DOKAZI O BOGU

A da bi bilo jos jasnije evo sam Bog nad vojskama i car nad carevima ti sam kaze kako je, ne ja.

- - - - - - - - - -

Jezekilj 18,1 Opet mi dođe riječ Gospodnja govoreći:
Jezekilj 18,2 Šta hoćete vi koji govorite priču o zemlji Izrailjevoj govoreći: oci jedoše kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi?

Jezekilj 18,3 Tako ja bio živ, govori Gospod Gospod, nećete više govoriti te priče u Izrailju.
Jezekilj 18,4 Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti.

Jezekilj 18,5 Jer ako je ko pravedan i čini sud i pravdu,
Jezekilj 18,6 Na gorama ne jede i očiju svojih ne podiže ka gadnijem bogovima doma Izrailjeva, i ne skvrni žene bližnjega svojega i ne ide k ženi odvojenoj radi nečistote,

Jezekilj 18,7 I nikome ne čini nasilja, zalog dužniku svojemu vraća, ništa ne otima, hljeb svoj daje gladnome i gologa odijeva,
Jezekilj 18,8 Ne daje na dobit i ne uzima pridavka, od nepravde usteže ruku svoju, i pravo sudi između jednoga čovjeka i drugoga,

Jezekilj 18,9 Po uredbama mojim hodi, i drži zakone moje tvoreći istinu; taj je pravedan, doista će živjeti, govori Gospod Gospod.
Jezekilj 18,10 Ako rodi sina lupeža, koji bi krv proljevao ili bi činio tako što,

Jezekilj 18,11 A ne bi činio svega onoga, nego bi jeo na gorama, i ženu bližnjega svojega skvrnio,
Jezekilj 18,12 Siromahu i ubogome nasilje činio, otimao što, zaloga ne bi vraćao, i ka gadnijem bogovima podizao bi oči svoje čineći gad,

Jezekilj 18,13 Davao bi na dobit, i uzimao pridavak; hoće li taj živjeti? Neće živjeti; učinio je sve te gadove, doista će poginuti, krv će njegova na njemu biti.
Jezekilj 18,14 Ali gle, ako rodi sina koji bi vidio sve grijehe oca svojega što čini, i uzeo bi na um, te ne bi činio onako,

Jezekilj 18,15 Ne bi jeo na gorama, niti bi očiju svojih podizao ka gadnijem bogovima doma Izrailjeva, žene bližnjega svojega ne bi skvrnio,
Jezekilj 18,16 I nikome ne bi činio nasilja, zaloga ne bi uzimao i ne bi ništa otimao, davao bi hljeb svoj gladnome i gologa bi odijevao,

Jezekilj 18,17 Od siromaha bi ustezao ruku svoju, ne bi uzimao dobiti ni pridavka, zakone bi moje izvršivao i po uredbama mojim hodio; taj neće poginuti za bezakonje oca svojega, doista će živjeti.

Jezekilj 18,18 A otac njegov, što je činio nasilje, otimao od brata svojega i činio što nije dobro u narodu svom, gle, on će poginuti za svoje bezakonje.
Jezekilj 18,19 Ali govorite: zašto da ne nosi sin bezakonja očina? Jer sin čini sud i pravdu, sve uredbe moje drži i izvršuje; doista će živjeti.

Jezekilj 18,20 Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.

Jezekilj 18,21 Ako li bi se bezbožnik obratio od svijeh grijeha svojih koje učini, i držao bi sve uredbe moje i tvorio sud i pravdu, doista će živjeti, neće poginuti.

Jezekilj 18,22 Bezakonja njegova što ih je god učinio neće mu se više spominjati, u pravdi svojoj koju čini živjeće.
Jezekilj 18,23 Eda li je meni milo da pogine bezbožnik? govori Gospod, a ne da se odvrati od putova svojih i bude živ?

Jezekilj 18,24 Ali kad bi se pravednik odvratio od pravde svoje i činio nepravdu, i radio po svijem gadovima koje čini bezbožnik, hoće li on živjeti? pravedna djela njegova, što je god činio, neće se spomenuti; za bezakonje svoje koje učini za grijeh svoj kojim zgriješi poginuće.

