DPS: Izmena Zakona o predsedniku je ustavni puč

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Maske pale, URA je ipak dala, neustavna parlamentarna većina talac politike DF-a, DPS neće biti na raspravi o popisu


Demokratski front je nosilac politike neustavne parlamentarne većine. To je ta alternativa koja se Crnoj Gori pokušava ponuditi, kazao je potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

36db3dba-1c52-463e-bce6-79ff4589190b.jpg


On je na konferenciji za medije povodom rasprave o Zakonu o popisu koji, kako je istakao, neustavna i od strane DF-a kidnapovana parlamentarna većina, ima namjeru da usvoji u narednom periodu, naveo da je vrijeme da se podsjete na period od prije dvije godine kada su završeni parlamentarni izbori i kada se, otprilike u ovo vrijeme, pregovaralo oko Vlade Zdravka Krivokapića.

“Bilo je to vrijeme glume, u kojem su one stranke koje sebe zovu građanskim i evropskim pravdale svoju kolaboraciju sa proruskim DF-om višim ciljevima uz gorda obećanja kako će oni biti nosioci politike i kako će biti garanti evropske politike u Crnoj Gori. Govorili smo i tada da ćemo im suditi na osnovu djela – a ne na osovu obećanja uz dobronamjerna upozorenja da manji potok u veći uvire te da se čak i uz najbolju namjeru – u koju smo sumnjali i tad kao i sad, ne može sa pet odsto ili sa sedam – osam poslanika parirati proruskom savezu koji je višestruko jači”, istakao je Eraković.

Vremenom, dodaje on, njihove tvrdnje pokazale su se kao tačne.

“Pa ipak – u posljednjih par mjeseci, maske su u potpunosti pale. Više nema ni pokušaja da se glumi odbrana nacionalnih interesa i trasira evropska politika”, navodi Eraković.
On je potom nagalsio.

“URA je, ipak dala. Zato danas slušamo kako eto, nije poželjno kršiti Ustav ali kad se mora – mora se. Zato danas prisustvujemo kako se na djeluju sprovodi politika DF-a a da gordi branioci izborne volje i evropskog puta i ne pokušaju glumiti neku vrstu nezavisnosti. Počevši od izglasavanja pučističkog Zakona o predsjedniku, preko inicijative za preispitivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, zaključno sa Zakonom o popisu više nema nikakve dileme – DF je nosilac politike neustavne parlamentarne većine. To je ta alternativa koja se Crnoj Gori pokušava ponuditi. Proruska, zasnovana na vrijednostima Putinove demokratije, koja sanja Crnu Goru u srpskom svetu i u Otvorenom Balkanu”, istakao je Eraković.

Ipak, poručuje, uzaludno su to snovi i nade.

“Ima Crna Gora ko će odbraniti njen evropski put, građanski koncept i pravo na dostojanstven život. Građani neće dozvoliti da se sprovedu naumi koji su zamišljeno u beogradskim i moskovskim krugovima i to pokazuju iz nedjelje u nedjelju masovnim protestima koji postaju sve brojniji i brojniji. I koliko god se trudili, koliko god resursa ulagali i koliko god poslanika GP URA i Demokrata kidnapovali i spakovali u svoj vagon – uzalud je sve. Jer će pobijediti ideja evropske i moderne Crne Gore, a DPS će zajedno sa ostalim suverenističkim partijama, nevladinim organizacijama, nezavisnim intelktualcima i svim pojedincima biti nosilac otpora antidržavnoj neustavnoj većini koju personifikuje Demokratski front”, navodi Eraković.

Pobijediće Crna Gora u kojoj je potpuno nevažno ko je koje nacije ili vjeroispovijesti i ko kojim jezikom priča

Njegov partijski kolega i potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević je kazao da je očigledno da je neustavna parlamentarna većina talac politike Demokratskog fronta i da je primorana da ispunjava agendu ovog političkog saveza.

“Tako se, na listi prioriteta, suprotno preporukama naših međunarodnih partnera našao i Zakon o popisu.
Odgovorna i normalna Vlada ne bi ni pomišljala da tako zahtjevnu operaciju realizuje u ovakvom stanju institucija. Uključujući i okolnost da je sama Vlada izgubila povjerenje u Parlamentu. No, da imamo normalnu i odgovornu Vladu ne bi smo ni došli u ovakvo stanje u kakvom smo danas”, navodi Dizdarević.

Umjesto da se Vlada pozabavi rješavanjem političke krize, time što bi se kroz politički dogovor došlo do izbora sudija Ustavnog suda, skraćenja mandata Skupštine i organizacije vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada se, kaže Duzdarević, bavi pitanjima koji dijele društvo kakva je tema organizacije popisa.

“Dakle, umjesto snaženja građanskog koncepta Crne Gore nastoje se ponovno prebrojavati krvna zrnca, utvrđivati ko je Crnogorac, ko je Srbin a ko Bošnjak i Albanac. Ko govori crnogorskim a ko srpskim jezikom i ko se kome Bogu moli”, kazao je Dizdarević.

Ovakva politika, ocjenjuje on, očekivana je od Demokratskog fronta, ali ne i od onih koji glume da su evropske i građanske partije.
“Ipak, koliki god bili nasrtaji, građanska Crna Gora će pobijediti. Ona Crna Gora u kojoj je potpuno nevažno ko je koje nacije ili vjeroispovijesti i ko kojim jezikom priča, ona u kojoj je građanin na prvom mjestu. Crna Gora koja je okrenuta napretku, razvoju i evropskom putu u kojom ćemo stvarati osnove za buduće generacije. Demokratska partija socijalista će tome dati svoj puni doprinos”, poručio je Dizdarević.

