Quantcast

Dom Jevrema Grujića,Svetogorska ulica broj 17

Lada

Elita
Moderator
Poruka
22.692
Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu.

Dom Jevrema Grujića, u samom kulturnom i istorijskom srcu prestonice, Svetogorskoj ulici broj 17, sagrađen je 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića i prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine, kako bi je zaštitio od rušenja.Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu.

Tokom 19. i 20. veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države.

U ovom domu se čuva jedinstvena umetnička kolekcija sakupljana preko 2 ipo veka tradicije jedne od najuglednijih diplomatskih porodica u Srbiji, čiji članovi su oblikovali modern srpsku, ali i evropsku istoriju. Kolekcija broji preko 600 umetničkih predmeta od neprocenljive istorijske vrednosti. Među njima se nalaze dela najvećih srpskih slikara, staro i retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, originalan nameštaj iz 18. i 19. veka, kraljevski darovi članovima porodice,jedan od najlepših portreta, tzv. srpska Mona Liza – portret kraljice Natalije, Steve Todorovića, kao i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1850. godine koja se sastoji ih nekoliko stotina hiljada srebrnih niti.

Zanimljivo je to da je prva diskoteka na Balkanu, otvorena upravo u podrumu kuće Jevrema Grujića 1967. godine i označila sociološki bum u savremenoj istoriji grada. U nju su dolazile najveće svetske zvezde toga doba: Alen Delon, Keterin Denev, Omar Šarif… Diskoteka je popularno nazvana “Kod Laze Šećera”, koji i danas goste sprovodi kroz njene hodnike i priča priče iz njene burne istorije.

Dom Jevrema Grujića je istorijska kuća i spomenik kulture od visokog značaja za Republiku Srbiju i član Udruženja istorijskih kuća Evrope.
 

Lada

Elita
Moderator
Poruka
22.692
Jelena Kajgo
Dve žene i jedan rat
Predstava Dom Jevrema Grujića 23.10.2020. 20:30


Šta spaja dve potpuno različite žene?

Ako posmatramo istorijske segmente i burnu prošlost, u najvećem broju slučajeva je to nažalost rat. Sagledavajućiu deceniju u kojoj trenutno živimo, nismo baš toliko svesni uticaja pojedinih žena koje su nas u prošlosti zadužile po pitanju mnogih aspekata. Baš zbog toga su one heroine jednog doba.

Dom Jevrema Grujića je posebno mesto u srpskoj prestonici koje se po svom značaju, lepoti i sadržajnosti posebno ističe na kulturnoj mapi ljubitelja umetnosti. Navikli smo da ova institucija veliku ljubav i posvećenost ulaže u održavanje tradicije i očuvanju uspomena na određene događaje i ljude. Baš zbog toga, želeli su da poseban akcenat stave na dve dame koje su mnogo učinile za srpski narod tokom nesrećnog, Velikog rata: Jelenu Lozanić i Mabel Grujić.

Intimna predstava Dve žene i jedan rat će se održati u salonskom okruženju Doma Jevrema Grujića za svega 35 osoba i koja će ujedno na slikovit način preneti priču o ove dve žene. Po tekstu Jelene Kajgo i režiji Aleka Conića, ovaj performans će na lep način obeležiti početak 2020. godine. U glavnim ulogama će se naći Marija Bergam i Vjera Mujović, a u određenim sekvencama pridružiće im se i Petar Milićević. Malo je poznato da su Mabel Grujić, udatu za srpskog diplomatu Slavka Grujića prozvali srpskom Jovankom Orleankom, a da je Jelena Lozanić za svog života spasila živote mnogih siročića osnovavši domove za ratnu decu i aktivno pomagavši u nezi ranjenika.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.