Dosta pitanja

NETKOTAMO007

Početnik
Poruka
16
Pozdrav Koristim Firefox Internet mi je dosta los koji dodatak za Firefox da koristim da mi ubrza browser pregledac a da ne trosi resurse moga racunara i ako znate neki lajt lagani dodatak za blokiranje reklama
I JOS par pitanja imam
Koja je dobra igra sa autima trkača igra na steamu za skinuti da je free to play
I koje servise na svom racunaru da isključim da mi brze radi racunar
Imam windows 11 home
zivjeli pa se cujemo jos

Znam da je glupo reći, ali koristi Brave pretraživač koji ima integrisan adblocker i lagano korišćenje ram memorije.
Sa Win11 ti nema pomoći, najgori OS. S njim se nećeš usrećiti. z:mrgreen:

Za trke ti mora pomoći neko drugi.

Pozdrav Koristim Firefox Internet mi je dosta los koji dodatak za Firefox da koristim da mi ubrza browser pregledac a da ne trosi resurse moga racunara i ako znate neki lajt lagani dodatak za blokiranje reklama
I JOS par pitanja imam
Koja je dobra igra sa autima trkača igra na steamu za skinuti da je free to play
Imam windows 11 home
zivjeli pa se cujemo jos
Који тип интернета користиш и која је брзина ?
Да ли си тек увео интернет или га дуго користиш па је сад успорио ?

koji dodatak za Firefox da koristim da mi ubrza browser pregledac a da ne trosi resurse moga racunara i ako znate neki lajt lagani dodatak za blokiranje reklama
1. Lagani dodaci za blokiranje reklama
🛡 uBlock Origin

➡️ Najbolji izbor za blokiranje reklama
✔️ Jako efikasan
✔️ Nema veliko opterećenje na memoriju
✔️ Radi i na sporim internet vezama

👉 Prednost: blokira i tragače, skripte koje usporavaju sajt

📌 AdGuard AdBlocker

✔️ Dobra alternativa ako ti uBlock ne odgovara
✔️ Blokira reklame, tragače i neke skripte

👉 Napomena: AdGuard može malo više da troši resurse nego uBlock Origin, ali je i dalje lagan

🧹 2. Dodatni dodaci za ubrzavanje Firefox-a
⚡ Disable HTML5 Autoplay

➡️ Spava automatsko puštanje video i audio sadržaja
✔️ Smanjuje učitavanje teških stranica
✔️ Poboljšava brzinu

🧠 Auto Tab Discard / Automatic Tab Discarding

➡️ Stavi „uspančene“ kartice u pauzu (bez potrošnje memorije)
✔️ Vodeće do bržeg rada ako imaš mnogo kartica

📉 Performance-Related Firefox Settings (bez dodataka!)

Možeš i ručno podesiti Firefox da radi brže:

✔ U adresnu liniju ukucaj about:config
✔ Potraži i isključi:

browser.download.animateNotifications → true → false

toolkit.cosmeticAnimations.enabled → true → false
✔ Potraži i uključi (ako već nije):

network.http.pipelining → true

network.http.proxy.pipelining → true

⚠️ Budite pažljivi u about:config – samo menjaj ako si siguran;)

🧰 Saveti za spor internet

✔ Uključi opciju za smanjenu potrošnju podataka u Firefox-u
✔ Zatvori nepotrebne kartice i ekstenzije
✔ Pogledaj da li ti je virus/advare na sistemu (može da usporava pregledač)

🏁 Preporučene besplatne trkačke igre​

• Trackmania – popularna arkadna trkačka igra gde se trči na fantastičnim stazama protiv drugih igrača ili protiv vremena. Brza je i zabavna, plus često ima ogromnu količinu korisničkih staza.
  • RaceRoom Racing Experience – simulator trka koji je realističniji, sa pravim trkama, automobilima i pistama; multiplayer i single-player opcije.
  • Asphalt Legends – arkadna trkačka igra sa super-automobilima, nitro ubrzanjem i brzom akcijom (ima micro-transakcije, ali je igriva bez plaćanja).
  • Disney Speedstorm – arkadni trkač sa Disney likovima i zabavnim stazama. Лepo je za kraću, zabavnu igru sa prijateljima.
  • Barji Kart – arkadna “kart” trka sa power-up predmetima i online trkama.

💡 Trackmania i RaceRoom su najčešće najzabavniji i najpopularniji za PC jer imaju mnogo igrača i odličnu podršku.

🖥️ Saveti da ti računar radi brže​

Da bi ti igre bolje radile i računar bio brži dok igraš, možeš da isključiš neke servise / programe koji troše resurse:

📌 Windows / PC optimizacija​

1. Isključi programe u pozadini
    • Desni klik na taskbar → Task ManagerStartup.
    • Isključi sve što ti nije potrebno (Discord, web browser, antivirus sa integrisanim UI, itd.).
  2. Isključi programe koji rade u pozadini
    • U Task Manageru idi na Processes i vidi šta koristi puno CPU/RAM.
    • Desni klik → End Task za programe koje ne koristiš dok igraš.
  3. Igre pokreni u High Performance režimu (na laptopu)
    • Win + X → Power OptionsHigh Performance (ili Ultimate Performance ako postoji).
  4. Isključi overlay-e
    • Steam overlay i Discord overlay mogu usporavati igru — možeš ih isključiti u podešavanjima.
  5. Ažuriraj grafičke drajvere
    • Najnoviji drajveri za NVIDIA / AMD / Intel često daju bolju performansu u igrama.
  6. Očisti Windows temp fajlove
    • Win + R → ukucaj %temp% → izbriši sve fajlove (osim ako neki aplikacija kaže da su u upotrebi).

I JOS par pitanja imam
Imam windows 11 home
zivjeli pa se cujemo jos

Koristim Firefox preko 20 godina kao primarni browser.
Od ekstenzija koje koristim preporucio bih:
- Adblock Plus - ima i drugih koji rade isto ili slicno, na njega sam navikao (blokiranje reklama)
- Copy Plain Text - kad kopiras neki tekst koji je formatiran i postas ga ume da izgleda uzasno. Ovim kopiras neformatiran tekst, a opcija se dobije u meniju na desni klik
- New Tab Override - otvaranjem novog taba otvoris stranicu koju hoces (postoji i u samom meiju firefoxa ali nekad ukenjaju update-om) i podesis da kursor ide u prozor stranice, ne u bar adrese na vrhu (sto mi je jedna od najglupljih "inovacija" koju je Firefox ikad napravio)
- Undo Close Tab - vratis nazad greskom zatvoren tab

Sto se tice ubrzanja Firefoxa, znaj da ga ekstenzije usporavaju.
Po pitanju resursa odavno nije stedisa.

Servisi koje zelis iskljuciti - kad nesta promenis prati (zapisi) da li vidis pozitivan pomak, nikad ne menjaj nekoliko opcija, jer posle neces znati sta si uradio, ukoliko nesta radi losije nego sto je bilo pre.
Windows je insteresantan (sve i jedan) i svaki moze da se utegne, ali zahteva paznju i ucenje ukoliko se zeli dobiti vise, bolje ni brze.

Opera, Firefox, Crome, Edge.
Na svakom je otvoreno po 10 tabova (random), a Firefox mi ima najvise extenzija.

Browseri-10-tabova.jpg

Back