Pod uticajem Moskve i Beograda namjeravaju se sprovesti najmračniji scenariji

Na pitanje da li to znači da se popis može organizovati samo kada je DPS u vlasti, te da je to garant da Crnogorci neće postati manjina, Eraković ističe da nije suština da li je DPS na vlasti ili ne.

“Mi smo itekako svjesni grešaka koje smo napravili u prethodnom periodu. Mi ne bježimo od njih. Ali isto tako u ovom trenutku jedini garant očuvanja Crne Gore je DPS. U Crnoj Gori je na djelu uništavanje svega onoga što se može uništiti. U protekle dvije godine je urušena država. To je pozicija sa koje ne želimo da se sprovode različiti inžinjerinzi iz Moskve i Beograda. Pod uticajem ovih cenatara, uz ogromnu novčanu potporu i medijski pritisak, namjeravaju se sprovesti najmračniji scenariji koje ova zemlja može da zamisli”, poručio je Eraković.

Popis je, dodaje, nemoguće sprovoditi u izbornoj godini, kada su nacionalne tenzije na vrhuncu, kada se ovaj inžinjering pokušava napraviti pod uticajem drugih država, pogotovo ruskih.

“Naravno da se zalažemo za popis, ali kada se stvore svi uslovi da se on sprovede. Popis u pravo vrijeme i u pravom trenutku”, istakao je Eraković.

Ministar finansija je najavio da bi to moglo biti nakon narednih izbora, proljećnih-od maja pa nadalje.
“Sve što su pričali i radili pokazalo je da ne govore istinu. Ništa im ne vjerujem! Znate zbog čega? Jer oni ništa ne odlučuju. Odlučuje se na drugo mjesto”, naveo je Eraković.

DPS neće prisutvovati današnjem plenumu kada se bude raspravljalo o Zakonu o popisu.
“Mi smo dali jasan stav parlamentu koji je pokušao da izvrši ustavni puč. Ne želimo da učestvujemo u šarlantanskim potezima onih koje hoće da unište ovu državu. Naš stav je jasan i prema današnjoj tački dnevnog reda. Ne pristvujemo današnjoj tački, i svim ostalim koje slijede, a koje su davanje legitimiteta ustavnom puču”, poručio je Eraković.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616
1669273351557.png


Venecijanska komisija poziva Crnu Goru da odblokira Ustavni sudPredsjednica Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, Claire Bazy Malaurie, uputila je poziv crnogorskim parlamentarcima da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda Crne Gore.

Predsjednica Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, Claire Bazy Malaurie, uputila je poziv crnogorskim parlamentarcima da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda Crne Gore.

23. novembar/studeni, 2022.

Predsjednica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie pozvala je sve političke snage u Skupštini Crne Gore da izaberu četiri nedostajuće sudije Ustavnog suda i tako omoguće da vrši svoju ulogu u trenutku duboke institucionalne krize u zemlji.

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od septembra ove godine, od kada ima svega troje sudija od ukupno sedam, a zbog čega nema kvoruma za odlučivanje.

"Pozivam sve političke snage da pokažu posvećenost demokratskom funkcionisanju institucija i da bez odlaganja izaberu četiri nedostajuće sudije kvalifikovanom većinom, kako je predviđeno Ustavom", navela je u saopštenju predsjednica Venecijanske komisije.

Pročitajte i ovo:

Ozbiljna kriza u Crnoj Gori traži nove izbore, poručuju iz Evropskog parlamenta

Bez funkcionalnog Ustavnog suda nije moguće proglasiti konačne rezultate nedavnih lokalnih izbora u nekoliko oština, nije moguće ocijeniti ustavnost spornih zakona, niti odlučiti o inicijativama koje se odnose na ustavnost poteza predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Krajem oktobra u Skupštini je propao pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda. Nijedan od četiri predložena kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika, odnosno 54 glasa.

Predloženi kandidati imali su podršku 41 poslanika, pobjednika izbora od avgusta 2020., proruskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata, i Građanskog pokreta URA, što je bilo nedovoljno jer je za njihov izbor nedostajalo bar 13 glasova.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je organizovala dva sastanka sa političkim liderima, u pokušaju da se razriješi politička i institucionalna kriza. Zaključila je da dogovor nije postignut ni po jednom pitanju.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je organizovala dva sastanka sa političkim liderima, u pokušaju da se razriješi politička i institucionalna kriza. Zaključila je da "dogovor nije postignut ni po jednom pitanju."

Drugi krug glasanja o četiri ista kandidata zakazan je za 28. novembar, kada je za izbor neophodno obezbjediti tropetinsku većinu od 49 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskom parlamentu.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Savjeta Evrope je ranije saopštila, da će mišljenje o spornim izmjenama Zakona o predsjedniku dati do sredine decembra.

Pročitajte i ovo:

Izlaz iz konfuzije Đukanović traži preko Venecijanske komisije


Naime, predsjednik Đukanović je 10. novembra podnio zahtjev Venecijanskoj komisiji da dâ hitno mišljenje o izmjenama Zakona o predsjedniku, koji je usvojila parlamentarna većina u pokušaju da preuzme dio ustavnih nadležnosti predsjednika.

