Dokaz da Bog postoji

Pozdrav Omni

Jesmo mi tehnološki veoma uznapredovali...ne negiram ja to, niti iko može negirati...to je činjenica.
Ja sam lično pobegao koliko sam mogao od tehnologije, ali danas nije moguće bukvalno pobeći od svega. Zašto? Pa zato što smo stvorili takav svet. Jel' mene neko pita hoću li ja ovako da živim? Ne. Okolnosti su takve da se tehnologije prepliće sa svakom sferom života, još od malih nogu. Da li je to dobro? Ako mene pitaš, nije. Zašto? Zato što nas udaljava od majke prirode. Kada kažem prirode mislim na sve aspekte života...pa i na onaj glavni, a to je da samo najjače jedinke opstaju. Tako je bilo hiljadama godina i biće do kada je sveta... A šta smo mi danas napravili? Kakvi naraštaji dolaze? Da nije super marketa u startu bi više od pola populacije umrlo od gladi...
Da i ne pominjem apoteke, bolnice ili recimo el. energiju...svet bi se bukvalno raspao...
Moraš shvatiti da je osnova zdravog društva...zdrava hrana, čist vazduh i voda...ovo troje nikako neće ruku pod ruku sa tehnologijom...tako da vodokotlić u ovakvoj sredini i te kako pomaže...ali dok ga napraviš, zezneš ceo lanac u ekosistemu i ugroziš ona tri dobra bez kojih života nema. Tako da pokušaj da se rešiš jednog neprijatnog (ali prirodnog) mirisa ...dovodi do drugog neprijatnog mirisa koji je poguban za naraštaj kom ostavljamo ono što smo nasledili. I u pravu si da mi jesmo giganti koji stoje na ramenima naših predaka, jer smo uradili više od njih...naša deca će se potruditi da dokusure ono što mi nismo...svaki izvor, svako drvo, svako parče zemlje i svaki dašak čistog vazduha...To je veruj mi tendencija koju niko ne može zaustaviti...Zašto? Zato što je Bog novac... najmoćniji Bog, bar za većinu ljudi. Pohlepa je zavesa na očima takvih ljudi. Ne znam kome još nije jasno da se sve vrti oko novca...A ako je tako, iza svega ne stoje dobre namere.

Šta je glavni problem.
Što pijemo zatrovanu vodu, jedemo zatrovanu hranu, udišemo zatrovan vazduh. Sve ovo može voditi samo do jednog a to su bolesti...Kako se povećava broj elemenata na tablici periodnog sistema, povećava se i broj dijagnostikovanih bolesti. Uzrok i posledica...jednostavno je.
Ako hoćemo neprirodno da živimo, moramo neprirodno i umirati...

Tehnologija je bukvalno ono što čoveka čini čovekom. Da čovek nema tehnologiju čovek bi bio životinja, kao i svaka druga životinja.

Sve je počelo pre nekih 2 miliona godina, kad je neki majmun, a bukvalno majmunčinna neka, uspela da uzme zapaljenu granu sa drveta u koju je zvekno grom.
Udario je grom u drvo i zaplilo se drvo, a majmuni su mnogo puta posmatrali kako grom udari u drvo i drvo se zapali i to je posebno bilo značajno noću, zamisli kakav prizor, kakva impresija, sevne munja u sred noći, sve zabilsta kao dan, drvo gori oni noću svi dojure ili se doventraju do zapaljenog drveta, tu je toplo, ogreju se, svetlost, vatra donosi svetlost itd, i neka majmunčina se setila da otkine zapaljenu granu i da je tako nosi sa sobom, noseći tako i plamen, i majmun je po prvi put uspeo da kontroliše vatru... Majmun je onda zapaljenom granom uspeo da zapali drugu vatru na drugom mestu, pa je uspeo da zapali logorsku vatru da se drugi članovi čopara mogu zagrejati (početak društvenih zajednica), uspeo je da osvetli tamu što je magija nad magijama mogla tada biti (taj je bio prvi mistik i mag u čoporu, naučnik, svetac čudotvorac i politički vođa u jendom), uspeo je sa plamenom da otera druge divlje zveri koje su ih napadale,... i tako su majmuni polako ovladavali aspektima vatre i tako je majmun postao čovek. Uspeo je da koristi svojih pet prstiju i svoj intelekt i počeo je da koristi oruđe odnosno tehnologiju.

Tehnički, tehnologija je stara koliko i homo sapiens odnosno čovek. (Odnosno Homo erectus kao prethodnik Homo sapiensa, u ovom kontekstu irelevantno)

Majmun sa tehnologijom = čovek
Čovek bez tehnologije = majmun

Da budemo precizniji, tehnologija je proizvod ljudske inteligencije. Prvo ide inteligencija, generalne umne sposobnosti, pa tehnoligija kao proizvod tih umnih sposobnosti.

U Bibliji je taj čin, taj evolutivni trenutak kada "majmun postaje čovek", odnosno stvaranje čoveka, opisan kao zlodelo zmije koja je nagovorila Evu a Eva (preko one stvari) Adama da jede plodove sa drveta znanja te im se "otvoriše oči".

Sličnu ulogu koju je Zmija imala u Edemskom vrtu imao je i Prometej u drevnoj grčkoj religiji.

Oba ova teksta i biblijski i grčki o nastanku čoveka imaju isti izvor, originalni tekst je neki drevni vavilonski tekst, zaboravio sam kako se zove. To su jevreji naučili u Vavilonu pa ga prepisivali u svojim tekstovima pa tako završilo u Bibliji. Jevrji bili beda sirotinja, nepismeni, robovi u Egiptu, tek se u Vavilonu opismenili.

Ja sam lično pobegao koliko sam mogao od tehnologije, ali danas nije moguće bukvalno pobeći od svega. Zašto? Pa zato što smo stvorili takav svet.
Izgovor. Možeš da odeš da živiš u pećini i budeš sa majkom prirodom. Ali pitaj se koliko bi preživeo... preživeo bi ako bi uspeo da se vratiš na nivo zveri i da počne da ti raste krzno.

Shvati sledeće:
Odelo
koje nosiš je proizvod tehnologije.
Kuća u kojoj živiš i sve u njoj je proizvod tehnologije.
Crkva u koju ideš je proizvod tehnologije.
Biblija koju čitaš je proizvod tehnologije.
Kuran koji ne čitaš je proizvod tehnologije.
Put kojim ideš je proizvod tehnolgije.
Ikona kojoj se moliš je proizvod tehnologije.
Hrana koju jedeš je proizvod tehnologije.
...

Da li je to dobro? Ako mene pitaš, nije. Zašto? Zato što nas udaljava od majke prirode.

Misliš, nije dobro što postoje ljudi? Trebalo je i ljudi da budu kao milioni drugih životinjskih vrsta. Gde se nađe baš ta jedna vrsta da bude ovako... speicifična. Onog momenta kada je čovek počeo da živi u bilo kakvom veštačkom prostoru, neka je to i zemunica ili sojenica, čovek se suštinski udalji od prirode. Tehnički, onog momenta kada je počeo svesno da upotrebljava tehnologiju na svrsishodan način, postao je "nešto drugo fundamentalno udaljeno od prirode".

