Dokumenti o Srbima kroz istoriju zapadno od Drine

Uvek nešto novo naučiš - nisam do sada ništa znao o "pomičnim znanostima." :hahaha:

A sad vidim da su te "pomične" u temelju hrvatske istoriografije. ;)

Можда је хтио рећи – промичним (промичбеним)? :think:
Успуит, како је латинично rn веома налик на m, мени се прво учинило да видим – порничним. :D

Nisam ni sumnjao da misliš na njega ali sam sumnjao da ga zanemaruješ. Skylitzes naziva Triballoi-ima neke druge a ne Srbe. Što bi značilo da i drugi autori možda govore o drugom etnosu a ne nužno Srbima. On ih odvaja od Srba.

Nema što da zanemarujem, jer se poente ni na koji način ne tiče (a to je da su arhaizovani nazii često bili u upotrebi za Srbe u izvorima, baš kao i za sve druge narode - Srbi su Tribali, Dalmati, Dačani, čak i Skiti ako se ne varam; Sloveni,...).

Isto tako je Hrvatska zapravo - Dalmacija.
Kao što već napisah, Branimirova kneževina je Dalmacija kod kralja Alfreda.

Nema što da zanemarujem, jer se poente ni na koji način ne tiče (a to je da su arhaizovani nazii često bili u upotrebi za Srbe u izvorima, baš kao i za sve druge narode - Srbi su Tribali, Dalmati, Dačani, čak i Skiti ako se ne varam; Sloveni,...).

Isto tako je Hrvatska zapravo - Dalmacija.
Kao što već napisah, Branimirova kneževina je Dalmacija kod kralja Alfreda.

Počinem se brinuti za sebe. Memorija me izdaje. Daj me posjeti to za Alfeda. Imaš link? Koliko se sjećam on je pisao o Bijelim Hrvatima isto.

Uopšte ne razumijem šta pokušavaš kazati, ali ni najblaže.
Nisu šćakavci nastali u XIX stoljeću, već je pojam definisan. To što si prvo bio napisao, besmisleno je. Drugu rečenicu isto ništa manje ne raazumijem jer se Srbi pominju i prije XIX stoljeća.
Покушавам казати да Срби говоре српским језиком а не штокавским или шћакавским који се уводе тек у 19. веку.Јел јасније.
Који Срби се помињу пре 19. века?Можеш ли да их опишеш у народном смислу?
:lol: Ama zašto bi se uvodilo nešto što već postoji u izvorima? Što se krije iza lingvonima i kako zvuči taj jezik, jedno je sasvim drugo pitanje (nema ništa niko da uvede niti da ne uvede).
Па зашто онда не употребљаваш и назив рашански када постоји у изворима?Што би се бактао са неразумљивим српским.
To se dobije samo nekritičkom pristupu izvora, što je ravno tome da zapravo ništa uopšte nismo ni uradili. Ili recimo da izjavimo da su Humljani, Travunjani i Dioklićani Hrvati i da to jasno u Ljetopisu Popa Dukljanina piše, te da nas briga za sve ostalo.
To što su oni bili Srbi u nekom trenutku ne znači uopšte da se to odnosi na sva vremena. Svakako se ne može odnositi za vrijeme buduće onome o kojem govori Porfirogenitov neimenovani izvor, jer svakako da niti njegov autor (niti sam vizantijski car) nisu posjedovali kristalnu kuglu.
Приступао ти критички или не Константину Пагани су за њега Срби, и то је основни извор који имамо о том времену.Говоре српским језиком што би рекли данашњи лингвисти штокавицом за разлику од Хрвата тога времена који су говорили хрватским језиком или ти чакавицом.Дакле од насељавања на Балкан до 10. века су Срби.
ЛПД није историјски већ литерални извор.
Можда Константин није имао кристалну куглу али је вероватно схватао да људи и ствари не могу тек тако да нестану са лица земље.
Naziv i treba da predstavlja prelazno, izoglosno (ako sam dobro pogodio da se tako kaže) jezičko područje.
Јел и колико је то "прелазно" подручје?
A šta misliš о izuzetno brojnim (postoji pregršt kroz povijest) bosanskim lingvonimima. Koje je tvoje mišljenje o tome?
Босански регионални лингвоними лингвистички су српски етнички лингвоними и врло лако су поткрепљени историјским околностима.
Ne znam šta si htio kazati.
Bio sam jasan; u eposi dominacije etnokonfesionalizma, etničke skupine ubiciramo po geografskim i vjerskim kriterijima. Bitan je tu svakako i jezik, ali on je daleeeko iza ovih faktora. Vjerski svakako ide na prvo mjesto, kao (pojedinačno) najvažniji.
Uzmi recimo Larusa i pregledaj malo istorijska zbivanja od između XI i XIX stoljeća u Evropi pa ti možda bude jasnije na šta mislim. Nije bilo bitno kako će glasiti riječi koje ti izgovaraš, već što one znače zapravo i na koji se način krstiš...
Како разликујеш Србе и Хрвате 9. или 10. века по верском принципу?

P. S. Stari štokavski govori razvili su se i u južno-panonskim područjima. Jesu li i oni srpski, samo zbog toga što su štokavski?
Стари српски говори развили су се у српским жупама средњега века.Да ли су они српски?
Upravo to. Ne.Uopće ih ne zove Hrvatima, A znamo da su bili tu. Što ti govori? Da li zna geografiju? Da li zna zbivanja na terenu? Baš i ne,
Него како их зове?
Како знамо да су били ту?

Франачки летописац не познаје географију саме Франачке и не зна којим народима влада франачки владар!?:eek:Знао сам да је сумњив.
Говори ми да не помиње Хрвате јер их нема ту.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Има ли негде та Англосаксонска хроника краља Алфреда да се прочита уопште?