Naime, nakon što je Đukanović iz formalnih razloga odbio da dodijeli mandat za sastav nove Vlade kandidatu parlamentarne većine, oni su usvojili Zakon kojim tu ingerenciju prenose na parlament.

Uz to su pokrenuli i inicijativu da se parlament izjasni da li je predsjednik Đukanović prekršio Ustav ne dodjeljujući mandat za sastav nove Vlade poslaniku Miodragu Lekiću.

Nijesam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Pročitajte i ovo:

Predsjednik Crne Gore odbio Lekića za mandatara, traži nove izbore


Politički interes Demokratskog fronta je da se formira treća Vlada nakon pada prethodne dvije – Zdravka Krivokapića u februaru i Dritana Abazovića u avgustu ove godine.

Na drugoj strani Đukanović se zalaže za raspuštanje Skupštine i organizovanje prijevremenih izbora, kao i opozicione stranke u crnogorskom parlamentu.

To podrazumijeva da osim vladajućeg 41 poslanika, za sudije treba da glasa i dio opozicije.

Prilikom predlaganja kandidata za sudije Ustavnog suda, partije parlamentarne većine nisu ostvarili dijalog o tome sa političkim predstavnicima opozicije koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

DPS je u više navrata ocijenio da su njihovi politički konkurenti predložili "svoje kandidate" za sudije bez dijaloga sa ostalim poslaničkim klubovima.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616

1669642892959.png

Dijaspora 28. decembra organizuje protest ispred Skupštine u PodgoriciZastava Crne Gore


Cafe del Montenegro 28/11/2022

Savez Asocijacije Crne Gore u Njemačkoj najavio je da će zbog, kako kaću, zabrinjavajuće bezbjedonosne situacije u Crnoj Gori dijaspora organizovati protest 28. decembra na platou ispred crnogorskog parlamenta u Podgorici.

Saopštenje Saveza Asocijacija Crne Gore u Njemačkoj prenosimo inegralno:

Povodom sveukupne političke ekonomske i bezbjedonosne situacije u našoj drzavi Crnoj Gori, mi dijaspora iz Hannovera, Berlina, Hamburga, Münchena, Stuttgarta, Dortmunda, Kassela i ostalih gradova Njemačke gdje žive naši građani, želimo se obratit Crnogorskoj javnosti i aktuelnom odlazećem premijeru.
Poštovane, dame i gospodo, poslije skoro dvije godine urušavanja države i njenih institucija privrednog i ekonomskog sunovrata koji nas vodi u finansijski bankrot nepoštovanja Ustava i Zakona te svakodnevne anarhije koja se sprovodi nad građanima milenijumske Evropske Crne Gore od strane aktuelne vlasti, želimo ovim putem poslati jasnu poruku aktuelnoj odlazećoj vlasti i aktuelnom odlazećem presjedniku Vlade da prestanu da budu “šegrti” onih jahača apokalipse i izgubljenih ratova kojima su na isti način početkom 90-tih sa kojima su sada u vlasti orkestrirali i podsticali krvoproliće i nezapamćene zločine na prostorima bivše države.

Opasnosti novog prekrajanja granica hegemonističkih velikodržavnih projekata i najgorih oblika nacionalizama i vjerskih radikalizama predvođenih diktatorima i autokratama realna su prijetnja našoj državi i svim građanima.

Mi, dijaspora sa Zapada koji smo isti “protjerani” sa naših ognjišta, upravo od onih kojima su, trenutnim vođama Srbije i Crne Gore, isti bili uzori tada i sada, nećemo dozvoliti da nam isti urušavaju našu Crnu Goru.

Mi i sva ukupna dijaspora Crne Gore koja nas trenutno ima cc 73.000 želimo se pridružiti svim srcem u odbrani naše jedne i jedine suverene Evropske Crne Gore.
Zbog zabrinjavajuće bezbjedonosne situacije koja se odvija u našoj Crnoj Gori izazavla je sveukupno ujedinjenje dijaspore, koja će krajem decembra tačnije, 28.12. 2022. organizovati mirni protest gdje će sva dijaspora biti na jednoj adresi, a to je plato Skupštine Crne Gpre gdjee ćemo se okupiti u odbrani Crne Gore.
Ovim želimo još jednom uputiti apel odlazećoj vlasti da prestanu podrivati temelje antifašističke multinacionalne građanske i demokratske Crne Gore.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616

1669649116253.png

VEČERAS NOVI PROTESTI POKRETA “IMA NAS”: Krenule kolone vozila ka Podgorici


Novi protest pokreta Ima nas biće održan danas u 18 sati, ispred platoa Skupštine Crne Gore. Iz pokreta "Ima nas" saopštili su da je za dobrobit cijele države, njenih građana, deblokade institucija i prosperiteta i sustizanja evropskog standarda života, potrebno što prije izaći na izbore.

1669649128491.png


Prije 5 min

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni ustavni puč, kao i da je potrebna deblokada Ustavnog suda.

"Poslije drugog i još masovnijeg protesta, na kojem smo jasno stavili do znanja da nećemo odustati od ostvarenja naših zahtjeva, najavljujemo da će se sljedeći skup održati u ponedjeljak u 18 sati, ispred platoa Skupštine", navedeno je u saopštenju.

Iz pokreta Ima nas rekli su da veliki broj građana koji je sa njima iz protesta u protest, predstavlja potvrdu ispravnosti njihove borbe i želje za pravim promjenama u Crnoj Gori.

Crnoj Gori su, kako su poručili, potrebni hitni vanredni parlamentarni izbori.

