Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da smo spojili forume "Košarka", "Fudbal", "Tenis" i "Ostali sportovi" u novi forum "Sport" koji se nalazi u kategoriji "Život".

др Синиша Мали остао само Мали: Универзитет поништио докторат – реч је о плагијату

комшија

Legenda
Poruka
67.511
https://www.danas.rs/drustvo/univer...-se-potvrdjuje-da-je-doktorat-malog-plagijat/

Univerzitet objavio rešenje kojim se potvrđuje da je doktorat Malog plagijat

Univerzitet u Beogradu objavio je danas na svojoj internet strani Rešenje Odbora za profesionalnu etiku kojom se potvrđuje da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.

1575062421900.png


Piše: Beta 29. novembra 2019. 17.51 Izmenjeno: 18.50

U Rešenju koje se u celosti može pročitati na http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=1368 se navodi da je „Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, postupajući po žalbi rektorke Univerziteta u Beogradu (Ivanke Popović) od 8. novembra 2019.godine, i po žalbama Siniše Malog i njegovih advokata na Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019.godine, utvrdio neakademsko ponašanje Siniše Malog“.

„Na sednici održanoj 21. novembra na osnovu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja u pisanju akademskih radova doneto je Rešenje kojim se preinačuje Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a od 28. oktobra 2019.godine i utvrđuje neakademsko ponašanje Siniše Malog“, piše u Rešenju.

U Rešenju Odbora za profesionalnu etiku se navodi da je „Siniša Mali prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja imena autora i izvora iz kojih je tekst preuzet“.

Nije bilo ni „jasnog obeležavanja preuzetih delova, čime je učinio povrede Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu iz člana 22 (plagiranje)“.

Odbačen je „zahtev Siniše Malog za preispitivanje odluke Nastavno-naučnog veća FON-a od 28. oktobra 2019. godine kao nedozvoljen“.
Predesednik Srbije rekao je da je odluka o doktoratu Malog duboko politička, i da neće uticati na njegovo mesto u Vladi, dok je Rektorka Popović istakla da je to akademska stvar, i da nije bilo političkih pritisaka
 

комшија

Legenda
Poruka
67.511
https://www.slobodnaevropa.org/a/se...-poništio-doktorat-siniše-malog/30322161.html

Senat Univerziteta u Beogradu poništio doktorat Siniše Malog

1576181074100.png

Odluka Senata je za Univerzitet konačna, a Siniša Mali protiv nje može podneti žalbu Upravnom sudu

12. decembar/prosinac, 2019.

Senat Univerziteta u Beogradu (BU) poništio je diplomu doktora nauka ministru finansija u Vladi Srbije Siniši Malom. Senat je ovu odluku doneo na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je u novembru jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije jer je u delu disertacije „doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“.
Odluka Senata je za Univerzitet konačna, a Siniša Mali protiv nje može podneti žalbu Upravnom sudu.
Profesor Filozofskog fakulteta Dragan Popadić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da kao građanin čiji je Mali ministar smatra da bi bilo sramota, ali i opasno da posle poništavanja doktorske diplome ostane na tako važnoj funkciji. Veruje, međutim, da će se upravo to i dogoditi.

"Svakako ne očekujem da će on sam otići, ali ne očekujem ni da će ga smeniti jer ne znam ko bi na njih mogao da izvrši pritisak da promene svoju odluku", kaže Popadić.
Mali je doktorirao 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu na temu „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“.

On međutim, nije promovisan u doktora nauka, a rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović je posle odluke Odbora za profesionalnu etiku rekla da doktorska diploma i ne može biti uručena posle te odluke.
Sam Siniša Mali je nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku, koja je doneta 21. novembra, rekao:
„Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga to ne mogu ni da komentarišem“.

Profesor Popadić, koji je bio među 140 univerzitetskih profesora koji su potpisali žalbu na doktorat Siniše Malog, podvlači da je plagijat definitivno utvrđen, a da su sve drugo opravdanja vlasti koja, kako navodi, nemaju nikakvu logičku osnovu.
"Raspravljati o tome da li je to plagijat ili nije plagijat je potpuno besmisleno i, ako hoćete, vređa inteligenciju bilo kog čoveka. Dakle, mora se poći od aksioma da premijerka zna da je to plagijat. To uopšte nije sporno ni za nju, ni za predsednika države, niti za bilo koga drugog. Jedino se trebamo pitati iz kog razloga, mada je to retoričko pitanje, neko uzima za najužeg člana svoje ekipe, i to za tako odgovornu funkciju kao što je ministar finansija, nekoga za koga zna da je plagijator ili prostije rečeno lopov, i zašto insistira da on ostane deo njenog tima", rekao je Popadić.

