Quantcast

Doktori u "izbeglištvu" pacijenti u Turskoj

MilgredBulf

Aktivan član
Poruka
1.057
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/97408/Doktori-u-izbeglistvu-pacijenti-u-Turskoj

Doktori u "izbeglištvu" pacijenti u Turskoj
Komentara 13
| veličina teksta:+-

Proganjana od strane moćnika, a potom i proterana iz zemlje, dr Vanja Karađinović, najcenjenije ime iz oblasti radiologije mlađe generacije, samo je jedna u nizu žrtava u novosadskom zdravstvu. Mnogo pre nje istu sudbinu doživljavali su i brojni stručnjaci iz različitih oblasti srpske medicine. Nisu bili pošteđeni ni akademici, profesori medicinskih fakulteta, docenti, magistri. Svi oni bili su žrtve čelnika Sekretarijata za zdravstvo Vojvodine i direktora raznih novosadskih klinika samo zato što su uprli prstom na mito, korupciju i krađu.

Svi pokušaji ovih ojađenih i obespravljenih stručnjaka da preko sudova potraže pravdu i zaštitu redom su propadali.


I akademik najuren: Dr Ninoslav Radovanović u operacionoj sali

Nikada tako nešto nisu doživeli, nije bilo do sada nijedne izrečene presude da su krivi, ali niti da su nevino stradali. Jednostavno, ti sudski procesi su od strane sudija, a po nalogu "odozgo" - opstruirani, suđenja razvlačena, otkazivana, sledeća nezakazivana. I tako do danas.
Jedinstven slučaj


Docent dr Aleksandar Nikolić bežeći od pomahnitalih protivnika prvo je otišao u Makedoniju, gde je u Skoplju imenovan za direktora Kardiohirurgije.Kasnije, prihvata ponudu iz Podgorice. Makedonci se, međutim, "ne predaju" - premijer te zemlje leti u Podgoricu i traži da Nikolić polovinu meseca radi u Skoplju, polovinu u Podgorici. Premijer Crne Gore prihvata takav predlog.To je jedinstven slučaj da proterani kadar iz svoje zemlje bude istovremeno direktor klinika u dve susedne zemlje.

Sve je počelo u maju 2005. godine kada su, posle pretrpljenih tortura, bez posla ostali profesor Pavle Kovačević, asistent Aleksandar Milosavljević i kardiohirurg Dragan Nikolić.Oni su dugo ukazivali rukovodstvu na mutne radnje u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, a stradali su kada su posle uzaludnih upozorenja javno progovorili o mitu i korupciji.Posle otkaza nijedna bolnica u Novom Sadu u to vreme nije smela da ih primi u radni odnos, što jasno govori o sprezi vlasti i moćnika iz novosadskog zdravstva.


Nešto kasnije, istu sudbinu doživeo je akademik Ninoslav Radovanović, do tada najzvučnije ime srpske kardiohirurgije.Bukvalno je najuren, ne samo sa Instituta već i iz Novog Sada, pa i Srbije. Danas je Radovanović direktor jedne slovenačke bolnice, a sa njim je otišlo još dvadesetdvoje najboljih medicinskih radnika.


Docent doktor Aleksandar Nikolić vodeći srpski kardiohirurg i danas se potuca po Makedoniji i Crnoj Gori. I on je bio žrtva korumpiranih kadrova na Institutu u Novom Sadu i Sekretarijatu za zdravstvo Vojvodine. A, stradao je samo zbog toga što je javno rekao:


- Liste čekanja su veštačka tvorevina koja služi samo za pljačku pacijenata i najveći su izvor korupcije. Moj zadatak biće da te liste za pola godine ukinem.


I gotovo da ih je ukinuo, ali... Videvši da im se gasi jedan od izvora nelegalnih zarada, korumpirani kadrovi uz pomoć Sekretarijata zdravstva Vojvodine, bez najave, bez optužbi i bilo kakvih pripremnih radnji smenjuju dr Nikolića koji je kao pojačanje u Kamenicu doveden iz Instituta "Dedinje". Posle raznih pritisaka i poniženja, Nikolić je morao da napusti i Novi Sad i Srbiju. Danas radi kao direktor Kardiovaskularnog instituta u Podgorici.

Želeo da ukine liste čekanja, pa ga smenili: Aleksandar Nikolić

Posebna priča je proterivanje dr Save Nenića, koji je Medicinski fakultet završio 1991. godine u Novom Sadu sa prosečnom ocenom 9,91. Specijalizacije je okončao u Pitsburgu sa najvišim ocenama i odmah dobio posao u Kanzas Sitiju, pride - vilu sa bazenom, službeni auto.No, patriotizam ga 2001. godine dovodi na Institut "Dedinje", a posle dve godine prelazi na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Odmah se sreo sa korupcijom i krađom. Pošto nije hteo da bude kao "oni", progovorio je. Hteli su da ga linčuju. Čak su ga optužili za ubijanje pacijenata.A kada su mu zapretili smrću, sa porodicom se obreo u Orlandu, gde je danas jedan od najcenjenijih stručnjaka. Ali, od njegove optužbe za usmrćivanje pacijenata - ništa. Zna se samo da je kasnije direktor te ustanove, profesor dr Aleksandar Milovančev, koji je i "tvorac" Nenićevog pakla, zbog malverzacija smenjen sa dužnosti.


Ipak, najčudnije je to što je Srbija pristajala na ova proterivanja svojih najboljih stručnjaka i to zarad interesa sumnjivih tipova. Olako se odricala časnih ljudi, pa je danas prinuđena da svoje građane na operacije šalje u Tursku, dok Slovenci, Makedonci i Crnogorci svoje građane leče u svojim zemljama srpskim kadrovima.


Nedavna hapšenja dvanaestoro lekara samo potvrđuju izveštaj Svetske zdravstvene organizacije, koja je korupciju u srpskom zdravstvu svrstala među vodećim u svetu.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.