Dom Jevrema Grujića,Svetogorska ulica broj 17

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu.

Dom Jevrema Grujića, u samom kulturnom i istorijskom srcu prestonice, Svetogorskoj ulici broj 17, sagrađen je 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića i prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine, kako bi je zaštitio od rušenja.Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu.

Tokom 19. i 20. veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države.

U ovom domu se čuva jedinstvena umetnička kolekcija sakupljana preko 2 ipo veka tradicije jedne od najuglednijih diplomatskih porodica u Srbiji, čiji članovi su oblikovali modern srpsku, ali i evropsku istoriju. Kolekcija broji preko 600 umetničkih predmeta od neprocenljive istorijske vrednosti. Među njima se nalaze dela najvećih srpskih slikara, staro i retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, originalan nameštaj iz 18. i 19. veka, kraljevski darovi članovima porodice,jedan od najlepših portreta, tzv. srpska Mona Liza – portret kraljice Natalije, Steve Todorovića, kao i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1850. godine koja se sastoji ih nekoliko stotina hiljada srebrnih niti.

Zanimljivo je to da je prva diskoteka na Balkanu, otvorena upravo u podrumu kuće Jevrema Grujića 1967. godine i označila sociološki bum u savremenoj istoriji grada. U nju su dolazile najveće svetske zvezde toga doba: Alen Delon, Keterin Denev, Omar Šarif… Diskoteka je popularno nazvana “Kod Laze Šećera”, koji i danas goste sprovodi kroz njene hodnike i priča priče iz njene burne istorije.

Dom Jevrema Grujića je istorijska kuća i spomenik kulture od visokog značaja za Republiku Srbiju i član Udruženja istorijskih kuća Evrope.
dom-jevrema-grujica-474-279-11102.jpg
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Jelena Kajgo
Dve žene i jedan rat
Predstava Dom Jevrema Grujića 23.10.2020. 20:30
dve-zene-i-jedan-rat-original-11106-1-1.jpg


Šta spaja dve potpuno različite žene?

Ako posmatramo istorijske segmente i burnu prošlost, u najvećem broju slučajeva je to nažalost rat. Sagledavajućiu deceniju u kojoj trenutno živimo, nismo baš toliko svesni uticaja pojedinih žena koje su nas u prošlosti zadužile po pitanju mnogih aspekata. Baš zbog toga su one heroine jednog doba.

Dom Jevrema Grujića je posebno mesto u srpskoj prestonici koje se po svom značaju, lepoti i sadržajnosti posebno ističe na kulturnoj mapi ljubitelja umetnosti. Navikli smo da ova institucija veliku ljubav i posvećenost ulaže u održavanje tradicije i očuvanju uspomena na određene događaje i ljude. Baš zbog toga, želeli su da poseban akcenat stave na dve dame koje su mnogo učinile za srpski narod tokom nesrećnog, Velikog rata: Jelenu Lozanić i Mabel Grujić.

Intimna predstava Dve žene i jedan rat će se održati u salonskom okruženju Doma Jevrema Grujića za svega 35 osoba i koja će ujedno na slikovit način preneti priču o ove dve žene. Po tekstu Jelene Kajgo i režiji Aleka Conića, ovaj performans će na lep način obeležiti početak 2020. godine. U glavnim ulogama će se naći Marija Bergam i Vjera Mujović, a u određenim sekvencama pridružiće im se i Petar Milićević. Malo je poznato da su Mabel Grujić, udatu za srpskog diplomatu Slavka Grujića prozvali srpskom Jovankom Orleankom, a da je Jelena Lozanić za svog života spasila živote mnogih siročića osnovavši domove za ratnu decu i aktivno pomagavši u nezi ranjenika.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Dom Jevrema Grujića
Svetogorska 17, 11000 Beograd u 20h.
Uz šoljicu kafe ili čaja, uživajte u kolekciji pažljivo čuvanoj preko dva i po veka i intimnoj atmosferi gradske vile s kraja 19. veka!

