Dosadna dvosatna predstava "Junaci doba krize"

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
19.674
Da li mi pouzdano znamo, bar većina nas, šta u religioznom kao i u političkom smislu misle, na primer, američki katolici danas?
Ruku na srce, ne znamo.

Da li bismo mogli sa njima da se upustimo u diskusiju šta im u njihovom svakodnevnom životu znači „Sveto Trojstvo“ i kako se kroz
njihov način verovanja gleda na politiku?
Iskreno rečeno – ne bismo.

Kao što o svetu ljudi uglavnom znaju manje-više ponešto, ali o konkretnim ljudskim unutrašnjim moralnim dilemama na drugom kraju
planete znaju objektivno malo.

O tome kako američki konzervativci vole Devicu Mariju i zašto, kako oni doživljavaju „otkrovenje“ i šta se događa u diskusiji o moralnim
obavezama u religiji i politici, američki pisac mlađe generacije Vil Arberi napisao je 2017. godine dramu „Junaci doba krize“. Komad je s
pravom bio vrlo zapažen u anglosaksonskom kulturalnom pejzažu, ušao je u najužu konkurenciju za Pulicerovu nagradu, zato jer su
ljudi sa one strane Atlantika razumeli da ih se problemi junaka te drame na bitan način tiču.

Ovaj komad je premijerno odigran ovih dana u Ateljeu 212, a mi smo se na izlazu iz pozorišta pitali potpuno razočarano koliko se nas
dotiču neka moralna i društvena pitanja prevedena na lokalni senzibilitet druge sredine... Malo, otprilike isto kao što bi se pozorišne
gledaoce na Brodveju ili Vest Endu malo ticao uzrujani razgovor četvotice Balkanaca do u detalje, ko je tu desničar, ko levičar, komunista,
ili pravoslavni vernik...

Nismo uspeli da dohvatimo uže koje je rediteljka predstave, Andrea Pjević, pokušala da dobaci, tako da je čamac bivao sve udaljeniji,
a dvosatna predatava sve dosadnija...

Petoro glumaca je igralo na sceni međuljudske odnose koji su i njima i nama bili komplikovani... U toj nerazumljivoj predstavi, nerazumljiva
je bila i scenografija koja je podsećala na opusteli svemirski pejzaž, česta zaglušujuća grmljavina, piće i roštilj i intelektualna rasprava koju
nismo razumeli...

Screenshot_126.png

:cvet:

Da, napisao sam svoje utiske sa predstave na drugoj temi, a vidim da je i u NINu i Radaru dobila prilicno negativne kritike...
Videla sam da si svoje utiske o predstavama koje si gledao pisao na temi čiji naslov ne obećava
da će takvo blago da se nalazi tamo :-DDD

Zamolila bih te ovom prilikom da svoje kratke recenzije objaviš posebno, da bi ovaj silan narod što
ide u pozorište imao bilo kakav orijentir...
Hvala što ćeš obogatiti ove stranice
:vzagrljaj: :heart2:

Dobro, mislio sam da je mozda bolje da sve bude na jednom mestu, zbog bolje preglednosti i jednostavnosti. Evo mog detaljnijeg utiska sa ove predstave ako nekog zanima:

Da dodam na spisak "Junaci doba krize" u Ateljeu 212.

Poduza dvosatna drama o cetvoro bivsih studenata nekakvog rimokatolickog sveucilista ni manje ni vise nego u Vajomingu (u najsekularnijoj drzavi u SAD, gde rimokatolika ima tek 15%), koji se okupljaju na rostilju kod jednog od njih i za to vreme vode dubokoumne diskusije o svojim politickim uverenjima, koja se ipak medjusobno razlikuju iako svo cetvoro spadaju u ono sto se kolokvijalno naziva desnicom. Ulogama se vise isticu Slaven Doslo (koji je odlicno odglumio smusenog smokljana cija je vera po mnogim pitanjima poljuljana) i Alisa Radakovic (hladna i bezdusna devojka iz visoke klase koja je za zabranu abortusa, a samu je zamalo nisu za vreme studija izbacili sa koledza zbog "razvrata" sa kolegama, Doslo je u nju onako naivno i dalje zaljubljen). Na kraju se u diskusije umesa i njihova bivsa profesorka (Isidora Minic).

Nije losa ideja za predstavu, tim pre sto je pocela da se igra bas sada kada je Tramp ponovo pobedio (vodi se diskusija i o njemu). Ali sa druge strane mislim da ipak predugo traje da bi se igrala u komadu bez cinova, dvoje preostalih glumaca su nekako u drugom planu (Lana Pilic, a pogotovu Ivan Mihailovic imaju znatno manje replika) a tematika zahteva punu koncentraciju dok se prati, pa i izvesno predznanje iz domena politicke teorije (sto meni kao politikologu bar nije bio problem, ali vidim da se deo publike prilicno smorio kako je vreme prolazilo). Voleo bih da na miru procitam sam dramski tekst ponovo i da bolje pohvatam sve detalje.

I nadam se da su glumci bar na kraju zaista i pojeli sve krmenadle koje je Ivan Mihalovic stvarno bio priljezno spremao tokom predstave, bila mi je posla voda na usta... :D

Dobro, mislio sam da je mozda bolje da sve bude na jednom mestu, zbog bolje preglednosti i jednostavnosti. Evo mog detaljnijeg utiska sa ove predstave ako nekog zanima:
I nadam se da su glumci bar na kraju zaista i pojeli sve krmenadle koje je Ivan Mihalovic stvarno bio priljezno spremao tokom predstave, bila mi je posla voda na usta.

Ljubiša Ristić je takođe uveo večeru u predstavu "Don Huan", ali za ono malo gledalaca koji mogu da sednu u restoranče,
sa sve stolovima prekrivenim kariranim stolnjacima...u jednoj od scena "Šećerane"...
Tu, između njih, dok oni večeraju i ispijaju vince - teče predstava...

Svojevrsni deja vu - kako su to radili neki inostrani režiseri...

Back