Planeta_
Zainteresovan član
- Poruka
- 319
pa kad si morala ako si.Neshvatljiva,idiot.
Izvini,morala sam da ispravim...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa kad si morala ako si.Neshvatljiva,idiot.
Izvini,morala sam da ispravim...
Da, bolovao je od epilepsije.
Ako te interesuje njegova biografija, kao i biografije mnogih slavnih ljudi, obavezno pročitaj knjigu "Tragedija genija".[/QUOTE]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fatastična knjiga profesorice. Od malena me interesovalo ko su ti geniji što utiču na naš život njihovim literalnim filosofskim,...dostigunćima. Šteta što nijesam znao da je ta knjiga napisana kad sam za lektiru morao čitati "Zločin i..." Kasnije sam "Tragediju..." pročita i bolje shvatio pokretačku snagu i motive pisca. Dozvoli kratak izvod o njemu iz "Tragedije tog geniusa":
"Sadizam je osnovan crta književnih dela Dostojevskog. Alkoholičar, kockar, mazohista i robijaš razvio je do savršenstva ideologiju stradanja.
U Zločin i Kazna piše: «Ideja leži u stradanju»
Bol i stradanje su bile čvrsta podloga njegovog stvaralaštva. Bol i stradanje rađaju kod njega ljubav prema božanstvu a mržnju prema ljudima.
Dostojevski: «U duši se može voljeti samo skriven, nevidljiv čovjek. Čim pokaže svoje lice, ljubav nestaje» Uživao je u na svirep način u mukama i patnjama svojih književnika. Kao težak epileptičar je imao: «Molitvenik u džepu, boga na jeziku a zločin u duši»
Niče: «Dostojevski je jedini psiholog od kojega sam imao šta da naučim. Svoje poznanstvo s njim smatram za najbolji udes u mom životu»
Dostojevski je fanatično vjerovao u svoju istorijisku misiju i smatrao se kao
„Prorok ruske revolucije“
Mrzeo je svom svojom dušom evropsku kulturu i evropski proleterijat isto toliko koliko i evropsku buržoaziju...i ističe svoju teoriju o ruskom narodu kao «Bogonoscu» s mačem u ruci."
kada je Dostojevski pisao ovo delo sigurno pre toga čitao Sokrata ili se napio Votke da nije mogao da razmišlja. ne razumem kako po etičkom zakonu njegovo delo je praćeno zakonom Manjeg i Većeg zla. dok je u zakon ljudskom potpuno osuđeno.

trenutno sam sav uništen pojmom Dostojevskog. ima li ko misao šta je etički, a šta je zakonski. da li mladić čini etički dobro delo ili zakonski nedelo.
Pa i nisi baš tako slab sa filozofijom.Ali, ko sam ja da sudim o bližnjem?
Hm… "Braća Karamazovi". Kad se pojavio, kritičari su ga nazvali mistično-asketskim romanom. Mada, Dostojevski vrlo jasno govori, u poglavlju Legenda o Velikom Inkvizitoru, o Hristovoj greški. Naime, Hristova predstava o čoveku ne odgovara realnosti. Celo poglavlje se vrlo kritički odnosi prema religioznoj etici (problem slobode, odnos čovekove prirode i morala itd.)
Odricanje sveta zla, ali i buna iskazana na socijalnom, etičkom, religioznom i filozofskom planu. Meni se ne sviđa lice ovog sveta – to je polazište i suština romana.
A Aljoša? Ni mistik, ni fanatik, već mladić koji voli ljude. Koliko je takav lik moguć u realnom svetu, ne znam. Možda jeste. Altruisti još uvek nisu izumrli.

)Može jedna dobronamjerna kolegijalna primjedba![]()
Od Sokratesa niko ništa ne može da pročita.Sve što o njegovom razmišljanju danas znamo je napisao njegov učenik Platon.
p.s
Vodtka? Possibele![]()

Ma zna to i sam Hrist al' vidi da ne moze da objasni inkvizitorskoj budali da ni on nije uspeo nista pametnije da smisli osim vere (slobode) i zato ga samo gleda
Salu na stranu, mislim da je Doca i u trenutku dok je to pisao ostao sam sebi nedefinisan, tj samo je svoju nedefinisanost pretocio u pisanje.
A Aljoosa ima, isto ako i ostalih likova, a svaki od njih (u peru Dostojevskog) moze postati svoja potpuna suprotnost, i to tako spontano i logicno, shvatljivo, razumljivo... (na nacin kako je samo on znao da obrce sve od reda to jest citaoce, budale jedne naivne)
Hm... Da, tako nekako.
Ali, u ovom poglavlju Dostojevski govori o tome da je trajni nedostatak svake ideje u tome što je definisana prema idealu, prema ljudskim željama a ne prema realnim mogućnostima. Čovek mora da savlada nužnost na putu ka slobodi, tj. idealu. Ideal je nužan da se stvarnost ne bi zadovoljila sobom.
Takođe, čovek Dostojevskog uvek teži slobodi kao idealu, ali se u uslovima opredeljivanja ta sloboda izbora pretvara u teret . Konačno, sloboda teži ka svom apsolutu i zbog toga se graniči sa samovoljom. Nema društva niti ideologije koja može da postavi granice ljudskoj slobodi.
U tom kontekstu treba gledati junake romana Dostojevskog - pre svih, Raskoljnikova (iako je u pitanju drugi roman).
I ti kažeš da si "slab sa filozofijom", Dhul??
Buduci nevican recima,moram da kradem od drugih:
Poslednje dve recenice(u klipu),bi mozda bile kakav-takav odgovor,na tvoje pitanje.

Postoji jedna lepa rec--"čojstvo".U svesti ljudi koji su stvorili ovu rec ,cojstvo je ljudskost,ali ljudskost koja je neraskidivo vezana sa hrabroscu .Koliko samo u odnosu na ovu rec ,rec "humanost" izgleda dronjavo, bledo i pre svega bezlicno.Mnogo je humanosti ali malo cojstva.
trenutno sam sav uništen pojmom Dostojevskog. ima li ko misao šta je etički, a šta je zakonski. da li mladić čini etički dobro delo ili zakonski nedelo.
Cini eticki dobro delo, ali posto u svakom postoji savest, zato on ne uspeva da izdrzi do kraja i prijavljuje ubistvo, sto je, s druge strane, opet eticki ispravno. Ustvari, svi njegovi postupci daju tesko shvatljivu, ali ipak eticnost, po meni cak vrlo visoku.
A zakonski, jasno je da cini nedelo...