Драган Бурсаћ: Прослава неуставног дана РС-а може довести до сукоба у Сарајеву

електрика

Zaslužan član
Poruka
116.010
215507.jpg
 

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Dodiku u čast Istočnim Sarajevom šetaju policajci, ljekari, vatrogasci, šumari…

Dan-rs2.jpg


Defile se održava u ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu, a počinje od zgrade općine.

Pripreme za današnji defile su trajale više od mjesec dana, a program je počeo predavanjem raporta Dodiku uz pratnju policijskog orkestra.

Uz Dodika je ulicom Stefana Nemanje hodala i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Civilni sektor u defileu učestvuje sa 7 ešalona odnosno sa preko 1.500 učesnika.

Danas je i svojevrsna premijera taktičkog vozila “Vihor” koje može biti taktično, naoružano je i opremljeno balističkom zaštitiom
.
Dan-RS.jpg


“U svečanom defileu je 717 pripadnika MUP-a. Učestvuju sa zastavnim vodom, šest je motorizoravnih ešalona”, kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

“Treba istaći da je ovo prvi put da se svečani defile realizuje u gradu koji nije Banja Luka. Ovo nije inat već ljubav i činjenica proizašla iz historijskih činjenica”, naglasio je Karan.
 

Fring

Ističe se
Poruka
2.600


O Naljepsi Srpski dane Karadzicu Radovane​


Oj, najljepši srpski dane,

Karadžiću Radovane,

sad te zna cio svijet,

tvoje ime neće mrijet!

Bog te s neba uputio

kad se narod pomutio

bracu Srbe da spasavas

i drzavu Srpsku stvaras

Koljacima na put stade

sprijeci ih i nedade

da ponovo pokolj prave

i da kame okrvave

Svoj si narod predvodio i sa njim muke prebrodio

Republiku Srpsku stvori a sad rdje i zlotvori oce da ti dodju glave zbog velike tvoje slave

Pakosna ih dusa boli zato sto te narod voli
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.102

Mijatović o 9. januaru: Nije historijsko dostignuće imati paravojnu paradu​

VIJESTI Autor:N1 BiH10. jan 202309:58

Podijeli :​

1673341042-mijatovic-750x419.jpg
Izvor: N1
O obilježavanju 9. januara kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, reakcijama, međunarodnoj zajednici, za N1 govorio je Boris Mijatović, poslanik Zelenih u njemačkom Bundestagu.

Uprkos činjenici da je Ustavni sud 9. januar proglasio neustavnim, ovaj datum obilježen je u RS. Prvi put i u blizini entitetske granice, u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.
“To je neznanje i nepoštivanje odluke najvišeg suda. To nije tradicija i neko istorijsko dostignuće imati paravojnu paradu poput ove. Treba više uložiti napora na tradicionalnu pravdu, a nešto poput ovoga. Trebate se sjetiti prošlosti i trebate se nositi s prošlošću. Trebate raditi sa novim generacijama. Ovakvi performonsi stvaraju napetosti. To je šoviništička politika. Početak EU je bio utemeljen na tome da se ovakve stvari prevaziđu”, kaže Mijatović.
Na obilježavanju 9. januara veličali su se ratni zločinci, a predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
“To je izazov sa kojim se suočavamo. Sa novom generacijom moramo imati ideologiju da mir ne dolazi sa zastavama već poštivati jedni druge. Imamo obrazovni dio u školama s mlađim generacijama kako bi se stvarala mirna budućnost. Vidimo marš koji je posveđen ubicama, onima koji su počinili genocid. Ovakvi heroji ne dovode do EU”, ističe Mijatović.
Američka ambasada u Sarajevu je snažno osudila proslavu 9. januara i odlikovanje Vladimira Putina navodeći da je Dan Republike Srpske, kako ga je i proglasio Ustavni Sud Bosne i Hercegovine neustavan. Poručili su da će RS željom za nezavisnošću, uništiti samo sebe.
“Niko nije shvatio zašto ovaj dio zemlje i dalje naglašava nacionalne simbole u ovoj mjeri. EU je porodica regiona, ideja, kultura, a kada gledate u budućnost ove zemlje ne možete živjeti sa provokacijama. Ova medalja Putinu je provokacija i ne pomaže vama prema putu za EU. Građani napuštaju ovu zemlju. Osim ako ne želite praznu zemlju. Morate se nositi sa problemima građana, ekonomske procese da vodite.”

Visoki predstavnik za BiH Chtistian Schmidt je rekao da bi ovakvo ponašenje trebalo biti sankcionisano, a Dodik ga je vrijeđao.
“Gospodin Schmidt je predstavnik međunarodne zajednice i čuvar Dejtonskog mirovnog sporazuma. Trebalo bi da se vidi reakcija Zagreba i Beograda. Schmidt je nastavak Merkelove politike. Kazali smo da želimo BiH u EU i želimo je integristati. On jeste u poziciji da promijeni tu politiku, a ne samo da se mijenja Izborni zakon već da čuva duh Dejtonskog sporazuma. Ako je Ustavni sud zabranio ovu proslavu, mora imati podršku visokog predstavnika. Ako je Dodik napadao sudije Ustavnog suda, to ne može imati podršku pravoduđa”, kazao je.
Kaže da su u Bundestagu razgovarali o BiH.
“Želimo promijeniti međunarodnu politiku prema BiH. Sredinom decembra smo odlučili da se BiH dodijeli status kandidata. Ako želite ići prema Rusiji, idete prema tim zastavama i oružju iz Rusije. To nam nije na umu, mora se odlučiti ili idete lijevo ili desno. Pogledajte S. Makedoniji koliko su postigli na putu za EU, sada ih mi moramo ojačati. To moramo uraditi za BiH da ne izgubimo zemlju na jedan čudan način”, upozorava Mijatović.
Zaključio je da građani moraju birati predstavnike koji će raditi za njihova prava, pomoći ekonomiju i zdravstveni sistem, a ne glasati i podržavati one pojedince koji odlikuju ratne zločince.
Boris Mijatović, poslanik Zelenih u njemačkom Bundestagu u Novom danu govorio o Danu RS, odnosno datumu kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim"Sa ovakvim šovinizmom mi stvaramo ovakve datume koji postaju opasna situacija." pic.twitter.com/e8oMlLu8OC
— TV N1 Sarajevo (@N1infoSA) January 10, 2023
 

Top