DPS: Izmena Zakona o predsedniku je ustavni puč

1670865403571.png

Napeto ispred Skupštine: Građani probili ogradu, policija bacila suzavac



Nakon što su poslanici aktuelne parlamentarne većine, njih 41 danas po drugi put glasali za izmjene Zakona o predsjedniku, građani koji su cijeli da čekali epilog glasanja, su poručili da će od sjutra biti blokada saobraćajnica širom Crne Gore, a novi protest najavili za subotu. Ispred Skupštine je potom došlo do nemilih scena jer kad su zgradu parlamenta napustili poslanik FORCE Genci Nimanbegu i i BS-a Suljo Mustafić, okupljeni građani su prema Skupštini počeli da bacaju kamenice, flasše, baklje… Građani su krenuli prema Skupštini i srušili zaštitnu ogradu, pa je potom policija bacila suzavac.

18.04 – Policijske snage su zgusnute ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Okupljeni građani uzvikuju “Izdaja, izdaja!”

Ispred Skupštine i dalje napeto.

Slomljeno staklo na vratima Skupštine.




17.55 – Građani uzvikuju “Dritane p****ru!”. Ispred Skupštine stigla je i ekipa Hitne pomoći.


17.43 – Građani bacaju kamenice, bakle, flaše, prema Skupštini. Bačen je i suzavac. Obezbjeđenje ne da poslanicima, osoblju Skupštine i novinarima da napuste zgradu zbog usijanje atmosfere.


17.30 – “Znamo da svaki od vas nije Filip Adžić nazdravlje vam, ali se nemojte raspremati novi protest najavljen je za subotu”, poručili su građani policajcima.


Foto: Miraš Dušević/CdM



17.33 – Nakon što je po drugi put izglasan Zakon o predsjedniku okupljeni građani su negodovali zbog takvog postupka polsanika.
 
1670894985588.png





Prva posljedica izglasavanja Zakona: Otkazan POSP, Bilčik o tome večeras obavijestio Danijelu Đurović

1670895059373.png


12 Decembra, 2022 22:54

Kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik je u razgovoru sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović otkazao dolazak crnogorske delegacije koji je bio planiran za sjutra, saznaje Pobjeda.

Podsjećamo, Đurović je trebalo je da predvodi crnogorsku delegaciju na POSPU-u 14. i 15. decembra u Evropskom parlamentu u Strazburu uz Vladimira Bilčika, a bilo je planirano da poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta razgovaraju o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore, češkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove.

– Biće riječi i o napretku u oblasti vladavine prava, uz poseban osvrt na borbu protiv korupcije, funkcionisanje pravosuđa i slobodu medija, unapređenju rodne ravnopravnosti i sprečavanju rodno-zasnovanog nasilja, kao i suprotstavljanju hibridnim prijetnjama i dezinformacijama u svijetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine – saopšteno je ranije iz crnogorskog parlamenta.

Dnevnim redom predstojećeg sastanka bila je predviđena i razmjena mišljenja na temu kako podstaći međupartijski konsenzus po pitanju ubrzanja napretka Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Dvodnevni rad zajedničkog odbora Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta trebalo je da bude zaključen razmatranjem i izjašnjavanjem poslanika o Prijedlogu deklaracije i preporuka.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) obrazovan je u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, a sastaje se dva puta godišnje, naizmjenično u Briselu ili Strazburu i Podgorici. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
 

1670901762344.png

AMBASADORICA SAD-a U PODGORICI ZABRINUTO: "Crnogorski prijatelji, molimo vas da se usredsredite na ono što je bitno"


Sjedinjene Države pozivaju na hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu, saopštila je ranije večeras Ambasada SAD u Podgorici.

1670901773708.png


Prije 7h

Nakon što su poslanici aktuelne parlamentarne većine, njih 41 danas po drugi put glasali za izmjene Zakona o predsjedniku, građani koji su cijeli dan čekali epilog glasanja, su poručili da će od sutra biti blokada saobraćajnica širom Crne Gore. Novi protest najavili za subotu.

Ambasadorica SAD u Podgorici Judy Rising Reinke oglasila se na Twitteru povodom dešavanja u Podgorici.

"Crnogorski prijatelji. Molimo vas da se usredsredite na ono što je bitno... Vodeći ovu zemlju naprijed ka blagostanju, bezbjednosti i dobrobiti svih građana Crne Gore", navela je ona u objavi.

Ambasada SAD: Hitno pronaći mirna rješenja za političke probleme

Sjedinjene Države pozivaju na hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu, saopštila je ranije večeras Ambasada SAD u Podgorici, navodi CdM.

“Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rješenja za političke probleme”, naveli su iz američke ambasade na Twitteru.

