bolje, a dušmani neka rade svoj posao”, navela je u izjavi za Srnu Božana Živković Rajilić, predsednica republičkog Udruženja žena žrtava rata.
 
Nema se prije svega hrabrosti.
Ma idi..........Vi ste popili svu hrabrost sveta zato što vam Visoki predstavnik dozvoljava jednu neustavnu manifestaciju. U kantonu Sarajevu i Federaciji BIH ima dovoljno pripadnika snaga bezbednosti da zajedno sa EUFOR-om spreče jedan skup koji služi isključivo za provokaciju. Ali bolje je to na miran način rešiti tako što će Сhristian Schmidt narediti hapšenje Milorada Dodika zbog njegovih mnogobrojnih krivičnih dela.
Ne samo što je neustavno i što ta besmislena manifestacija vređa one stanovnike bh.entiteta RS koji su Bošnjaci i Hrvati po nacionalnosti (u RS-u ipak ne žive samo Srbi), nego i održavati to u Sarajevu umesto u Banjaluci jeste čista provokacija.
A koliko je osnivača nekadašenje nepriznate države Republike Srpske u životu, i na slobodi? Oni koji su živi, uglavnom su osuđeni u Den Haagu i nalaze se u zatvoru.
 
Ma idi..........Vi ste popili svu hrabrost sveta zato što vam Visoki predstavnik dozvoljava jednu neustavnu manifestaciju. U kantonu Sarajevu i Federaciji BIH ima dovoljno pripadnika snaga bezbednosti da zajedno sa EUFOR-om spreče jedan skup koji služi isključivo za provokaciju. Ali bolje je to na miran način rešiti tako što će Сhristian Schmidt narediti hapšenje Milorada Dodika zbog njegovih mnogobrojnih krivičnih dela.
Ne samo što je neustavno i što ta besmislena manifestacija vređa one stanovnike bh.entiteta RS koji su Bošnjaci i Hrvati po nacionalnosti (u RS-u ipak ne žive samo Srbi), nego i održavati to u Sarajevu umesto u Banjaluci jeste čista provokacija.
A koliko je osnivača nekadašenje nepriznate države Republike Srpske u životu, i na slobodi? Oni koji su živi, uglavnom su osuđeni u Den Haagu i nalaze se u zatvoru.
Muslimski mediji izmisljaju vijesti


Spomen-ploča, koja je na Vracama u Istočnom Sarajevu, odmah na ulazu u glavni grad BiH, postavljena u spomen Ratku Mladiću, ponovo je uništena.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, na ploči je nepoznati počinioc nanio značajnu materijalnu štetu.


https://www.klix.ba/vijesti/bih/pon...a-zlocincu-ratku-mladicu-na-vracama/230108029



Ali te slike su od prosle godine kad su dvojica hajvana ostetila plocu
Ploca je ponovo obnovljena i sad izgleda ovako



https://radiosarajevo.ba/vijesti/bo...nom-zlocincu-ratku-mladicu-na-vracama/449500#
 
Muslimski mediji izmisljaju vijesti
"Muslimanski" mediji ne postoje. Manifestacija je neustavna i oko toga se nemamo što raspravljati. A održavati je u Sarajevu posebna je provokacija i tu takođe nema što "muslimanski mediji" "izmišljavati".
 
"Muslimanski" mediji ne postoje. Manifestacija je neustavna i oko toga se nemamo što raspravljati. A održavati je u Sarajevu posebna je provokacija i tu takođe nema što "muslimanski mediji" "izmišljavati".
Ustavni sud BIH moze ocjenivati samo ustavnost u okviru zakona donesenih u skladu sa 10 zajednickih nadleznosti iz clana 3 ustava BIH odnsosno Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma

Republika Srpska ima svoj Ustavni sud koji se bavi zakonima RS

Djelovanje ustavnog suda BIH izaslo je iz okvira DMS
 
Ustavni sud BIH moze ocjenivatim samo
Ustavni sud BIH je rekao svoje. Tzv. "Dan RS-a" je neustavan. A vi zahvalite Merkelinoj administraciji koja je u zadnji čas uspela za Visokog predstavnika progurati ruskog pijuna Cristiana Schmidta. Inače vaš Dodo na ovo provociranje Sarajlija, a koji su žestoko propatili tokom zločinačke opsade grada, ne bi smeo ni da pomisli.
 