Proces trajao pet godina

Ispitivanje doktorata Siniše Malog, koji je u međuvremenu napredovao u političkoj karijeri i sa mesta gradonačelnika Beograda ušao u Vladu Srbije kao ministar finansija, trajalo je pet godina.
Fakultet organizacionih nauka je najpre doneo odluku da ministrova teza nije plagirana, jer je, kako su naveli, bez navođenja izvora preneseno samo sedam odsto teksta, ali Univerzitet taj izveštaj nije prihvatio, već ga je poslao FON-u na ponovno izjašnjavanje.
Potom je Nastavno-naučno veće FON-a usvojilo izveštaj Etičke komisije tog fakulteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog kojim se utvrđuje postojanje neakademskog ponašanja, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomene, predložilo strožu meru izricanja javne osude za sporni doktorat.
Siniša Mali je tada tu odluku doživeo kao potvrdu da njegov doktorat nije plagijat. Takođe je tada poručio da će prihvatiti njihovo mišljenje da je propust što u doktoratu nisu citirani svi izvori.
Nakon što su studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" 12 dana držali u blokadi Rektorat, rektorka Ivanka Popović je obećala da će Univerzitet konačnu odluku o doktoratu Siniše Malog doneti najkasnije do 4. novembra.
Pre toga je grupa od oko 140 univerzitetskih profesora potpisala žalbu na doktorat Siniše Malog koja je predata Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.
Podsetimo da je profesor Evropske škole za biznis u Nemačkoj Raša Karapandža u svom autorskom tekstu pre više od pet godina analizirao doktorsku disertaciju Siniše Malog i okvalifikovao je kao "jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne".

Mesto Siniše Malog u Vladi neupitno?
Premijerka Srbije Ana Brnabić je po objavljivanju odluke Odbora za profesionalnu etiku BU u novembru rekla da je ta odluka za nju politička i da zato Siniša Mali ostaje ministar u Vladi.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada najpre izjavio da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija "duboko politička", ali da neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se "za izbor ministara analiziraju uspesi". Samo dan kasnije Vučić je rekao da "Siniša Mali mora da plati i političku cenu", kao i da će "videti sve kako i šta u budućnosti".
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije, Đorđe Milićević, kaže za RSE nakon odluke Senata da Siniša Mali zaslužuje da ostane na mestu ministra finansija jer su „njegovi rezultati vidljivi i prepoznatljivi, te da ih prepoznaju vrlo relevantne finansijske institucije“.
„Da li vi a priori prihvatate da je neko nestručan analogno svemu tome što smo mogli da sagledamo prethodnih meseci, a mogli smo da sagledamo da je deo javnosti pre samog donošenja odluke znao kakva će ta odluka biti“, kaže Milićević.
Na pitanje da li to znači da on opovrgava Beogradski univerzitet kao instituciju, Milićević odgovara:
„Ja ne ulazim u nezavisnost i ne ulazim u samostalnost odluke Senata i zato ih ne komentarišem, ali mi se čini da imaju određenu političku primesu.“
Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, čiji je član Predsedništva Siniša Mali, nije bio dostupan za komentar.
Opoziciona Nova stranka je zatražila od premijerke Ane Brnabić da "momentalno smeni" ministra finansija Sinišu Malog nakon što je Senat Univerziteta u Beogradu poništio njegov doktorat zbog plagijata. Nova je navela da "od jednog plagijatora i prevaranta građani Srbije teško da mogu da očekuju bilo kakav moralni čin, poput ostavke".

U Vladi Srbije niko se od ministara nije izjasnio da bi Siniša Mali zbog plagijata doktorata trebalo da ode iz Vlade.
Ministar prosvete Mladen Šarčević je, naprotiv, ranije poručio da bi Siniša Mali ostao ministar, da se on pita, jer dobro radi svoj posao. A ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je "pitanje toga da li ste doktorirali ili niste privatna stvar", a da je ostavka individualni čin svakog pojedinca.
Profesor Dragan Popadić ocenjuje da bi evenutalna odluka o smeni ministra finansija "odudarala od prakse na koju smo navikli".
"A ta praksa je da je vlast nedodirljiva i da je onaj ko je u milosti vlasti aboliran za sve svoje radnje, makar bile kriminalne i da mu niko ništa ne može, a da sa druge strane onaj ko je protivnik vlasti može da računa da ga ništa neće zaštiti od progona te iste vlasti. Dakle, ta ideja da je vlast svemoćna i da se ona pita i da ona može ako želi nekoga ko je lopov staviti za ministra finansija, to je poruka koja se potpuno uklapa u niz drugih koje paralelno dobijamo", zaključuje Popadić.

#1od5miliona simbolično sahranili budžet

Ubrzo posle odluke Senata BU dvadesetak članova udruženja "Jedan od pet miliona" su šetnjom od Terazijske česme do parka pored Skupštine Srbije simbolično "sahranili" budžet Srbije za 2020. godinu navodeći da Siniša Mali ne sme biti taj koji će krojiti budžet svih građana.

U parku pored Skupštine Srbije Srđan Marković, iz Udruženja "Jedan od pet miliona", rekao je da je Mali "sahranio" budžet Srbije i ocenio da "bužeta nema, već njegovog ličnog budžeta".
On je naveo da je Univerzitet u Beogradu prva institucija koja je "nekog predstavnika aktuelne vlasti proglasila za lopova".
"Ovo je dokaz da su studenti iz 'Jedan od pet miliona' uspeli da oslobode jednu instituciju", izjavio je Marković.
Studenti su u parku ostavili beli krst na kome je pisalo "Budžet RS 2020" i kutiju u kojoj se nalazio odštampan budžet Srbije za narednu godinu.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.