 

NAKON PONOVNOG USVAJANJA IZMJENA ZAKONA O PREDSJEDNIKU​


Od blokade institucija do blokade ulica


Ustavni sud i dalje u blokadi, poslanici nijesu izabrali nijednog kandidata. Ambasada SAD pozvala na nastavak dijaloga, EK na uspostavljanje US i poništavanje izmjena Zakona o predsjedniku. UP tvrdi da je dio demonstranata maskiranih fantomkama napao policajce

Foto: Boris Pejović


Optužbe za izdaju države, apel diplomata da se vlast i opozicija vrate za pregovarački sto, probijanje ograde ispred Skupštine, šok bombe i najava novih okupljanja - epilog je jučerašnjih događaja u Podgorici, kada poslanici nijesu uspjeli da izglasaju odluke koje bi značile kraj političke krize.

Ustavni sud i dalje je bez kvoruma za odlučivanje jer opozicija, izuzev poslanika Force Gencija Nimanbegua, nije glasala za izbor četvoro kandidata. Pred šefom države Milom Đukanovićem je izazov da prekrši Ustav, ne potpisujući ponovno izglasane izmjene Zakona o predsjedniku kome se njegova partija (DPS) protivi.

Jer, u odsustvu većeg dijela opozicije, skupštinska većina juče je ponovo dala zeleno svjetlo za izmjene propisa, koji ograničava ovlašćenja predsjednika države i omogućava da parlament mimo njega utvrdi mandatara za sastav Vlade. Za zakon su ponovo glasali poslanici GP URA, Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, dok su Nimanbegu i poslanici Bošnjačke stranke bili protiv.

U istom paketu Skupština je juče usvojila i odluku o razlozima hitnosti objavljivanja propisa u “Službenom listu”, kojom se predviđa da to bude učinjeno najkasnije dan nakon isteka roka, u kom je Đukanović dužan da donese ukaz u proglašenju zakona.


Blokade tek predstoje: Sa protesta
Blokade tek predstoje: Sa protestafoto: Luka Zeković

Ustavom Crne Gore propisano je da je predsjednik dužan da proglasi ponovo izglasani zakon. On je, međutim, ranije nagovijestio da će Evropskom sudu za ljudska prava uložiti pritužbu.

Ambasada SAD pozvala je sinoć na “hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu”. “Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rješenja za političke probleme”, napisali su na Tviter nalogu.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero zatražila da je politički afkter hitno osiguraju da funkcioniše Ustavni sud i da se ponište izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

”Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani i uzdrže se od daljih provokativnih radnji”, navela je ona na Twitteru.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković ocijenio je da će posljedica ponovnog usvajanja izmjene Zakona biti međunarodna izolacija i udaljenje države od evropskog puta.

”Pučistička većina je danas ponovo glasala za izmjene Zakona o predsjedniku i to se ne može nazvati drugačije nego ustavni puč”, rekao je on na pres konferenciji.


On je tvrdio da je njegova partija, kako je rekao, imala mudro rješenje za trenutnu političku krizu kako bi riješili pitanje kolapsa u kojem se nalaze crnogorske institucije.” Definitivno vidimo da od strane parlamentarne većine nije postojala volja već isključiva namjera da se pobjegne od izbora i da se nastavlja sa produbljivanjem haosa,” naveo je.

1670913392332.png

Ponavlja se oglas za sudije


Jučerašnje sjednice Skupštine, na čijem dnevnom redu su bili izbori za US i ponovno glasanje o izmjenama Zakona o predsjedniku, pratila je cjelodnevna blokada više saobraćajnica u Podgorici - koja je povremeno prekidana. Protest je organizovao pokret “Ima nas”, koji je tražio da se odustane od ponovnog usvajanja propisa kojim Đukanović uzima dio ovlašćenja. U znak upozorenja, blokrali su više centralnih ulica u Podgorici, što je uobičajene saobraćajne gužve pretvorilo u saobraćajni haos.

Tenzije su podignute nakon što je zakon ponovno usvojen, kada su demonstranti srušili zaštitinu ogradu ispred Skupštine, a policija nakon bacanja šok bome, izdavala upozorenje da se raziđu. Uprkos ignorisanju policijskih naredbi, demonstranti su se uglavnom razišli, a do kasno uveče ostala je ispred parlamenta grupa njih.

Skupština je juče najprije završila drugi krug glasanja kada se biralo četvoro sudija Ustavnog suda. Za Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić glasalo je 42 poslanika većine i Genci Nimanbegu. Predsjednik i poslanik Force prethodno je najavio da će to učiniti i apelovao na kolege da zbog ozbiljnosti problema dođe do kompromisa. “Ja ću glasati za kandidate predložene za sudije, ali to neće biti dovoljno. Onda će većina glasati za Zakon o predsjedniku, kojim će se otići u proces usložnjavanja krize,” kazao je.

