Doktore, DOKTORE!

Nas genealno uce na fakultetu da je kolega svetinja i da se protiv kolege nikad ne ide. Tako me ucio i otac. Znaci nema boga. Kolega moze da na pravi sranje ne smem da se mesam. Mogu da znam da ce napraviti sranje i dalje ne smem da se mesam. Ma mogu da sam 100% siguran da ce da ubije pacijenta ima da se pravim lud. E tako uce na fakultetu buduce doktore. Kazu da postoje nadlezne ustanove koje se bave lekarskim greskama i da nije nase da ispravljamo tudje krive drine.

Aco, ne lupaj!

Хохохо, на далеко је позната сујета међу докторима.
Ај' пробај том колеги и насамо да кажеш, па ћеш видети ватромет . :)

Да разјасним једном за сва времена- медицина је монденско занимање. Обезбеђује положај у друштву и пристојан материјално живот. Већина људи је уписује баш због тога. Хуманост- мачку о реп. На западу је медицина бизнис, као сваки други.
Одмах да се оградим, мени живи пацијенти нису никад били занимљиви. А с мртвима нема грешке..ех, и нико ме никад неће звати ''докторка, докторка...'' и нећу носити никад бели мантил, али сам бар сигурна да ме нико никад неће пљувати...а грешака има и то много, данас поготово кад се медицина глат завршава у кафићу.

A sta se desilo konkretno?

Ukratko: hemoterapija, na osnovu neprocitanih skenera, potom otpustanje sa lecenja, nalaz "uredan", iako nije bilo ni pomaka, tumor nastavio da raste, sleganje ramenima, ignorisanje iako su bolovi bili neizdrzivi, osam meseci kasnije biopsija, nova hemo terapija, u medjuvremenu stanje neopisivo pogorsano. I jos mnogo toga u medjuvremenu..:mad:

da j..beni novac,zena se pored mene poradjala i umirala od bolova jer je dete krenulo karlicno. Ziva se pocepala,a dete sa ostecenjima:cry: Nisu hteli da joj rade carski.Bilo je u pitanju 600E8-)

moja mama kad je bila u bolnici pre par godina, upoznala je devojku (26god), koja nije imala 500evra da plati porodjaj a socijalno to ne pokriva i tako se jadnica vise od 15 sati mucila u sobi jer nije smela na carski rez (osip na stomaku il tako nesto). na kraju su je moja keva i jos dve zene porodile u bolnici u sobi jer su doktori rekli da ih ne zanima, ali kad se porodila morali su da dodju jer dete ne bi prezivelo.
ove dve zene su dobile krivicnu prijavu zbog nemam pojma cega verujte mi, a moja mama zato sto je izmlatila akusera :mrgreen: koji je trebao ovu devojku da porodi. na srecu sve je bilo ok kasnije, a i prijave su povucene. i naravno sve se to fino zataskalo jer je doticni lekar imao debelu vezu.
uzas...

Ukratko: hemoterapija, na osnovu neprocitanih skenera, potom otpustanje sa lecenja, nalaz "uredan", iako nije bilo ni pomaka, tumor nastavio da raste, sleganje ramenima, ignorisanje iako su bolovi bili neizdrzivi, osam meseci kasnije biopsija, nova hemo terapija, u medjuvremenu stanje neopisivo pogorsano. I jos mnogo toga u medjuvremenu..:mad:

probajte brojsovu terapiju. ja imam njegovu knjigu i zaista te terapije pomazu pa i kod raka u 90% slucaja. ako zelis mogu ti je poslati putem mail-a, i probajte BAS SVE sto moze pomoci! puno srece!!!!

Једмом речју- грозота!
То је зато што се у медицину увукла политика и корупција.
Добри доктори се смењују јер су били симпатизери или чланови ове или оне странке, а постављају се други који су актуелчни припадници неке друге...а да не причамо на самом факултету колико ради принцип ''услуга за услугу'', заслуге су сви заборавили.
Треба ту једна добра чистка да се направи.

