Dosli divlji i oterali pitome

Jerry Ropero

Poznat
Banovan
Poruka
7.375
Šar-planina postala Albanski Alpi
1. februar 2008. | 14:44 -> 19:02 | Izvor: B92
Beograd -- Na Internet prezentaciji kosovskog ministarstva trgovine i industrije promenjeni nazivi nekih geografskih područja na Kosovu.

Na tom sajtu se, između ostalog, Šar-planina naziva Albanski Alpi, dok se pravoslavni manastiri i crkve predstavljaju kao deo vizantijske kulture. U Ministarstvu kulture Srbije najavljuju da neće reagovati na Internet prezentaciju kosovskog ministarstva.

Ukoliko bi bilo ko zainteresovan želeo da sazna turističke detalje o Kosovu, logično bi bilo da poseti zvaničan sajt Ministarstva za trgovinu i industriju Kosova na adresi visitkosovo.org.

Međutim, informacije koje stoje na sajtu umnogome ne odgovaraju istini, jer se na njoj nigde ne pominje bilo kakav uticaj ili život Srba na Kosovu.

Osim toga, kada je reč o crkvama, govori se da su ih gradili albanski majstori, kao i da su služile za bogusluženje i verske obrede ilirsko- albanskog stanovništva još od IV veka.

Pominje se takozvani "albansko-vizantijski stil" izgradnje, kao i "eklektičke crkve rimsko-vizantijsko-gotsko-albanskog stila", koje su izgrađene tokom XIV veka, a pored svega toga na slici se nalazi manastir Gračanica.

Direktor istraživačkog centra za istočnohrišćansku kulturu u Moskvi Aleksej Lidov, koji je bio član tima UNESCO-a za procenu štete nastale u nemirima 17. marta 2004, kaže da je apsurdno negirati postojanje srpske pravoslavne kulturne zaostavštine na Kosovu

“Sa istorijske tačke gledišta nemam sta da komentarišem jer to je glupost. Te spomenike je moguće nazivati vizantijskim, ali nema sumnje da je to srpsko pravoslavno vizantijsko nasleđe. Za profesionalce to pitanje uopste nije za diskusiju. Dakle to je srpski, pravoslavni deo velike vizantijske civilizacije u kom ja ne vidim nikakav albanski element", rekao je Lidov.

Zvanični Beograd mogao bi da reaguje kod UNESCO-a, na čijoj listi zaštićenih spomenika kulture su i manastiri pomenuti na ovom sajtu, kao što su Visoki Dečani ili manastir Gračanica. Međutim, ta institucija nije zvanično reagovala, jer je neophodno da Srbija to zatraži.

Šar-planina predstavljena je kao deo "Albanskih Alpa", a po prvi put turista može da sazna da Kosovo ima more, odnosno da se “u blizini Prištine nalazi Drenička dolina koja povezuje Beli Drim sa najkraćim putem za Albansko more".

Na sajtu je stajalo i da na Šar-planini živi beli medved, da bi to već danas bilo ispravljeno.

Pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturne baštine Miomir Korać za B92 kaže da sajtovi takvog sadržaja više treba da služe na čast onima koji ih kreiraju, ali i da takvi sadržaji ne mogu da umanje značaj istorijskih činjenica.

"U ozbiljnim evropskim i naučnim krugovima jedan takav stav sigurno da nema uporište. Znači, vi možete da stavite na sajt da su ti spomenici kulture države Srbije koji se nalaze na Kosovu i Metohiji ilirsko-vizantijski, možete da kažete da su islandski, možete da kažete da ne znam kom prostoru i vremenu pripadaju, ali znate, u nauci postoje neke stvari koje su utemeljene", kazao je Korać.

Međutim, vršilac dužnosti direktora Odeljenja za turizam pri Ministarstvu za trgovinu i industriju Hisen Sabojev ostaje pri tvrdnji da na sajtu ima samo tehničkih propusta.

Kada je reč o podacima iznetim u vezi sa pravoslavnim manastirima i crkvama, Sabojev je KIM radiju rekao da "na Kosovu postoje i srpske i albanske crkve".

"Mi imamo i crkve, zato što vi znate da i jedna grupa među Albancima je pravoslavna. Znači, tu ima i crkve što pripadaju Albancima, ali ima i onih što pripadaju Srbima, to mora da se zna", kazao je on.

Na sajtu nije predstavljen sastav stanovništva Kosova, niti se pominju istorijski podaci o tome.

Miomir Korać, iz Ministarstva kulture u Beogradu, kaže da bi ta institucija mogla da reaguje, ali da za tim nema potrebe.

"Ja sam bio na više naučnih skupova u prošloj i pretprošloj deceniji kada su, u stvari, iznošene takve činjenice da, albanski arheolozi su iznosili činjenice da su direktni naslednici i potomci Ilira. Znate, to se nigde u istoriografiji i u ozbiljnim krugovima ne smatra jednim ozbiljnim utemeljenjem. To prosto možete da kažete, kao kada bi mi rekli da smo Mezi, pošto je ovde, recimo, na teritoriji današnje Srbije živelo pleme Meza", objašnjava Korać.

Internet prezentaciju Ministarstva oštro je kritikovao episkop lipljanski Teodosije, ocenivši da se radi o "diskriminatorskom odnosu kosovskih vlasti prema srpskoj duhovnoj i kulturnoj baštini, koja je izložena agresivnoj kosovarizaciji i albanizaciji od strane lokalnih vlasti".

Vladika Teodosije je istakao da sajt predstavlja grubo falsifikovanje istorije i potpuno negiranje srpske baštine na Kosovu i Metohiji.
 
Poruka
19.909
Lepo sad, ako Toma pobedi, da digne frku oko te i takvih stvari, pa da vidimo ko su i gde junaci. ;)

Замислимо обрнуту ситуацију,да је наше Министарство трговине и услуга направило презентацију неког (слободног)дела Србије са потпуно кривотвореним садржајем и са,рецимо,подацима који припадају некој страној земљи или удаљеној регији.
Шта мислите како би се у моменту дигла медијска прашина на западу?Замислите да у Војводини за неке католичке цркве,мађарске споменике културе и слично,кажемо да су део српско-византијске културе или јио боље српско-руске?:)
Сви њихови медији би извештавали о томе и терали јавност на негативне закључке о Србима,као што су и до сад чинили.

Нисам приметио да се оглашавају поводом овог кривотворења и фалсификовања српске историје и културе.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.