1670913467834.png


Da bi se sudije izabrale, bila je potrebna podrška dvotrećinske većine - 49 poslanika od ukupno 81. Protiv su bili poslanici Bošnjačke stranke, dok ostali nisu bili u sali tokom glasanja. Predsjednica Danijela Đurović (SNP) podsjetila je da će sada biti raspisan novi oglas, što je nadležnost Ustavnog odbora.

Ustavni sud od osmoro sudija, koliko je predviđeno zakonom, ima samo troje. Za donošenje odluka potrebno je da glasa četvoro sudija.


Predsjednik Suda je Budimir Šćepanović, a sudije Desanka Lopičić i Milorad Gogić. Šćepanović i Lopičić su dobili stanove od Vlade DPS-a, čiju zakonitost dodjele sada ispituje Specijalno državno tužilaštvo.


DPS je prethodno inicirao razgovore šefova poslaničkih klubova, tražeći povlačenje izmjena Zakona o o predsjedniku i spremnost za utvrđivanje datuma za prijevremene parlamentrane izbore. Zauzvrat, Đukanović je najavio da bi “možda mogli u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije Ustavnog suda, da bismo stvorili uslove da opet imamo većinu od ukupnog broja sudija, čime US postaje funkcionalan”.


Andrija Popović (LP) rekao je juče da je njegova partija bila spremna da podrži jednog kandidata za sudiju uz ispunjenje uslova da budu zastupljeni predstavnici manjina. “Tražim još jedno odlaganje. Nema potrebe da se danas zakucavamao, imamo još 19 dana do kraja jesenjeg zasjedanja”, kazao je on. I SDP i BS su tražili odlaganje glasanja, ali je predsjednica Skupštine kazala da su to pokušavali tri puta u sedam mjeseci, ali da se “deklarativna volja za rješenjima, nije pokazala u praksi”.


”Uzaludno je ovo beskonačno odlagati, jer volje definitivno nema”, navela je Đurović.


”Izdaja po dubini”, šok bombe i kamenice​


Okupljeni građani ispred Skupštine negodovali su nakon što je ponovo usvojila izmjene Zakona o predsjedniku. Oni su to ispratili zvižducima i skandiranjem “Izdaja, izdaja”. U jednom trenutku probijena je zaštitna ograda ka Skupštini, bačena je kamenica na parlament, koja je polomila staklo na ulaznim vratima, a policija tvrdi da je napala grupa demonstranata.


Inače, oko parlamenta i ka zgradama Predsjednika i Vlade su bile jake policijske snage, koje su u jednom trenutku demonstrante isprskale biber sprejom, pozivajući na razilaženje. Oni su to dočekali zvižducima i psovkama.

Sinoć ispred Skupštine


Jedan od članova organizacionog odbora protesta “Ima nas” Predrag Vušurović prethodno je rekao da je glasanjem potvrđena, kako je rekao, izdaja po dubini. “Odgovor na to može da bude samo blokada. Biće skupa u subotu veče, a do tada od sjutra, blokiranje svih crnogorskih gradova”, poručio je on.


Istakao je da je svaka crnogorska raskrsnica potencijalna blokada, ali da neće reći gdje će biti sljedeći Belveder.


Nebojša Mrvaljević iz Foruma Luča zamolio je građane da se raziđu.

Na protest su bili i funkcioneri DPS-a, koji su ranije podržali organizovanje.

Šef Kluba DPS-a u Skupštini Danijel Živković rekao je sinoć da oni ne stoje ni iza kakvih nemira i onoga što se desilo.” Mi smo pozvali grđane da kroz blokadu saobraćajnica pokažu vid protesta ili odgovora prema ponašanju parlamentarne većine. Uspjeli smo u toj namjeri, sve ovo drugo što se dešavalo je izraz i revolt na ono što se dešavalo,” kazao je Živković na pres konferenciji.

Na sjednici Skupštine, koja je juče počela, je i Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik države povrijedio Ustav, time to je ranije odbio da da mandat za sastav Vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću i jer nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.


Skupština je juče glasovima većine usvojila Zakon o popisu, kao i izmjene Zakona o održavanju stambenih zgrada, kojima se brišu odredbe o dodjeli stanova funkcionerima i državnim službenicima po povoljnim uslovima. Izmjene su usvojene sa 42 glasa za, niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih.

Popa: Otporne institucije su ključ​


Šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da blokada Ustavnog suda treba hitno da bude riješena. “Dan ljudskih prava je podsjetnik značaja zaštite ljudskih prava i dostojanstva svih. Otporne institucije su ključ. Blokada Ustavnog suda treba hitno da bude riješena. Crnoj Gori trebaju funkcionalne institucije da bi se zaista unaprijedila ljudska prava. Evropska unija je tu da pruži podršku”, napisala je Popa na Tviteru prije nego je propao i drugi pokušaj izbora.