Да разјасним једном за сва времена- медицина је монденско занимање. Обезбеђује положај у друштву и пристојан материјално живот. Већина људи је уписује баш због тога. Хуманост- мачку о реп. На западу је медицина бизнис, као сваки други.
Одмах да се оградим, мени живи пацијенти нису никад били занимљиви. А с мртвима нема грешке..ех, и нико ме никад неће звати ''докторка, докторка...'' и нећу носити никад бели мантил, али сам бар сигурна да ме нико никад неће пљувати...а грешака има и то много, данас поготово кад се медицина глат завршава у кафићу.

uh,patolog:shock:,svaka ti cast - za to stvarno treba imati stomak;)

dobro, i o kom se doktoru radi?
kako me zivcira ovo doktori ovakvi, doktori onakvi, ajmo sad svi da pljujemo po njima, to je najlakse.
zasto jednom neko ne kaze o kome se radi, PERA PERIC je uradio to i to, MIKA MIKIC je trazio pare...
ali, ne, po nasem starom dobrom obicaju mi cemo da pljujjemo, i bice PAS LAJE A KARAVANI PROLAZE.

a kad se sve dobro zavrsi, e onda ih necemo hvaliti, neeee, neeee, to je njihov posao...
toliko.

Cekaj a u cemu bi bila poenta..sad napisemo spisak svih koji su uzeli flasu pica..100g kafe..cokoladu..neko otvoreno trazi lovu..tema jeste o doktorima ali realno svuda para vrti..samo je malo nehumano.

Ja sam bas imala zescih problema zbog lekarske aljkavosti, i to preko veze, porodicni prijatelji, nakit, parfemi, privatni pregledi bez fiskalnih racuna...bla, bla...A onda kad je trebalo da mi neko pomogne, bez ikakvih intervencija flasa i viskija, primljena sam na infektivnu kliniku, i mogu reci vise nego profesionalno, lekari i sestre su brinuli o meni. Ne znam sta bi bilo da su mi ostale neke posledice, i da li bih svoje ogorcenje utopila u papirologiju sudova i prijava, ili bih nekako radikalnije i ilegalnije odreagovala.

Georgejune:
Ma nemoj majke ti?! Nehumano je kazes, ali je humano i normalno opljuvati celu kastu lekarsku zato sto svi imate frki tresu vam se gace da imenujete ljude imenom i pretimenom: da preuzmete odgovornost za sebe i svoj stav i date coveku priliku da odgovori na odredjenu optuzbu?! To je je li humano?! Humano je kad je kriminalac socijalni radnik pa oduzme dete majci za pare bogatog oca - t oje u redu?! Huamno je kada je korumpiran sudija pa silovatelja dece pusti na ulicu?! To je u redu, zaboga, njih niko nigde ne proziva - ni po kasti ni po imenu! e al ajmo svi na doktore - to je bas zgodno, oni treba da su humani, da vidaju tako sto im se javlja, da trpe najrazlicitije gluposti pacijenata, da ispravljaju brljotine raznih vraceva, baba vangi, travara i belih magova, alternativaca priznatih i ne priznatih (jer se nas covek poslednje javlja doktoru - preventiva ne postoji i ne zanima ga, a kad s enesto i desi leci se isto kao i komsija Pera ili ide kod vraca, a kod doktora zavrsi na vadjenju fleka!).
I sad - nije zaboga humano. Pa nije humano, naravno, i to nema veze sa humanoscu, vec sa PROFESIONALNOSCU: posao treba da s eradi odgovorno, ozbiljno i profesionalno, bez obzira d ali si doktor, sudija, socijalni radnik ili vodoinstalater, usluga treba da bude javna kao i cenovnik bilo d ase radi o drzavnoj ili privatnoj praksi, korisnik (ko god da je) treba da insistira na svom pravu i da se za njega izbori - najzad radi se o javnim servisima gradjana i niko nije zasticen i niko nije Bog. Ali ne znam zasto se u korumpiranoj drzavi gde nista ne funkcionise jedino na doktore dize dreka, i to generalizovano, koji su potplaceni i ponizeni d arade u neuslovima u kojima malo ko u Evropi radi. I najzad, nebitno je to s aparama i neuslovima - onaj ko se odlucio d aode u medicinu ima da radi po svetskim kriterijumima za srpsku platu ili neka ide da prodaje hamburgere: to je birao i znao je kakvi su i uslovi i plata i treba da radi posao odgovorno i eticno.
Ali ove banalizacije i prozivanja bez imena i prezimena, NECINJENJE nicega vec samo pljuvacina (najlakse je ciniti iz fotelje ispred ekrana - ajm omalo advokat za pacijentova prava, zalba napismeno jedna, druga treca, prijava Ministarstvu, supu, sudu, mediji - po imenu i prezimenu). Najlakse je reci da nista ne moze da se uradi! Pa naravno, kada se niko ne zali! Da vam majstor mehanicar upropasti neki deo na autu napravili biste dramu do Boga i nazad dok s ene biste isterali za svoje pare i svoje pravo! Ali zaboga na nesavesne i kriminalne strucnjake u zdravstvu, sudstvu, ekonomiji - a posebno na doktore najlakse je kukati anonimno iz fotelje. Stoka su oni. A jadni smo mi koji smo eto nemocni.
Nism onemocni. Samo smo lenji i pasivni. Zato i zivimo u ovopm glibu od drzave vec 25 godina!
Uzas.
I da se ne shvati da branim (nesavesne) doktore: odgovorni treba da odgovaraju. Odgovornost treba d a se utvrdi. Ne mozes tvrditi da je neko los i nestrucan zato sto ne trpi glupost, primitivizam, i idiotsko ponasanje kojima je na zalost nas svet vrlo sklon.
Ali za kriminalne radnje, i strucne greske mora da usledi i adekvatna kazna. Ne moze d ausledi ako se niko ne zali, i ako se niko ne buni - javno.

