Doniranje organa?

Neno

Elita
Poruka
22.161
ŠTA JE DONIRANJE ORGANA?

"Doniranje organa je znak ljudskosti i
plemenitosti, kojom jedna osoba iskazuje
svoju želju i namjeru da nakon smrti pokloni
bilo koji dio tijela zbog transplantacije ili
presađivanja organa, kako bi se pomoglo
teškim bolesnicima."

Kakvo je vaše mišljenje o doniranju organa? Imate li kakvih predrasuda o tome ili bi se složili da to podržimo i pridružimo mnogim zemljama koji to već odavno rade?
Ili mislite da bi u slučaju da neko strada, da bi ih doktori (možda) dokrajčili i pustili u nemilost,umjesto da se bore da ga ožive, kako-tako?
Nikad se ne zna da li će nam i kada zatrebati, ali dobro se dobrim vraća.

http://srbijazatransplantaciju.com/Sta-ja-mogu-da-ucinim_donorska-kartica.html

(Ako je tema dupla, neka se spoji ili izbriše.)

• Podržavam
Reactions: DUH
Идеја је хумана и да смо другачији то би сви требали да раде. И комунизам је хуман, али сви знамо како је то одрађено.
Широко је распрострањено мишљење, а и разни примери су приказивани, да се то са донирањем злоупотребљава. Да не залазим у детаље, зна интернет.

Чекај, зар нисмо сви аутоматски донори и без те картице?
Nismo.
Ja sam pre 12-ak godina htela da sredim to, ako mi se nešto desi da potpišem da sam donor i usput da sredim još jednu stvar- da me ne odražavaju u životu aparatima.
Ustvari ne znam kako sad, to je bilo pre više od decenije. I nisam uradila ništa, jer ni u bolnici veze nisu imali gde da me upute i kako se to u stvari radi.
Svašta.
I eto, do dan danas nisam potpisala nikakav ugovor.

Ja sam bio donor i dok sam bio u Srbiji. Sredio , pismenim puten na VMA. Mislim da je Srbija, na dnu u Evropi , po broju donora na milion ljudi. S druge strane sećam se jedne ankete od pre 5-6 godina , po kojoj bi <30% Srba bilo donor a >70% nema ništa protiv da dobije organ ako mu zatreba. Zanimljivo.

Back