Jezekilj 18,25 Još govorite: nije prav put Gospodnji. Čujte, dome Izrailjev, moj li put nije prav? nijesu li vaši putovi nepravi?
Jezekilj 18,26 Kad se pravednik odvrati od pravde svoje i čini zlo i umre zato, umrijeće za zlo svoje koje učini.

Jezekilj 18,27 A kad se bezbožnik odvrati od bezbožnosti svoje koju je činio, i čini sud i pravdu, on će sačuvati u životu dušu svoju.
Jezekilj 18,28 Jer uzevši na um vrati se od svijeh bezakonja svojih koja učini; doista će živjeti , i neće poginuti.

Jezekilj 18,29 Ali dom Izrailjev veli: put Gospodnji nije prav. Moji li putovi nijesu pravi? dome Izrailjev, nijesu li vaši putovi nepravi?
Jezekilj 18,30 Zato, dome Izrailjev, sudiću vam svakome po putovima njegovijem, govori Gospod; obratite se i prođite se svijeh grijeha svojih, i neće vam bezakonje biti na spoticanje.

Jezekilj 18,31 Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načinite sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete? dome Izrailjev.
Jezekilj 18,32 Jer mi nije mila smrt onoga koji mre, govori Gospod Gospod; obratite se dakle i budite živi.

Ako ne zeli onda nek spreci ili ipak nije svemocan :think:

A zašto da spreči?
Ako spreči neplansku seču šuma jer znamo šta se sve dešava zbog toga, reći ćete da je monstrum jer vam drva trebaju za sve i svašta.
Ako spreči toliku upotrebu automobila zbog zagadjenja vazduha inda ćete reći:
-Ma kako ću ja pešice
Eto vam onda ...
Imate slobodnu volju pa rešavajte probleme sami.
Vi bi da ih pravite a drugi rešavaju.
Pišete o raznim problemima a ne mrdate malim prstom u rešavanju istih.

Bog za ateiste ne postoji pa šta se onda muče da pišu ako ne želi ili nije svemoćan .... sve je to nebitno zasucite rukave i mnogi problemi se mogu rešiti ne čekajući na druge.

Nije stvar u verovanju vec u iskrenom i bezazlenom sagledavanju istine.
Ako je za tebe rec istina uopste pojam?

Ne moze se protiv Boga vecito ratovati.

Ne zelis da sagledas ili proveris stvarno znacenje teksta.

Primer:
Pala mu sekira u med.
Zivi kao bubreg u loju.

Prevedi to na hebrejski, nemacki itd.

Niko nece razumeti pravi smisao.
Zato mora da istrazi tekst.
Tako je po nekada i sa biblijskim tekstom.
Ili ce reci kao ti.
Ne.
Citam kako pise?
On stvarno zivi u loju.
Verovatno je kupio mnogo loja i pokriva se time.

A ovaj sto mu sekira pala u med?
Verovatno je sekao drva u sumi pa odletela sekira u pcelarnik na drvetu.
Sigurno su ga izujedale.

Eto tako ti prijatelju gledas na tekst.
I onda naravno da izgleda glupo.

A da je smisao teksta onako kako sam ti kazao, potvrdjuje ti i ovaj biblijski tekst:

Evo pogledaj:

Jezekilj 18,20 Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.

Neću da učim hebrejski da bi pročitao izvornu Bibliju kako bi mogao da je shvatim kako ti kažeš,jer je onda više nego jasno da je to samo njihov jevrejski bog ako samo oni mogu shvate šta je pisac hteo da kaže.Isti je slučaj i sa muslimanima koji kažu da se Kuran jedino može razumeti ako se pročita u originalu dakle na arapskom.Opet neću ni arapski da učim jer mi je i tu jasno da je to samo njihov bog džaba mi da čitam prevod Kurana kad nije to to. Ima na YT ispovest jednog bivšeg muslimana koji bukvalno kaže za muslimane koji ne znaju arapski i koji nisu pročitali Kuran u originalu -they are joke. Ako se bog oglašava samo na određenim jezicima i ako se slovo njegovo jedino može shvatiti na tim određenim jezicima onda je to bog tih naroda samo,njihova stvar.

Poslednja izmena:
A zašto da spreči?
Ako spreči neplansku seču šuma jer znamo šta se sve dešava zbog toga, reći ćete da je monstrum jer vam drva trebaju za sve i svašta.
Ako spreči toliku upotrebu automobila zbog zagadjenja vazduha inda ćete reći:
-Ma kako ću ja pešice
Eto vam onda ...
Imate slobodnu volju pa rešavajte probleme sami.
Vi bi da ih pravite a drugi rešavaju.
Pišete o raznim problemima a ne mrdate malim prstom u rešavanju istih.