DNO DNA: Dodik dodjeljuje zlatnike bebama rođenim na dan rođenja "najvoljenije Republike"


dodik_sbhgt.jpg



Milotrad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska kazao je da je ponosan na sve ono što je RS danas i sretan što se i ove godine dostojanstveno i svečano obilježava "najvažniji dan za sve koji istinski vole Republiku Srpsku".

"Republika Srpska je naša najveća svetinja, naš život. Ima dovoljno širine i ljubavi za sve dobre ljude, svih vjera i nacija. Proslava 9. januara je dan našeg okupljanja, dan njenog rođenja i dan kada se sjećamo svih onih koji su dali život da bismo imali svoju zemlju i svoju slobodu", napisao je Dodik.

"S velikom radošću iščekujemo i sutrašnji defile, koji će ove godine biti održan u Istočnom Sarajevu", rekao je Dodik.

Poručio je da ga posebno raduje to što će ove godine početi još jedna lijepa praksa - "dodjela zlatnika bebama rođenim na dan rođenja najvoljenije Republike".

"Želja mi je da ova aktivnost postane tradicija i da radost ovog velikog dana osjete i naši najmlađi stanovnici rođeni 9. januara", dodao je Dodik.

Prošle sedmice, kako je naveo, održani su i razgovori sa predstavnicima "Osmorke".

"Jasno smo poručili da želimo da se odblokiraju procesi u BiH, ali i ponovili da to ne znači da ćemo odustati od svojih prava te da nećemo dozvoliti da nam neko uzme našu imovinu", dodao je Dodik.

Na banjalučkom groblju Sveti Pantelija položeni su vijenci palim borcima Vojske Republike Srpske.

Dodik je izjavio da na svijetu nije zabilježen primjer da međunarodna zajednica određuje šta će jedan narod proslavljati.

“Narod određuje svoje praznike. Republika Srpska je danas stabilna, sigurna, bezbjedna, nastavlja svoj put i zna šta hoće”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, obilježavanje 9. januara Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim, a zbog genocida i drugih oblika ratnih zločina pred međunarodnim sudom u Haagu osuđeni su osnivači Republike Srpske.
 

ISTOČNO SARAJEVO

Ponovo razbijena spomen-ploča zločincu Ratku Mladiću na Vracama


1673177612516.png


Spomen-ploča, koja je na Vracama u Istočnom Sarajevu, odmah na ulazu u glavni grad BiH, postavljena u spomen ratnom zločincu Ratku Mladiću, ponovo je uništena.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, na ploči je nepoznati počinioc nanio značajnu materijalnu štetu.

Inače, ova ploča, koja kod građana Sarajeva budi gorke uspomene na period agresije na BiH, i u proteklom periodu je bila uništavana, no veoma brzo su je, što građani Istočnog Sarajeva, što lokalne vlasti, ponovo vraćale.

Tako je istog datuma 2021. godine ploča također razbijena, a počinioci, Elvis G. i Esad J, predali su se policiji. Ranije, u novembru iste godine, na ploču je bačena zelena farba.

Podsjetimo, posljednje razbijanje sporne ploče, dešava se u posebno osjetljivom trenutku, s obzirom da je obilježavanje neustavnog "Dana RS-a", ove godine prebačeno iz Banje Luke u Istočno Sarajevo. Tačnije, prebačen je "defile" MUP-a RS-a i policijskih vozila tik uz entitetsku liniju.

Zbog svega ovoga, bilo je i poziva na postavljanje barikada, no nakon razgovora sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom, od toga se odustalo.

Defile povodom neustavnog dana RS-a, prema protokolu vlade ovog eniteteta, trebao bi se održati sutra u podnevnim satima.
 

Back
Top