Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

Etnogeneza Srba na Balkanu se desila na teritoriji Hercegovine i CG, 7-11. vijek. Paralelno sa etnogenezom Albanaca juzno od Zete.

Eastern_Adriatic_1089.jpg

Даде ми познаник данас да читам неку Шаргићеву књигу и утврдио сам да се у ствари ради о будали која пати од екстремне нарцисоидности. С обзиром да продаје то срање и да будале купују онда је то економски оправдано.

Ma...kada sam došao do stranice na kojoj tvrdi da su Srbi odlučili da umetnu slovo L u svoj etnonim zbog stanja euforije koja je nastala kada se Stefan Prvovenčani krunisao za kralja 1217. godine i od tada su Srblji umesto Srbi... :D mislim da nije potrebno tome ništa dodati.

Nego jedna druga stvar tu ima. Koliko znam, ta knjiga može slično kao i one Radovana Damjanovića, da se kupi tako što autora kontaktiraš telefonom ili imejlom. Nema distribucije po knjižarama, već samo personalno. Meni se čini da to znači da Šargić i Mitić vrše utaju poreza?

Ma...kada sam došao do stranice na kojoj tvrdi da su Srbi odlučili da umetnu slovo L u svoj etnonim zbog stanja euforije koja je nastala kada se Stefan Prvovenčani krunisao za kralja 1217. godine i od tada su Srblji umesto Srbi... :D mislim da nije potrebno tome ništa dodati.

Nego jedna druga stvar tu ima. Koliko znam, ta knjiga može slično kao i one Radovana Damjanovića, da se kupi tako što autora kontaktiraš telefonom ili imejlom. Nema distribucije po knjižarama, već samo personalno. Meni se čini da to znači da Šargić i Mitić vrše utaju poreza?

Slovo L predstavlja euforiju? Tipa Ljelje?

Klošare. Stanuju po babinim nekim nekretninama i lenčare pa izmislili monetizaciju na bazi nabeđenih patriota koje regrutuju uglavnom među obožavateljima Happy TV.

Nije mi jasno ni koja je poenta dokazivanja nedokazivog. O prenemanjićkom periodu je lepo knjigu napisao Aleksić. Kome je do pameti neka je pročita. I zvanična nauka se ograđuje od Porfirogenita.

Zašto nije uzela Češku knjigu? Pa zato što na samom početku knjige stoji da su Srbi i Hrvati i Česi zidali Vavilonsku biblijsku kulu.

Međutim ta knjiga je svetinja za današnje budale. Kod Porfirogenita bar nema zmajeva.

No bilo kako bilo, ništa se nikada i neće znati. Niko ni ne zna. Nema dokaza.

Da li je bilo ili ne seobe nije ni bitno. Bitno je da smo u istoriju ušli prvim državama. A gde smo živeli kao kromanjonci nije ni bitno. Nema dokaza. Ni jedan narod a ne neki tamo nebitni mali neorganizovani i prilično prljavi Srbi.

Čekaj, šta, odustaješ od namere da mi lečiš dosadu? :D

Nije potrajalo duže od jednog dana. :mrgreen: Uz, naravno, obavezne etikete kao što su „laže“ ili „troluje“ (za potonje se stvarno pitam hoćeš li ikada naučiti šta je).
Hvala ti u ime naroda, što te ne mrzi budalama da objašnjavaš da su budale. Međutim teško ćeš budali da objasniš da je budala.
Samo napred.

ахајахахајахахаха премешно

Браво! Где се налази оригинал тог дела Лава Мудрог?

Odgovor na ovo pitanje si već dobio na susednoj temi, no da ponovim: posedovanje autografa kada govorimo o narativnim (pripovedačkim) pisanim izvorima, vanredna je retkost da je u istoriji ostao sačuvan baš autorov autograf koji je toliko mnogo vekova star. To je pravo blago, kada se desi.

Ne postoje nigde originali ni Povesti minulih leta (ono što je tebi nešto nekorektnije i zastarelije poznato kao tzv. Nestorov letopis), dela Popa Dukljanina, Dalimilove hronike, niti istorija Laonika Halkokondila. Ništa od toga nije sačuvano u originalu, kao ni mnogo šta drugog.

Postavljati to kao nekakav argument kojim bi relativizovao neki narativni izvor, proglašavajući ga nepostojećim, besmisleno je.

По мени Шаргић, Игор и Митић имају јаке тврдње али дакако да ме живцира то што све што је словен називају Србин, што није нужно нетачно знајући значење истог назива и његову примену поготово међу јужним словенима али, могли би рећи "преци Срба, прасловени..."

Директних доказа нема сем именовања једне групације именом Склави ма да оба аутора говоре да су познатији под другим именима од раније нарочито Анти који се појављују раније у изворима.
Оба аутора то потврђују Јорданес и Прокопије али нико њихову сеобу.
Што се тиче преласка Дунава или Саве Прокопије даје један извештај да су те године Словени први пут презимели са ове стране Дунава.
Што би значило да су били ту и раније али. кад опадне лишће и терен постане непогодан за њих одлазили су.