Upoznajte srpsku Mona Lizu, istoriju diplomatije u Srbiji i otkrijte gde je bila prva diskoteka na Balkanu!
skriveno-blago-srbije-original-13390.png


Zašto Skriveno blago?

Za vreme Prvog svetskog rata, najveći deo kolekcije ove kuće je poharan, a poučena tim tragičnim iskustvom, porodica je tokom Drugog svetskog rata, ostatke kolekcije zazidala u podrumu kuće, gde su ostali narednih 50 godina! Najlepši delovi kolekcije sada se nalaze pred vama, restaurirani od strane stručnjaka koji su im vratili njihov prvobitni sjaj!

U cenu je uračunato vođenje kroz postavku Doma Jevrema Grujića i posluženje - čaj ili kafa.
Kako bi se svi naši posetioci osećali prijatno i sigurno, broj mesta je ograničen na 15.Izvor: www.domjevremagrujica.com
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.465
JEVREM GRUJIĆ (1826 – 1895)


jevrem-grujic-700x1007.jpgJevrem Grujić bio je državnik i diplomata čijom zaslugom je donet Prvi zakon o Narodnoj skupštini 1858. godine, temelј moderne demokratije. Bio je najznačajnija figura Svetoandrejske skupštine I pokretač srpskog liberalizma, koji je aktivno učestvovao u odlučujućim političkim događajima Srbije.

Jevrem Grujić je pripadao prvoj generaciji državnih stipendista na Sorboni. Prozvani „parizlije“, bili su deo intelektualne elite i nosioci evropske kulture u Srbiji 19. veka. Mudar i nepokoleblјiv dolazio je u sukob sa režimom Kneza Aleksandra već u studentskim danima. Zbog političke brošure koju je napisao sa kolegom M. Jankovićem, „Južni Sloveni ili srpski narod sa Hrvatima i Bugarima, pregled njihovog istorijskog, ekonomskog i društvenog života“ ukinuta im je državna stipendija. Ipak, uz finansijsku pomoć prijatelјa, Jevrem se vratio u Pariz i diplomirao prava na Sorboni. Po povratku, zajedno sa mlađim građanskim intelektualcima formirao je liberalnu struju, preteču budućih organizovanih političkih stranaka.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je više puta ministar, sudija Velikog suda i diplomatski predstavnik Srbije u Carigradu, Londonu, Parizu i Briselu. Beskompromisan u kritikama vlasti, neretko je dolazio u sukob sa režimom i bio žrtva apsolutizma. Kao sudija Velikog suda 1864. godine osuđen je na tri godine robije i gubitak građanskih prava. Međutim, naredne 1865. pomilovan je i oslobođen od strane Knez Mihaila. Od strane savremenika, posebno napredne srpske omladine bio je izuzetno cenjen kao borac za liberalne ideje. Ostavio je zapise, memoare o svom životu I karijeri, koji predstavljaju dragocen izvor za proučavanje srpske političke istorije i društva u 19. veku. Njegov “Životopis” u pet knjiga, prepisala je “na čisto”, supruga Jelena.

Jevrem i Jelena Grujić imali su desetoro dece, od kojih je starost dočekalo samo troje – Stana, Miroslava (Mirka) I Slavko, koji nije imao potomstvo. Tako se loza Jevrema Grujića nastavila ženskom linijom, preko ćerke Stane. Od nje potiču porodice Ćurčić, Protić, Milojević, Naumović, Šećerović I Conić.

 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.465
Fotografija-spolja.jpgDom Jevrema Grujića skriva jedinstvenu umetničku kolekciju od preko 400 umetničkih predmeta, sakuplјanih tokom 2 veka tradicije jedne od najčuvenijih diplomatskih porodica u Srbiji.