Poslednja izmena:
Покушавам казати да Срби говоре српским језиком а не штокавским или шћакавским који се уводе тек у 19. веку.Јел јасније.

Nije. Niti šćakavski niti štokavski nisu bili uvedeni u XIX st.
Djeluje kao da ih ti tretiraš kao nekakvu domaću verziju esperanta? :D

Који Срби се помињу пре 19. века?Можеш ли да их опишеш у народном смислу?

Ne znam sada kakve to ima veze sa stvarima o kojima sam pisao i nemojmo sada širiti diskusiju još i u tom smjeru, posebno ako nije relevantno. Jedini razlog zbog toga što sam to napomenuo je što si ti rekao da termin "šćakavski" nikada prije XIX stoljeća nije bio u upotrebi, te ga tako ne bi trebali uopšte ni koristiti.

Možemo li reći da su dinosauri postojali u vrijeme mezozoika, vodeći se tom tvojom logikom? :think:

Па зашто онда не употребљаваш и назив рашански када постоји у изворима?Што би се бактао са неразумљивим српским.

Ne znam šta pokušavaš reći...kada je dotično u pitanju, svakako da navodim rašanski jezik (navodio sam samo na ovom forumu više puta lingua rasciana).
Što je, bre, nerazumljivo? :D

Приступао ти критички или не Константину Пагани су за њега Срби, и то је основни извор који имамо о том времену.

Komentar nema smisla, jer ako ne pristupamo kritički onda to znači da smo se složili da zapravo ništa uopšte nećemo ni uraditi. :D
Ono što se treba zapitati (kao što su se mnogi zapitkivali, zapitkuju se i hoće i u budućnosti) jeste što to znači da su Pagani potomci tih nekrštenih Srba koje je Nepoznati knez bio doveo, te jedini bili ostali nekršteni. To svakako nije značilo isto što i danas biti Srbinom (odnosno biti srpskog porijekla), kao što nije imalo ni isto značenje ni u druga vremena. Reći oni su Srbi i tačka, ma šta mi pokušavali da uradimo jeste samo najobičnija banalizacija problema (koja ne prolazi ni svoj osnovni test, jer bukvalnim čitanjem Pagani jesu srpskoga porijekla, odnosno bili su nekada Srbi - ne znači da su bili i u tom trenutku).

S obzirom da govorimo o ogromnom vremenskom periodu, nije validan argumenat da je to osnovni izvor koji imamo o tom vremenu. Daleko od toga da je to tačno...

Говоре српским језиком што би рекли данашњи лингвисти штокавицом за разлику од Хрвата тога времена који су говорили хрватским језиком или ти чакавицом.Дакле од насељавања на Балкан до 10. века су Срби.

Kako god...nije šija nego vrat. Rasprava je po ovom pitanju sasvim semantička. Ja nisam ni na koji način pogrešio kada sam bio napisao neretljanski jezik (što je isto što i jezik Neretljana). Pogrešio bih jedino ako bismo ustanovili da su oni bili nekomunikativan narod odnosno da se uopšte nisu služili jezikom kao sredstvom komunikacije.

ЛПД није историјски већ литерални извор.

Ova rečenica nije baš jasna sama po sebi. Što je literarni izvor i kako (i zašto) ga razlikujemo od istoriografskog?

Ti vjerovatno misliš na starije naučno stanovište po pitanju vrednovanja tog izvora. To je naslijeđe pozitivističke istoriografije koja je dijelila (kako odgovara) tekstualne tragove na pouzdane i nepouzdane; ono danas više u nauci nema značaja. Ljetopis Popa Dukljanina je, naravno pisani istorijski izvor, kao što je to i Porfirogenitov Spis o narodi, kao i brojni drugi izvori iz srednjovjekovne epohe.

Ostajem pri tome da je tako banalizovana konstatacija sama po sebi ravna hrvatskoj mitomaniji oko tobožnjih Crvenih Hrvata. Diskreditovanje LjPD i njegovo odbacivanje u cjelosti se više ne čini, ali to su radili ljudi ne na osnovu kritike izvora već je im ne odgovara.
Mnogi Hrvati tako, s druge strane, trude se da diskredituju Porfirogenitov spis, jer im ne ne odgovara što "daje" Srbima velika prostranstva u primorju i zapadno od Drine (pri tome se, naravno, služeći besmislenim metodama kao što je traganje za kontradikcijama i čitanje izvora kao da je napisan u 21. st., odnosno upravo pokušaj njegove diskreditacije metodima pozitivističke nauke).

Можда Константин није имао кристалну куглу али је вероватно схватао да људи и ствари не могу тек тако да нестану са лица земље.

Ko govori uopšte o nestanku?
Unuci nisu isto ono što su i njihovi djedovi. Tako je zanavijek bilo. Ja sam vrlo lijepo bio napisao ne da su Neretljani nestali, već da ako su u nekom trenutku bili Srbi, to ne znači da su bili i u apsolutno svakom drugom periodu. Osvrni se na raniju raspravu recimo u slučaju izdvajanja Bosanaca iz Srpstva.

Јел и колико је то "прелазно" подручје?

Nemam pojma, mogu ti samo pročitati nešto literature što ima na tu temu i potom prepričati, što zapravo možeš i sam. Sudeći po Iviću i drugima, to bi trebalo da bude cijela pogranična oblast bosansko-hrvatska, znači prostranstva koja uključuju krajeve pri Makarskoj krajini i oblasti zapadno od rijeke Bosne. Uslovno govoreći sva je Bosna prelazna.

Босански регионални лингвоними лингвистички су српски етнички лингвоними и врло лако су поткрепљени историјским околностима.

Znači, bosansko prevodiš kao srpsko (uključiv kada se javlja uporedo) ako sam te dobro shvatio? Znači nema veze ako to nije bio srpski jezik, proglasićemo ga za srpski danas..?
Šta znači da je nešto potkrepljeno istorijskim okolnostima?

