Domaće stranke i strane banke

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Kada su na početku prošle decenije strane banke uplivale na naše tržište, čuo sam priču da se ljudi u njima zapošljavaju uglavnom preko veza među kojima je bilo i stranačkih, naravno. A na moje pitanje kako se zapoošljavaju preko veza kad su banke strane tj. strani vlasnici, neko mi reče-da, ali su šefovi i direktori naši ljudi.

Imam 2 pitanja, prvo pitanje je generalno a drugo je konkretno. Da li se preko domaćih političkih stranaka može zaposliti u stranim bankama, kakva je veza između stranaka i stranih banaka, da li u upravama tih banaka sede i neki stranački ljudi li funkcioneri...?

A drugo pitanje se odnosi konkretno na EFG banku. Da li postoji neka veza između Demokratske stranke i EFG banke, sumnjam da mi se 1 poznanik zaposlio u ovoj banci preko DS-a pa me živo zanima veza između ova 2.

To što odgovaraju NBS uopšte ne znači da su naše. Pa i strane pumpe odgovaraju Ministarstima finansija i trgovine pa opet nisu naše.

Nemozes to dvoje tako porediti. Privreda ima jednu semu kod nas a bankarstvo sasvim drugu.
I uopste,u svim granama Ekonomije je opsta anarhija.
Nisi jedini koji misli da kod nas postoje strane banke.
Dokaz ti je samo interno poslovanje banaka. Veliki broj gradjana kod nas,je ranije jos obavesten od nasih banaka,da svoje rucane drze u tajnosti i da slucajno ne prikazuju bilo koji detalj svog racuna nekoj od tih istoimenih banki u inostranstvu :)

Nemozes to dvoje tako porediti. Privreda ima jednu semu kod nas a bankarstvo sasvim drugu.
I uopste,u svim granama Ekonomije je opsta anarhija.
Nisi jedini koji misli da kod nas postoje strane banke.
Dokaz ti je samo interno poslovanje banaka. Veliki broj gradjana kod nas,je ranije jos obavesten od nasih banaka,da svoje rucane drze u tajnosti i da slucajno ne prikazuju bilo koji detalj svog racuna nekoj od tih istoimenih banki u inostranstvu :)

A čije su ako nisu strane? Koliko su ti pouzdane te informacije?

i dalje je komercijalna banka vecinski nasa,skoro je dokapitalizovana od strane ebrd i nekih fondova,i drzava srbija ima rok do 2012 da poveca svoje vlasnistvo,ako ne uradi to vecinsko vlasnistvo ce biti u stranim rukama,uopsteno uo bankama,formalno su sve banke domace,ali sa stranim vlasnistvom,te price da efg grcke kaze da u srbiji nisu to oni su smesne price,kako onda filijale iz srbije povlace kredite iz svojih maticnih banaka,jos veca glupost je prica o zaposljavanju partijskih clanova u bankama,pa to je privatno vlasnistvo i te banke bi propale brze od jezde i dafine da dozvoljavaju takvo zaposljavanje

Mislim da vecina tih "stranih" banaka kod nas posluje po sistemu fransizinga, tj. drze ih nasi ljudi koji imaju ugovor sa maticnim bankama o koriscenju licence.

Unace o Dinkicevoj reformi bankarskog sektora odavno je suvisno trositi reci, dovoljno je samo analizirati stanje u kome se sada nalazi, kakve i kolike su kamate, tarifnici i usluge.

Sto se tice zaposljavanja u bankama, ne bih rekao da tamo nema korupcije i nepotizma i da preko veze se ne zaposljavaju ljudi (koliko su tu partije ukljucene ne ulazim), makar na ta niza mesta.

Mislim da vecina tih "stranih" banaka kod nas posluje po sistemu fransizinga, tj. drze ih nasi ljudi koji imaju ugovor sa maticnim bankama o koriscenju licence.

Unace o Dinkicevoj reformi bankarskog sektora odavno je suvisno trositi reci, dovoljno je samo analizirati stanje u kome se sada nalazi, kakve i kolike su kamate, tarifnici i usluge.