Bog za ateiste ne postoji pa šta se onda muče da pišu ako ne želi ili nije svemoćan .... sve je to nebitno zasucite rukave i mnogi problemi se mogu rešiti ne čekajući na druge.

Pusti secu sume i automobile nego sta cemo sa poplavama, zemljotresima i vulkanima ?

Pucaj Gogilli :mrgreen:

Neću da učim hebrejski da bi pročitao izvornu Bibliju kako bi mogao da je shvatim kako ti kažeš,jer je onda više nego jasno da je to samo njihov jevrejski bog ako samo oni mogu shvate šta je pisac hteo da kaže.Isti je slučaj i sa muslimanima koji kažu da se Kuran jedino može razumeti ako se pročita u originalu dakle na arapskom.Opet neću ni arapski da učim jer mi je i tu jasno da je to samo njihov bog džaba mi da čitam prevod Kurana kad nije to to. Ima na YT ispovest jednog bivšeg muslimana koji bukvalno kaže za muslimane koji ne znaju arapski i koji nisu pročitali Kuran u originalu -they are joke. Ako se bog oglašava samo na određenim jezicima i ako se slovo njegovo jedino može shvatiti na tim određenim jezicima onda je to bog tih naroda samo,njihova stvar.

Sada stvarno preterujes svaku meru i iznosis ne istine ponovo.

Niko to nije tvrdio.
Znas ti to dobro.
Ali tebi se istina ne svidja.
To je tvoj pravi problem.

Naravno da se biblija moze razuneti na nasem jeziku.
Ali svaki i ole pismen covek zna da u svakom jeziku ima po neka rec koja je problem.
Naveo sam ti primere unazad da bi i dete moglo da shvati.
Kada naidjemo na takvu tekst, onda je normalno da tu rec istrazimo sta ona stvarno znaci na izvirnom jeziku.

A za to ne treba znati taj jezik.
Strucna literatura stoji svima na raspolaganju.
A ako ne.
Onda pitas ko ima ili ko je vec istrazio.

Nema potrebe za dalju duskusiju.

Stvar je jasna.
Imao si namere da pljujes po veri, bogu i bibliji.
Nije ti uspelo.

"Заправо, Он пресаздава зло и води ка бољем како би, прекративши се, постало причесно природи добра. "

Po ko zna koji put citiram Hičinsa : NIKADA NE ZNAŠ ŠTA ĆE SLEDEĆE DA KAŽU !!

Evo citata koji si naveo. Isaia 45.7.

7 ἐγὼ ὁ κατασκευάσας φῶς καὶ ποιήσας σκότος, ὁ ποιῶν εἰρήνην καὶ κτίζων κακά· ἐγὼ Κύριος ὁ Θεὸς ὁ ποιῶν πάντα ταῦτα.

7 Ja сачињам светлост и стварам мрак, чиним мир и саздајем зло

Ovo je starogrcki tekst i mozes videti da su upotrebljena 4 razlicita glagola. Vuk i Danicic nisu prevodili sa grckog vec sa nemackog, ako se ne varam. Gospod ne kaze: stvaram zlo... vec sazdajem zlo ( κτίζων κακά). Da bi citaoci bolje razumeli glagol sazdati, Sv. Vasilije Veliki iz linka koji ti ponudih za citanje, navodi vise citata tog glagola. Recimo Psalam 50.12.

12 Καρδίαν καθαρὰν κτίσον ἐν ἐμοί, ὁ Θεός....
12 Срце чисто саздај у мени, Боже....

Dakle glagol sazdati se razlikuje od glagola stvarati. Sazdati znaci preobratiti, preokrenuti, iznova promeniti.... U Psalmu David trazi da mu Bog preobrati, tj promeni srce da bude cisto, a ne da mu stvori novo srce. Nadam se da sad mozes malo bolje razumeti zasto Vasilije Veliki o ovom stihu kaze: Заправо, Он пресаздава зло и води ка бољем како би, прекративши се, постало причесно природи добра.

