bmaxa
Legenda
- Poruka
- 70.808
Znanje nije senka nego svetlost.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Interesantno, ja stalno insistiram na odgovoru gde je u Bibliji pisano o raju i paklu, ali odgovora nema pa nema. Svi se prave mutavi. Sada vidim da si ti spreman da mi odgovoris gde se u toj svetoj bozijoj reci govori o paklu i raju? Unapred hvala na odgovoru.
Ne znam, nekako, meni iz iskustva deluje da su vernici podlozniji tome nego ateisti. Mislim da je to nesto kao hallmark prosecnog vernika. No nebitno. Svako se nadje u necemu pa onda na osnovu toga misli da je bolji od drugih.Да, могуће је да је буквално веровање заиста присутно у делу верника. Мада се не слажем да су такви у већини јер, бар православни верници које познајем, не стају само код Библије, већ су и предања светих отаца и њихово тумачење део вере. Зато је тумачење Библије самостално (негде сам већ то причао) и опасно по веру и лако заводи у странпутицу звану гордост.
.
E pa lepo..znači intimno je kreacionista. Vidiš da se razumemo..ipak Papa ne govori ono što stvarno misli. Slažemo se. Motiv nije stvarna nauka Pisma već nešto drugo. Ti kažeš jačina "dokaza" a vidiš ja nisam Papa a opet ovde iznosim sve manjkavosti evolucije tako da ta jačina dokaza nešto na mene ne deluje tako kao na Papu
...no za razliku od pape ja ne razlikujem intimno od onoga što iznosim u javnost. Kao što je papa "prisiljen" dokazim za evluciju ja sam "prisiljen" dokazima za kreacionizam i Bibliju..jer vojska Egipatska nije sa kolima i kočijama išla po vodi već po suvom
..ja sam zaista prisiljen dokazima da priznam da Biblija daje tačan navod događaja
Interesantno, ja stalno insistiram na odgovoru gde je u Bibliji pisano o raju i paklu, ali odgovora nema pa nema. Svi se prave mutavi. Sada vidim da si ti spreman da mi odgovoris gde se u toj svetoj bozijoj reci govori o paklu i raju? Unapred hvala na odgovoru.
. Da li želiš citate? Mada mi je čudno da nisi čuo da u Bibliji postoji Raj i Pakao.Sve okolo naokolo, nista konkretno.
Sad mi u 21 veku pa aj da razumemo ali kako su tada neuki seljaci mogli da razumeju kad nisu znai nista osim motiku u ruke.......
Gde pise "pakao", a gde "raj"? Citiraj i bez tvojih "tumacenja" bilo ukratko bilo na dugacko.Kako nema Hogare. Da li želiš citate? Mada mi je čudno da nisi čuo da u Bibliji postoji Raj i Pakao.
Pakao ili vatrena grobnica je poznata kao "gehinum" na hebrejskom i označava upravo vatru u koju će biti bačeni grešni. Evo jednog citata:"Jer će biti dan osvete Gospodnje, godina plaćanja, da bi se osvetio Sion. I potoci će se njezini njezini pretvoriti u smolu, i prah njezin u sumpor, i zemlja će njihova postati smola razgorela....", Isaija 34,8.9 To je gehinum ili vatreni grob svih gršnika.
Slično opisuje i Jova Bogoslov:"I iziđoše(grešni) na širinu zemlje, i opkoliše oko svetih, i grad ljubazni; i siđe oganj s neba, i pojede ih", Otkrivenje 20,9.
A za Raj:" I videh novo nebo i zemlju novu jer prvo nebi i prva zemlja prođoše; i mora više nema. I ja Jovan videh grad sveti Jerusalim nov, gde silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevesta ukrašena mužu svojemu", Otkrivenje 21,1.2
Apostol Pavle je bio odnesen u viziji na to mesto:"Da bi odnesen u raj, i ču neiskazane reči kojih čoveku nije slobodno govoriti" 2. Korinćanima 12,4
Evo ukratko o raju i paklu.