Како разликујеш Србе и Хрвате 9. или 10. века по верском принципу?

Pa to nije vrijeme na koje mislim, tako da ne (ta razlika postoji tek od XII i XIII stoljeća).

Стари српски говори развили су се у српским жупама средњега века.Да ли су они српски?

Ne razumijem kontrapitanje.
Moje pitanje je bilo vrlo jasno; jesu li i slavonski štokavci Srbi (uvijek bili, a po toj logici pretpostavljam i ostali, samo što su dio hrvatske nacije)? :think:

Naravno da je tačno. Srbi se nekoji put javljaju čak i kao Dačani, čak!
Verovatno Vizantijci ponekad nazivaju Srbe Dacanima zbog Dakije koju su Rimljani stvorili u administrativnom smislu na desnoj strani Dunava nakon sto su se povukli iz prave Dakije. Ta Dakija je postojala od treceg do sestog veka nase ere. Ukljucavala je delove sadasnje Srbije, Crne Gore i zapadne Bugarske:

https://en.wikipedia.org/wiki/Diocese_of_Dacia

Nije. Niti šćakavski niti štokavski nisu bili uvedeni u XIX st.
Djeluje kao da ih ti tretiraš kao nekakvu domaću verziju esperanta? :D
Као појам јесу уведени XIX веку.
Не, али ако је већ сам појам уведен пре једног века онда треба и објаснити шта би он требало да представља пре 10 векова.
Ne znam sada kakve to ima veze sa stvarima o kojima sam pisao i nemojmo sada širiti diskusiju još i u tom smjeru, posebno ako nije relevantno. Jedini razlog zbog toga što sam to napomenuo je što si ti rekao da termin "šćakavski" nikada prije XIX stoljeća nije bio u upotrebi, te ga tako ne bi trebali uopšte ni koristiti.
Možemo li reći da su dinosauri postojali u vrijeme mezozoika, vodeći se tom tvojom logikom? :think:
Наравно да има везе са овим о чему причамо и питао сам те просто питање, ко су ти Срби у средњем веку, јел то уопште народ, можда неки полиглотски конгломерат разних племена!
Ne znam šta pokušavaš reći...kada je dotično u pitanju, svakako da navodim rašanski jezik (navodio sam samo na ovom forumu više puta lingua rasciana).
Što je, bre, nerazumljivo? :D
Па у каквој је вези тај рашански и српски језик?
Komentar nema smisla, jer ako ne pristupamo kritički onda to znači da smo se složili da zapravo ništa uopšte nećemo ni uraditi. :D
Ono što se treba zapitati (kao što su se mnogi zapitkivali, zapitkuju se i hoće i u budućnosti) jeste što to znači da su Pagani potomci tih nekrštenih Srba koje je Nepoznati knez bio doveo, te jedini bili ostali nekršteni. To svakako nije značilo isto što i danas biti Srbinom (odnosno biti srpskog porijekla), kao što nije imalo ni isto značenje ni u druga vremena. Reći oni su Srbi i tačka, ma šta mi pokušavali da uradimo jeste samo najobičnija banalizacija problema (koja ne prolazi ni svoj osnovni test, jer bukvalnim čitanjem Pagani jesu srpskoga porijekla, odnosno bili su nekada Srbi - ne znači da su bili i u tom trenutku).
S obzirom da govorimo o ogromnom vremenskom periodu, nije validan argumenat da je to osnovni izvor koji imamo o tom vremenu. Daleko od toga da je to tačno...
Коментар је био врло јасан да јаснији не може бити.:)Обртао окретао ти Константина са које год стране хоћеш Пагани су за њега Срби и то је практично и једини извор који имамо за тај период, и најопширнији и најближе датован.
Него који још извор имамо за Пагане везано за њихову етничност.Тако да без проблема можемо рећи да је становништво Паганије српско јер их као такво помиње и извор, уз штокавицу која иде томе у прилог (Пољички статут).
Kako god...nije šija nego vrat. Rasprava je po ovom pitanju sasvim semantička. Ja nisam ni na koji način pogrešio kada sam bio napisao neretljanski jezik (što je isto što i jezik Neretljana). Pogrešio bih jedino ako bismo ustanovili da su oni bili nekomunikativan narod odnosno da se uopšte nisu služili jezikom kao sredstvom komunikacije.
Погрешили би и ако би рекли да су говорили хрватским језиком.
Ova rečenica nije baš jasna sama po sebi. Što je literarni izvor i kako (i zašto) ga razlikujemo od istoriografskog?
Ti vjerovatno misliš na starije naučno stanovište po pitanju vrednovanja tog izvora. To je naslijeđe pozitivističke istoriografije koja je dijelila (kako odgovara) tekstualne tragove na pouzdane i nepouzdane; ono danas više u nauci nema značaja. Ljetopis Popa Dukljanina je, naravno pisani istorijski izvor, kao što je to i Porfirogenitov Spis o narodi, kao i brojni drugi izvori iz srednjovjekovne epohe.
Ostajem pri tome da je tako banalizovana konstatacija sama po sebi ravna hrvatskoj mitomaniji oko tobožnjih Crvenih Hrvata. Diskreditovanje LjPD i njegovo odbacivanje u cjelosti se više ne čini, ali to su radili ljudi ne na osnovu kritike izvora već je im ne odgovara.
Mnogi Hrvati tako, s druge strane, trude se da diskredituju Porfirogenitov spis, jer im ne ne odgovara što "daje" Srbima velika prostranstva u primorju i zapadno od Drine (pri tome se, naravno, služeći besmislenim metodama kao što je traganje za kontradikcijama i čitanje izvora kao da je napisan u 21. st., odnosno upravo pokušaj njegove diskreditacije metodima pozitivističke nauke).
То значи да је више књижевни спис и да се мало шта из њега може извући а да је историографски валидно, плод је фикције писца и његовог наручиоца.
Тако да нам је Порфирогенит кудикамо поузданији извор за ову тематику него поп Дукљанин.
Ko govori uopšte o nestanku?
Unuci nisu isto ono što su i njihovi djedovi. Tako je zanavijek bilo. Ja sam vrlo lijepo bio napisao ne da su Neretljani nestali, već da ako su u nekom trenutku bili Srbi, to ne znači da su bili i u apsolutno svakom drugom periodu. Osvrni se na raniju raspravu recimo u slučaju izdvajanja Bosanaca iz Srpstva.
Оно јесте Срби се још увек нису ни доселили на Балкан па како могу да нестану када нису ни постојали.:eek:

У периоду о коме говоримо и Босанци и Неретљани су део српскога народа који су имали своју територијалну организацију као и остатак српских земаља.
Nemam pojma, mogu ti samo pročitati nešto literature što ima na tu temu i potom prepričati, što zapravo možeš i sam. Sudeći po Iviću i drugima, to bi trebalo da bude cijela pogranična oblast bosansko-hrvatska, znači prostranstva koja uključuju krajeve pri Makarskoj krajini i oblasti zapadno od rijeke Bosne. Uslovno govoreći sva je Bosna prelazna.
Да ли је северна Далмација исто тако "прелазна"?
Утврдили смо дакле да се штокавска Босна штокавизирала поново!!!
Znači, bosansko prevodiš kao srpsko (uključiv kada se javlja uporedo) ako sam te dobro shvatio? Znači nema veze ako to nije bio srpski jezik, proglasićemo ga za srpski danas..?
Šta znači da je nešto potkrepljeno istorijskim okolnostima?
Рекао сам лингвистички, научно, то је један језик, српски, регионализми су ту неизбежни и код других језика.
Да је поткрепљено историјским изворима, Порфирогенит и многи други извори нам говоре да у Босни живе Срби, отуда и српски језик тамо, историјски очекивано.
Pa to nije vrijeme na koje mislim, tako da ne (ta razlika postoji tek od XII i XIII stoljeća).
Значи пре XII и XIII столећа не постоје Срби и Хрвати, не постоје народи уопште јер конфесионалне разлике још нису довољно јаке!Сад би Енглези рекли Вот?:dontunderstand:
Ne razumijem kontrapitanje.
Moje pitanje je bilo vrlo jasno; jesu li i slavonski štokavci Srbi (uvijek bili, a po toj logici pretpostavljam i ostali, samo što su dio hrvatske nacije)? :think:
Ја о нацијама нисам ни говорио, а за одговор мораћеш да се вратиш на почетак овог поста и даш адекватно објашњење.

Оно што ти зовеш штокавицом развило се у српским жупама средњег века као српски језик, а много је воде прошло Савом и Дравом док тај језик није овладао Славонијом.

Као појам јесу уведени XIX веку.

Kao lingvistički naučni pojam sintagma 'srpski jezik' je takođe bila uvedena u XIX stoljeću. Ti insistiraš na tome da je tada srpski preimenovan, tačno zaključujući da od tada poznamo za štokavštinu sa stanovišta lingvistike, ali u isto vrijeme prelazeći preko toga da je sasvim isti slučaj i sa srpskim jezikom.
Tako možeš reći recimo da su bosanski rimokatolički pisci ranog modernog doba uvedeni kao srpski u XIX st.

Uzgred, ne razumijem čemu potrebe za tim insistiranjem...

Не, али ако је већ сам појам уведен пре једног века онда треба и објаснити шта би он требало да представља пре 10 векова.

Pa objašnjavaju to stručnjaci...uzmi literaturu i iščitaj. Štokavski dijalekat ne predstavlja srpski jezik prije mnogo stoljeća (odnosno ne može se staviti istoznačnica između njih).

Наравно да има везе са овим о чему причамо и питао сам те просто питање, ко су ти Срби у средњем веку, јел то уопште народ, можда неки полиглотски конгломерат разних племена!

Mnogo kompleksno pitanje, na koje ne mogu dati jednostavni odgovor. Vidim da si suzio period sa svega prije XIX stoljeća na samo srednji vijek, ali opet ostaje preširoka tema (sada bi zapravo pojale sve ostale segmente rasprave kada bismo je pokušali otvoriti, ako bismo uopšte uspjeli i zatvoriti).

Па у каквој је вези тај рашански и српски језик?

Govorimo o lingvonimima koji se javljaju u istorijskim izvorima...ta upotreba najčešće odgovara kolokvijalnoj upotrebi današnjice. Na to sam i mislio; u mnogim izvorima imaš rašanski jezik.
Ti si mislio, vjerujem, na nešto drugo.

Коментар је био врло јасан да јаснији не може бити.:)Обртао окретао ти Константина са које год стране хоћеш Пагани су за њега Срби и то је практично и једини извор који имамо за тај период, и најопширнији и најближе датован.
Него који још извор имамо за Пагане везано за њихову етничност.Тако да без проблема можемо рећи да је становништво Паганије српско јер их као такво помиње и извор, уз штокавицу која иде томе у прилог (Пољички статут).

Pa upravo u tome i jeste stvar. Ne, nisu za njega Srbi. Ako pažljivije pročitaš oni su porijeklom od Srba, a to nije isto.

Postoje razni izvori koji pominju Neretljane. Obrati pažnju na Živkovićevu posljednju raspravu o njima (tj. pročitaj je).

Štokavski dijalekat nije nužni ukazatelj na narodnosnu pripadnost Srpstvu.

Погрешили би и ако би рекли да су говорили хрватским језиком.

A gdje sam ja to napisao, što izgleda da smatraš jer osjećaš za potrebnim da to naglasiš?

То значи да је више књижевни спис и да се мало шта из њега може извући а да је историографски валидно, плод је фикције писца и његовог наручиоца.
Тако да нам је Порфирогенит кудикамо поузданији извор за ову тематику него поп Дукљанин.