Iz pokreta Ima nas naveli su da je potrebno da Crna Gora dobije državno odgovornu Vladu, koja će štiti nacionalne interese i raditi u korist građana.
"Podrži nas i ti u ovoj borbi za očuvanje i tvoje i budućnosti naše Crne Gore! Zato u ponedjeljak svi ispred platoa Skupštine, da još jednom snažno poručimo Ima nas i biće nas kako bi država konačno prodisala punim plućima", navodi se u saopštenju.

1669617596-314004251-705171097444961-3989949390712822534-n.jpg


PROTEST IMA NASSKUPŠTINA CRNE GORE
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616
1669680413434.png

U Podgorici održan novi skup "Ima nas"


Sa trećeg protesta poručeno: Nikad ovo neće biti Crna Gora kakvu Vučić sanja; Dritane, OB okači mačku o rep)


Protest "Ima nas" večeras je u Podgorici dobio i treći nastavak. Ispred Skupštine okupio se ponovo veliki broj građana, koji su se nakon jednočasovnih obraćanja zaputili u protestnu šetnju, koja je završena na Trgu Svetog Petra Cetinjskog.

1669661501ars4c6vpjgxnbjcp-i_1920x1280.jpg


28. novembar, 2022. 20:00

Kako su saopštili organizatori, trećem skupu prisustvovao je sličan broj građana kao i prvom, kada ih je bilo - takođe prema njihovim procjenama - oko 17.000.

Tokom samog skupa, prisutnima su se obratili građanski aktivista Predrag Vušurović, glumac Zoran Vujović, student Ilija Vujačić, novinarka Kaćuša Krsmanović, te predstavnici političkih stranaka Vido Drašković (LP), Branislav Nenezić (SD), Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) i Nermin Abdić (DPS).


1669680859122.png


Kako je protekao treći protestni skup "Ima nas", pogledajte u nastavku.

Završena šetnja, učesnici se mirno razišli​

Skup ispred Skupštine trajao je oko sat, a nakon toga su okupljeni građani krenuli u mirnu protestnu šetnju od Skupštine do trga Svetog Petra Cetinjskog.


1669680842779.png
Pošto su stigli na lokaciju, završno obraćanje održao je Predrag Vušurović.

"Njihovo vrijeme i strpljenje isttče, a naše tek dolazi", poručio je on, ponavljajući zahtjeve.

Abdić: Biće nas sve više da branimo svaki pedalj ove države​

Prisutne je pozdravio i Nermin Abdić iz Demokratske partije socijalista, koji je kazao kako su večeras u Podgorici okupljeni ljudi svih vjera i naacija, koji nemaju rezervnu državu.

"Okupili smo se da glasno kažemo da Crna Gora nije na prodaju. Ima nas i biće nas sve više da branimo svaki pedalj ove države", istakao je on.

Građanski karakter i multietnički sklad nemaju alternativu, dodao je Abdić.

"Ne možemo dozvoliti da naši najteži pacijenti budu bez ljekova, a djeca u školama bez grijanja. Crna Gora nikad neće biti azilant u Crnoj Gori", naglasio je on.

Vuksanović-Stanković: Neće proći namjere Vučićevih sluga​


1669680827963.png


Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković kazala je kako Vučićeve sluge, koje su namjerile da pokore Crnu Goru, neće proći.

“Misle ti nesrećnici da sve svoje poraze, sramote i velikodržavne zablude mogu da nadoknade preko Crne Gore. Misle jer ne znaju ništa. Ne znaju da se narod Tuđemila, Vučjega dola, Fundine, Martinića, Vrtijeljke, Grahovca, da se ljudi Božićnog ustanka, slavnog Trinaestog jula i svih crnogorskih antifašističkih brigada nikada pokoriti neće”, poručila je ona.

Ona je kazala i kako Abazović može okačiti Otvoreni Balkan – mačku o rep.

“Eto ti ih Vulin i Raković, eto ti ga Bećković, pa možeš po Beogradu, dok te budu nosili na leđima, da trubis koliko hoćeš i o Otvorenom Balkanu i o čemu god hoćeš. Ali dalje ruke od Crne Gore. Jer, Crna Gora hoće u Evropu, a ne u srednji vijek. Crna Gora hoće u Evropsku uniju, a ne u fantomski srpski svet”, dodala je Vuksanović-Stanković.

Nenezić: Šta će sljedeće – atak na državne simbole?​

Kako je poručio Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata, parlamentarna većina stvorena je bez bilo kakvog programa koji bi Crnoj Gori donio boljitak i samo sa jednim ciljem – da se država što više unizi, da se unazadi 30 godina, da skrene sa evropskog puta i da njen opstanak bude doveden u pitanje.

“Mnogo toga dogodilo se za ove dvije godine u režijama prvo eksperimentalne, ekspertske i ekstremske vlade, a zatim i cenzus vlade, koja je kao vrhunac svog rada dala sebi za pravo da predlaže zakone koji su direktno u suprotnosti sa Ustavom. Danas je to zakon o predsjedniku, a šta je sljedeće? Zakon o državnim simbolima, zastavi i himni”, upitao je Nenezić.

Da bi pobijedilo zlo, kako je on dalje dodao, dovoljno je da dobri ljudi ne preduzimaju ništa. No, Nenezić je naglasio – ovog puta to se neće dogoditi.