Da, postoje filozofska gledanja da su ljudi nekakva greška u prirodi koja sad sve remeti na ovoj planeti. Čak kao što reče, unose nesklad u evoluciji.

Neki smatraju da ljudi ne treba da spašavaju ugrožene vrste od izumiranja, ako mogu da se prilagode novonastalim prirodnim okolnostima, nek se prilagode i neka nastave žviot i produžetak vrste, ako ne mogu, nek crknu. Čovek je na mnogo načina preuzeo ulogu Boga. Čovek sada pokušava sve vrste da sačuva.

Pri tome je počeo da se igra sa genetskim inženjeringom... Gadna priča. Uskoro će početi u laboratoriji da stvara nove vrste. A da, zaboravih, GMO. Već je počeo.

A šta smo mi danas napravili? Kakvi naraštaji dolaze? Da nije super marketa u startu bi više od pola populacije umrlo od gladi...

Dolaze naraštaji koji se prilagođavaju novim tehnologijama, isto kao što su se naše generacije navikavale ne blagodeti tehnologije našeg vremena, i isto kao što su se stotina generacija pre nas u Rimskoj imperiji naviakavale i uzimale zdravo za gotovo blagodete tehnologija njihovog vremena...

Da, tačno... npr. da nema struje isto bi svi pocrkali. Mžda ne svi, ali sugurno nekoliko milijardi ljudi.

Ili npr. da nije bilo zemljoradnje (tehnologija) u rimskoj imperiji kao i akvadukta (tehnologija) u samom gradu Rimu, isto bi ljudi umirali od gladi i žeđi.

Tehnologija je omogućila da na planeti živi 8 milijardi ljudi, kako bi oduzimao tehnologiju po tehnologiju, verovatno na milione ljudi bi moralo da izumre po određenoj tehnologiji.

Da ukloniš sve tehnologije, čoveku ostaje da se vrati u čopor majmuna i da živi u prirodi i u lancu ishrane, i da se redukuje broj živih ljudi na neki broj kakav je skladan za čopor majmuna, sigurno ne 8 milijardi, ili sa religijskog aspetka da se vrati u Edemski vrt, tamo ih je bilo samo dvoje.

Zašto? Zato što je Bog novac... najmoćniji Bog, bar za većinu ljudi. Pohlepa je zavesa na očima takvih ljudi. Ne znam kome još nije jasno da se sve vrti oko novca...A ako je tako, iza svega ne stoje dobre namere.

Promeniće se i ekonomski sistem u budućnosti, kao što su se prethodno menjali. Verovatno neki vid ekonomije u kojem novac više neće biti glavno božanstvo. Ali, eto, uslovi za tako nešto se još uvek nisu stekli.

Sad sa ovim razvojem veštačke inteligencije ko zna kakve će to promene izazvati kroz narednih nekoliko decenija.

Pazi, čovek, majmunčina obična sa grane, došao je na nivo da može da gradi vetšačku inteligenciju.

Šta je glavni problem.
Što pijemo zatrovanu vodu, jedemo zatrovanu hranu, udišemo zatrovan vazduh. Sve ovo može voditi samo do jednog a to su bolesti...Kako se povećava broj elemenata na tablici periodnog sistema, povećava se i broj dijagnostikovanih bolesti. Uzrok i posledica...jednostavno je.
Ako hoćemo neprirodno da živimo, moramo neprirodno i umirati...

Tačno. To su neki od problema. U većini slučajeva nastali kao nosefekat ili nusprodukt tehnolgije koja nije dovoljno razivjena. Prljava tehnologija koja nije dovoljno razvijena. To nije problem same tehnolgije, pa sad treba odbaciti sve što je tehnološko i vratiti se u pećinu ili šumu, već je problem što je ta tahnologija nedovoljno razvijena.

Kao što rekoh, tehnološkom procvatu poslednjih 200 godina doprinelo je svega nekoliko hiljada ljudi od njih nekoliko milijardi, manje od 1%. Ovo ostalo su sve uglavnom majmunnčine, koji bez ovih 1% inteligentnih bi mogli odmah da se vrate u pećinu ili da se verendaju po granama. Uu Uuu uu!

Nema dovoljno (inteligentnih) ljudi koji bi se bavili naukom koji bi unapredili tehnologiju, da sve te prljave tehnologije polako unaprede u manje prljave, tako sve dok ne unaprede u potpuno čiste tehnologije sa minimalnim nusefektima.

Poslednja izmena:
Ti si balkabski eksoert, ne razumem da si se unizuo i dosao ovde?
36442178_10216973440797228_1946775853413171200_n.jpg

Tehnologija je bukvalno ono što čoveka čini čovekom. Da čovek nema tehnologiju čovek bi bio životinja, kao i svaka druga životinja.

Sve je počelo pre nekih 2 miliona godina, kad je neki majmun, a bukvalno majmunčinna neka, uspela da uzme zapaljenu granu sa drveta u koju je zvekno grom.
Udario je grom u drvo i zaplilo se drvo, a majmuni su mnogo puta posmatrali kako grom udari u drvo i drvo se zapali i to je posebno bilo značajno noću, zamisli kakav prizor, kakva impresija, sevne munja u sred noći, sve zabilsta kao dan, drvo gori oni noću svi dojure ili se doventraju do zapaljenog drveta, tu je toplo, ogreju se, svetlost, vatra donosi svetlost itd, i neka majmunčina se setila da otkine zapaljenu granu i da je tako nosi sa sobom, noseći tako i plamen, i majmun je po prvi put uspeo da kontroliše vatru... Majmun je onda zapaljenom granom uspeo da zapali drugu vatru na drugom mestu, pa je uspeo da zapali logorsku vatru da se drugi članovi čopara mogu zagrejati (početak društvenih zajednica), uspeo je da osvetli tamu što je magija nad magijama mogla tada biti (taj je bio prvi mistik i mag u čoporu, naučnik, svetac čudotvorac i politički vođa u jendom), uspeo je sa plamenom da otera druge divlje zveri koje su ih napadale,... i tako su majmuni polako ovladavali aspektima vatre i tako je majmun postao čovek. Uspeo je da koristi svojih pet prstiju i svoj intelekt i počeo je da koristi oruđe odnosno tehnologiju.

Tehnički, tehnologija je stara koliko i homo sapiens odnosno čovek. (Odnosno Homo erectus kao prethodnik Homo sapiensa, u ovom kontekstu irelevantno)

Majmun sa tehnologijom = čovek
Čovek bez tehnologije = majmun

Da budemo precizniji, tehnologija je proizvod ljudske inteligencije. Prvo ide inteligencija, generalne umne sposobnosti, pa tehnoligija kao proizvod tih umnih sposobnosti.

U Bibliji je taj čin, taj evolutivni trenutak kada "majmun postaje čovek", odnosno stvaranje čoveka, opisan kao zlodelo zmije koja je nagovorila Evu a Eva (preko one stvari) Adama da jede plodove sa drveta znanja te im se "otvoriše oči".

Sličnu ulogu koju je Zmija imala u Edemskom vrtu imao je i Prometej u drevnoj grčkoj religiji.

