alal
Iskusan
- Poruka
- 6.613
jako popularna saksijska biljcica, naizgleda jednostavna za odrzavanje
moja je prezivela puno godina i raznorazne uslove, manjak svetla, pa je onda zivnula u novom stanu, pa su joj se sasusili vrhovi iz cista mira... mislila sam gotova je, kad izrastose novi listovi sadasnji problem: mnogo je porasla, a ne izgleda lepo ( prvi put sam je izbacila na terasu i time joj sprzila iako nije bilo pretoplo, jednu stranu), ofucala se, a i gusi mi prostor, mnogo je visoka, pa bih je "smanjila" a ne usudjujem se. dakle: IMA LI NEKO ISKUSTVA SA SKRACIVANJEM TJ. SECENJEM DRACENE? znam da bi trebala da se ponasa kao drvo zivota secnes, stavis vosak i ona izbije nove izdanke. ostatak stabla stavis u vodu da pusti zile i tako je razmnozis... ali znam i ljude koji su secnuli dugogodisnju biljku pa im se osusila
dajte savete... da je cviknem ili ne?
ps. poslednja nesreca joj se desila za vreme panike skupljanja vesa i zatvaranja prozora pri skorasnjim olujama-odlomljen joj je vrh sa jedne stabljike i plasim se da ce se i ovako i onako osusiti...
Ovu koju imam nisam dirala otkada sam je kupila, lepo napreduje. Tacnije tolerisemo se kao sto si i ti napisala.
Nekada se buni kada je previse zalijem pa joj se suse listovi ali uglavnom je ok. Sprzila ti se od direktnog sunca, to ne podnosi. Voli svetlo i voli vrucinu ali nikako je ne stavljaj na direktno sunce. Nemam iskustva sa skracivanjem jer ova moja jos uvek nije toliko porasla ali trebalo bi da se radi upravo tako kako si opisala. Sec pa vosak... Ja bih je da sam na tvom mestu cviknula pa sta joj bude. Narocito ako tako jadno izgleda. Ili jos bolje, prvo probaj na toj stabljici koja se vec odlomila, secni je jos malo pa stavi vosak, tu nemas sta da izgubis, vec je slomljena. Ako se ta stabljika oporavi i da nove izdanke secni i ostale.

. Nisam koristila vosak za prekrivanje rane.