Da li je moguće da ne vidiš tu količinu vrdanja ?
Znači Nemci vekovima čitaju pogrešnu Bibliju jer nemaju svog south railroud-a da im otvori oči,vernici sa engleskog govornog područja takođe vekovima isto čitaju pogrešnu verziju Biblije jer nema ko da ih prosvetli? Da li misliš da ćeš nekog da ubediš u tu priču?

Вокабулар - Српски речник
креирати,створити, стварати, саздати, направити; измислити, пронаћи; установити, основати

http://vokabular.rs/?search=креирати&lang=sr

- - - - - - - - - -

7The One forming light and creating darkness,
Causing well-being and creating calamity;
I am the Lord who does all these.

https://www.bible.com/bible/100/ISA.45.nasb

Sada stvarno preterujes svaku meru i iznosis ne istine ponovo.

Niko to nije tvrdio.
Znas ti to dobro.
Ali tebi se istina ne svidja.
To je tvoj pravi problem.

Naravno da se biblija moze razuneti na nasem jeziku.
Ali svaki i ole pismen covek zna da u svakom jeziku ima po neka rec koja je problem.
Naveo sam ti primere unazad da bi i dete moglo da shvati.
Kada naidjemo na takvu tekst, onda je normalno da tu rec istrazimo sta ona stvarno znaci na izvirnom jeziku.

A za to ne treba znati taj jezik.
Strucna literatura stoji svima na raspolaganju.
A ako ne.
Onda pitas ko ima ili ko je vec istrazio.

Nema potrebe za dalju duskusiju.

Stvar je jasna.
Imao si namere da pljujes po veri, bogu i bibliji.
Nije ti uspelo.
šta ti nije jasno,tražio si mi izvorni tekst na prethodnoj strani a sad nešto negoduješ i kažeš kako nisi tako mislio itd

Da li je moguće da ne vidiš tu količinu vrdanja ?
Znači Nemci vekovima čitaju pogrešnu Bibliju jer nemaju svog south railroud-a da im otvori oči,vernici sa engleskog govornog područja takođe vekovima isto čitaju pogrešnu verziju Biblije jer nema ko da ih prosvetli? Da li misliš da ćeš nekog da ubediš u tu priču?

Вокабулар - Српски речник
креирати,створити, стварати, саздати, направити; измислити, пронаћи; установити, основати

http://vokabular.rs/?search=креирати&lang=sr

Daleko od toga da ce iko ikad vrdati pred ovakvim stavovima koje iznosis. U starogrckom tekstu vidimo 4 glagola a Englezi preveli sa dva. Sta reci? Da prepravimo i Starogrcki prevod jer ono... nema smisla. Ja sam ti samo dao odgovor, i to ne od samog sebe, sta u stvari znaci ta rec i da je ima u istom kontekstu na mnogim mestima a ti misli kako zelis. Samo nisi u pravu.

Kad je Grcki prevod napisan nisu postojali ni Englezi, ni Nemci, ni mi.... a to, ko je i kako prevodio Stari Zavet, niti imam volje ni vremena da istrazujem. A ti sam razmisli da li je i ko prekrajao nesto ako je tekst Vasilija Velikog iz IV veka. Mozda i sam znas da lepoti i bogatstvu starogrckog jezika ni jedan jezik na svetu ne moze ni priviriti, a posebno anglosaksonski.

- - - - - - - - - -

7The One forming light and creating darkness,
Causing well-being and creating calamity;
I am the Lord who does all these.

Evo i sam vidis gresku u engleskom prevodu. Oni koriste isti glagol: creating darkness i creating calamity, dok je original: ποιήσας σκότος i κτίζων κακά. Sta vise reci?

šta ti nije jasno,tražio si mi izvorni tekst na prethodnoj strani a sad nešto negoduješ i kažeš kako nisi tako mislio itd

Zasto se sluzis ne istinom?

Rekoh ja da na zalost rec Istina nije za tebe pojam.
Mnogi su ovde probali ali nisu uspeli.
Ovde imamo ljude koji poznaju tenatiku i takvi tipovi su im providni.

Nigde ja od tebe nisam trazio izvorni tekst.

Samo sam ti dao biblijski tekst gde ti licno Svevisnji Bog objasnjava tekst koji namerno i u punoj svesti iskrivljujes.

Ne igraj se s bogom.
Nisi prvi koje sam opominjao.
Svemu ima granice.
Pazi da ju ne dostignes.
Ubrzano si na tom putu.