“U pamet se Crnogorke i Crnogorci, svi koji ste večeras ovdje, a i vi koji nijeste, pa i oni koji su 2020. glasali za promjene. Jer, sigurno nijesu glasali za ovo. Svi smo mi Crna Gora. Slobodna i građanska Crna Gora nešto je za šta se moramo dostojanstveno i uporno boriti, to nam niko neće pokloniti”, rekao je on.

Drašković: Tačno je, oslobodili su nas - svakog dobra​

Vido Drašković iz Liberalne partine poručio je kako “kleronacionalistička vlast tvrdi da nas je oslobodila”.

“Tačno je, oslobodila nas je svakog dobra. Nema sreće u narodu kojim kape upravljaju crne. Rezultat njihove dvogodišnje vlasti je država u vanrednom stanju. Cilj im je da jedini preostali le

red nama su dva puta, dodao je.

“Prvi je Otvoreni Balkan – ambis čeljusti kleronacionalista. Drugi je Evropska unija – društvo razvijenih i prosperitetnih naroda. U pamet se, građani Crne Gore. Ako ne budemo razmišljali i planirali, naići ćemo na nevolju odmah ispred naših vrata”, zaključio je Drašković.

Krsmanović: Džaba vam spiskovi nepodobnih, prijetnje i medijska posluga​

Novinarka Kaćuša Krsmanović poručila je – “Abazoviću džaba vam spiskovi nepodobnih, prijetnje i medijska posluga”.

“Nijesmo se uplašili i nećemo nikada ćutati. Naša dužnost, kao slobodnih ljudi, jeste da dižemo glas. I zato nas ima da odlučno i nepokolebljivo kažemo – dosta je. Crna Gora je naša svetinja. Naš dom i naša država. I nijesmo mi radikalne desničarke i desničari, ekstremistkinje i ekstremisti. Mi smo dostojanstveni i dostojni stubovi ove zemlje”, naglasila je Krsmanović.

Nikada se, dodala je, neće povući.

Vujačić: Probudili smo se, gotovi ste​

I večeras se obratio student Ilija Vujačić, koji je upitao da li je bilo dosta laži i prevare.

“Pristaje li nam da budemo građani drugog reda? Pogledajte šta se dešava oko nas. Cijene rastu, standard opada, škole nemaju grijanje. Hoće li ko da odgovara za to”, upitao je on.

1669680802054.png
Ujedinjena građanska Crna Gora sa podignutim rukama i zastavama, kako je dodao, noćna je mora vlasti.

“Nećete se više igrati politike, niti sa svojim narodom. Od danas se mi pitamo. Spavali smo, ali se budimo. Gotovi ste”, naglasio je Vujačić.

Vujović se obratio recitalom​

Glumac Zoran Vujović prisutnima se obratio recitalom “Zakletva”.

“Kunem se svim što mi je najsvetije u životu – Crna Goro – moje jutro moja noći, moja zoro, da ću čuvati mir i braniti granice – Tvoga istoka, zapada, sjevera i juga”, poručio je, između ostalog, on.

Vušurović: Nikad ovo neće biti Crna Gora kakvu Vučić sanja​

Na početku skupa, brojne građane pozdravio je građanski aktivista Predrag Vušurović, koji je podsjetio kako je peticiju za vanredne izbore potpisalo 35 hiljada građana.

"Nikad ovo neće biti Crna Gora kakvu Vučić sanja", naglasio je on.

1669680777994.png


Hoćemo, dodao je, stabilnu, na Ustavu utemeljenu Crnu Goru a ne "Dritanov spektakl".

1669680988781.png


"Vlada sa više ministara nego sa procenata podrške. Predstava je gotova. Zavjesa pada. Taj klovn odlazi iz našeg grada", zaključio je Vušurović.

 

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Poruka sa trećeg protesta Ima nas: Hoćemo izbore, ne ljubimo ni lance, ni katance, Crna Gora neće u “srpski svet”


Foto: Ima nasViše hiljada grašana okupilo se i večeras ispred Skupštine na trećem protestu pokreta Ima nas. Zahtijevaju povlačenje izmjene Zakona o predsjedniku, deblokadu Ustavnog suda, kao i hitne vanredne parlamentarne izbore. Govornici su poručili da ne Crna Gora nije i nikada neće biti na prodaju.

316881271_667571828080728_1484504380991528693_n[1].jpg


Premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću je upućena nedvosmislena poruka – da Otvoreni Balkan može okačiti mačku o rep, te da će Crna Gora ući u EU, a ne u fantomski srpski svet. Nakon mirnog građanskog protesta održana je protestna šetnja.


316496890_5686845731350493_403384524213190536_n[1].jpg


316095619_5667202636703071_5636024938983527420_n[1].jpg


 

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Pokret IMA NAS: Venecijanska komisija potvrdila ispravnost protesta, u ponedjeljak znamo što nam je činiti!


316404551_874045377111252_8406706447417220404_n-1000x555[1].jpg


Današnja preporuka i mišljenje Venecijanske komisije dali su potvrdu da se naš pokret nalazi na istom polu kojem pripadaju naši evropski partneri, poručili su iz Pokreta “Ima nas”.

<<<Šta piše u zaključcima Venecijanske komisije: Ne usvajati Zakon o predsjedniku<<<

“Ovim je, naša odbrana ustavnog poretka, građanske, moderne i evropske Crne Gore, dobila svojevrsan legitimitet i sa međunarodne adrese.Naravno da nama, slobodomislećim građanima sve to i nije potrebno da bismo bili svjesni činimo li pravu stvar ili ne, jer mi hrabro i odvažno prisustvujemo veličanstvenim i prkosim skupovima u želji da zaštitimo državu od rušenja njenog ustavnog uređenja od zle namjere podanika tuđih interesa”, navode organizatori protesta.