1670913739223.png


Britanska ambasadorka Karen Medoks poručila je takođe preko te društvene mreže da je glasanje o Zakonu o predsjedniku prilika da političke partije pokažu da su usklađene sa evropskim principima, kazala je.

”Venecijanska komisija jasno preporučuje da se ne usvaja izmijenjeni Zakon o predsjedniku; današnje glasanje o tom zakonu je prilika da političke partije pokažu da su usklađene sa evropskim principima. Takođe, preporuka je da se Ustavni sud blagovremeno vrati u funkciju”, napisala je Medoks na Tviteru, prije nego je skupštinska većina ponovila odluku.

Đukanović je juče, kako je saopšteno, na poziv Pope bio gost na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU. Upozorio je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, da politička nestabilnost i odsustvo spremnosti na dijalog i kompromis proizvode izostanak fokusa sa razvojnih pitanja i podstiču opasnost od daljeg urušavanja Crne Gore kao članice NATO i zemlje koja je najdalje odmakla na putu ka EU.

Diplomatski predstavnici zemalja EU, iskazali su, dodaje se, tokom razgovora zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori, i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija predsjednika u odnosu na krizu.
 

1671204204129.png

Đukanović: Poštujem Ustav, neću učestvovati u implementaciji neustavnog Zakona, o mandataru odlučuje Skupština



319328720_487370053529622_4181632942369148892_n-1000x555.jpg


Cafe del Montenegro 16/12/2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas na konferenciji za novinare da je potpisao Zakon o predsjedniku, i poručio da ne želi da učestvuje u njegovoj implementaciji. On je jasno poručio da poštuje Ustav Crne Gore. Naglasio je da neće organizovati konsultacije o mandataru, već će njega birati Skupština.

“Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku je kvalifikovan kao politička namjera da se nižim aktom mijenja Ustav Crne Gore. Dijelim takvo mišljenje. Zbog toga sam prvobitno vratio Zakon, pa se obratio Venecijanskoj komisiji za davanje mišljenja”, kazao je Đukanović.

On kaže da je svjestan da u uslovima tenzija u Crnoj Gori, postoje različita očekivanja građana kako da se postavi prema ovom Zakona.

“Donio sam odluku da potpišem ukaz. Suočen sa izborom da li da na neodgovornost kršenja Ustava od strane parlamentarne većine i sam odgovorim nepoštovanjem svoje precizno utvrđene obaveze, opredjeljujem se da i ovog puta bezpogovorno poštujem Ustav. Ne želim da se pridružim onima koji krše Ustav i rade protiv države. Nema i ne može biti alibija za antiustavno djelovanje, nikome a posebno predsjedniku države. Odgovornost za primjenu ovog neustavnog zakona snosiće oni koji su ga usvojili. Ja nemam namjeru da u tome učestvujem”, jasan je Đukanović.

Na pitanje da li će ponovo organizovati konsultacije kako bi se izabrao mandatar, Đukanović jasno poručuje da ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona.

Foto: Slađana Đukanović/CdM


A da li će iskoristiti svoje ustavno pravo i raspustiti parlament, Đukanović odgovara da će se o tome konsultovati sa ekspertima za ustavno pravo da li će se i kada stvoriti uslovi za korišćenje te ustavne klauzule.

“Ne treba se igrati sa tim pitanjem. Smatram neoprostivom odgovornošću ovakvo kršenje Ustava. Smatram da to rade da bi srušili nezavisnu Crrnu Goru. Zato skriktno tumačim svoje obaveze, tako će biti u slučaju mogućeg donošenja ukaza o raspuštanju parlamenta”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Skupština više nije institucija vlasti za primjenu i poštovanje Ustava.

“Odlukom Skupštine da pravnim aktom nižeg reda – zakonom mijenja pravni akt višeg reda – Ustav izgubilo je smisao funkcionisanje Skupštine. Ovim je Skupština ušla u fazu političkog rada u kojem ona ruši ustavni poredak”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li misli da će se moći dogovoriti oko izbora sudija Ustavnog suda, on je istakao da samo treba dobra volja.

“Za dogovor su potrebne dvije strane. Važno je da sa ove strane, od strane parlamentarne opozicije veoma jasno i dosljedno insistiramo na dogovoru. I nakon što je vlast jednostrano, bez pokušaja da uspostavi komunikaciju sa opozicijom na Ustavnom odboru utvrdila listu kandidata i samo ih dala na izjašnjavanje opoziciji, kazali smo da se proces mora vratiti na početak”, kazao je Đukanović.

Logično je, dodao je, da treba da pokušate da dođete do zajedničkog stanovišta o jednom ili više kandidata na relaciji vlast-opozicija.