Poslednja izmena:
Evo kad mora da ti se crta,a te pretnje nepostojećim bogom ostavi za nekog drugog,nekog ko recimo veruje u istog mene zaobiđi sa svojim sujeverjem i sa kletvama

Nisam rekao pokazi nam izvorni tekst nego kazi.
Znacenje.

Opet izvrces?

Nigde nisam izgovarao kletve.
Vec opomene.
Opet govoris ne istine.
A da li ga ima ili ne, ti ces videti...

Poslednja izmena:
Слажем се с тобом, него постоји разлика између веровати и доказати.
Колеге овде траже доказе, вероватно опипљиве, материјалне или бар научно доказиве.
Веровању све то не треба, једноставно се ради о непотребном оптерећивању. Божију промисао или осетиш или не осетиш, Исусове проповеди или прихватиш или не прихватиш.
Као доказ тачке. Јесте, има је али је нико не може да је донесе, тресне о сто и каже "Ево тачке!"

Бог је ум. Логос значи Ум сем што значи и Реч.
Бог је истина
Бог је љубав, достојанство, живот,...
Све су то ствари повезане са Умом. Какав доказ очекују неверници. Да им сервирамо Ум на тацни. Или да им сервирамо Истину на тацни па да се они увере да Бог постоји.
Да ум сервирамо љубав према ближњима коју такви не могу да осете.
Или живот да им понудимо као доказ,
Не може се Бог доказати невернику , Нема ту ничег опипљивог што би наука могла да тестира, да измери и докаже. А верник на сваком кораку налази доказе.

Videli smno da naučni aparat isto tako potvrđuje šestodnev i ostale postavke Pisma. Naravno, evolucionisti svakodnevno iznalaze nove i nove tvrdnje za koje kreacionsti daju kasnije odgovor. Međutim, evolucionisti to ne priznaju i to je to. Tako da naučni aparat itekako potvrđuje neodrživost evolucije i svih postavki protivnih izveštaju Pisma.

Pa ti opet isto. Koji to naučni aparat potvrđuje Šestodnev, a da nisu grupa kreacionista, koja ne može da se pomiri sa činjenicom da Bog nije ništa stvorio, već je Njega stvorio čovek?
Naučni aparat, kada je u pitanju TE, već više od 150 god. gura svoje, dokazuje, usavršava, popravlja i nigde, ama baš nigde ne pominje Šestodnev.
I zašto bi evolucionisti priznavali bilo šta što pišu kreacionisti, kada im je dovoljno ono što naučnici koji se bave TE sve lepo dokažu. A sa druge strane, dao sam ti primer dvojice papa, i dr. Milin, koji bi trebali da budu tvrdokorni kreacionisti, pritisnuti dokazima, priznaju TE, uz izvesno ublažavanje, da se ne bi baš video taj potpuni poraz Šestodneva.

Pa ti opet isto. Koji to naučni aparat potvrđuje Šestodnev, a da nisu grupa kreacionista, koja ne može da se pomiri sa činjenicom da Bog nije ništa stvorio, već je Njega stvorio čovek?
Naučni aparat, kada je u pitanju TE, već više od 150 god. gura svoje, dokazuje, usavršava, popravlja i nigde, ama baš nigde ne pominje Šestodnev.
I zašto bi evolucionisti priznavali bilo šta što pišu kreacionisti, kada im je dovoljno ono što naučnici koji se bave TE sve lepo dokažu.

Već pomnuh kako to funkcioniše. Evolucionisti nešto tvrde i time navodno dokazuju ogromnu starsot Zemlje ili neki prelazni fosil a kreacionisti pokažu da postoji i drugo objašnjenje za date pojave a onda evolucionisti naravno to izignorišu i teraju dalje. Eto to je taj scenario.

- - - - - - - - - -

A sa druge strane, dao sam ti primer dvojice papa, i dr. Milin, koji bi trebali da budu tvrdokorni kreacionisti, pritisnuti dokazima, priznaju TE, uz izvesno ublažavanje, da se ne bi baš video taj potpuni poraz Šestodneva.