Upravo okupljanja i protest Pokreta “IMA NAS“, kako ocjenjuju, “pokazali su svu snagu građanske Crne Gore”.

“Ali i odlučan stav ogromnog broja građanki i građana koji su se usprotivili udaru na temelje tekovina naše države i mukotrpne izgradnje i stvaranja ponosnog građanskog habitusa odakle i crpimo snagu za ideju savremenog i modernog društva za naša pokoljenja”, dodaje se u saopštenju organizatora protesta.

Poručuju aktuelnoj vlasti da se “mane ćorava posla”.

“Stoga i pozivamo vlastodržce koji, zloupotrebljavaju vlast, skupštinske tastere i koriste ostale mahanizme u cilju razgradnje naše države – manite se ćorava posla, dobili ste stav i od Venecijanske komisije, stoga znate što vam je činiti. Kao što i mi znamo što je nama – u ponedjeljak”, zaključuju iz Pokreta “IMA NAS”.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616

1670768183640.png

Pokret IMA NAS: Kolonama automobila u ponedjeljak ćemo preplaviti Podgoricu, nema odustajanja do ispunjenja zahtjeva


FOTO-3-3-1000x555.jpg


Cafe del Montenegro 11/12/2022

Pokret “IMA NAS“ u ponedjeljak će, sa početkom u 11 h, kolonama automobila u svim djelovima grada u potpunosti preplaviti Podgoricu kako bi poslali snažnu podršku da je 12. decembar dan D kada je u pitanju normalno funkcionisanje države, ustavnog poretka i pravnog sistema, saopštili su organizatori protesta.

“Protest će trajati čitavog dana, sve dok ne vidimo ishod glasanja Zakona o predsjedniku nakon čega ćemo javnost obavijestiti o daljim koracima i potezima koje pripremamo”, navodi se u saopštenju Pokreta “IMA NAS”.

Jučerašnja preporuka i mišljenje Venecijanske komisije kao i stav Evropske komisije, po njihovim riječima, dali su potvrdu da se “naš Pokret nalazi na istom polu kojem pripadaju naši evropski partneri” te da je ovo “borba” za odbranu ustavnog poretka, građanske, moderne i evropske Crne Gore.

“Upravo okupljanja i protest Pokreta “IMA NAS“ pokazali su svu snagu građanske Crne Gore, ali i odlučan stav ogromnog broja građanki i građana koji su se usprotivili udaru na temelje tekovina naše države i mukotrpne izgradnje i stvaranja ponosnog građanskog habitusa odakle i crpimo snagu za ideju savremenog i modernog društva za naša pokoljenja”, naglasili su organizatori protesta.

Stoga, još jednom pozivaju sve političke partije i svakog poslanika na odgovornost koji, kako kažu, “ovaj trenutak sa sobom nosi te da donesu odluke koje su od interesa za građansku i evropsku Crnu Goru”.

“Pokret “IMA NAS“, kao i destine hiljada građana koji stoje uz nas neće odustati od ove borbe! Pozivamo sve da u ponedjeljak budu pripravni i čekaju jasna uputstva. Odustajanja nema sve do ispunjenja zahtjeva”, zaključuju iz Pokreta “IMA NAS”.
 
Poslednja izmena:

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616

1670800370283.png

Pokret „Ima nas“ pozvao građane na pripravnost, DPS traži da se brani ustavni poredak


1670800439954.png


Autor: Beta 12. dec 2022

Pokret "Ima nas", koji je organizovao tri protesta građana u Crnoj Gori u poslednjih mesec dana, pozvao je u nedelju uveče građane da budu pripravni i da prate njihova uputstva tokom sutrašnjeg dana nakon što je propao pokušaj dogovora parlamentranih stranaka oko izbora članova Ustavnog suda i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Oni su u saopštenju pozvali građane da budu pripravni i da prate njihova uputstva tokom sutrašnjeg dana čitavog dana kako bi na adekvatan način odgovorili očiglednoj nameri da se rušenjem institucija i ustavnog poretka uruše i temelji države.

„Kako smo već i najavili prethodnih dana, Pokret „Ima nas“ neće odustati od svojih zahtjeva i neće biti kompromisa sa odbranom državnih interesa. Odustajanja nema, odlučno ćemo braniti institucije“, navodi se u saopštenju.

Tokom tri masovna protesta koje je zvanično organizovao Pokret „Ima nas“ a podržala DPS građani su zatražili povlačenje spornih izmjena Zakona o predsedniku, raspisivanje izbora i izbor sudija Ustavnog suda.

U nedelju uveče se saopštenjem oglasila i Demokratska partija socijalista (DPS) koja je ocenila „neustavna većina“ vodi državu ka anarhiji i zatražila od građana da stanu u zaštitu ustavnog poretka.

„Nakon današnjeg sastanka šefova klubova poslanika u skupštini Crne Gore, jasno je da postoji namera neustavne većine da istraje u rušenju ustavnog poretka i da u potpunosti blokira evropski put Crne Gore“, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Sednica skupštine na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda i na kojoj će se ponovo glasati o izmenama Zakona o predsedniku zakazana je za sutra.
Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je ranije danas, poslije sastanka u skupštini, da nakon tri sesije razgovora predstavnika parlamentarnih stranaka nije došlo do dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda i raspisivanja vanrednih izbora i najavio da DPS na sutrašnjoj sednici neće glasati ni za jednog kandidata za sudiju tog suda.