Nisam ni rekao da nije jasan, već da nema smisla. On izlaže jedno stanovište koje je uglavnom napušteno danas i više nema nikakvog značaja (a vrlo uspješno je i pobijeno; diskvalifikovano).

Uslovno bih se mogao složiti da je Porfirogenit pouzdaniji za ovu tematiku, kada bismo definisali što je konkretno tematika.
Međutim, moja krajnja poenta ostaje - a to je slijepo usvajanje teksta samo po sebi. Iliti, da ti kažem, obrni-okreni ali Pomorjani su Crveni Hrvati i točka. ;) :p

У периоду о коме говоримо и Босанци и Неретљани су део српскога народа који су имали своју територијалну организацију као и остатак српских земаља.

Ne znam na koji period ti misliš, ali ja mislim na cijelo predmoderno doba. Eksplicitan sam bio da ono što je jednom bilo, ne znači da je vazda, tako da svakako nisam bio ograničen na neki rani period srednjovjekovnog doba izričito.
Možemo se dosta raspravljati i oko toga. Znamo da je postojala u najranija južnoslovenska vremena Bosna kao čestita, tako da o Bosancima možemo govoriti s jedne strane kao Bosancima - pri tome ne misleći naravno isključivo na njihovu regionalnu pripadnost slivu gornjeg toka rijeke Bosne, već kao jednoj etniji, koja je u isto vrijeme i srpska. Nekim modernim rječnim to bi značilo možda da su Bosanci bili 'politički Srbi', odnosno nešto približno slično tome.
Što se Neretvana tiče istorijski izvori nam ukazuju na dosta ranu povezanost sa Srbima, koja nije potrajala dalje od IX stoljeća. Veliko je pitanje šta se sve izdogađalo u periodu poslije i u kakvom odnosu je bila Paganija sa Srbima.

Да ли је северна Далмација исто тако "прелазна"?
Утврдили смо дакле да се штокавска Босна штокавизирала поново!!!

Ne znam.

Poenta je u njenim čakavskim elementima.
Uzgred, ako zaključimo da je čakavica bila konzervativna a štokavica inovativna, superiornija, što je i opredjelilo evolutivne puteve (pa i bosanskih) govora, možda je vrijeme da počnemo postavljati pitanje otkuda tako? Da nije to zbog toga što je čakavica u davnašnjoj prošlosti imala daleko veći uticaj odnosno bila proširenija na istok, te ono što nestaje bili ostaci toga? :think:

Рекао сам лингвистички, научно, то је један језик, српски, регионализми су ту неизбежни и код других језика.

Misliš, vodeći se onom tvojom logikom, to je srpski jezik od XIX stoljeća?

Да је поткрепљено историјским изворима, Порфирогенит и многи други извори нам говоре да у Босни живе Срби, отуда и српски језик тамо, историјски очекивано.

Zar nisi govorio o drugim lingvonimima? Kako to što se bosanski jezik nalazi u popisu slovenskih jezika Konstantina Filozofa istorijski je potkrepljeno Porfirogenitom i...kojim drugim izvorom? Šta?

Значи пре XII и XIII столећа не постоје Срби и Хрвати, не постоје народи уопште јер конфесионалне разлике још нису довољно јаке!Сад би Енглези рекли Вот?:dontunderstand:

Mislim da je prilično jasno da nisam to bio napisao.

Ја о нацијама нисам ни говорио, а за одговор мораћеш да се вратиш на почетак овог поста и даш адекватно објашњење.

Оно што ти зовеш штокавицом развило се у српским жупама средњег века као српски језик, а много је воде прошло Савом и Дравом док тај језик није овладао Славонијом.

Da još više pojednostavimo - je li slavonski srpski?
Djeluje mi da svjesno izbjegavaš odgovor.

Slavene;

Stokavski jest srpski za Lekizana,svi stokavci su Srbi u etnickom i kulturnom smislu,da se posluzim njegovom kovanicom.Naime,iako ne govori da su oni svi danas Srbi,oni su to sigurno bili,do razvitka moderne nacionalne svijesti.Uz izuzetak ono Hrvata sto su preuzeli srpski jezik,dakle stokavski.Mi sad svi ovdje pisemo iskljucivo srpskim.

Neka me slobodno ispravi ako sam pogrijesio,ali,ako se ne varam,gotovo svi njegovi upisi pocivaju na dogmi:stokavski-srpski,cakavski-hrvatski,onako,kao nozem odrezano.

Ako mislis da ces dobiti neki smislen odgovor na to pitanje,ili nekakve argumente temeljem kojih bi se moglo ustvrditi takvo sto..ne znam,ja ih jos nisam vidio iako sam ga molio otprilike to isto brat bratu 40 puta.

Poslednja izmena:
Slavene;

Stokavski jest srpski za Lekizana,svi stokavci su Srbi u etnickom i kulturnom smislu,da se posluzim njegovom kovanicom.Naime,iako ne govori da su oni svi danas Srbi,oni su to sigurno bili,do razvitka moderne nacionalne svijesti.Uz izuzetak ono Hrvata sto su preuzeli srpski jezik,dakle stokavski.Mi sad svi ovdje pisemo iskljucivo srpskim.

Neka me slobodno ispravi ako sam pogrijesio,ali,ako se ne varam,gotovo svi njegovi upisi pocivaju na dogmi:stokavski-srpski,cakavski-hrvatski,onako,kao nozem otpilano.

Ako mislis da ces dobiti neki smislen odgovor na to pitanje,ili nekakve argumente temeljem kojih bi se moglo ustvrditi takvo sto..ne znam,ja ih jos nisam vidio iako sam ga molio otprilike to isto brat bratu 40 puta.