Oba ova teksta i biblijski i grčki o nastanku čoveka imaju isti izvor, originalni tekst je neki drevni vavilonski tekst, zaboravio sam kako se zove. To su jevreji naučili u Vavilonu pa ga prepisivali u svojim tekstovima pa tako završilo u Bibliji. Jevrji bili beda sirotinja, nepismeni, robovi u Egiptu, tek se u Vavilonu opismenili.

Izgovor. Možeš da odeš da živiš u pećini i budeš sa majkom prirodom. Ali pitaj se koliko bi preživeo... preživeo bi ako bi uspeo da se vratiš na nivo zveri i da počne da ti raste krzno.

Shvati sledeće:
Odelo
koje nosiš je proizvod tehnologije.
Kuća u kojoj živiš i sve u njoj je proizvod tehnologije.
Crkva u koju ideš je proizvod tehnologije.
Biblija koju čitaš je proizvod tehnologije.
Kuran koji ne čitaš je proizvod tehnologije.
Put kojim ideš je proizvod tehnolgije.
Ikona kojoj se moliš je proizvod tehnologije.
Hrana koju jedeš je proizvod tehnologije.
...

Misliš, nije dobro što postoje ljudi? Trebalo je i ljudi da budu kao milioni drugih životinjskih vrsta. Gde se nađe baš ta jedna vrsta da bude ovako... speicifična. Onog momenta kada je čovek počeo da živi u bilo kakvom veštačkom prostoru, neka je to i zemunica ili sojenica, čovek se suštinski udalji od prirode. Tehnički, onog momenta kada je počeo svesno da upotrebljava tehnologiju na svrsishodan način, postao je "nešto drugo fundamentalno udaljeno od prirode".

Da, postoje filozofska gledanja da su ljudi nekakva greška u prirodi koja sad sve remeti na ovoj planeti. Čak kao što reče, unose nesklad u evoluciji.

Neki smatraju da ljudi ne treba da spašavaju ugrožene vrste od izumiranja, ako mogu da se prilagode novonastalim prirodnim okolnostima, nek se prilagode i neka nastave žviot i produžetak vrste, ako ne mogu, nek crknu. Čovek je na mnogo načina preuzeo ulogu Boga. Čovek sada pokušava sve vrste da sačuva.

Pri tome je počeo da se igra sa genetskim inženjeringom... Gadna priča. Uskoro će početi u laboratoriji da stvara nove vrste. A da, zaboravih, GMO. Već je počeo.

Dolaze naraštaji koji se prilagođavaju novim tehnologijama, isto kao što su se naše generacije navikavale ne blagodeti tehnologije našeg vremena, i isto kao što su se stotina generacija pre nas u Rimskoj imperiji naviakavale i uzimale zdravo za gotovo blagodete tehnologija njihovog vremena...

Da, tačno... npr. da nema struje isto bi svi pocrkali. Mžda ne svi, ali sugurno nekoliko milijardi ljudi.

Ili npr. da nije bilo zemljoradnje (tehnologija) u rimskoj imperiji kao i akvadukta (tehnologija) u samom gradu Rimu, isto bi ljudi umirali od gladi i žeđi.

Tehnologija je omogućila da na planeti živi 8 milijardi ljudi, kako bi oduzimao tehnologiju po tehnologiju, verovatno na milione ljudi bi moralo da izumre po određenoj tehnologiji.

Da ukloniš sve tehnologije, čoveku ostaje da se vrati u čopor majmuna i da živi u prirodi i u lancu ishrane, i da se redukuje broj živih ljudi na neki broj kakav je skladan za čopor majmuna, sigurno ne 8 milijardi, ili sa religijskog aspetka da se vrati u Edemski vrt, tamo ih je bilo samo dvoje.

Promeniće se i ekonomski sistem u budućnosti, kao što su se prethodno menjali. Verovatno neki vid ekonomije u kojem novac više neće biti glavno božanstvo. Ali, eto, uslovi za tako nešto se još uvek nisu stekli.

Sad sa ovim razvojem veštačke inteligencije ko zna kakve će to promene izazvati kroz narednih nekoliko decenija.

Pazi, čovek, majmunčina obična sa grane, došao je na nivo da može da gradi vetšačku inteligenciju.

Tačno. To su neki od problema. U većini slučajeva nastali kao nosefekat ili nusprodukt tehnolgije koja nije dovoljno razivjena. Prljava tehnologija koja nije dovoljno razvijena. To nije problem same tehnolgije, pa sad treba odbaciti sve što je tehnološko i vratiti se u pećinu ili šumu, već je problem što je ta tahnologija nedovoljno razvijena.

Kao što rekoh, tehnološkom procvatu poslednjih 200 godina doprinelo je svega nekoliko hiljada ljudi od njih nekoliko milijardi, manje od 1%. Ovo ostalo su sve uglavnom majmunnčine, koji bez ovih 1% inteligentnih bi mogli odmah da se vrate u pećinu ili da se verendaju po granama. Uu Uuu uu!

Nema dovoljno (inteligentnih) ljudi koji bi se bavili naukom koji bi unapredili tehnologiju, da sve te prljave tehnologije polako unaprede u manje prljave, tako sve dok ne unaprede u potpuno čiste tehnologije sa minimalnim nusefektima.
Žao mi je što ne sagledavaš stvari realno...Ali vreme u bliskoj budućnosti će pokazati da si bio u debeloj zabludi...
Žao mi je što 'tehnologiju' posmatraš kao celinu, da ne kažem kao Boga...a ne posmatraš je tako da je zavisna od čoveka.
Žao mi je što ljudsko biće koje prenosi život bez tehnologije smatraš primitivnim...
Apsurd za apsurdom...

Nemoj mešati to što je čovek naučio da napravi kuću od prirodnih materijala...ili da dovede vodu, napravi put i slično...sa korišćenjem veštačkih materijala, koje je sam napravio.
Ja ti pričam o post industrijskoj revoluciji i primitivnom stvorenju koje je takav svet načinilo...
Zatrovali smo hranu, zemlju, vodu i vazduh...i sad treba da nam se razvije svest da vidimo da smo debelo pogrešili i da sve vratimo u prvobitno stanje. Pa neće da može. Tehnologije ili čista planeta, biraj. Oboje ne može.
Ti što ti kažu da može... i tvoj preterani euforični optimizam te zaslepljuju...Jer i danas ćeš piti zatrovanu vodu, jesti zatrovanu hranu i udisati zagađen vazduh...To su činjenice 21 veka... U vreme čoveka sa tehnologijom trujemo se nikad više u istoriji majke planete. Dok su ''majmuni'' vodili zemlju sve je bilo čisto.

Postavlja se pitanje u kom pravcu idemo?

Žao mi je što ne sagledavaš stvari realno...Ali vreme u bliskoj budućnosti će pokazati da si bio u debeloj zabludi...
Žao mi je što 'tehnologiju' posmatraš kao celinu, da ne kažem kao Boga...a ne posmatraš je tako da je zavisna od čoveka.

Ne posmatram tehnologiju na taj način. Bog i bogovi nisu isti koncept kao tehnologija.

Baš posmatram tehnologiju ne samo kao zavisnu od čoveka, već kao proizvod čoveka. Već sam napomenuo, a ponovući, provo ide ljudski intelekt (sve ukupne umne sposobnosti) koje su zatim porizvele tehnologiju. Očigledno da nisi razumeo tekst koji sam ti napisao.