Kolekcija je podelјena u nekoliko celina:
    • Dela iz oblasti likovne umetnosti, slike i skulpture – Zbirka sadrži umetnička dela najvećih srpskih majstora: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Todorovića, Miloša Tenkovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Ivana Tabakovića, Zore Petrović i mnogih dru.
    • Predmeti primenjene umetnosti – Originalni primerci stilskog nameštaja iz peroda od 16. do 19. veka, predmeti od porcelana, keramike, porodični nakit, ukrasne figure, porodična srebrnina dočaraće vam ambijent ugledne srpske građanske porodice s kraja 19. veka.
    • Staro i retko oružje i oprema – U Muzeju su izloženi delovi čuvene zbirke oružja Stevana Ćurčića, jednog od najvećih kolekcionara u Srbiji. Među njima je autentično oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, puške najvećih srpskih junaka Hajduk Velјka Petrovića i Tanaska Rajića iz 1807. godine i mnogi drugi predmeti.
    • Arhivsko književni material – Retke novine, fotografije, porodična biblioteka, u kojoj je i prvo izdanje Gorskog vijenca, prepiska Milana Obrenovića i Kralјice Natalije, službena i privatna pisma Kneza Miloša, pisma Mihajla i Milana Obrenovića, diplomatsko ordenje i kralјevski darovi.
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.465
Prva kuća stavljena pod zaštitu države, bila je prva još po nečemu. Kao simbol predratne intelektualne i umetničke elite, otvaranje prve diskoteke u podrumu kuće 1967. godine predstavlja još jedan kuriozitet. Diskoteku su osnovali Milan Šećerović, Saša Nikolić i Brana Samardžić, po ugovoru na parisku diskoteku „Castel“, koja postoji i danas. Diskoteka u Beogradu šezdesetih godina, postala je poznata po vlasniku, Lazaru Šećeroviću, pa je kolokvijalno dobila naziv „Kod Laze Šećera“. Kako u to vreme, nije bilo moguće postati privatni vlasnik, diskoteka je otvorena pod pokroviteljstvom Košarkaškog Kluba Crvena Zvezda.

diskoteka-1.jpg
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.465
KOKO ŠANEL U DOMU JEVREMA GRUJIĆA

Predstava “Mala crna haljina” inspirisana je slavnom kreatorkom Koko Šanel i igra se svakog meseca u salonima Doma Jevrema Grujića u intimnoj atmosferi za samo 30 gledalaca.

Sjajne Rada Đuričin i Vjera Mujović oživljavaju detinjstvo, ljubav, borbu, čežnje i stremljenja najveće modne ikone – Koko Šanel!

Dom Jevrema Grujića, dočarava ambijent pariskog hotela Ric u kome je heroina drame živela, a svaki gledalac će njen intimni svet doživeti kao aktivan učesnik, a ne samo kao posmatrač.

Vera-i-Rada.jpg
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
"Dve žene i jedan rat"

Dve dame, dve zemlje, dve ljubavi - jedna misija - Srbija!

Ovo je priča o dve dame, zaboravljene heroine Velikog rata. Jedna je Amerikanka - Mabel Grujić, udata za srpskog diplomatu, a druga Srpkinja - Jelena Lozanić, udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama.

Saznajte zašto su Mabel prozvali srpskom Jovankom Orleankom, koliko vunenih čarapa su bogate amerikanke iz visokog društva isplele za srpske vojnike na frontu i ko je usvojio 600 dece u jednom danu.

Uloge: Marija Bergam, Vjera Mujović i Petar Milićević
Tekst: Jelena Kajgo
Režija: Alek Conić

Trajanje predstave: 50 minuta
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Koko Šanel"Mala crna haljina"

Ne propustite priču o životu, fatalnim ljubavima, čežnjama i avanturama najveće modne ikone 20. veka - Koko Šanel koju maestralno igraju Rada Đuričin i Vjera Mujović!

Radnja se odvija u hotelu Ritz-Carlton u Parizu, koji sjajno dočarava ambijent beogradskog muzeja i istorijske kuće - Dom Jevrema Grujića.

