Donald Tramp pritvorenik broj P01135809, ali je izašao na slobodu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.801
Bivši američki predsednik zaveden je kao pritvorenik sa rednim brojem i dosijeom. Platio kauciju od 200.000 dolara da bi se branio sa slobode.
IZVOR: BBC

Tramp fotografisan u zatvoru u Atlanti/Fulton County Sheriff's OfficeTramp fotografisan u zatvoru u Atlanti/Fulton County Sheriff's Office


Bivši američki predsednik Donald Tramp pojavio se u četvrtak u zatvoru u Atlanti, u glavnom gradu savezne države Džordžije, i zvanično se predao kao optuženi.

Odmah je pušten, jer je početkom nedelje sudija odlučio da uz kauciju od 200.000 dolara ovaj milijarder može da ostane na slobodi do suđenja.

Tužilac okruga Fulton u Atlanti optužuje 77-godišnjeg Trampa da je pokušao da promeni rezultate predsedničkih izbora 2020. godine u svoju korist.

Prema zvaničnoj optužbi, on je to zahtevao od lokalnih republikanskih političara na zvaničnim izbornim funkcijama na vlasti. Sam bivši predsednik negira ove optužbe.

U zatvoru okruga Fulton, Tramp, koji je sa aerodroma stigao u velikoj koloni automobila, proveo je samo oko 20 minuta.

Uzeti su mu otisci prstiju, fotografisan je u zatvoru i zaveden kao zatvorenik broj P01135809.

Džordžija je jedna od ključnih država u Americi u izbornom procesu, a Tramp je 2020. godine u njoj izgubio od kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena koji je sada predsednik SAD.

Tramp je optužen po 13 tačaka, koje uključuju reketiranje i mešanje u izborni rezultat.

Samo za to delo zaprećena je maksimalna kazna zatvora do 20 godina.

Tramp je prethodno odbacio optužbe navodeći da su politički motivisane.

Fani Vilis, okružna tužiteljka, pokrenula je istragu u februaru 2021. godine zbog navodnog mešanja Trampa i njegovih saradnika u izbore u Džordžiji.

U optužnici, podignutoj sredinom avgusta, navodi se da su se optuženi "svesno i namerno pridružili zaveri da se protivpravno promeni ishod izbora u korist Trampa".

Optužnica protiv Trampa ima 98 stranica.

U njoj se između ostalog navodi da su optuženi deo "zločinačke organizacije" koji su krali, uticali na svedoke i lažno svedočili.

Najozbiljnija optužba, kršenje Zakona o organizacijama pod uticajem reketa i korumpiranim organizacijama (RIKO), kažnjiva je sa maksimalno 20 godina zatvora.
"Džordžija zna da je Tramp pobedio", piše na jednom od transparenata pristalica bivšeg predsednika/Reuters


Donald Tramp je postao prvi bivši i sadašnji predsednik Sjedinjenih Država koji je krivično gonjen.

Policijska fotografija objavljena u četvrtak prva je zvanična zatvorska fotografija nekog američkog predsednika.

Ovo je četvrti krivični postupak protiv Trampa, ali u prethodna tri navrata nije fotografisan.

Na sajtu zatvora pojavio se i registarski karton optuženog Trampa: muškarac, beo, visok 190 centimetara, težak 97 kilograma, kosa boje slame, plave oči.

Tramp se iz zatvora vratio na aerodrom, odakle je odleteo u Nju Džersi, gde živi na teritoriji jednog od svojih golf klubova.

Pred poletanje aviona, obratio se novinarima kratkom izjavom, tvrdeći da je u pravu što dovodi u pitanje rezultate izbora 2020.

"Ti izbori su bili namešteni, to su bili pokradeni izbori", ponovio je Tramp navode, za koje su sudovi u Sjedinjenim Državama, pa čak i saradnici Trampove Republikanske partije, više puta dokazali da su lažni.

Prema optužnici, Tramp je pokušao da izvrši pritisak na lokalne izborne zvaničnike iz redova Republikanske stranke da "pronađu 11.780 glasova" koji su mu nedostajali u Džordžiji da pobedi Džoa Bajdena.

Sve optužbe bivši predsednik stalno naziva "lovom na veštice" i optužuje zvaničnike Demokratske stranke, počev od Bajdena, za politički progonom.

Ovaj slučaj poslednji je u nizu optužbi protiv Trampa.

Trampa čeka suđenje i u Njujorku 25. marta sledeće godine zbog optužbe za tajnu isplatu novca porno zvezdi Stormi Danijels.

U maju sledeće godine trebalo bi da počne suđenje i povodom optužbi da je u vili na Floridi čuvao poverljivea državna dokumenta posle predsedničkog mandata , na šta nije imao pravo.

U oba slučaja, Tramp se izjasnio da nije kriv.

Ista poverljiva dokumenta pronađena su i u privatnim objektima u vlasništvu sadašnjeh predsednika Amerike Džozefa Bajdena.


Rudi Đulijani: "Optužnica je lakrdija"​Rudi Đulijani stiže pred zatvor u Atlanti/ReutersRudi Đulijani stiže pred zatvor u Atlanti/Reuters


Dan ranije, u zatvoru Fulton pojavio se i Rudolf Đulijani, nekadašnji lični advokat Donalda Trampa, povodom optužbi da je pomogao bivšem predsedniku Amerike da promeni izborne rezultate 2020. godine u toj državi.