Nema potrebe pominjati pape i neke teologe kada se pak može pokazati mnoštvo drugih teologa koji su kreacionsiti. Zašto bi onda TE imala težinu kada neki teolozi je odobravaju a većina ne. Evo recimo imaš mnogo katoličkih teologa koji su kreacionisti. A što ih Papa onda ne smeni sa položaja pošto mu se suprotstavljaju:)

Kreacionizam nije propao i dr. Lazar Milin to ne tvrdi na taj način kako ti zamišljaš. Lazar Milin je kreacionista u smislu da veruje da je Bog sve stvorio.
Eto ti ga pa sad. Ja ti navodim citat iz njegove knjige, a ti pišeš ovo. Evo ti ponovo isti citat a ti mi onda protumači šta to pomenuti dr. tvrdi a da nije ovo što je napisao: Naime, na strani 219. pomenute knjige piše ovo: "Pre nego što pređemo na postavljanje pitanje, konstatujmo i još jednom otvoreno i lojalno priznajmo činjenice : 1) da je stara teorija fiksizma mrtva i sahranjena, i to bez ikakave nade na vaskrsenje, i da Biblija nema nikakvih razloga da za njom žali i plače"
Međutim, on samo neke postavke kreacionizma smatra ne tako važnim u odbrani vere smatrajući da se vera može odbraniti i bez toga.
I ja mislim da vi vernici ne biste bili manje vernici ako biste prestali da suprostavljate biblijske "istine" naučnim istinama, jer vam je to uzaludan posao. Ogromna je razlika između "dokazujem" , i "verujem".
Upravu je u smislu da neke stvari ne moramo uvek opipati i tako jasno videti da bismo poverovali. Ima zaista mnogo drugih spoznaja Boga i kroz logiku stvari...slično nešto iznesoh u vezi prirode materije itd...no to ne znači da se kad tad ne dođe do jasnih i opipljivijih materijalnih dokaza o Tvorcu i potvrdi svega što Pismo govori.
Kako možeš da očekuješ da će materijalni dokazi potvrditi svega što Pismo govori?.Nauka je u veoma opasno vreme počela da negira mnoge biblijske "istine" i da se udaljava od nje, a ti očekuješ ovo. Ma daj čoveče.
I priznajem da sam prilično razočaran, uvidom u to, da ti veruješ u istinitost svega što piše u Bibliji. Znam, znam, da te nije briga zbog mog razočarenja, samo sam verovao u početku da se konačno pojavio vernik koji je u stanju da razlikuje moguće od nemogućeg.
Ja verujem da Božija Reč će uvek imati potvrdu i dužnost verujućeg i jeste da radi na tome...bez obzira što se nekada čini da je to težak posao...Isus je rekao:"tražite i naćiće te...kucajte i otvoriće vam se. Ko traži nalazi"....pa shodno tome kreacionisti i svi iskreni verujući imaju obavezu da "kucaju i traže" i da ne zanemare ni jedan način potvrde Božije Reči. Kreacionisti jednostavno izvršavaju taj zadatak..traže i nalaze:)
I ja to pozdravljam sve dok ne "iskočiš" iz te svoje vere i počneš da se suprostavljaš naučnim istinama koje nisu u skladu sa Božijim rečima. A ipak da ti ponovim, biblijski tekstovi nisu nikakve Božije reči, već reči verujućih ljudi, koji su, ruku na srce, ipak veoma malo znali o pojavama kojima su okruženi, pa su debelo izmišljali.

"tražite i naćiće te...kucajte i otvoriće vam se. Ko traži nalazi".
Ovo sam izdvojio da bih ti naglasio da tako rade naučnici. Traže, traže, neprekidno i kao rezultat imamo viševekovni naučni opus. E sad što tu nema mesta za mnoge Božije reči, nisu krivi naučnici, već oni koji su u ime Boga izmišljali. a vi vernici verujete, i tako se veoma lepo uklapate i izjavu pisca romana "Biblija otrovne masline", citiram: "Ne možeš ni da shvatiš koliko te je od stvarnog sveta odvojila tvoja religijska fiksacija". Kraj citata.