Ti moraš da svhatiš da tehnologija nije nešto strano, nije nikakvo strano telo, neka greška u sistemu, neki nusprodukt. Tehnologija je nastala iz biti čoveka. Čovek je stvorio tehnologiju svojim intelektom. Tehnologija čini čoveka čovekom.

Žao mi je što ljudsko biće koje prenosi život bez tehnologije smatraš primitivnim...
Apsurd za apsurdom...

Pa nazovi kako hoćeš. Ne znam da li sam upotrebio baš tu reč "primitivno", ali neka gradacija mora da se napravi.

Ako poredimo čoveka sa drugim živim organizmima, kompleksnim organimima, a životinjskih vrsta ima oko 7.5 miliona, samo 1 vrsta ima "nešto posebno". Nešto što ga izdvaja od 7.5 miliona drugih životinjskih vrsta. To moram da se napravi neka gradacija, neko poređenje.

Termin primitivno, u ovom kontekstu, služi samo da napravi razliku između svih tih vrsta i čoveka. Mogao sam da kažem životinje, sve te druge vrste, njih milione, nemaju ono što čovek ima. Ali eto, možda se tebi i nekima ne bi svideli da koristim termin životinje.

Čovek kao i sve druge životinje imaju zaista mnogo sličnosti, mnogo toga potpuno istog. Ali šta je ta jedna krucijalna stvar koja razdvaja Čoveka od životinja? Pa kažemo čovek, a sve ostale nazivamo živtinje.

Nemoj mešati to što je čovek naučio da napravi kuću od prirodnih materijala...ili da dovede vodu, napravi put i slično...sa korišćenjem veštačkih materijala, koje je sam napravio.
Ja ti pričam o post industrijskoj revoluciji i primitivnom stvorenju koje je takav svet načinilo...
Zatrovali smo hranu, zemlju, vodu i vazduh...i sad treba da nam se razvije svest da vidimo da smo debelo pogrešili i da sve vratimo u prvobitno stanje. Pa neće da može. Tehnologije ili čista planeta, biraj. Oboje ne može.

Takav izbor za tebe postoji zato što ne razumeš nauku i tehnologiju. To nije ili ili izbor. To je izbor i tehnologija i čista planeta i lakši, bolji, kvalitetniji život.

Već sam ti napomenuo, tehnologiju koju čovečanstvo trenutno poseduje je razvijena samo do nekog nivoa a taj nivo nije konačan. Nauka i tehnologija su fluidnog i dinamičnog karaktera. Tehnologija i nauka se menjaju i prvenstvno se razvijaju. One se uverk razvijaju, uvek idu napred. Evolucija je takva, evolucija čoveka, evolucija tehnologije, a čovek tehnologiju konstantno unapređuje.

Nisi ti kriv što ne znaš i ne razumeš mnoge stvari (gotovo sve) vezane za nauku.
Ne razumem ih ni ja, razumem samo u nekoj meri, ali sam se svojevremeno zainteresovao pa sam nešto i naučio i istražio. Kako starim shvatam koliko je tehnologija izmenila moj život i živote svih ljudi koje poznajem (ugalvnom i daleko na bolje), ceo svet praktično, a posebno u poslednjih 3 generacije.

Pa su počele da me interesuje i neke stvari kao npr ko je i kako izumeo sijalicu. A ne samo šta su radili pustinjski ljudi pre dve iljade godina.

Jesi se nekad pitao ko je i na koji način izumeo sijalicu? Jesi se nekad pitao zašto to ne uče u školi? Kako radi ta sijalica koju svaki božiji dan pališ? A svaki bi crko da nema te sijalice i da nema struje. Crko za par dana. Neki bi poludeli, ne bi mogli da se naviknu na teže.

Nešto okruglo sataviš to u za struju i to zasvjetli. Osvetljava mrak. Osvetljava tamu. Neshvatiljivo je koliko je to dobar, korisan i moćan izum.

Naše obrazovanje je po tom pitanju i više nego neadekvatno.

A opet, da ponovim, manje od 1% sveukupne populacije ljudi koji su ikad živeli je doprinelo celokupnom razvoju čovečanstva. Zapravo, neki su pravili listu, nekoliko hiljada ljudi koji su imali kruciajlne i veoma značajne doprinose. Njih svega nekoliko hiljada među njima npr i naš Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihailo Pupin, a ljudi je ukupno živelo oko 100 milijardi. To je daleko manje od 1%.

Zamisli kad bi bilo 10 puta više takvih ljudi, koliko bi sve te trenutno prljave tehnologije bile manje prljave. Sad je krenuo razvoj zelenih tehnoloigja. Tehnologije koje su bile prljave sad su manje prljave sa ciljem da u nekoj doglednoj budućnosti budu potpuno čiste. Kućni uređaji danas (bela tehnika npr) troše daleko manje energije nego uređaji pre 30 godina. Manja potrošnja energije i manje zagađenje usled manje proizvodnje energije. Ulaže se dosta u reciklažu. Itd. Ako te interesuje malo istraži.

Evo, dosta se radi na električnim automobilima. Nula emisija štetnih gasova. Napredak jednak beskonačnosti. Problem je trenutno baterija, ali i to će se vremenom unaprediti i rešiti.

Industrijska revolucija je bila neophodna očigledno. Značajna stepenica u evoluciji čoveka i čovečanstva, razvoja čoveka. Neminovna stepenica.
Da li ima negativne posledice? Da. Da li je imala pozitivne posledice? Da. Da li su pozitivne veće od negativnih posledica? Da.

Ti što ti kažu da može... i tvoj preterani euforični optimizam te zaslepljuju...Jer i danas ćeš piti zatrovanu vodu, jesti zatrovanu hranu i udisati zagađen vazduh...To su činjenice 21 veka... U vreme čoveka sa tehnologijom trujemo se nikad više u istoriji majke planete. Dok su ''majmuni'' vodili zemlju sve je bilo čisto.

Kao što rekoh, svako ima izbor. Tajkođe i ti. Slobodno oslobodi se svih tehnologija i oke sebe i sa sebe. Skini odeću i otiđi daleko van civilizacije, što je moguće dalje od zagađenog vazduha i zatrovane vode i hrane, u neku pećinu ili negde u šumu i živi "uzvišenim zdravim životom" i tamo možeš osnovati pleme istomišljenika. Nešto kao Amiši u Americi.

A možeš da odeš u neka afrička pemena koja žive na nivou kamenog doba. Nije baš skroz bez tehnologije, tehnologija je nivao kamenog doba. Pleme bušmana može da bude dobar primer.

Samo prosto nemoj biti toliko dvoličan, licemeran i nezahvalan, kada je tehnologija u pitanju!

Da nije bilo te industrijske revolucije, ne bi imao ni taj internet ni taj kompjuter na kojem pišeš i šta sve radiš, možda čak i živiš i zarađuješ koristeći kompjuter. Da nije bilo industrijske revolucije verovatno većina nas danas ne bi bila živa. Ako smatraš da je industrijska revolucija štetnija nego korisnija, izvoli prestani koristiti kompjuter i internet i mobilni telefon. Baci sve i pravac kod bušamana u Africi. Biraj.