Znanje nije senka nego svetlost.
Не инсистирам, свакако сам разумео да се слажемо у много тога, осим у веровању. Мени не смета, надам се ни теби.
Као што сам више пута поновио, мени лично нема буквалног схватања ни стрипа о команданту Марку, јер свако ко нешто напише, жели заправо да пренесе неку поруку. Да ли човек уме да схвати ту поруку или не, зависи од много фактора а образовање је свакако најважнији фактор. Као и кућно васпитање, окружење, много тога.
Тако ни шестоднев нисам никада и нигде навео као буквално схваћен, па ни прелазак Јевреја. Из тога верујем да је твоје питање било упућено Јовану а не мени, али добро, некад брзина услови да питање оде неком другом.
И још нешто, не верујем да је Бог седи чикица са брадом који седи негде горе...![]()
Pa stnco, nisi čitao moje postove ranije. Ja sam ovde branio Hristovo Božanstvo kao što ovde iznosim argumente za kreacionizam. Ja govorim u kontekstu Hristove zasluge za naše spasenje i činjenje dela a ti si me razumeo da ja govorim o nečem drugom. Zato si me optužio da sumnjam u Hristovo Božanstvo. Zato i kažem, stnco, pričajmo o religiji uopšteno ali u teološke teme ipak mislim da treba da malo više čitaš Pismo..verujem da si ga i pročitao ali nisi teološki potkovan, što bih se reklo. No, ni to nije važno, ako želiš vrlo lako ćeš saznati osnove Pisma.
Svako dobro.
Nema nikakve bozanske spoznaje. To je fantazija. Sva "bozanska" spoznaja se zasniva na necemu o cemu su ljudi vec mudrovali. Proglasiti to za bozansko ne samo da je pretenciozno nego i glupo. Ali sta ces, ljudi vole da se nesto proglasi da je bozansko da bi bespogovorno bili poslusni...
Ova fraza je doslovno suplja kao cev ruskog gasovoda. U nemoci da se dokazete, prosipate nebulozne i besmislene floskule.Знање је одсјај Божанске спознаје: као кад се сунчева светлост одбије од месеца па светли онима који живе у тами. Погледај однос круга знања у односу на круг незнања па ће ти бити јасно каква је знање тама.
Само једно ме занима, зашто ти мислиш да сви хришћани треба да верују на исти начин? Да ли сви разумеју неког филозофа на исти начин или свако проналази у радовима и делима нешто што га више потиче од нечег другог?Pitanje je baš upućeno tebi,, ali si video i izvinjenje ako Šestodnev tumačiš kao što piše u Finalističkoj teoriji, a tamošnje tumačenje je daleko od bukvalnog.
Što se tiče poslednje rečenice bilo bi dobro da na nekom forumukonačno raščistite te stvari. Ti kažeš ovo gore, onaj kaže da je na trećem nebu, jedan doktor teologija je na lokalnoj televiziji izjavio: "Kažu nema neba. Kako nema a gde je onda Bog?" , neki izjavljuju da je sam Bog pisao Bibliju, čuveni forumaš ristob kaže da svakodnevno komunicira sa Bogom, ........a svi redom hrišćani.
I na kraju, ti si tek treći vernik kojeg sam sreo ovde na Forumu, a vidiš od kada sam prisutan, koji prihvata veru onako kako bi trebali svi ostali, i onda ne bi bilo spora oko "silovanja razuma"jer ga niko ne bi ni pomenuo.
Poz.
Ova fraza je doslovno suplja kao cev ruskog gasovoda. U nemoci da se dokazete, prosipate nebulozne i besmislene floskule.
То што твој ум није окусио плодове са Божанске трпезе то не значи да она не постоји него да је само за одабране
Gde pise "pakao", a gde "raj"? Citiraj i bez tvojih "tumacenja" bilo ukratko bilo na dugacko.