Štokavica Srpska-otkada?. Jel Šćakavica Srpska? Kajkavica je Slovenski jel da?

Poslednja izmena:
Štokavica Srpska-otkada?. Jel Šćakavica Srpska? Kajkavica je Slovenski jel da?

Знаш оно: Уз стол на три ноге, без иједног чавла... Сједни с друштвом и призовите Хабделићев дух па га питајте шта му то пише у наслову рјечника.
Pogledajte prilog 316867

Знаш оно: Уз стол на три ноге, без иједног чавла... Сједни с друштвом и призовите Хабделићев дух па га питајте шта му то пише у наслову рјечника.
Pogledajte prilog 316867

Nije to bitno. Bitno je što današnja znanost kaže. Vitezović je tvrdio da su Slovenci Hrvati. Shodno tome ajmo ih zvati Hrvati. U znanstvenom radu moraš prije svega imati poštenje i integritet. To je od najveće važnosti kada se baviš znanstvenim radom. Meni izgleda da si ti u svom razvoju bio izložen pojedincima bez kvalifikacija. Tvoja stručnost, metodologija i interpretacija su ispod profesinalinih standarda bez pravog kritičkog razmišljanja i bez profinjenog znanstvenog integriteta. Ili jednostavno provociraš.

Poslednja izmena:
Nije to bitno. Bitno je što današnja znanost kaže. Vitezović je tvrdio da su Slovenci Hrvati. Shodno tome ajmo ih zvati Hrvati. U znanstvenom radu moraš prije svega imati poštenje i integritet. To je od najveće važnosti kada se baviš znanstvenim radom. Meni izgleda da si ti u svom razvoju bio izložen pojedincima bez kvalifikacija. Tvoja stručnost, metodologija i interpretacija su ispod profesinalinih standarda bez pravog kritičkog razmišljanja i bez profinjenog znanstvenog integriteta. Ili jednostavno provociraš.

Одличан говор! Одштампај га, стани пред огледало па га гласно прочитај себи. Од ријечи до ријечи. Ко зна, чуда се понекад догађају... :ok:

Kao lingvistički naučni pojam ...
Pa upravo u tome i jeste stvar. Ne, nisu za njega Srbi. Ako pažljivije pročitaš oni su porijeklom od Srba, a to nije isto.
...

Izvini Slavene, ali ako neko kaze:
1. za danasnje Srbe da su poreklom od onih Srba koji su se na Balkan doselili u VII veku - sta to znaci?
2. I sta znaci ako to isto kaze npr. za recimo Bosnjake (da su poreklom od Srba doseljenih u VII veku)?

Meni je logicno da ako govori o istom narodu (pod 1. - jos uvek su Srbi) da je pominjanje doseljenja samo bliza odrednica onih koji su jos uvek Srbi.
Jer da nisu vise Srbi (vec su postali Turci/Neopredeljeni/muslimani/Muslimani/Bogumili/Bosnjaci/Bosanci) onda bi napravio distinkciju i naglasio da su to sada Bosanci koji su poreklom od onih tamo Srba.
Poenta je da ako govori o narodu (plemenu) koje je jos uvek srpsko, nema potrebe da se navede sta su sada - a u suprotnom bi to naveo.

Jedino ako mislis da navodi Neretljane kao "posebni etnicitet" (sta god to znacilo tada) koji je nastao od Srba ali to vise nije, zato sto iz nekog razloga oni smatraju da su razliciti od ostatka Srba. U tom slucaju imamo ove mogucnosti:

A. Doslo je do mesanja sa drugim narodima (Hrvatima recimo i dr.) pa se sada smatraju Hrvatima.
B. Doslo je do mesanja sa drugim narodima u odredjenoj ali ne prevelikoj meri (Hrvatima recimo i dr.) pa se sada smatraju Neretljanima (Paganima) kao "poseban etnos".
C. Nije doslo do veceg mesanja sa drugim narodima, ali regionalna izdvojenost od ostatka Srba je dovela do toga da se sada oni "etnicki" osecaju Neretljanima, a ne Srbima.

Koja od ovih mogucnosti je trenutno vazeca teorija kod istoricara (inace, za mene su B i C opcije prakticno isto), i da li ima drugih izvora iz tog vremena koja ukazuju na suprotno?

Tj. moja dundjerska logika mi kaze da ako se za neki narod kaze da je poreklom od nekog XXX naroda, onda se taj isti narod treba i nazivati XXX, dok se ne nadje dokaz (ili barem indicija-izvor) za suprotno.
A da se moze spekulisati da je moguce mnogo toga drugoga - jeste, pa cak i da su se spustili iz NLO-a, ali da zvanicni naucni stav MORA biti da je u pitanju XXX narod - do daljeg.
Bojim se da na taj nacin dolazimo do toga da se bilo koja regija koja je ikad postojola moze smatrati "posebnim narodom" - naravno po necijoj potrebi.

Slavene;

Neka me slobodno ispravi ako sam pogrijesio,ali,ako se ne varam,gotovo svi njegovi upisi pocivaju na dogmi:stokavski-srpski,cakavski-hrvatski,onako,kao nozem odrezano.

Hoću da mu pojasnim svu besmisao koja se krije iza toga.

Ispade da su i slavonski štokavski govori - srpski. Hajde za druga područja sve se to objašnjava migracijama (navodnih) Srba, ali tu to nikako ne prolazi.

