Досије "жута кућа": Србија очекује међународну истрагу

Пресретач

Buduća legenda
Poruka
36.527
Досије "жута кућа": Србија очекује међународну истрагу

Специјалном известиоцу Савета Европе Дику Мартију предати докази српског тужилаштва за ратне злочине о трговини органима на северу Албаније. Тужилаштво очекује покретање међународне истраге о случају "жута кућа", после подношења извештаја Дика Мартија Савету Европе.


Представници српског правосуђа и надлежни за питања несталих позитивно су оценили дводневну посету Београду специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија на тему "Нехумано понашање са људима и наводно кријумчарење људским органима на Косову".
Боравак у Београду допринеће објективности Мартијевог извештаја и утвђивању истине око трговине људским органима, сматрају представници правосуђа Србије.
Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић предочио је специјалном изасланику СЕ доказе српског тужилаштва о наводној трговини људским органима на северу Албаније, у случају "жута кућа".
После разговора који је трајао готово два сата, представници српског тужилаштва саопштили су да очекују да ће наводи о трговини органима бити истражени након подношења извештаја Дика Мартија Савету Европе и усвајања Резолуције са препорукама на ту тему.
Састанак Мартија и Владимира Вукчевића био је, према речима портпарола Тужилаштва Бруна Векарића, веома конструктиван.
"Уверени смо у намеру да ће наводи о трговини људским органима бити истражени. Дик Марти ће поднети извештај Савету Европе који ће донети резолуцију са препорукама о овој теми", рекао је Векарић агенцији Бета, након састанка који је трајао више од два сата.
Вукчевић је Мартију предочио доказе до којих се дошло у истрази, а специјални известилац је представнике српског тужилаштва обавестио о разним информацијама које је он прикупљао у вези са наводима о трговини органима.
Убијено око 300 цивила
Савет Европе покренуо је истрагу о трговини органима после објављивања књиге "Лов - ја и ратни злочинци " бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.
Према наводима те књиге у "жутој кући", у месту Бурел на северу Албаније, убијено је око 300 српских цивила, а српско тужилаштво је до сада, на основу фотографија којима располаже, идентификовало 10 могућих егзекутора и једну од жртава - Предрага Драговића.
Осим "жуте куће", помињу се још три локације на северу Албаније, на којима је могуће да су вршене трансплантације органа.
Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић оценио је да ће специјални известилац СЕ поднети објективан извештај о трговини људским органима на Косову и Северу Албаније који ће допринети утврђивању истине и привођењу правди евентуално одговорних за злочине.
"Мартију и његовим сарадницима предочени су сви подаци са којима Комисија за нестала лица располаже и добио сам уверавање да ће Марти и његов тим написати крајње објективан извештај", навео је Одаловић у изјави за Танјуг.
Помоћ при утврђивању истине
Марти и његови сарадници немају мандат истражних органа, нити могу да замене било коју институцију која има законом дефинисане јасне и прецизне обавезе, али могу да помогну утврђивању истине и пробуде додатну наду породицама несталих да верују да ће се о монструозним злочинима у Албанији донети објективан суд, нагласио је Одаловић.
Према његовим речима, извештај специјалног известиоца може да доведе до тога да органи чији је то мандат и посао, првенствено органа у Албанији, затим Еулекс и косовске институције, да провере наводе о трговини људским органима, али и да оне, који су евентуално починили такве монструозне злочине, приведу правди.
Марти је током дана разговарао и са Републичким тужиоцем Слободаном Радовановићем, помоћником министра за Косово и Метохију Бојаном Анђелковићем, а сусрео се и са представницима удружења породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије.
Специјални известилац Савета Европе првог дана посете Београду разговарао је са министарком правде Србије Снежаном Маловић која је рекла да очекује да ће будући извештај специјалног известиоца који ће доставити Генералној скупштини Савета Европе иницирати даље кораке у истрази око трговине људским органима.
Маловићева је током разговора са Мартијем пружила уверавања да ће Министарство правде обезбедити сву неопходну помоћ у вези са расветљавањем тог случаја.
"Такође сам изнела чињеницу да је наводима у књизи Карле дел Понте први пут јавно сведочено о догађају трговине људским органима и да је Тужилаштво за ратне злочине одмах потом формирало предмет и започело рад", рекла је министарка правде.


http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...ућа":+Србија+очекује+међународну+истрагу.html
 
"ФБИ ухапсио 44 особе у САД, трагови воде и до Балкана
Рабин трговао органима Срба са Косова?!
Субота - 25.07.2009
Агенти ФБИ ухапсили су у четвртак 44 особе из савезне државе Њу Џерси због сумњи у прање новца и корупцију, међу којима је и рабин Леви Ицак Розенбаум, који је оптужен за трговину људским органима.

На сајтовима неких страних медија као што је „франце 24“ у коментарима на ову вест неко од читалаца је овај случај одмах повезао са Косовом.
- Узимао је бубреге од сиротиње која дође да ради у Израел и највероватније од несталих Срба са Косова 1999. године - навео је читалац В. Р.
Интересантно је да се и у случају трговине органима и нелегалним трансплантацијама органа на Косову спомињу израелски држављани хирург Заки Шапира и посредник Моше Харел.
У Тужилаштву за ратне злочине сазнајемо да се име рабина Розенбаума не спомиње у предмету о трговини органима отетих Срба са Косова који су оперисани и убијани на северу Албаније. Извор „Ало!“ каже да ће тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић који, као члан делегације Србије борави у Америци, имати састанак са одељењем за специјалне операције.
- Тужилаштво за ратне злочине ће да тражи од колега у Америци информацију да ли је Розенбаум био повезан са људима који се спомињу у предмету трговине органима Срба отетих на Косову 1999. године - каже наш извор.
Према наводима Тужилаштва за ратне злочине, око 300 Срба киднапованих 1999. на Косову, на северу Албаније мучени су и на крају убијени како би се њихови органи продали на нелегалном тржишту. О овом крвавом послу прво је проговорила бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у својој књизи „Лов, ја и ратни злочинци“.
Пре десетак месеци неколико особа је ухапшено због нелегалне трансплантације бубрега једном израелском држављанину у клиници „Медикус“ у Приштини.
Рабин Розенбаум је ухапшен због оптужби да је покушао да за 160.000 долара прода бубрег који је набавио за 10.000 долара. Розенбаум је, наводно, проналазио органе десетак година."
 
Најмање 400 људи пребачено са Косова у Албанију, где им се губи сваки траг, тврди Хјуман рајтс воч. Приштина осуђује "лажи Карле дел Понте". Истрага Еулекса тапка у месту.

Међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч упозорила је да је, после уласка међународних снага јуна 1999. године, са Косова у Албанију пребачено најмање 400 особа, након чега им се губи сваки траг.

Тражимо од власти на Косову и у Албанији, као и од најважнијих међународних институција да помогну да се утврди судбина ових људи и да се открије шта им се догодило", рекла је Ванда Тросинска из ХРВ-а.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...е+"Жута+кућа":+ХРВ+тражи+опсежну+истрагу.html
 
Те арбансе, треба упратити...и зна се шта... после ове који су трговали органима, на крају и те који су купили те органе!
Док ми дочекамо западни олош да реши..пих...неће никада доћи на ред правда за Србе!
 

Back
Top