Dokumentarac: Politički sukobi u Jugoslaviji između dva rata

Njegos88

Primećen član
Poruka
820

Политички сукоби у Југославији између два рата

Politički sukobi u Jugoslaviji između dva rata.jpg


Политички сукоби у Југославији између два рата је први документарни серијал Радио-телевизије Београд снимљен у периоду 19891990, који се бавио мирнодопским и политичким дешавањима на простору Југославије између Првог и Другог светског рата. Серијал обухвата 6 епизода и један специјал. На овај серијал се наставља други серијал који носи назив Југославија у рату 1941—1945.

То је један од најсвеобухватнијих и најдетаљнијих документарних серијала о рату на простору Југославије, као и један од највећих документарних подухвата Радио Телевизије Београд и у њему је учествовао већи број историчара и сведока епохе која се обрађује у документарцу.

Редитељ Милан Кундаковић, уредник Божидар Николић и стручни консултант Бранко Петрановић.

Значај оваког пројекта састоји се у томе што је након дугог периода једноумља, дат другачији поглед на историјске теме Краљевине Југославије. Први серијал се бави темама попут стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Видовданског устава, Шестојануарске диктатуре, Марсејског атентата и периода Намесништва до Другог светског рата.

Неки од учесника: проф. др Богдан Кризман (Загреб), проф. др Бранко Петрановић (Београд), др Бранислав Глигоријевић (Београд), мр Миле Бјелајац итд

1. Како смо се ујединили
Стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца

 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.