“Vidjeli ste da vlast to ignorisala. Opozicija je izašla sa zahtjevom prema predsjednici parlamenta da se krene u proceduru objavljivanje oglasa za kandidate za Ustavni sud. Uz malo dobre volje, jasno je da je taj posao moguće obaviti u roku od 30-40 dana. Danas da odlučimo da skratimo mandat Skupštini i organizujemo izbore, ne bi to mogli prije 60 dana”, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje hoće li se obratiti međunarodnim sudovima, šef države je rekao da će koristiti sve mogućnosti da zaštiti ustavno pravni poredak Crne Gore i uspostavljanju krivične odgovornosti svih koji ruše državu.

U Demokratskoj partiji socijalista su, ističe lider te partije, jedinstveni po pitanju protesta “Ima nas”.

“Dok god je moguće kroz institucije sistema donositi odluke koje će biti u interesu države i građana, apsolutno smatram najcjelishodnijim”, kazao je Đukanović, dodajući da mu je drago da više nemamo nasilnih demonstracija, već samo građane koji se okupljaju.

On je saopštio i da bi krajem januara trebao da bude izabran predsjednik DPS-a, ali nije mogao da odgovori na pitanje hoće li biti promjena u stranci.
 

1671759048683.png

ĐUKANOVIĆ PORUČIO DA NEMA OBAVEZU SPROVODITI NEUSTAVAN ZAKON "Poruke EU o DF-u ne iznenađuju. Njihov glavni grad je Beograd i njihov predsjednik je Putin"


"Crna Gora je sada u situaciji da joj je potrebna pomoć EU da bi pokušala izaći iz krize. Čuli ste konkretne formulacije da je ovo posljednji alarm prije nego što EU bude morala da preduzme mjere koje se podrazumijevaju kada neko odbija da poštuje standarde", kazao je.

milo_djukanovic_1.jpg


Prije 9h
Dobro je da danas imamo punu partnersku pažnju od Evropske unije ka kojoj smo okrenuti, a njihovi tonovi u posljednje vrijeme su bili adekvatni za probleme koje imamo, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je kazao da EU od svake zemlje koja je kandidat očekuje vladanje koje uvažava ono što su standardi i politička pravila Evrope.

"Crna Gora je to poštovala do prije par godina i zbog toga je ne samo najdalje odmakla, nego bila uzoran model za zemlje Zapadnog Balkana i promoter EU vrijednosti. Nažalost iz poznatih nam razloga, Crna Gora je sada u situaciji da joj je potrebna pomoć EU da bi pokušala izaći iz krize. Čuli ste konkretne formulacije da je ovo posljednji alarm prije nego što EU bude morala da preduzme mjere koje se podrazumijevaju kada neko odbija da poštuje standarde. Nadam se da ćemo razumjeti na pravi način ove poruke. Poruke nam danas kažu da bi mogli dugoročno dobiti zatvorena vrata EU i time ugroziti proces pregovora. One nisu pretjerivanje ni mješanje u unutrašnja pitanja", ocijenio je Đukanović.

Crna Gora je, kako kaže, izrazila želju da bude dio EU i poštovanje pravila se podrazumijeva.
"Nadam se da ćemo u sedmicama pred nama pokazati odgovornost i da će kod odgovornih ljudi prevagnuti interes građana koji su im ukazali povjerenje", istakao je.

Jako je, kako dodaje, važno da Crna Gora smogne snage da se stabilizuje na kolosjeku koji želi većina zemlje.
"Važno je da imamo stabilan i dinamičan kurs ka tom cilju koji podržava većina građana", ocijenio je.

Nemam obavezu da sprovodim neustavan Zakon


Komentarišući najavu jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da će dostaviti potpis 41 poslanika za podršku Miodragu Lekiću da formira vladu i da će iako Đukanović odbije da pozove na konsultacije, naći model za krenu u formiranje vlade, Đukanović istiće da kada je Demokratski front u pitanju nikog ne iznenađuju poruke EU o njima.

"Nadam se da vas poruke EU o DF-u ne iznenađuju. Njihov glavni grad je Beograd i njihov predsjednik je Putin. Ne očekujete valjda od tog saveza da pokaže poštovanje prema EU. Kada bi bilo po njihovom pregovori o Crnoj Gori bi se vodili u Beogradu i Crne Gore ne bi ni bilo. Mi smo tu dilemu razriješili 21. maja 2006. godine", istakao je Đukanović.

Dodaje i da je potpisivanjem izmjena Zakona o predsjedniku ispunio ustavnu obavezu.

"Ali nemam obavezu da sprovodim neustavan Zakon. To što je urađeno je ozbiljna devastacija i ne može dobiti moje partnerstvo jer bih dijelom bio odgovoran. Autori izmjena Zakona su bili kreativni, mislili su o svemu vrlo konzistentno i antiustavno", naveo je.