Ako nećeš da se odrekneš benefita tehnologije, koje su neki drugi ljudi razvijali i dali je nama servirano na tacni a mi prosečni ljudi šipanze ne znamo ni kako se ti ljudi zovu, kamo li šta drugo, a istovremeno smatraš da je tehnologija štetna i destruktivna, pa ko si ti onda?
Kao kada lopov koji krade priča kako je krađa štetna i destruktivna.

Postavlja se pitanje u kom pravcu idemo?

To se pitanje postavlja već vekovima.

Zašto postoji čovek? Zašto je čovek postao čovek a nije ostao na drvetu sa ostalim majmunima i prosto bio i ostao kai sve "zveri poljske"?

Ima raznih teorija i odgovora i filizofija šta je svrha čoveka.

Na taj odgovor čovek možda bude u mogućnosti da odgovori, ili bar da otkrije deo odgovora, kada bude susreo i drgue "ljude" u svemiru, u našoj galaksiji. Kada se naša civilizacija uspene na više nivoe, na više nivoe tehnološki, duhovno ili spiritualno, socijalno, ekonomski itd i dođe na taj viši nivo i u galaksiji susretne isto tako neka druga bića koja imaju isto to što i čovek ima, isto to nešto što ga razdvaja od svih drugih živih bića, a koji poreklom dolaze sa drugih planeta, sazvežđa, galaksija.

Tehnologija čini čoveka čovekom.

Rijetke takvima učini. U pravilu, svjedoci smo, u ogromnoj većini tehnologija od čovjeka napravi nečovjeka. Treba li nabrajati?

Nisi ti kriv što ne znaš i ne razumeš mnoge stvari (gotovo sve) vezane za nauku. Ne razumem ih ni ja, razumem samo u nekoj meri,

Njemački fizičar i nobelovac Werner Heisenberg: "Prvi gutljaj iz čaše prirodnih znanosti učini te ateistom, ali na dnu čaše, Bog Te očekuje."

Sad je krenuo razvoj zelenih tehnoloigja. Tehnologije koje su bile prljave sad su manje prljave sa ciljem da u nekoj doglednoj budućnosti budu potpuno čiste.

'Zelena tehnologija' je religija modernih neznalica. Eto, svatko mora imati svoga boga. Ovako govore oni koji kažu da su Boga odbacili kad su saznali da munje na nebu ne stvara sveti Ilija nego sudaranje oblaka.

Kućni uređaji danas (bela tehnika npr) troše daleko manje energije nego uređaji pre 30 godina. Manja potrošnja energije i manje zagađenje usled manje proizvodnje energije. Ulaže se dosta u reciklažu. Itd. Ako te interesuje malo istraži.

Ovo je dokaz koliko je mizerno tvoje istraživanje i tvoje saznanje. Evo, niječeš zakon o održanju energije. Nije pronađeno, jer je to nemoguće, da se litra vode zagrije na štednjaku za 1 stupanj ili da se kg mesa ohladi u hladnjaku za jedan stupanj.

Evo, dosta se radi na električnim automobilima. Nula emisija štetnih gasova. Napredak jednak beskonačnosti. Problem je trenutno baterija, ali i to će se vremenom unaprediti i rešiti.

Nula emisija pri vožnji. OK. A što je s emisijama do gotovog proizvoda? Kad bi ovog trenutka sve automobile zamijenili električnim automobilima, znaš li da bi na frekventnim autocestama 'elektropunionice' trebalo izgraditi na svakih 100 metar!? Na što bi to ličilo, je li to napredak?

Kao što rekoh, svako ima izbor. Tajkođe i ti. Slobodno oslobodi se svih tehnologija i oke sebe i sa sebe. Skini odeću i otiđi daleko van civilizacije, što je moguće dalje od zagađenog vazduha i zatrovane vode i hrane, u neku pećinu ili negde u šumu i živi "uzvišenim zdravim životom" i tamo možeš osnovati pleme istomišljenika. Nešto kao Amiši u Americi.

Upravo je tvoje 'božanstvo tehnologija' zatrovalo i vodu i hranu. I što je najstrašnije, zatrovalo odnose među ljudima. Momak i cura, ili društvo u kafiću, sjede za stolom i kao da su im jezici odrezani, komuniciraju tipkajući po mobitelima.

Ako smatraš da je industrijska revolucija štetnija nego korisnija, izvoli prestani koristiti kompjuter i internet i mobilni telefon. Baci sve i pravac kod bušamana u Africi. Biraj.

Neki čak i to naprave. Mnogo je onih koji odmore provode tražeći kuće koje nemaju ni struju ni vodovod. Shvatili su da im je to jedini spas od ludnice.

Zašto postoji čovek? Zašto je čovek postao čovek a nije ostao na drvetu sa ostalim majmunima i prosto bio i ostao kai sve "zveri poljske"?

Ako je konačni i jedini mogući ishod 'čovjekova silaska s drveta' ovo što svjedočimo, da je postao 'zvijer nad zvijerima', onda bi bolje bilo da i nije 'sišao s drveta'.

Na taj odgovor čovek možda bude u mogućnosti da odgovori, ili bar da otkrije deo odgovora, kada bude susreo i drgue "ljude" u svemiru, u našoj galaksiji.

A što ako čovjek na kraju otkrije da ga ipak čeka Bog, kao što reče onaj nobelovac, koji je nešto dublje 'zaronio u znanost' od tebe?

Rijetke takvima učini. U pravilu, svjedoci smo, u ogromnoj većini tehnologija od čovjeka napravi nečovjeka. Treba li nabrajati?

Znači ti si nečovek?

Vidim koristiš kompjuter, internet... tehnologija oko tebe. Jel te tehnologija napravila nečovekom?

Njemački fizičar i nobelovac Werner Heisenberg: "Prvi gutljaj iz čaše prirodnih znanosti učini te ateistom, ali na dnu čaše, Bog Te očekuje."

Svaka čast nobelovcu.

'Zelena tehnologija' je religija modernih neznalica. Eto, svatko mora imati svoga boga. Ovako govore oni koji kažu da su Boga odbacili kad su saznali da munje na nebu ne stvara sveti Ilija nego sudaranje oblaka.

Zelena tehnologija nije religija.

Zelene tehnologije su skup tehnologija koje imaju za cilj da što manje zagađuju prirodnu sredinu, na razne načine, među ostalom i smanjenjme potršnje energije, ili obnovljivi izvori energije.

Stvarno munje ne nastaju od Svetog Ilije koji se vozi kočijama u raju, gore po oblacima. On kad se vozi kočijama sevaju munje. Tako narod verovao. To je bilo shvatanje sveta, ili deo shvatanja sveta.

No bila neistina. Nisu ljudi tad mogli znati. Sad svi znaju da svei Ilija se nevozi kočijama po raju koji je trebalo biti u oblacima.

Ovo je dokaz koliko je mizerno tvoje istraživanje i tvoje saznanje. Evo, niječeš zakon o održanju energije. Nije pronađeno, jer je to nemoguće, da se litra vode zagrije na štednjaku za 1 stupanj ili da se kg mesa ohladi u hladnjaku za jedan stupanj.

Ovo se nešto sam sa sobom svađaš?