kako me zivcira ovo doktori ovakvi, doktori onakvi, ajmo sad svi da pljujemo po njima, to je najlakse.
zasto jednom neko ne kaze o kome se radi, PERA PERIC je uradio to i to, MIKA MIKIC je trazio pare...
ali, ne, po nasem starom dobrom obicaju mi cemo da pljujjemo, i bice PAS LAJE A KARAVANI PROLAZE.

a kad se sve dobro zavrsi, e onda ih necemo hvaliti, neeee, neeee, to je njihov posao...
toliko.

Amen.

Wdw..uglavnom se slazem s tobom..stvarno mi nije problem napisati gde..ko i na koji nacin je uzeo mito..ali ce biti bezbroj podpitanja i nista niko ne dobija..vec sam jedan primer napisao..oslobadjanje vojske..smestaj u bolnici..ima toga..naravno da nisam iskljuciv..ne znam koliko ste upuceni u to da se na vma snimala svojevremeno svaka ordinacija-kancelarija..i sve kombinacije su se morale van dogovarati..kao da ne ide direktno preko najvise istance..vec preko saltreskih radnika..cistacica itd.

Ja resih da se ne bakcem sa vetrenjacama. Posle lekarske greske, biras hoces li nastaviti zivot, i pustiti sve k vragu, ili ces zadnji atom snage potrositi da isteras pravdu, ili nesto izmedju, do odredjene granice.
Ako sedim, i ne navodim ime, ne znaci da je sad sve u redu, da je mojim nereagovanjem kompenzovana nepravda koja mi je naneta i da treba da me postidi izjava svakog nekorumpiranog lekara, koji kaze:"navedi ime, budi faca, navedi ime!"
Necu da navedem ime, ali ako tu zenu, u razgovoru sa mnom neko pomene kao strucnjaka, ja cu rado, bez ostrascenosti ispricati sta mi je njen los dan na poslu uradio.

moja mama kad je bila u bolnici pre par godina, upoznala je devojku (26god), koja nije imala 500evra da plati porodjaj a socijalno to ne pokriva i tako se jadnica vise od 15 sati mucila u sobi jer nije smela na carski rez (osip na stomaku il tako nesto). na kraju su je moja keva i jos dve zene porodile u bolnici u sobi jer su doktori rekli da ih ne zanima, ali kad se porodila morali su da dodju jer dete ne bi prezivelo.
ove dve zene su dobile krivicnu prijavu zbog nemam pojma cega verujte mi, a moja mama zato sto je izmlatila akusera :mrgreen: koji je trebao ovu devojku da porodi. na srecu sve je bilo ok kasnije, a i prijave su povucene. i naravno sve se to fino zataskalo jer je doticni lekar imao debelu vezu.
uzas...