Apsolutno je moguće izabrati sudije US do kraja januara

Na pitanje da li vjeruje da je moguće da se izaberu sudije Ustavnog suda do kraja januara, što je EU odredila kao poželjan rok, Đukanović ističe da vjeruje da je to apsolutno moguće.

"Apsolutno je moguće izabrati sudije Ustavnog suda do kraja januara. U pitanju je stavka dobre političke volje. Usuđujem se reći da je pojedinima namjera da Crna Gora nema Ustavni sud kako bi oni koji se protive njenoj državnosti i evropskoj perspektivi, dokazali da nema osnova za postojanje države", istakao je.

Takva politika, kaže Đukanović, ima izvođače radova u parlamentu a ne samo na političkoj sceni.

"Siguran sam da je u narednih 10 - 15 dana moguće obaviti intervjue svih koji se prijave za sudije Ustavnog suda, i moguće je u krajnjem imati izbor sudija. Samo je pitanje da li ćemo na Odboru i kasnije na plenumu imati odgovoran odnos političkih struktura. U igri su razni interesi, katkada užasno sebični partijski interesi koji su destruktivni i sračunati, ali nadamo se da ćemo uspjeti da kod većine u parlamentu savladamo te niske strasti, kako bi došli do one brojke koja je spremna da uradi ono što je Crnoj Gori potrebno", kazao je.

Uvijek ću se staviti tužilaštvu na raspolaganju


Na pitanje da li je spreman da se odazove potencijalnom pozivu tužilaštva u vezi pandora papira, Đukanović je kazao da nije bio inicijativan ali kada bi se tužilaštvo obratilo bio bi im na raspolaganju.

"To je obaveza svakog građanina prema pravosudnom sistemu a naročito predsjednika, a sve u cilju dokazivanja da privilegovanih nema. Tako će biti dok sam živ, to je moj odnos prema ovoj državi i znak poštovanja prema institucijama", kazao je, između ostaloga, Đukanović, navodi Pobjeda.
 

1672037857944.png

Dijaspora iz Njujorka podržava proteste Pokreta Ima nas


1672037764050.png


Cafe del Montenegro 26/12/2022

Dijaspora Crne Gore iz Njujorka je poručila da podržava prostest koji će se održati u 28. decembra u Podgorici u organizaciji Pokreta Ima nas i crnogorske dijaspore.

U organizaciji Bošnjačkog saveza Crne Gore i prijatelja Plava u Njujorku juče je održana tribina na kojoj je medijator bio Esad Rastoder predsjednik BSCG u Njujorku, a između ostalih o situaciji u Crnoj Gori govorili su predsjenik SD-a Damir Šehović i predsjednik Opština Plav Nihad Canović.

321422542_866053994819977_1427139607217681991_n.jpg


Skup je izazvao veliko interesovanje naše Dijaspore, a prisustvovali su poznati pojedinci i organizacije koje djeluju u SAD-u.

“Učesnici skupa su jednoglasno podržali skup u Podgorici koji će se održati 28. decembra u organizaciji Ima nas i Dijaspore Crne Gore”, poručeno je sa skupa.
 

1672038101589.png

EU neće priznati vladu izabranu mimo Ustava


Roman Jakič
Roman Jakič

Cafe del Montenegro 26/12/2022


Smatram da EU ne može priznati vladu koja je izabrana, nakon izglasavanja neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku, mimo zahtjeva Venecijanske komisije i međunarodne zajednice, kazao je za Pobjedu nekadašnji europarlamentarac Roman Jakič.

Navodi da Evropska unija i međunarodna zajednica šalju jasne signale ali da nije siguran da ih politički akteri razumiju.

“Ako poslanici, koji su glasali za taj neustavni zakon, nijesu razmjeli šta im je poručeno iz međunarodne zajednice ili to neće da čuju, onda potvrđuju da su izabrali neki drugi put, koji nije evropski. To znači kada ih međunarodna zajednica kritikuje da su napravili nešto pogrešno, to u njihovoj agendi znači da rade baš onako kako su se dogovorili, znači suprotno od evropskih integracija”, naveo je Jakič.

Ono što je, kako navodi, čuo sa strane Evropske unije, što su poručili i Bilčik i Picula, je jasna poruka da međunarodna zajednica poteze, koji se baziraju na neustavnosti, ne može da prihvati.

“Na osnovu onoga kako ja razumijem međunarodnu politiku, čak i kad bi htjeli ne mogu priznati postojanje takve vlade, koja je izabrana u suprotnostima za zahtjevom Venecijanske komisije i svih ostalih. Sada je samo pitanje da li ta vlast od 41 poslanika u parlamentu to razumije kao crveno svjetlo ispred kojeg treba stati ili im uopšte nije stalo do mišljenja Evropske unije i oni će gurati stvar kako su zamislili. Odnosno svoju agendu će dovesti do kraja”, kaže Jakič.
Ističe da su u ovom momentu najbolje rješenje izbori.