Kao lingvistički naučni pojam sintagma 'srpski jezik' je takođe bila uvedena u XIX stoljeću. Ti insistiraš na tome da je tada srpski preimenovan, tačno zaključujući da od tada poznamo za štokavštinu sa stanovišta lingvistike, ali u isto vrijeme prelazeći preko toga da je sasvim isti slučaj i sa srpskim jezikom.
Tako možeš reći recimo da su bosanski rimokatolički pisci ranog modernog doba uvedeni kao srpski u XIX st.
Uzgred, ne razumijem čemu potrebe za tim insistiranjem...
Али је зато врло јасно да је српски народ говорио српским језиком и тај "појам" се јавља знатно раније.Подела језика према речи "што" је већ деветнаестовековни феномен.
Pa objašnjavaju to stručnjaci...uzmi literaturu i iščitaj. Štokavski dijalekat ne predstavlja srpski jezik prije mnogo stoljeća (odnosno ne može se staviti istoznačnica između njih).
Зато ја о штокавском језику, самом појму, и не говорим пре његове појаве, зато су Дубровчани причали српским језиком као и остали Срби тога доба, да ли је тај језик по овој "новој" подели штокавски, па јесте али га то не чини мање српским него што је био.
Mnogo kompleksno pitanje, na koje ne mogu dati jednostavni odgovor. Vidim da si suzio period sa svega prije XIX stoljeća na samo srednji vijek, ali opet ostaje preširoka tema (sada bi zapravo pojale sve ostale segmente rasprave kada bismo je pokušali otvoriti, ako bismo uopšte uspjeli i zatvoriti).
Да објасниш појам "Србин" у средњем веку за тебе је комплексно питање!!!Наравно кад и сам појам "народ" у средњем веку за тебе представља нешто апстрактно такорећи непотребно.Па послужи се етноконфесионалним особинама!?Нисам сузио период, питање се односи на период пре XIX столећа генерално, мада видим да ти теорија запада у ћорсокак везано за период пре XII и XIII века, другим речима не ради.:mrgreen:
Govorimo o lingvonimima koji se javljaju u istorijskim izvorima...ta upotreba najčešće odgovara kolokvijalnoj upotrebi današnjice. Na to sam i mislio; u mnogim izvorima imaš rašanski jezik.
Ti si mislio, vjerujem, na nešto drugo.
На то сам и мислио, па опет питам у каквој је вези тај рашански језик који се помиње у тим историјским изворима са српским који се такође помиње у изворима, ако је има?
Postoje razni izvori koji pominju Neretljane. Obrati pažnju na Živkovićevu posljednju raspravu o njima (tj. pročitaj je).
Štokavski dijalekat nije nužni ukazatelj na narodnosnu pripadnost Srpstvu.
Јесу Славене не банализуј:
"Названи су Пагани зато што нису прихватили крштење у време кад су сви Срби примили крштење."
Него припадност чему, Хрватима који уопште тада и нису штокавци?Јесу ли Пагани народ?
A gdje sam ja to napisao, što izgleda da smatraš jer osjećaš za potrebnim da to naglasiš?
Видим да су ти сви редом Дубровчани који су узели перо у руке хрватски писци па не видим онда због чега то не би били и Неретљани.
Nisam ni rekao da nije jasan, već da nema smisla. On izlaže jedno stanovište koje je uglavnom napušteno danas i više nema nikakvog značaja (a vrlo uspješno je i pobijeno; diskvalifikovano).
Uslovno bih se mogao složiti da je Porfirogenit pouzdaniji za ovu tematiku, kada bismo definisali što je konkretno tematika.
Međutim, moja krajnja poenta ostaje - a to je slijepo usvajanje teksta samo po sebi. Iliti, da ti kažem, obrni-okreni ali Pomorjani su Crveni Hrvati i točka. ;) :p
Дакле историографски је дисквалификовано.( мислим на ЛПД)
Тематика су тренутно Неретљани или ти Пагани а ти ме просветли ком то народу припадају.
А ко слепо усваја текст?Јел треба да се правимо да Константин Србе и не спомиње?
Ne znam na koji period ti misliš, ali ja mislim na cijelo predmoderno doba. Eksplicitan sam bio da ono što je jednom bilo, ne znači da je vazda, tako da svakako nisam bio ograničen na neki rani period srednjovjekovnog doba izričito.
Možemo se dosta raspravljati i oko toga. Znamo da je postojala u najranija južnoslovenska vremena Bosna kao čestita, tako da o Bosancima možemo govoriti s jedne strane kao Bosancima - pri tome ne misleći naravno isključivo na njihovu regionalnu pripadnost slivu gornjeg toka rijeke Bosne, već kao jednoj etniji, koja je u isto vrijeme i srpska. Nekim modernim rječnim to bi značilo možda da su Bosanci bili 'politički Srbi', odnosno nešto približno slično tome.
Što se Neretvana tiče istorijski izvori nam ukazuju na dosta ranu povezanost sa Srbima, koja nije potrajala dalje od IX stoljeća. Veliko je pitanje šta se sve izdogađalo u periodu poslije i u kakvom odnosu je bila Paganija sa Srbima.
Мислим на период када су Неретљани и постојали и помињани у изворима.
Пре ће бити да су ти Срби били "политички" Босанци него обратно.
Велико је питање по свему судећи шта су уопште Срби тада за тебе, за Пагане се не бринем.
Ne znam.
Poenta je u njenim čakavskim elementima.
Uzgred, ako zaključimo da je čakavica bila konzervativna a štokavica inovativna, superiornija, što je i opredjelilo evolutivne puteve (pa i bosanskih) govora, možda je vrijeme da počnemo postavljati pitanje otkuda tako? Da nije to zbog toga što je čakavica u davnašnjoj prošlosti imala daleko veći uticaj odnosno bila proširenija na istok, te ono što nestaje bili ostaci toga? :think:
Наравно да је поента у њеним чакавским елементима, који су конзервирани изгледа и нису подложни утицајима као српски језик у Дубровнику!Неки двоструки стандарди.
По чему си закључио да је чакавица конзервативна а штокавица иновативна?Да не улазим у саме поменуте термине.
Misliš, vodeći se onom tvojom logikom, to je srpski jezik od XIX stoljeća?
То је језик српског народа.Упс па српски народ не постоји пре Вука!?:bye:
Zar nisi govorio o drugim lingvonimima? Kako to što se bosanski jezik nalazi u popisu slovenskih jezika Konstantina Filozofa istorijski je potkrepljeno Porfirogenitom i...kojim drugim izvorom? Šta?
Питао си зашто босански лингвоним преводим као српски, зато то што је тај босански језик лингвистички исти као српски, зато што Порфирогенит и други аутори Кинам, сами босански владари, кажу да тамо живе Срби , тако да није ни чудо што је сам језик исти, са два назива регионалним босанским и етничким српским.
Mislim da je prilično jasno da nisam to bio napisao.
Једино ми је јасно да се на то твоје писање своди.
Da još više pojednostavimo - je li slavonski srpski?
Djeluje mi da svjesno izbjegavaš odgovor.
Шта подразумеваш под појмом "славонски", то је регионализам може да означава различите језике, и мађарски може да буде славонски и кајкавски, зависи.
Српски језик у Славонију долази тек током турске најезде насељавањем Срба на те просторе и пре тога га нема.Тек од тада под појмом "славонски" може да се крије српски језик, да ли је то стварно рећи ће лингвистика.
Тако у Славонији нема ни штокавског пре тога.
Slavene;
Stokavski jest srpski za Lekizana,svi stokavci su Srbi u etnickom i kulturnom smislu,da se posluzim njegovom kovanicom.
Штокавски је пре свега кованица новијег датума настала према изговору речи "што" и ја избегавам да је употребљавам поготово кад аговорим о средњем веку.
У средњем веку сви који говоре српским језиком су Срби то је тачно, данас то не важи јер српским језиком данас не говоре само Срби, полицентричан језик говорили смо о томе.
Naime,iako ne govori da su oni svi danas Srbi,oni su to sigurno bili,do razvitka moderne nacionalne svijesti.
Не, највећи број Хрвата никада се није сматрао Србима, нити етнички, културно припада српском народу, ни пре ни после настанка националне свести.Такви Хрвати су од времена Вука почели да пишу српским језиком.И једина заједничка ствар Срба и Хрвата данас је управо српски језик јер га користе оба народа.Схватио.
Uz izuzetak ono Hrvata sto su preuzeli srpski jezik,dakle stokavski.Mi sad svi ovdje pisemo iskljucivo srpskim.
Да сви ми овде пишемо српским језиком, којем Хрвати натурају своје национално име политичким путем међутим очигледно је да се ради о једном језику и поред тога.
Исправио сам те и објаснио по ко зна који пут.
Штокавски и српски су ти као сечење лубенице може на кришке а може и на колутове а хрватски и чакавски исто то само са јабукама.
И добио си одговор брат брату 40 пута и можда ти изгледа као бесмислен јер ти ниси у стању да га схватиш, али то је већ до тебе а ту нисам надлежан.