. Evo:"Da bi odnesen u raj, i ču neiskazane reči kojih čoveku nije slobodno govoriti" 2. Korinćanima 12,4. Vrt Ednski koji se takođe pominje u Pismu je isti pojam. 
Nikad niko nije doneo nista korisno sa te "trpeze", sve sto je izumljeno ili nadjen lek, doslo se sa mukom i ovozemaljskim rezonovanjem...
Isus je bio u paklu pre nego sto je vaskrsao, a rekao je razbojniku razapetom do njega da ce vec danas biti u raju.
I ti lazes, pa nikom nista. Djordano Bruno je stradao od hriscanskih popova, od tog nakaradnog svetog suda - od strane Svete Inkvizicije. A ni pravoslavni sudovi nisu bili ni malo milostiviji prema nevernicima ili poluvernicima.Ако је тако што ти не измислиш нешто ново.
Не може се нешто нопво иозмислити а да не дође од Бога. Јер све што је измишљено већ је Бог измислио.
Раније су људи откривали ствари, открити нешто значи наћи нешто што веч постоји. Људи отвореног ума су трагали, неки су и страдали попут Ђордана Бруна од интелектуалаца оног времена.
Не може човек ништа ново откритии ако не једе са Божанске трпезе, А онда на сцену ступа интелект и каже Ја сам то измислио. Лажов и отац лажи. лопов који се кити туђим перјем. Божији непријатељ.
Ако је тако што ти не измислиш нешто ново.
Не може се нешто нопво иозмислити а да не дође од Бога. Јер све што је измишљено већ је Бог измислио.
Раније су људи откривали ствари, открити нешто значи наћи нешто што веч постоји. Људи отвореног ума су трагали, неки су и страдали попут Ђордана Бруна од интелектуалаца оног времена.
Не може човек ништа ново откритии ако не једе са Божанске трпезе, А онда на сцену ступа интелект и каже Ја сам то измислио. Лажов и отац лажи. лопов који се кити туђим перјем. Божији непријатељ.
Edenski vrt je tacno lociran u Starom zavetu, samo sto ti ne znas geografiju, pa ispada da je Edencki vrt raj. Sad se u njemu bashkare muslimani i americki vojnici.Za raj sam ti citirao..nisi video. Evo:"Da bi odnesen u raj, i ču neiskazane reči kojih čoveku nije slobodno govoriti" 2. Korinćanima 12,4. Vrt Ednski koji se takođe pominje u Pismu je isti pojam.
Za pakao u Biblijskom smislu sam ti citirao Isaiju..on podrazumeva konačni sud grešnika vatrom. Na našem se često prviodi sa "pakao" ali na hebrejskom "sheol" i drugi izraz "gehinum". Na grčkom "hades".
A šta je poenta tvog pitanja ako može?![]()
Ja se ne bavim time. Mogu da izmislim samo u okviru onoga cime se bavim. Niko nikad van svog zanimanja (tu racunam i hobi) nije nista otkrio niti ce. I nasao si bas Djordana Bruna koji je stradao od Crkve
Crkva i otvoreni um ne idu jedno sa drugim, iz razloga sto ako Crkva kaze da je crno belo, i pored ociju ako kazes da nije - mozes da stradas. A to kolko je ta "bozanska" spoznaja tacna vidi se u Bibliji od samog starta
gde se opisuje da je prvo nastala svetlost pa tek onda zvezde. To je iz razloga sto "bozanski" uvid nije pretpostavio da su zvezde izvor svetlosti ;p
Edenski vrt je tacno lociran u Starom zavetu, samo sto ti ne znas geografiju, pa ispada da je Edencki vrt raj. Sad se u njemu bashkare muslimani i americki vojnici.
P.S. Rekoh, bez tumacenja, za tim imaate potrebu samo vi indoktrinirani.