“I što god da se desi na izborima – glasači uvijek imaju pravo. U ovom trenutku jedino je legitimitno da se stvar preda u ruke građanima i da oni odluče o sudbini zemlje. I odlučiće, i vidjećemo kako će se karte promiješati, ali stanje u kojem je danas Crna Gora je neodrživo”, naveo je Jakič.
Prema njegovim riječima, kada pogledamo hronologiju tih poteza – prvo ekspertska, pa onda manjinska vlada, i činilo se da se dotaklo dno, ali mu se sada čini da još ima i da se može još niže.

“I ja očekujem da vlada uđe u taj ,,Otvoreni Balkan“ i neshvatljivo je da se gura ta odluka. Ne znam da li to treba crtati, još sve je to rečeno na Berlinskom procesu koji je reaktiviran, čak su i unutrašnje analize Ministarstva za evropske integracije to pokazale, i ministarka je podnijela ostavku, ako to nije dovoljno onda dolazimo na isto, izgleda da im je agenda suprotna od ove evropske. Možda je njima sve ovo pozitivno, dok se mi ostali brinemo što to znači, oni sprovode svoju agendu – znači hoće u ,,Otvoreni Balkan“ da potkopaju put ka EU”, kaže Jakič.

Na pitanje kako čitati poruke američkog izaslanika Gabrijela Eskobara koji ne odbacuje ,,Otvoreni Balkan“, Jakič kaže da treba sprovoditi evropsku politiku i dogovore iz Berlinskog procesa.

“Jako je važno šta poručuju Sjedinjene Države. Ponekad je interes Vašingtona drugačiji od EU i to je njihovo pravo, ali ja lično podržavam ono što podržava Unija i ovo nije jedino pitanja po kojem imaju različite poglede. SAD je partner EU, ali ako se razilaze u pogledima da li je dobra inicijativa ,,Otvoreni Balkan“, smatram da je iz pozicije bezbjednosti relevatno ono što kažu institucije iz Brisela, Evropska komisija, parlament, šta piše u izvještaju Tonina Picule, kao i ono što su šest predsjednika regije potpisali u okviru Berlinskog procesa. I umjesto da to sprovode i ratifikuju, te zajedničke zakone koji su bili usklađeni sa svih šest država, oni rade ovo drugo”, kaže Jakič.

Uz podsjećanje da Crnu Goru u ,,Otvoreni Balkan“ uvodi čovjek koji je donedavno imao podršku kompletne međunarodne zajednice Jakić kaže da Abazović nikada više neće pokrivati poziciju koju pokriva sada.

“Sada je i Amerikancima i svima jasno da vlast koja ima u javnom mnjenju podršku od 2,8 odsto i premijer koji ima više ministara nego poslanika nemaju legitimitet da vladaju. Posebno je to problematično nakon rezultata na lokalnim izborima. Ali ja mogu razumjeti što oni neće na izbore, drže se vlasti jer ne žele izgubiti to što imaju, jer im je potpuno jasno da nikada više neće imati takve pozicije unutar države. Veliko je pitanje zašto u šaci drže više od 70 odsto građana koji žele ulazak Crne Gore u EU. Ti isti građani su glasali te stranke koje su, kao prvi prioritet 2020. godine, stavljale evropski put. Ali sada to ne žele realizovati, naprotiv idu u suprotnom pravcu zato su jedina opcija izbori”, zaključuje Jakič.
 

DPS: Izmena Zakona o predsedniku je ustavni puč


Pogledajte prilog 1249168


Sednica crnogorskog parlamenta počela je danas raspravom o zahtevu Demokratskog fronta da se u dnevni red uvrsti njihov predlog za izmenu Zakona o predsedniku Crne Gore, a poslanici DPS, SDP, SD i LP su poručili da on predstavlja rušenje Ustava Crne Gore.

Usvajanje predloženih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore omogućilo bi lideru Demosa Miodragu Lekiću, koji ima podršku većine u parlamentu, da formira novu vladu, iako je predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da mu da mandat.

Poslanik DPS Danijel Živković rekao je da su predložene izmene pomenutog zakona o predsedniku „urušavanje institucija i ustavni puč“.

„Ostalo je još da neko uđe u zgradu Predsedništva i pokuša da iseli predsednika“, kazao je Živković i dodao da se predloženim izmenima targetira direktno predsednik Milo Đukanović.

„Ono što vi preduzimate vrlo brzo će biti zaustavljeno na ovaj ili onaj način“, kazao je Živković.

Protiv predloženih izmena su i poslanici SDP, a Adnan Striković smatra da je, kakko je rekao, „ovo sila kojom se prekraja Ustav Crne Gore“.