Prva rečenica šestodneva glasi:"i stvori Bog neba" u pluralu je imenica a ne u singularu...u originalnom prevodu. Koristi se hebrejski izraz:ha·sha·ma·yim što u prevodu glasi:"the heavens". Dakle, Strong objašnjava:[שָׁמַי] noun masculineDeuteronomy 33:28 only plural שָׁמַ֫יִם421 (Sta§324 a) heavens, sky". Zato postoji dva neba nama vidljiva..prvo atmsosfersko a drugo astronomsko. Iznad tih "nebesa" je Pavle bio odnsen u viziji i tamo je bio pred Božijim prestoljem.
Šta viste radili da nije tih pogrešnih prevoda. U mojoj Bibliji piše: 1: U početku stvori Bog nebo i zemlju. A pominje se nebo i ovde: 8:I svod nazva Bog nebo.........Dakle nigde nema množine. A i Isus pominje svog oca na nebu a mi znamo šta je to.

- - - - - - - - - -

Dovoljno velika da čovek sada ne može da dosegne kraj. Nama i našim ljudskim vrednostima to je nedostižno ali nebeskim bićima to nije. Neće biti jednog dana ni čoveku kada greha nestane i kada pravedni dobiju večni život.
Bravo. Samo mi preostaje da kažem amin. Baš ste žestoko zanešeni.:D

Pa šta će "jadan" čovek. Nije mu zameriti, jer je doktorirao u Švajcarskoj, gde je imao neposredan dodir sa dostignućima TE, pa je indoktriniran:D. Nije on čist tvrdokorni Balkanac pa da gura svoje, a da ne shvata da je nauka otišla daleko, veoma daleko od Šestodneva.

Loša ti je tvrdnja. Naučni aparat teži istini, dakle radi objektivno, i raskrstio je sa tim postavkama Biblije. Otud papino priznanje, i ona tvrdnja pomenutog doktora. E sada balkanski pravoslavci mogu i dalje da guraju svoje, ali i moraju da paze da ne opravdaju izjave Martina Lutera, kao i da ne prođu kroz iskustvo Majkla Bihlija. Da te podsetim to je stručnjak za kreacionizam, koji je tvrdio kako ne može evolucijom da se objasni imuni sistem. A devet godina posle tvrdnje predstavljaju mu 58 naučnih radova na tu temu , a on izjavljuje: "ne to nije dovoljno" pa sudija izjavljuje: "kakva neprimerena tupavost".
Kreacionizam je propao i kako reče dr. Lazar neće vaskrsnuti.
PS Rekao si da Bog obitava na trećem nebu koje je izvan kosmosa pa me povodom toga interesuje:
1. Otkud podatak o postojanju trećeg neba, kada prva rečenica Šestodneva govori da Bog stvori nebo, a Isus često izjavljuje nešto u stilu "ja i moj otac na nebu"? Dakle dva Boga a ne pominju treće nebo.
2. Kolika je po tebi dimenzija kosmosa? Ovo me interesuje da bih imao predstavu koliko je daleko to treće nebo.
3. Da li Bog interveniše na Zemlji sa trećeg neba, ili dolazi? Znaš ono kada se desi neki zemljotres, cunami.....Ako misliš da On nije odgovoran za katastrofe, onda prvu rečenicu prebaci u prošlo vreme. Nekada je to sve radio.

Da bude boza na ovom nebu ne moze nikako..nebo i zemlja zajedno ko jedan njegov nokat..:D

Da, dobro si postavio pitanje. Bog dolazi sa trećeg neba. Isus će doći i sveti anđeli prilikom vaskrsa pravednih.

Što se tiče cunamija i katastrofa svakao da se to dešava po Božijem dopuštenju zbog greha i zla koji su sada sastavni deo ljudskog postojanja. Naravno da Bog ne želi zlo i katastrofe ali se one dešavaju dok je ovaj poredak stvari. Toga jednom biti neće..kada Bog obnovi Zemlju i nebesa:)

Moram da konstatujem da Bog ima veoma veliku rezolucionu moć, kada sa kraja kosmosa (nauka kaže preko 13 000 000 000 god) može bez problema da dođe do naše galaksije koja se možda vidi kao majušna zvezda u moru milijardi i milijardi zvezda, a zatim u našoj glaksiji "ubode" naše Sunce, koje je jedno od manjih od milijarde sunaca, pa u Sunčevom sistemu "ubode" Zemlju koja se ni sa Jupitera ne vidi čestito a kamoli sa kraja Sunčevog sistema, i konačno na kraju na Zemlji "ubode" rajsko mesto gde će stvoriti Adama, a u sadašnjosti gde će vaskrsnuti pravedne. :D

Back