Sto se tice zaposljavanja u bankama, ne bih rekao da tamo nema korupcije i nepotizma i da preko veze se ne zaposljavaju ljudi (koliko su tu partije ukljucene ne ulazim), makar na ta niza mesta.

nije to nikakav fransizing,mc donalds,diners kartice,costa cafe,nike,su fransize,ovo je klasicno otvaranje preduzeca u inostranstvu kao cerka firma,a top menadzment stize iz maticne kompanije dok se ne obuce domaci kadrovi,sto se tice zaposljavanja ,daleko od tpoga da nema mepotizma,korupcije,sex kombinacija ali daleko manje nego u javnim i drzavnim preduzecima,sto se tice kamata,mi do pre par godina nismo imali normalnu banku,inflacija ogromna,rizik zemlje previsok,politicka kriza konstanta,i sad se poredimo sa svajcarskom i nemackom i njihovim kamatnim stopama,to su zemlje koje imaju razvijeni bankarski sistem preko 200 godine,i razvijen kapitalisticki sistem,ja koliko god ne mirisao dinkica smatram da mu je najbolji zivotni potez zatvaranje propalih domacih banaka i omogucavanje konkurencije u bankarskom sistemu

nije to nikakav fransizing,mc donalds,diners kartice,costa cafe,nike,su fransize,ovo je klasicno otvaranje preduzeca u inostranstvu kao cerka firma,a top menadzment stize iz maticne kompanije dok se ne obuce domaci kadrovi

Fransize postoje i u bankarstvu, ne samo u ugostiteljskim i turistickim uslugama. Vecina tih cerka firmi nema posebno direktne veze sa maticnom osim imena.

sto se tice kamata,mi do pre par godina nismo imali normalnu banku,inflacija ogromna,rizik zemlje previsok,politicka kriza konstanta,i sad se poredimo sa svajcarskom i nemackom i njihovim kamatnim stopama,to su zemlje koje imaju razvijeni bankarski sistem preko 200 godine,i razvijen kapitalisticki sistem,

Ne moraju da budu kamate kao u Nemackoj ili Svajcarskoj, ali ni dva do cetiri puta vise nego u Sloveniji ili nego u Hrvatskoj.
Ne znam zasto aludiras na 90-te, ja nisam fan tih vremena. Izgleda da je ovde jako divno, pa svako ko kaze protiv je odmah ili fasista ili milosevicevac.

ja koliko god ne mirisao dinkica smatram da mu je najbolji zivotni potez zatvaranje propalih domacih banaka i omogucavanje konkurencije u bankarskom sistemu

Sta je rezultat te konkurencije, najvise kamatne stope u Evropi? Pre bi rekao da postoji kartel a ne konkurencija.
Te banke su bez preterano velikih troskova mogle da se restruktuiraju, kao recimo u Sloveniji. Ako nista, onda je moglo da se pokusa, ali nije.
Naravno da to nije uradjeno iz ekonomskih razloga, vec kako bi se stranim bankama omogucilo da jeftino razgrabe trziste koje su imale te banke.

Poslednja izmena:
Daj mi bilo koju stranu banku u Srbiji. Neznam za takvu.
Znam samo da postoji suvlasnistvo stranaca nekih banaka.Osim zvucnog imena nema niceg stranog.

Нису чак ни сувласници...већ су само продали лиценцу за име!
А везе је веома јака....странке (тј. они који финансирају странке) су основали банке...

Fransize postoje i u bankarstvu, ne samo u ugostiteljskim i turistickim uslugama. Vecina tih cerka firmi nema posebno direktne veze sa maticnom osim imena.
ja ti kazem da su sve strane banke kod nas osnovale njihove maticne kuce

Ne moraju da budu kamate kao u Nemackoj ili Svajcarskoj, ali ni dva do cetiri puta vise nego u Sloveniji ili nego u Hrvatskoj.
Ne znam zasto aludiras na 90-te, ja nisam fan tih vremena. Izgleda da je ovde jako divno, pa svako ko kaze protiv je odmah ili fasista ili milosevicevac.
ne aludiram na 90=te,nego je prosto cinjenica da mi do 2001 nismo imali bankarski sektor u pravom smislu,nije 2 do 4 puta veca kamata nego u hrvatskoj i sloveniji,a slovenija ima kreditni rizik koji mi nikad necemo imati

Sta je rezultat te konkurencije, najvise kamatne stope u Evropi? Pre bi rekao da postoji kartel a ne konkurencija.
Te banke su bez preterano velikih troskova mogle da se restruktuiraju, kao recimo u Sloveniji. Ako nista, onda je moglo da se pokusa, ali nije.
Naravno da to nije uradjeno iz ekonomskih razloga, vec kako bi se stranim bankama omogucilo da jeftino razgrabe trziste koje su imale te banke.

kako da se restruktuiraju,te 4 zatvorene banke su imala potrazivanja od najvecih domacih firmi kojima su po politickoj liniji davali kredite bez ikakve analize i procene da li ce se ti krediti vratiti,imao si situaciju da te banke potrazuju 2000 godine desetine milijardi maraka od privrede koje nema sanse da naplati,bilo je pitanje da li zatvoriti te banke ili sva preduzeca poslati u stecaj,izabrano je prvo resenje,a i da su poslali sva preduzeca u stecaj ne bi te banke opstale jer ne bi naplatile ni desetionu potrazivanja

Back