Nula emisija pri vožnji. OK. A što je s emisijama do gotovog proizvoda? Kad bi ovog trenutka sve automobile zamijenili električnim automobilima, znaš li da bi na frekventnim autocestama 'elektropunionice' trebalo izgraditi na svakih 100 metar!? Na što bi to ličilo, je li to napredak?

Svakako napredak. To će se sve usavršavati vremenom. Možda neće ni biti potrebno nikakvih električnih punjača. Možda tehnologija Nikole Tesle dođe ponovo na svetlost dana. Ne znam.

Inače je elektro motor po mnogo čemu daleko superirorniji od sus motora. Fosilna goriva su bila nametnuta zbog naftne industrije.

Upravo je tvoje 'božanstvo tehnologija' zatrovalo i vodu i hranu. I što je najstrašnije, zatrovalo odnose među ljudima. Momak i cura, ili društvo u kafiću, sjede za stolom i kao da su im jezici odrezani, komuniciraju tipkajući po mobitelima.

Božanstvo tehnologija?

Nisam to nigde rekao. Ali sasvim sigurno su najveća čuda tehnološka i naučna čuda. Naučnici su ti koji su činili nemoguće! Oni su tu koji su od nemogućeg pravili moguće.

Jedan primer: Hiljadama godina se smatralo da je nemoguće da čovek može da leti nebom, i da to mogu samo Bogovi jer nebo pripada Bogovima, a od živih bića samo ptice. Onda su se pojavili neka braća Rajt koji su izveli prvi let avionom 1903. godine, iako je to bilo nezamislivo svim ljudima ikada pre toga, kad su oni to čudo izveli, nemoguće pretvorili u moguće, svi su to oberučke prihvatili i ono što je ljudima hiljadama godina bilo nemoguće postalo je uobičajno moguće i nešto sasvim normalno.

Ako hoćeš da voda i hrana budu zdarvi i čisti, uključi se u razvoj industrije hrane pa će biti manje zatrovana hrana. Uradi nešto da poboljšaš stvari.
Možda bi mogao da finansiraš neki naučni institut, ili da finansiraš u razvoj obrazovanja pa da posle škole napolje izađe manje sipanzi nego ranije.

Drugo što možeš još da uradiš za sebe lično jeste da kupuješ organsku hranu. A što se tiče vode možeš da ugradiš kući razne filtere (opet tehnologija) sa prečišćavanje vode.

Ja bih isto voleo da je tehnologija daleko bolja, naprednija, da se brže razvija, da je manje prljava nego što jeste. Da je medicina otrkila lek za kancer i za mnoge druge bolesti. Ali šta da radiš, npr jedan je Nikola Tesla, ili Isak Njutn, njih nekoliko, a ovamo na milione orangurana i šimpanzi koje tako samo urliču! Uuu u uu u!

Neki čak i to naprave. Mnogo je onih koji odmore provode tražeći kuće koje nemaju ni struju ni vodovod. Shvatili su da im je to jedini spas od ludnice.

Ne znam još nikoga. A ti idu samo na odmor pa se posle vraćaju u tehnološki svet. Takođe, i ta kuća bez vode i struje, to je i dalje tehnološki prozvod, odraz ljudske genijalnosti.

Tehnologija nema svoju slobodnu volju. Na čoveku je kako će da upotrebljava tehnologiju. Tako da nije tehnologija niti nauka nije kriva što je svet postao "lucnica", ako je postao ludnica.

Ludnica, kakvih hoćeš, mnooogoo luđih i grđih nego ovo danas, po svetu je bilo i pre interneta, i pre mobilnog telefona, i pre industrijske revolucije, i pre bilo kakvih značajnijih tehnoloških izuma. Uzmi malo pročitaj istoriju.

Ko slabo poznaje istoriju, ali vazda čita jevrejske tekstove, da napomenem da i Sodoma i Gomora su bili graodvi i bez struje i bez interneta, vjekovima pre naših generacija, pa su bili "ludnice". Znači nije do tehnologije.

Ako je konačni i jedini mogući ishod 'čovjekova silaska s drveta' ovo što svjedočimo, da je postao 'zvijer nad zvijerima', onda bi bolje bilo da i nije 'sišao s drveta'.

To je filozofija. Čovek je mogao da bude i gori nego što jeste, a mogao je možda da bude i bolji.

Mi ne znamo zašto je majmun postao čovek.

Majmun je mogao biti majmun kao i svaki drugi majmun. To pitanje se izučava i dalje. Nije samo pitanje kako je majmun postao čovek, već i zašto?

Naučnici još uvek nisu došli do odgovora, i verovatno će morati još dugo da se istražuje i da se otkrivaju neka nova saznanja da bi se došlo do nekog odgovora. Ali nemaju ni religije, koja prestavljaju naučna istraživanja drevnih naroda, a mi to danas nazivamo religija, možda ček nijedna, neki racionalan odgovor.

A što ako čovjek na kraju otkrije da ga ipak čeka Bog, kao što reče onaj nobelovac, koji je nešto dublje 'zaronio u znanost' od tebe?

A šta ako na kraju otrkije da ga ipak ne čeka Bog?

I jedno i drugo je realno.

A šta je uopšte Bog? Ajde daj opis boga, definiciju. Možda je za tebe Bog mudri starac sa belom bradom koji sedi nađe na oblacima i posmatra nas dole, možda imaš neki treći opis Boga. Ko zna šta je bio bog za ovog nobelovca. Bog je reč veoma širokog i apstraktnog značenja. Zašto smo mi obični ljudi, šipanze, toliko opsednuti imaginarnim stvarima? Apstrakcijama. Zašto je to tako bitno jednoj prosečnoj šipanzi?

Odgovor na to pitane šta je bog značajno utiče na to da li ćemo ga sresiti na dnu čaše ili nećemo. Do sada ga nismo sreli.

Zašto je jednom orangutanu toliko bitno šta su radili pustinjski ljudi pre hiljade godina, zašto mu je bitno koji je mesijaner pravi masijaner, a koji nije, toliko da će i da ubija za svog mesiju što gledamo i danas na Bliskom istoku decenijama, a pri tome taj isti prosečni orangutan ne zna ko je izumeo električnu sijalicu bez koje ne može da živi, ili ne zna ko je izumeo vodo kotlić bez kojeg mi morao kao živina napolje da ide da vrši nuždu u žbunje da ne bi crko od smrada i govvana u kući?

Gledam tamo po svetu gde jevreji nisu uspeli da šire svoje ideologije, npr u Japanu ili Kini, ti ljudi nikad nisu čuli za ove naše pustinjske ljude i svakojake mesijanere. Žive normalno. Ništa im ne fali. Znači može da se živi bez svih tih tobože mesija oko kojih su se ljudi ovamo na ovaj strani sveta ubijali vekovima koliko im je navodno bilo bitno. Ali bez struje, bez sijalice... bez svih tih tehnologija, ne može da se živi. Oni tamo nemaju ove naše mesijanere, ali imaju struju i imaju sijalicu.

Ne posmatram tehnologiju na taj način. Bog i bogovi nisu isti koncept kao tehnologija.

Baš posmatram tehnologiju ne samo kao zavisnu od čoveka, već kao proizvod čoveka. Već sam napomenuo, a ponovući, provo ide ljudski intelekt (sve ukupne umne sposobnosti) koje su zatim porizvele tehnologiju. Očigledno da nisi razumeo tekst koji sam ti napisao.