У којој земљи се то дешава?
Мислим, то да ''социјално не покрива порођај'' и да треба да плати да би се породио?
Србија, није...:roll:

Withd...W...
Evo , dozvolices , ako mogu biti skroz otvorena.
Nadam se da ces to znati da cenis...i ako ce biti ostro ipak iskreno je.
Vidis, npr. ti...da je kako zaista treba biti...prva bi letela sa posla ( naravno pod uspovom da si zaista lekar, u sta sumnjam jer pratim - neaktivno - podforum zdravlje , i uverila sam se ne malo puta koliko poima nemas ) ...ali sad na stranu tvoja strucnost.
Letela bi zbog svog ponasanja, koje je drsko do te mere ...da ti nije ravna ni jedna salterska radnica poste na Banjici.
Ljudi ti se na Forumu obracaju za pomoc...u vidu pitanja , saveta...uplaseni su, i zaista ne vidim kako neko ko sebe moze nazvati lekarom, dozvoljava tada , kada to najmanje sme - diktatorsko ponasanje, koji je izgleda tvoj modus vivendi... Svaki put kad citam odgovore koje ti dajes pacijentima...ljudima od krvi i mesa, forumasima...samo pomislim " Lepi Boze ti od ovakvog lekara nikada ne zatreba pomoc ".
Ali eto, nisi ti jedina. Nase zdravstvo je puno takvih kao sto si ti. I to je ono sto mene konkretno ubija u pojam,smeta mi...a protiv toga se zaista ne mozemo boriti.
Jer evo i sad, ja sasvim spremno ocekujem paljbu, nakon ovog posta....uz naravno 1001 obrazlozenje zasto si ti takva kakva si...ali ja ti sasvim odgovorno tvrdim da sve ono sto ti njima imas reci...ili moras...mozes ali na drugaciji nacin. Uljudniji, topliji ...jednom recju normalniji. Za onakvo ponasanje NEMA opravdanja.
Normalna reakcija bi bila " Cekaj, okej...ovo jeste ruzno cuti, ali nije prvi put da se neko zali na moje ponasanje....daj da vidim u cemu je problem, i to korigujem kod sebe - zarad sebe i drugih "...Ali ne. Pre ce svet nestati, no ce se nesto tako dogoditi.
Sticem utisak da na ovakav nacin samo lecis svoje frustracije...i kad smo vec kod imenovanja, zaista...zasto ti , bez obzira sto je ovo Forum i svi imaju svoj nick , umesto njega nemas svoje puno ime i prezime? Jer ipak ti stojis iza toga da si " Dr" ...ljudi ti se obracaju za pomoc ni ne znajuci ko si zapravo ti...da li si lekar, ili obucar.

I sada, u ovom slucaju imas taj tako prepoznatljiv nastup... U startu spremna na fight.
Ocigledno je zasto zena, ne da nije ne htela, nego smela da ostavi ime i prezime lekara.
Znas WW zivot nekog koga ona voli je u njegovim rukama. Ne znam "dira" li te to uopste?
Iscudjavas se, a i sama znas....da je situacija takva....dovoljno je da podjes od sebe.

Eto. Ja sam rekla sta sam imala. Mislila sam da necu nikad,jer to je borba sa vetrenjacama .... i ako mi svaki put pritisak skoci na 200 kad odem na " Zdravlje " i vidim kako postupas sa ljudima...medjutim, zelela si da budemo ono sto jesmo...budemo otvoreni...i u pravu si.
Ovaj moj post nista promeniti nece, toga sam svesna...osim sto ce stvoriti jedan samo jos veci animozitet tebe, jos par ljudi...i mene. No sta da se radi.

У којој земљи се то дешава?
Мислим, то да ''социјално не покрива порођај'' и да треба да плати да би се породио?
Србија, није...:roll:

Da da, u Srbiji. Beograd. ima raznih budala. nisu svi doktori losi, ali vecina jeste :x
U Krusevcu, recimo, jedna trudnica u 6-om mesecu dobila temperaturu. zadrzali su je u bolnici i sama je rodila mrtvorodjeno jer je dezurna sestra otisla na pauzu(nocna smena) (?!?!?!!!)

toliko.

Ovo je tema o doktorima koji su napravili s*anje i koji se nisu pridrzavali prvo svoje zakletve, a o ostalom i da ne govorim sada.