DPS je ranije saopštio da postoji mogućnost da glasaju za jednog od četvorice kandidata, čime bi se odblokirao rad tog suda.
Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović na konferenciji za medije kazao je da će oni i Demokrate Alekse Bečića glasati za izmene Zakona o predsedniku.

Za sada nije poznato kako će se izjasniti URA premijera Dritana Abazovića, čiji su poslanici podržali podržali izmjene Zakona o predsedniku kojim skupština preuzma dio njegovih nadležnosti u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove vlade.

Milo Djukanovic

Đukanović: Jedini izlaz iz krize u kojoj se nalazi Crna Gora su vanredni izbori


Bez dogovora o izboru sudija Ustavnog suda: DPS neće glasati ni za jednog kandidata


Predsednik Milo Đukanović da međutim nije potpisao, vratio ga je na ponovno odlučivanje i zatražio mišljenje Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija, preporučila je da se ne usvajaju izmene Zakona o predsedniku Crne Gore jer bi u suštini one predstavljale promenu Ustava i to manjom (skupštinskom) većinom od propisane. Oni su pozivali institucije, poslanike i političke partije da odgovorno učestvuju u rešavanju trenutnog „ćorsokaka i pronađu konstruktivne kompromise za važne odluke, uključujući i izbor sudija Ustavnog suda.“

Evropska unija (EU) je nakon toga pozvala političke lidere Crne Gore da u potpunosti slede preporuke Venecijanske komisije.

Parlamentarna većina posegla je za promjenama Zakona o predsedniku nakon što je Đukanovic iz formalnih razloga odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade njihovom kandidatu Miodragu Lekiću.

On je predložio skupštini da sebi skrati mandat, kako bi se raspisali prevremeni izbori.

Većina je to odbila insistirajući na formiranju nove vlade nakon što su oborene prethodne dvije – Zdravka Krivokapića u februaru i Dritana Abazovića u avgustu ove godine.

Ove procese Venecijanska komisija (VK) ocenila je nepoštovanjem institucija i lošom političkom kulturom.

DPS i Socijaldemokrate su pozvali poslanike parlamentarne većine da ne glasaju za izmene Zakona o predsediku nakon negativnog mišljenja VK o tom zakonu.

Ustavni sud Crne Gore je nefunkcionalan je od od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje, jer ima samo troje sudija od ukupno sedam. ;Za taj izbor je potrebna tropetinska većina, odnosno podrška 49 poslanika, koju parlamentarna većina nema.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616
1670859257428.png

Mrvaljević: Ako odgovor iz Skupštine bude negativan slijedi blokada saobraćajnica i gradova širom Crne Gore


318812568_5551480571637449_2053958219250067445_n.jpg


Četvrti protest nezadovoljnih građana pod sloganom “Ima nas”, čiji su zahtjevi povlačenje neustavnog zakona o Predsjedniku, deblokada institucija i određivanje datuma za vanredne parlamentarne izbore, počeće danas u 11sati autokolonama u Podgorici. Tokom dana se očekuje dolazak velikog broja građana iz svih krajeva Crne Gore.


318364618_582883823844414_5637503646233076150_n.jpg


Policija, kako saznajemo pojačana snagama iz drugih gradova, uvećava prisustvo ispred Skupštine uoči početka sjednice na kojoj će, kako je najavila parlamaentarna većina predvođena Demokratskim frontom (DF), izglasati izmjene Zakona o predsjedniku.

UŽIVO Blokirano više saobraćajnica u Glavnom gradu, građani ispred Skupštine čekaju ishod glasanja, sve više policije


Građani nastavlaju okupljanje, blokade i dalje traju, čeka se rezultat glasanja izmjena Zakona o predsjedniku.

Student Pravnog fakulteta Ilija Vujačić kazao je za Gradsku RTV da ljudi koji su trenutno u Skupštini liče na Mapet šou, oni nijesu još uvijek shvatili da su poslanici i da su u njih uprte oči čitave Evrope i svijeta, te da im ne treba pridavati važnost.

“Oni nijesu u poziciji da pregovaraju i da na ovaj način nekoga ucjenuju, to je smiješno”, rekao je Vujaćić i poručio da će biti ispred Skupštine dok god bude trebalo.

Pola sata nakon podneva, pred Skupštinu su počele da pristižu i dodatne snage policije. Istovremeno, ispred zgrade parlamenta pojavila se i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković, koji su okupljeni pozdravili aplauzom.

Kada su počeli da pristižu poslanici vlasti, okupljeni su skandirali “Izdaja, izdaja”.

1670860164817.png


Oglasila se i britanska ambasadorka Karen Medoks, koja je istakla kako je mišljenje Venecijanske komisije jasno.

Ma licu mjesta je i građanski aktivista Predrag Vušurović.

“Ovo je samo nastavak izdaje Crne Gore i veoma nam je važan početak sjednice Skupštine. Očekujemo da će bar neki od poslanika urazumiti i shvatiti da ne treba da još uvlače Crnu Goru i haos, koji niko ne želi”, kazao je Vušurović za Gradsku RTV.


Bez obzira na kišu građani ostaju ispred Skupštine i ne odustaju od protesta. Poslanici DPS-a su u ušli u zgradu Skupštine.
 