Ti moraš da svhatiš da tehnologija nije nešto strano, nije nikakvo strano telo, neka greška u sistemu, neki nusprodukt. Tehnologija je nastala iz biti čoveka. Čovek je stvorio tehnologiju svojim intelektom. Tehnologija čini čoveka čovekom.
Ne. Jednostavno nije tačno.
Materijalistički si zalepljen, zato tako i pričaš. Istina, manje je euforije u tvom tonu, ali ona je i dalje prisutna. I tu se krije glavni problem.

Ne meri se ljudskost nivom razvoja ni znanja iz bilo koje naučne oblasti, već se meri osobinama koje ispoljavaš prema okolini i delima koja prelivaš na ljude oko sebe. Pričam o našoj biti. A to nema nikakve veze sa čovekom koji drži recimo telefon u rukama, ili čovekom koji ne drži telefon. Čovek je čovek, ili nečovek sa ili bez telefona.

Pa nazovi kako hoćeš. Ne znam da li sam upotrebio baš tu reč "primitivno", ali neka gradacija mora da se napravi.

Ako poredimo čoveka sa drugim živim organizmima, kompleksnim organimima, a životinjskih vrsta ima oko 7.5 miliona, samo 1 vrsta ima "nešto posebno". Nešto što ga izdvaja od 7.5 miliona drugih životinjskih vrsta. To moram da se napravi neka gradacija, neko poređenje.

Termin primitivno, u ovom kontekstu, služi samo da napravi razliku između svih tih vrsta i čoveka. Mogao sam da kažem životinje, sve te druge vrste, njih milione, nemaju ono što čovek ima. Ali eto, možda se tebi i nekima ne bi svideli da koristim termin životinje.

Čovek kao i sve druge životinje imaju zaista mnogo sličnosti, mnogo toga potpuno istog. Ali šta je ta jedna krucijalna stvar koja razdvaja Čoveka od životinja? Pa kažemo čovek, a sve ostale nazivamo živtinje.
Jesi li gledao prirodno stanište životinja? Jesi išao nekad u šumu, na izlet i tome slično?
Verujem da jesi.
Da li si primetio neku kesu, flašu, limenku...itd...u životinjskom staništu?
Možda i jesi, ali to smeće je tamo zahvaljujući 'nižoj' vrsti od životinje...čoveku...
Jer ako remetiš prirodan sklad, koji se formira hiljadama godina, pre tebe...Šta si drugo nego niža vrsta...primitivac... Ne bih nikog da povredim, ali takve stvari se moraju nazvati pravim imenom.

Jel' primećuješ da nam tehnologija u tom smislu, pomaže ili odmaže?
Limenki u šumi nije bilo dok nisu postojale...to su fakti...

Takav izbor za tebe postoji zato što ne razumeš nauku i tehnologiju. To nije ili ili izbor. To je izbor i tehnologija i čista planeta i lakši, bolji, kvalitetniji život.

Već sam ti napomenuo, tehnologiju koju čovečanstvo trenutno poseduje je razvijena samo do nekog nivoa a taj nivo nije konačan. Nauka i tehnologija su fluidnog i dinamičnog karaktera. Tehnologija i nauka se menjaju i prvenstvno se razvijaju. One se uverk razvijaju, uvek idu napred. Evolucija je takva, evolucija čoveka, evolucija tehnologije, a čovek tehnologiju konstantno unapređuje.

Nisi ti kriv što ne znaš i ne razumeš mnoge stvari (gotovo sve) vezane za nauku.
Ne razumem ih ni ja, razumem samo u nekoj meri, ali sam se svojevremeno zainteresovao pa sam nešto i naučio i istražio. Kako starim shvatam koliko je tehnologija izmenila moj život i živote svih ljudi koje poznajem (ugalvnom i daleko na bolje), ceo svet praktično, a posebno u poslednjih 3 generacije.
Istina je da ne razumem i ne želim da razumem.

Nije istina da tehnologija čini život lakšim...Ali je istina da ga čini komfornijim...

A što se tiče tehnološke evolucije, već sam konstatovao da imamo mnogo lošije uslove za život jer jedemo zatrovano, pijemo i udišemo zatrovano...ponovo fakti.
Ja izvini ne vidim zaokret po ovom pitanju...naprotiv, vidim gas do daske...
Sve ostalo što pričaju a ti meni želiš da preneseš je euforični optimizam.

Pa su počele da me interesuje i neke stvari kao npr ko je i kako izumeo sijalicu. A ne samo šta su radili pustinjski ljudi pre dve iljade godina.

Jesi se nekad pitao ko je i na koji način izumeo sijalicu? Jesi se nekad pitao zašto to ne uče u školi? Kako radi ta sijalica koju svaki božiji dan pališ? A svaki bi crko da nema te sijalice i da nema struje. Crko za par dana. Neki bi poludeli, ne bi mogli da se naviknu na teže.

Nešto okruglo sataviš to u za struju i to zasvjetli. Osvetljava mrak. Osvetljava tamu. Neshvatiljivo je koliko je to dobar, korisan i moćan izum.

Naše obrazovanje je po tom pitanju i više nego neadekvatno.
Da li te možda nekada zainterosovalo kako se pravi kavler?
Uzmi pročitaj.
Ali pročitaj kako pauk pravi svoju mrežu, koja je po funkciji veoma sličana kavleru...ali je daleko ispred nje...

Jel' vidiš razliku? Iza pauka ne ostaje ni jedan štetan nusprodukt, kao što ostane iza čoveka. Sve uradi na pH vrednosti kao što je u našim ustima...Šta ostane iza čoveka...uzmi pročitaj...

Tako je bukvalno u svemu. Nema stvari koju čoveka nije napravio a da pre toga nije debelo nešto u prirodi zabrljao...

A opet, da ponovim, manje od 1% sveukupne populacije ljudi koji su ikad živeli je doprinelo celokupnom razvoju čovečanstva. Zapravo, neki su pravili listu, nekoliko hiljada ljudi koji su imali kruciajlne i veoma značajne doprinose. Njih svega nekoliko hiljada među njima npr i naš Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihailo Pupin, a ljudi je ukupno živelo oko 100 milijardi. To je daleko manje od 1%.

Zamisli kad bi bilo 10 puta više takvih ljudi, koliko bi sve te trenutno prljave tehnologije bile manje prljave. Sad je krenuo razvoj zelenih tehnoloigja. Tehnologije koje su bile prljave sad su manje prljave sa ciljem da u nekoj doglednoj budućnosti budu potpuno čiste. Kućni uređaji danas (bela tehnika npr) troše daleko manje energije nego uređaji pre 30 godina. Manja potrošnja energije i manje zagađenje usled manje proizvodnje energije. Ulaže se dosta u reciklažu. Itd. Ako te interesuje malo istraži.
Posle ovoga bih moga kilometarski tekst napisati ali bojim se da ne bi bilo vajde.

Kakve crne zelene energije?!
Koje crne reciklaže?!

Ovo što ti pričaš je licemerje iz neznanja i neobjektivnog sagledavanje...
Novac diktira SVE...Zapamti SVE...
Pa i reciklažu i zelenu energiju.