Мени лично се диже коса на глави на арогантне колеге.
Доживела сам, пре само сат времена следеће од колегинице: на институту за хематологију, треба нешто да је питам, прилазим јој, уљудно је поздрављам, а она мене пита ''шта хоћеш?''- баш тим речима. Не зна ко сам, нисам у мантилу, не носим стетоскоп око врата, у цивилној гардероби, а она мени тако ''љубазно''.
Ето, то је жена која је проф. на факултету, жена која свакодневно гледа оболеле од тешких леукемија, којој пацијенти умиру свакодневно...ваљда би баш због тогатребала да има шира схватања и да уме своје незадовољство да не манифестује и не искаљује ред другима и на неадекватним местима.

Лекари, којом год да се области медицине баве, МОРАЈУ да буду уљудни јер раде са БОЛЕСНИМ људима.
А добар лекар мора да буде и добар психолог.
Побогу, не подноси свако на исти начин болест.Баш зато, лекар мора бити ширих схватања и изражене толеранције, мора да уме да разговара са људима.

Свакодневно су пацијенти у прилици да се срећу са том другом категоријом лекара. А ја као њихова колегиница само могу да кажем да треба да се стиде свог понашања. Надобудни су- јер су лекари. ( можеш мислити- мени је ово занимање исто као и инжењер, исто као и месар и као фризерка!) Имају трип супериорности- јер су лекари. Захтевају поштовање- јер су лекари.:lol:

Буди човек- па ћеш бити поштован.
А супериоран-тек и кад с просјаком будеш причао као да ти је раван.

А сама чињеница да је почела хајка на лекаре управо говори да је много више оних лоших, него добрих.
Ја се хајке не плашим, али знам их много који је се добрано зентају.
Свако треба да одговара засвоја недела.

Ponasanje buduci lekar trea da uci na fakultetu ali ocito da nemaju od koga da uce. Pa ja ih samo gledam. Kako navuku beli mantil tako porastu ko kvasac, i to jos na prvoj godini, prve vezbe tacno ih vidis bre kako su sve vazni bitni. Onda treba da odu od zgrade a do zgrade b na vezbe ne skidaju mantil da ih svi vide.

Mislim sujeta je cudo.

Ti si patolog? Lesinar? Sudski vestak?

Opet neka generalizacija...pljuvanje po profesiji i svim zaposlenima zbog pojedinaca........ako je tu neko kriv onda je krivac onaj ko je dao nesposobnom diplomu.....a opet toliko je velikih doktora....o dobrim djelima se malo pise....a o losim ihhhhaaaaaj....
Licno nemam i ne daj boze nikom,lose iskustvo...da sujetnih lekara ima,jeste ima....ali ima i sujetnih x drugih..........

Da da, u Srbiji. Beograd. ima raznih budala. nisu svi doktori losi, ali vecina jeste :x
U Krusevcu, recimo, jedna trudnica u 6-om mesecu dobila temperaturu. zadrzali su je u bolnici i sama je rodila mrtvorodjeno jer je dezurna sestra otisla na pauzu(nocna smena) (?!?!?!!!)

Па видиш, онда је цела прича нафилована измишљотина. Свугде, у свакој професији има неодговорних људи и свугде се, на жалост, дешавају пропусти, али нам то не даје за право да ширимо свакојаке непроверене страшне приче само да бисмо олајавали целу струку!

У Србији социјално ПОКРИВА порођаје!!!

(Чуј констатацију ''већина доктора су лоши''?! Како објашњаваш тај феномен? Ако твоје дете заврши медицину значи ли то да ће аутоматски постати лоше само зато што је лекар, или на пријемном праве неку селекцију па бирају само лоше људе?)

Opet neka generalizacija...pljuvanje po profesiji i svim zaposlenima zbog pojedinaca........ako je tu neko kriv onda je krivac onaj ko je dao nesposobnom diplomu.....a opet toliko je velikih doktora....o dobrim djelima se malo pise....a o losim ihhhhaaaaaj....
Licno nemam i ne daj boze nikom,lose iskustvo...da sujetnih lekara ima,jeste ima....ali ima i sujetnih x drugih..........

Управо то!
Увек се диже фрка око лоших примера (и треба, не кажем да не треба), али када се неко несебично и пожртвовано даје, у ужасним условима, без лекова, помагала, у зградама старим по 200 година, са апаратуром старом 60 година...и увек буде насмејан и љубазан и стручан - она је то нешто што се подразумева, нешто о чему не отварамо теме.:roll:

Back