Ne Lekizane,ne shvacas,fino ti meni to objasnjavas,tvrdnja je tvrdnja a to je ono sto imas.

Daj mi referencu,po mogucnosti stranu,suvremenu,za svoje tvrdnje

Za sve sto ja postam,trudim se naci nekakve reference,oko Ug-hr kraljevstva si dobio ako se ne varam 37(!!) razlicitih referenci,od cega lavovski dio stranih(10-ak mađarskih)plus Nadu Klaic plus Antwerpa..nista nisi uvazio,e pa bato,ne ide to tako,nismo đetići

Ti meni za svoje tvrdnje nisi dao nista tog tipa,a to je ono sto zelim.Zar mislis da cu ti vjerovati na riječ?

A glede one kopije(ili prijepisa)pacte convente iz 14.stoljeca,jel mi mozes objasniti zasto je Madzari danas cuvaju u:The document is preserved in the Hungarian National Museum in Budapest.[4]?Zato sto je bezvrijedni falsifikat podmetnut od strane mrskih konjusara?Đe logika?

I sad tupis ovdje Slavena sa istom pricom s kojom si mene tupio,srecom,on ce te rastaviti na prim faktore neusporedivo efikasnije nego sta bi ja ikad mogao,tj vec je.I sad kao nikom nista,pravit ces se da to nista nikad nije izreceno i sutra nastaviti talambasati po svom.

Poslednja izmena:
Ispade da su i slavonski štokavski govori - srpski. Hajde za druga područja sve se to objašnjava migracijama (navodnih) Srba, ali tu to nikako ne prolazi.

Slavene, u čemu je problem?

Slavonski ikavci su došli iz srednjovekovne Bosne. Je li tako? Šta kaže čiča Porfirije za tu Bosnu? Zaključak: svi štokavci su Porfirogenitovi Srbi. Dakle, ne svetosavski, već Porfirogenitovi Srbi.

Stvaraš zabune gde ih nema. Teško da će nas toodvesti bilo kuda iz istoriografskih ćorsokaka koji su u funkciji politike divide et impera koja se zdušno primenjuje prema nama. Natrpan informacijama, bez ikakvog ličnog stava, što je uzrokovano manjkom analitičko- sintetičkog kapaciteta, nesvesno služiš kao eksponent te politike.

Slavene, u čemu je problem?

Slavonski ikavci su došli iz srednjovekovne Bosne. Je li tako? Šta kaže čiča Porfirije za tu Bosnu? Zaključak: svi štokavci su Porfirogenitovi Srbi. Dakle, ne svetosavski, već Porfirogenitovi Srbi.

Stvaraš zabune gde ih nema. Teško da će nas toodvesti bilo kuda iz istoriografskih ćorsokaka koji su u funkciji politike divide et impera koja se zdušno primenjuje prema nama. Natrpan informacijama, bez ikakvog ličnog stava, što je uzrokovano manjkom analitičko- sintetičkog kapaciteta, nesvesno služiš kao eksponent te politike.

Porfirogenet je jedan od autora DAI-a. I što to oni kažu za Bosnu?

Back