Poslednja izmena:

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
4.767

DPS: Izmena Zakona o predsedniku je ustavni puč


Pogledajte prilog 1249168


Sednica crnogorskog parlamenta počela je danas raspravom o zahtevu Demokratskog fronta da se u dnevni red uvrsti njihov predlog za izmenu Zakona o predsedniku Crne Gore, a poslanici DPS, SDP, SD i LP su poručili da on predstavlja rušenje Ustava Crne Gore.

Usvajanje predloženih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore omogućilo bi lideru Demosa Miodragu Lekiću, koji ima podršku većine u parlamentu, da formira novu vladu, iako je predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da mu da mandat.

Poslanik DPS Danijel Živković rekao je da su predložene izmene pomenutog zakona o predsedniku „urušavanje institucija i ustavni puč“.

„Ostalo je još da neko uđe u zgradu Predsedništva i pokuša da iseli predsednika“, kazao je Živković i dodao da se predloženim izmenima targetira direktno predsednik Milo Đukanović.

„Ono što vi preduzimate vrlo brzo će biti zaustavljeno na ovaj ili onaj način“, kazao je Živković.

Protiv predloženih izmena su i poslanici SDP, a Adnan Striković smatra da je, kakko je rekao, „ovo sila kojom se prekraja Ustav Crne Gore“.

I iz SD-a su poručili da je osnov demokratije vladavina prava, a ne većina od 41 poslanika, a lider Liberalne partije Andrija Popović saopštio je da mu nije jasno kako planiraju da zakonom promene ustavne nadležnosti Predsednika Crne Gore.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović je rekla da će poslanici odlučiti da li će se se raspravljati o tom predlogu zakona te da je sve urađeno po poslovniku i proceduri i da će dopuna dnevnog reda ovim predlogom zavisiti samo o od broja poslanika koji će ga podržati. http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=756109

Ovde više nije reč samo o sprečavanju Crne Gore da napreduje ka članstvu u Evropskoj Uniji što vladajuća većina čini suprotno željama ogromne većine građana Crne Gore, a po instrukcijama iz Beograda i Moskve. Institucionalna kriza u Crnoj Gori ozbiljno ugrožava funkcionisanje pravnog poretka u toj zemlji. Ustavno-pravno je neprihvatljivo ovakvom akcijom retroaktivno ustanoviti obavezu da predsednik republike mora dati mandat u ustavno definisanom roku iz člana 103 Ustava, a koji je u međuvremenu istekao. Zato je u tzv. Zakonu o predsedniku posebno sporan član 24a koji se odnosi na “izuzetak od primjene” u kojem se navodi da “mandataru koji je dobio nesumnjivu podršku većine poslanika 27. saziva Skupštine za sastav 44. Vlade rokovi počinju da teku danom stupanja na snagu ovog zakona”.

Pogledajte prilog 1249163


Građani su već ustali protiv urušavanja institucija i ustavnog puča. Sinoćnji protest u Podgorici samo je početak velikih gibanja u Crnoj Gori.

Biće da zapadne gazde opet pritiskaju Mila Đukanovića za nešto ili ga podsećaju na njegove obaveze prema njima.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616

1670865286655.png

DPS: Neustavna većina vodi državu ka anarhiji, građani da stanu u zaštitu ustavnog poretkadps-960x555.jpg


Cafe del Montenegro 12/12/2022

Nakon današnjeg sastanka šefova klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, jasno je da postoji namjera neustavne većine da istraje u rušenju ustavnog poretka i da u potpunosti blokira evropski put Crne Gore, saopštila je večeras Demokratska partija socijalista (DPS).

<<<Bez dogovora: DPS neće glasati ni za jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda; DF i Demokrate glasaće za Zakon o predsjedniku<<<
Demokratska partija socijalista je, podsjećaju, još ranije jasno saopštila da “neće učestvovati u ovakvom izboru sudija Ustavnog suda, u kojem neustavna parlamentarna većina pokušava jednostrano, preglasavanjem da nametne kandidate za sudije”.

“Ipak, imajući u vidu dubinu institucionalne krize, pokazali smo spremnost da glasamo za jednog kandidata ukoliko parlamentarna većina povuče neustavni Zakon o predsjedniku, i ako se odredi termin održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Kako ova dva preduslova nijesu ispunjena, a uz to neustavna većina otišla je i korak dalje i donijela odluku da se prvo glasa o sudijama Ustavnog suda, a ne o Zakonu o predsjedniku, kako je bilo saopšteno iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović, Demokratska partija socijalista odlučila je da na sjutrašnjoj sjednici ne glasa ni za jednog sudiju Ustavnog suda”, pojasnili su u saopštenju.

DPS ističe da je “o pučističkom Zakonu o predsjedniku” i Venecijanska komisija ove nedjelje iskazala svoj stav i mišljenje da bi “ponovno izglasavanje ovog zakonskog rješenja predstavljalo rušenje ustavnog poretka i udar na temelje države”.

Na ovaj način, poručuju iz DPS-a, neustavna većina ozbijno ugrožava dalji nastavak evropskog puta Crne Gore i državu vodi ka anarhiji.

Naša država se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, koju je prouzrokovala neustavna parlamentarna većina te se kao jedini izlazak iz nje nameće što hitnije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ovom prilikom pozivamo građane da masovnim odazivom sjutra iskažu svoj stav povodom namjere neustavne parlamentarne većine da državu uvede u anarhiju, i da dostojanstveno, civilizovano ali i odlučno stanu u zaštitu ustavnog poretka”, zaključuju u saopštenju.
 

Top