Други његов навод је наредба готског италског краља Тотиле Словенима да пређу у Далмацију.

Имамо и помен продора Словена у Драч половином 6. века.

Имамо сеобу Анта у царство као Федерата.

Сад ако узмемо изворе царства као тотално веродостојне јако компликовано би било читати наше данашње изворе о Косову за неких 200-300 година и нашег третирања ситуације а шта је она иначе у пракси.

По мени Шаргић, Игор и Митић имају јаке тврдње али дакако да ме живцира то што све што је словен називају Србин, што није нужно нетачно знајући значење истог назива и његову примену поготово међу јужним словенима али, могли би рећи "преци Срба, прасловени..."

To je ako samo pogledaš šta neko kaže, a ne čuješ drugu stranu. Tako uvek biva. Da parafraziram Branimira Nestorovića, kad su maalo izvukli iz konteksta jednu njegovu izjavu, kad pogledaš šta pričaju ravnozemljaši, stvarno počnu neke stvari da zvuče smisleno.

Zato nikada nije dovoljno slušati samo nekoga i verovati šta on kaže. Ti argumenti ti deluju jaki iz razloga što su oni sami rekli, ali ako uzmeš bilo koju pojedinačnu tvrdnju koji su oni naveli, videćeš da ona u najbolju ruku stoji na jako klimavim nogama, a najčešće i da je bez osnove. I to tako, redom, kako krenem sa proveravanjem bilo koje tvrdnje.

Npr. oni tvrde da je zbog nekakve euforije povodom proglašenja kraljevstva nakon 1217. godine nastalo epentetsko (umetnuti) lj u srpskom etnonimu i tvrde da je to dokaz da je Porfirogenitov spis značajno mlađi. A kao dokaz postavljaju staro štampano izdanje povelje velikog župana Stefana Nemanjića iz početka XIII stoleća, koje sadrži štamparsku grešku i u kojoj je to slovo slučajno izostavljeno, umesto novijih izdanja ili fototipa same povelje.

Tvrdnje uopšte nisu jake; jako su slabe, al nije ih lako spaziti zato što ipak treba dosta predznanja i iskustva da se to opazi. Koji su sve problemi u slučaju njihovih tvrdnji imaš na temi o Aleksandru Mitiću, a i na temi BBvsNR.

Po mom sudu najslabiji su kad krenu da nepovezano nešto pričaju o jeziku. Prt-trt-vrt-srb; koriste potpuno iste standarde i metode kojima bi se moglo dokazati da su japanski, srpski i škotski dijalekti albanskog jezika. :D

To je ako samo pogledaš šta neko kaže, a ne čuješ drugu stranu. Tako uvek biva. Da parafraziram Branimira Nestorovića, kad su maalo izvukli iz konteksta jednu njegovu izjavu, kad pogledaš šta pričaju ravnozemljaši, stvarno počnu neke stvari da zvuče smisleno.

Zato nikada nije dovoljno slušati samo nekoga i verovati šta on kaže. Ti argumenti ti deluju jaki iz razloga što su oni sami rekli, ali ako uzmeš bilo koju pojedinačnu tvrdnju koji su oni naveli, videćeš da ona u najbolju ruku stoji na jako klimavim nogama, a najčešće i da je bez osnove. I to tako, redom, kako krenem sa proveravanjem bilo koje tvrdnje.

Npr. oni tvrde da je zbog nekakve euforije povodom proglašenja kraljevstva nakon 1217. godine nastalo epentetsko (umetnuti) lj u srpskom etnonimu i tvrde da je to dokaz da je Porfirogenitov spis značajno mlađi. A kao dokaz postavljaju staro štampano izdanje povelje velikog župana Stefana Nemanjića iz početka XIII stoleća, koje sadrži štamparsku grešku i u kojoj je to slovo slučajno izostavljeno, umesto novijih izdanja ili fototipa same povelje.

Tvrdnje uopšte nisu jake; jako su slabe, al nije ih lako spaziti zato što ipak treba dosta predznanja i iskustva da se to opazi. Koji su sve problemi u slučaju njihovih tvrdnji imaš na temi o Aleksandru Mitiću, a i na temi BBvsNR.

Po mom sudu najslabiji su kad krenu da nepovezano nešto pričaju o jeziku. Prt-trt-vrt-srb; koriste potpuno iste standarde i metode kojima bi se moglo dokazati da su japanski, srpski i škotski dijalekti albanskog jezika. :D
Слажем се скроз. И ја им као што сам и рекао не верујем увек и много. Али она тврдња о граду Делминијуму, данашњем Дувну, значењу речи на нашком и основа ДЛМН (Длмно-Делмниум) јесте доста, бар на поглед јака тврдњс

Back