Đulijani, koji je pušten uz kauciju od 150.000 dolara, optužen je po 13 tačaka, među kojima je i optužba za reketiranje za koju je zaprećeno do 20 godina zatvora.

Đulijani je jedan od 18 ljudi, pored Trampa, koje su optuženi za mešanje u izborni rezultat.


Optuđeni: Rej Smit, Keti Latam, Rudi Đulijani, Kenet Česebro, Harison Flojd, Sindi Pauel, Mark Medouz i Džina Elis/Fulton County Sheriff's OfficeOptuđeni: Rej Smit, Keti Latam, Rudi Đulijani, Kenet Česebro, Harison Flojd, Sindi Pauel, Mark Medouz i Džina Elis/Fulton County Sheriff's Office


Po izlasku iz zatvora, Đulijani je novinarima rekao da je "počastvovan" što je deo ovog slučaja.

"Ovaj slučaj je borba za naš način života. Ova optužnica je lakrdija", poručio je.

Pre Đulijanija, u Atlanti se pojavilo sedam optuženih, među kojima je bila i Sidni Pauel, advokatkinja koja je navodno imala ključnu ulogu u pokušajima da se ospore izborni rezultati 2020. godine u Džordžiji.

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-66604205.amp
 
Poslednja izmena od moderatora:
Pred poletanje aviona, obratio se novinarima kratkom izjavom, tvrdeći da je u pravu što dovodi u pitanje rezultate izbora 2020.

"Ti izbori su bili namešteni, to su bili pokradeni izbori", ponovio je Tramp navode, za koje su sudovi u Sjedinjenim Državama, pa čak i saradnici Trampove Republikanske partije, više puta dokazali da su lažni.

Ovo je zapravo ključni momenat gde može da se vidi autokatski stil njegove vladavine. Nepoštovanje institucija.

Nije na predsedniku da nešto sumnja ili ne sumnja, za regularnost izbora se staraju institucije. A njegov posao kao predsenika je da napravi dobre, čvrste i samostalne institucije koje imaju dobre mehanizme kontrole i transparentnosti. Tako funkcioniše uređeno demokratsko društvo. Predsednik pravi institucije a dalje institucije rade svoj posao.

Naravno, to ništa nije uradio, zabole njega za institucije, dovoljno je da on kaže da nešto nije bilo regulatno i to je to. Pa onda popaljena masa, po navijačkom pricipu, treba da mu se divi. Klasičan lider autokratskog tipa, kao da je došao iz neke banana istočne države. Potpuno neshvatljivo za Ameriku.
 
njegov posao kao predsenika je da napravi dobre, čvrste i samostalne institucije koje imaju dobre mehanizme kontrole i transparentnosti. Tako funkcioniše uređeno demokratsko društvo. Predsednik pravi institucije a dalje institucije rade svoj posao.
zbog ovih predsedničkih zaduženja koje je imao, a i zbog politike Amerika Amerikancima, i sva industrija nazad Američkim radnicima, zbog želje za svetski mir, u jednom momentu svi usa nosači aviona su bili u luke i bili su u stanje mirovanja, ove i još neke stvari nisu se dopadale neoliberalima koji funkcionišu isključivo u uslovima rata i haosa, Trampu rade ovo što se sada dešava
a i Kini ne odgovara da Tramp dođe na mestu predsednika Amerike
 
sva industrija nazad Američkim radnicima

Ovo je nažalost nemoguće. Jer Ameri rade za 2-3 hiljade dolara mesečno dok se u zamljama trećeg sveta radi za 20x manje. Znači neki proizvod kad bi bio "Made in America", to ne bi bilo konkurentno nigde u svetu i propali bi vrlo brzo. Made in America već i sada postoji, ali je rezervisan isključivo za malotiražnu luksuznu robu. Prosto nema načina da sve proizvode kod sebe. Naravno, laici to ne razumeju, pa onda i prolazi takav jeftini populizam.

zbog želje za svetski mir

Takođe populizam. Konflikti će uvek postojati. Ako se povučeš sa svetske scene nekakvog lidera, to mesto će zauzeti neko drugi. Tako da svet ostaje potpuno isti dok si sebi umanjio uticaj. Američki standard je satkan od njihovog uticaja u svetu, ako se povuku, propadaju kao država. Ali opet, šta laici znaju o tome, bitno da se dive populisti na lepim i moćnim rečima, nebitno što nemaju veze sa realnošću.

u jednom momentu svi usa nosači aviona su bili u luke i bili su u stanje mirovanja, ove i još neke stvari nisu se dopadale neoliberalima koji funkcionišu isključivo u uslovima rata i haosa, Trampu rade ovo što se sada dešava

Što bi pravio nosače aviona da ti stoje u lukama? Kao što rekoh, to je sredstvo širenja uticaja. Ako se oni povuku, prazan prostor će popuniti neko drugi. Meni je draže da svetski policiajac bude Amerika kao demokratska i transparentna država, nego Kina ili Rusija kod kojih ne postoje nikakve institucije i sporovi se rešavaju smaknućima.

a i Kini ne odgovara da Tramp dođe na mestu predsednika Amerike

Odgovara im. I Rusima i Kinezima. Jer ako dođe Tramp na vlast, razjebava institucije. Napraviće unutrašnje konflikte i podele (što je i radio 4 godine) i na taj način će Ameri propadati. Za ceo istok nema boljeg poklona od Trampa.
 

Back
Top