I iz SD-a su poručili da je osnov demokratije vladavina prava, a ne većina od 41 poslanika, a lider Liberalne partije Andrija Popović saopštio je da mu nije jasno kako planiraju da zakonom promene ustavne nadležnosti Predsednika Crne Gore.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović je rekla da će poslanici odlučiti da li će se se raspravljati o tom predlogu zakona te da je sve urađeno po poslovniku i proceduri i da će dopuna dnevnog reda ovim predlogom zavisiti samo o od broja poslanika koji će ga podržati. http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=756109





Ovde više nije reč samo o sprečavanju Crne Gore da napreduje ka članstvu u Evropskoj Uniji što vladajuća većina čini suprotno željama ogromne većine građana Crne Gore, a po instrukcijama iz Beograda i Moskve. Institucionalna kriza u Crnoj Gori ozbiljno ugrožava funkcionisanje pravnog poretka u toj zemlji. Ustavno-pravno je neprihvatljivo ovakvom akcijom retroaktivno ustanoviti obavezu da predsednik republike mora dati mandat u ustavno definisanom roku iz člana 103 Ustava, a koji je u međuvremenu istekao. Zato je u tzv. Zakonu o predsedniku posebno sporan član 24a koji se odnosi na “izuzetak od primjene” u kojem se navodi da “mandataru koji je dobio nesumnjivu podršku većine poslanika 27. saziva Skupštine za sastav 44. Vlade rokovi počinju da teku danom stupanja na snagu ovog zakona”.

Pogledajte prilog 1249163


Građani su već ustali protiv urušavanja institucija i ustavnog puča. Sinoćnji protest u Podgorici samo je početak velikih gibanja u Crnoj Gori.


https://youtu.be/hRa-1vuNS1M
 

Pogledajte prilog 1275526

Dijaspora iz Njujorka podržava proteste Pokreta Ima nas


Pogledajte prilog 1275524

Cafe del Montenegro 26/12/2022

Dijaspora Crne Gore iz Njujorka je poručila da podržava prostest koji će se održati u 28. decembra u Podgorici u organizaciji Pokreta Ima nas i crnogorske dijaspore.

U organizaciji Bošnjačkog saveza Crne Gore i prijatelja Plava u Njujorku juče je održana tribina na kojoj je medijator bio Esad Rastoder predsjednik BSCG u Njujorku, a između ostalih o situaciji u Crnoj Gori govorili su predsjenik SD-a Damir Šehović i predsjednik Opština Plav Nihad Canović.

321422542_866053994819977_1427139607217681991_n.jpg


Skup je izazvao veliko interesovanje naše Dijaspore, a prisustvovali su poznati pojedinci i organizacije koje djeluju u SAD-u.

“Učesnici skupa su jednoglasno podržali skup u Podgorici koji će se održati 28. decembra u organizaciji Ima nas i Dijaspore Crne Gore”, poručeno je sa skupa.


GDJE STE BRACO! HVALA VAM ZA VELIKA I PIVA. UZIVAJTE U NJU YORK. VIDIMO SE SLEDECE GLASANJE
 
Skup dijaspore danas u Bemaks areni

1672214819177.png

Bemax Arena

Savez asocijacija Crne Gore u Njemačkoj organizuje skup dijaspore Crne Gore koji će se održati danas u 19 sati u Bemaks Areni u Podgorici.

Ovaj skup je, kako je navedeno u saopštenju, “skup dijaspore protiv onih koji na najgrublji način ignorišu stavove i preporuke međunarodne zajednice koji besprizorno gaze Ustav, zakone i druge pozitivno pravne norme naše države”.

“I stoga sa ciljem podrške brojnim građanskim aktivistima, slobodnim građankama i građanima i većinskoj Crnoj Gori okupićemo se sjutra u Bemax areni kako bismo rekli ne svim anomalijama koji oblikuju crnogorsku društvenu i političku scenu. Pred prošlošću naših predaka, budućnosti naših potomaka dužni smo da damo sopstveni doprinos da bi Crna Gora prebrodila dvoipogodišnju krizu te je vratimo na evropski put kojem pripada i slijedeći progresivne i savremene vrijednosti zajedno dosanjamo san o članstvu naše države u EU”, poručili su iz Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj.

Zato će, kako su istakli, “ponovo biti tamo gdje se brani dostojanstvo i ustavni poredak naše države”.

“U srijedu 28. decembra u 19 sati ćemo se ponovo okupiti, i svi zajedno poručiti zlonamjernoj vlasti da smo ujedinjeni da sačuvamo našu kuću, Crnu Goru! Vratićemo je društvu kojem pripadaju civilizovane, demokratske, moderne države”, zaključuju.

U odnosu na pomenuto okupljanje sjutra će biti zatvorena za saobraćaj Ulica Ivana Milutinovića i Bulevar Revolucije do Union bridge-a u periodu trajanja okupljanja.
 

Back
Top