Uloge: Vjera Mujović i Rada Đuričin

Tekst: Vjera Mujović
Režija: Nataša Radulović

Trajanje predstave: 50 minuta
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
FEBRUAR U ZNAKU KREATIVNIH RADIONICA ZA DECU U DOMU JEVREMA GRUJIĆA


Svake subote u Domu Jevrema Grujića, muzeju istorije umetnosti i diplomatije u Svetogorskoj 17, mališani će imati priliku da osete čari života na dvoru i nauče zanimljivosti o istoriji, fotografiji, filmu i slikarstvu moderne Srbije.

U Muzeju je trenutno postavljena izložba “Srpski kraljevski portreti”, a prati je jedinstvena radionica: “Malo kraljevstvo” na kojoj će mališani imati priliku da prave kraljevsko ordenje, krune i slikaju se baš kao pravi kraljevi i kraljice.

Muzejcic-FB_940x788-01.jpg


Deca će se upoznati sa remek delima Paje Jovanovića, Uroša Predića, Milene Pavlović Barili, ali i videti čuvenu srpsku Mona Lizu – portret kraljice Natalije, Steve Todorovića.

Radionice su prilagođene za uzrast od 5 do 12 godina, a muzej je otvoren i za grupne posete škola i vrtića.

Redovni termin održavanja radionica je subotom od 16.30 do 18 časova, a možete se prijaviti na mejl domjevremagrujica@gmail.com ili putem telefona 011/40 73 612.

Dok deca uživaju u radionici koju vode kustosi muzeja – istoričarke umetnosti Nevena i Jasmina, roditelji takođe mogu pogledati izložbu i uživati uz kafu ili čaj u kafeu. Ljubitelji slatkiša imaće priliku da probaju omiljenu čokoladnu tortu kraljice Natalije.
 

Lada

Legenda
Poruka
52.239
sta-cemo-sad-474-279-15837.jpg

ŠTA ĆEMO SAD?​

ŠTA ĆEMO SAD ?
KOMEDIJA
Po motivima priče Branka Djurića – Djure
Adaptacija teksta i režija: Erol Kadić
Kostimografija: Sofija Jurican
Scenografija: Ivan Djordjević
“U pozorište idemo da bismo u njemu našli život, ali ako izmedju života u pozorištu i onoga izvan njega nema razlike, onda pozorište nema smisla.”

“Pozorište počinje kada se sretnu dve osobe. Jedna stoji, druga je gleda, to je vež početak.
Za radnju je potreban susret sa trećom osobom. Tada nastupa život, i mogućnost da se ode vrlo daleko. ”

“Praznina u pozorištu dozvoljava mašti da ispuni ono što nedostaje. Paradoksalno jeste, ali što mašti manje daješ, ona je srećnija, jer je to ” mišić” koji voli da se igra. ”

“Gluma je možda jedna od najtežih umetnosti jer iziskuje simultano i savršeno skladno funkcionisanje triju veza: glumca sa njegovim unutarnjim životom , s partnerom, i sa gledalištem.”

“Što više pokažemo, manje kazujemo.”

ŠTA ĆE SE DESITI KADA ŽIVOT IZREŽIRA TU TANKU LINIJU IZMEDJU ŽIVOTA I POZORIŠTA ?
ŠTA ĆETE GLEDATI KADA SE SAVRŠENO POKLOPE : DOBRA IDEJA , PRECIZNA REŽIJA, I MAESTRALNA GLUMA – ODLIČNA PREDSTAVA!
AKO JE POZORIŠTE OGLEDALO ŽIVOTA, ONDA DOBRO PRIPAZITE U ŠTA GLEDATE!
ONA JE : Mudra , talentovana a NEPOZNATA
ON JE : Mudar , talentovan a POZNAT
ŠTA ĆE SE DESITI KADA OSTANU SAMI?
Komedija STA ĆEMO SAD?
Sadrži: 70 % SMEHA + 30 % GLEDAĆETE…= 100 % LJUBAVI

Komična situacija u kojoj se nadju ONA i ON nasmejaće vas do suza i postaviti pitanje ko pobedjuje -pozorište ili život ?(Izvor: ALEKSANDRA TRAVEL
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.