Ne postoji zelena energija, osim prirodne energije. To što čovek zove zeleno je crno.
Uzmi pročitaj koliko je eolska energija prljava, da ti ja ne pričam. Nemoj čitati studije ovih lovatora koji hoće da napune svoje džepove...

Kakva reciklaža?
Uzmi ručnu kosu i beleđiju pa kasi. To je najbliže zelenom. Ne treba ti ni teretana sa skupim spravama koje crpe energiju dok ih napraviš pa i nakon toga.
Pre smo vraćali flaše, sada ih bacamo. Žene donosile mleko ostavljale ispred vrata, prali flaše i teraj dalje. Jogurt, sokovi pakovani u tetrapak, sada u plastiku...koristili smo žilete, sada bik za svako brijanje pa ga baci...knjige su generacije dece u školi vrtele i razmenjivale...jedna knjiga i to manji format, za dva razreda...a sad?! Dve škole, dva izdavača. Kupiš frižider traje 30 godina. Sad izdrži koliko mu garantni rok. I u svemu je tako.
A zašto? Novac Novac i samo Novac. Kakvi ekološki pokreti, sve su to fondovi za pranje i izvlačenje novca.

To je licemerno a ne ja.
Neće se ništa rešiti.
Da sada prestanemo da pravimo el.automobile, problem bi se rešio za 300-400 godina.
Jer toliko treba majci prirodi da sanira jalovišta koja su ostala tamo gde su kopali za sirovinama koja su potrebna el.vozilima.

Nema čiste energije...kako to ne razumeš? Sve što uradiš, pre toga moraš debelo da zasereš...
I nikad nećemo moći da uzmemo a da ne zabrljamo...to ti sama nauka kaže. Mislim na školsku nauku, ne na ovu licemernu ekološku...
Industrijska revolucija je bila neophodna očigledno. Značajna stepenica u evoluciji čoveka i čovečanstva, razvoja čoveka. Neminovna stepenica. Da li ima negativne posledice? Da. Da li je imala pozitivne posledice? Da. Da li su pozitivne veće od negativnih posledica? Da
Sa čim ti meriš kvalitet života?...recimo svog deteta.

Sa tim što će da se vozi u udobnoj limuzini ili sa tim što će jesti zdrav obrok?

Na taj odgovor čovek možda bude u mogućnosti da odgovori, ili bar da otkrije deo odgovora, kada bude susreo i drgue "ljude" u svemiru, u našoj galaksiji. Kada se naša civilizacija uspene na više nivoe, na više nivoe tehnološki, duhovno ili spiritualno, socijalno, ekonomski itd i dođe na taj viši nivo i u galaksiji susretne isto tako neka druga bića koja imaju isto to što i čovek ima, isto to nešto što ga razdvaja od svih drugih živih bića, a koji poreklom dolaze sa drugih planeta, sazvežđa, galaksija.
Čovek nikada nije bio na drvetu, osim ako je brao trešnje ili tome slično.
Sad ni trešnju ne moš da odbereš kako treba.

toliko dokaza ima da im se ne zna broj........

a evo jedan cak i banalan primjer postojanja Boga gdje nikad nebi ni pomislili na tako nesto

Sad da muskarac sa svojom suprugom pocne se dirati, ljubiti , maziti, pa cak dovoljno je da se ona malo izazovnije obuce bit ce okidac da se pocne luciti prirodni lubrikant koji olaksava seks, tako isto i zena, koja se napali , pa se dole navlazi prije seksa, ukaziva na Milostivog STvoritelja.

Kako to?

Zar moze neko pomisliti da slucajnosti mutacija se smilovale na muskarca i na zenu da im podari prirodne lubrikante da im olaksa seks, a moglo bi to proci i bez vlaznosti, onako na suho, ali bi to itekako bolno bilo, i za muskarca i za zenu.

Eh ta karakteristika da olaksa seks, da ti dadne prirodni lubrikant, kako bi olaksao seks, ukaziva na milostivnog saosjecajnog Stvoritelja koji olaksava stvari za ljude, i to nikako i niposto ne moze biti djelo nekakvi slucajnih proces mutacija kroz evoluciju...nema smisla da evolucija koja je slijep proces i slucajan proces ima suosjecanje sa muskarcima i zenama pa da im daje prirodne lubrikante za lakse i ugodniji seks.

Vidi kako ovako cak i banalna stvar ukaziva na Boga Stvoritelja, MIlostivnog i Saosjecajnog....a mogao je on itekako dati i bolniji seks da bude bez imalo uzivanja.

toliko dokaza ima da im se ne zna broj........

a evo jedan cak i banalan primjer postojanja Boga gdje nikad nebi ni pomislili na tako nesto

Sad da muskarac sa svojom suprugom pocne se dirati, ljubiti , maziti, pa cak dovoljno je da se ona malo izazovnije obuce bit ce okidac da se pocne luciti prirodni lubrikant koji olaksava seks, tako isto i zena, koja se napali , pa se dole navlazi prije seksa, ukaziva na Milostivog STvoritelja.

Kako to?

Zar moze neko pomisliti da slucajnosti mutacija se smilovale na muskarca i na zenu da im podari prirodne lubrikante da im olaksa seks, a moglo bi to proci i bez vlaznosti, onako na suho, ali bi to itekako bolno bilo, i za muskarca i za zenu.

Eh ta karakteristika da olaksa seks, da ti dadne prirodni lubrikant, kako bi olaksao seks, ukaziva na milostivnog saosjecajnog Stvoritelja koji olaksava stvari za ljude, i to nikako i niposto ne moze biti djelo nekakvi slucajnih proces mutacija kroz evoluciju...nema smisla da evolucija koja je slijep proces i slucajan proces ima suosjecanje sa muskarcima i zenama pa da im daje prirodne lubrikante za lakse i ugodniji seks.

Vidi kako ovako cak i banalna stvar ukaziva na Boga Stvoritelja, MIlostivnog i Saosjecajnog....a mogao je on itekako dati i bolniji seks da bude bez imalo uzivanja.
To nipošto nedokazuje da bog postoji. Mislim pretpostavljam da misliš da je taj bog neko biće ili bića iz ovog univerzuma koja su nas stvorila. I onda svatiš da je bog samo reč. A kad pominjes lubrikant taj prirodni nije svaka vlažna, znači da tvoj bog nema dobru kreaciju, toliko savršeno biće a fejlovo je da napravi obične ljude, šetamo defektni i nikakvi, nismo čak stvoreni ni za život na ovoj planeti, ah da to je dokaz da bog postoji.

To nipošto nedokazuje da bog postoji. Mislim pretpostavljam da misliš da je taj bog neko biće ili bića iz ovog univerzuma koja su nas stvorila. I onda svatiš da je bog samo reč. A kad pominjes lubrikant taj prirodni nije svaka vlažna, znači da tvoj bog nema dobru kreaciju, toliko savršeno biće a fejlovo je da napravi obične ljude, šetamo defektni i nikakvi, nismo čak stvoreni ni za život na ovoj planeti, ah da to je dokaz da bog postoji.
To nipošto nedokazuje da bog postoji.

itekako da je jak argument za vjerovanje u Boga

pa necemo valjda vjerovati da mutacije imalu saosjecanja sa ljudima pa im olaksavaju stvari u zivotu.

Mislim pretpostavljam da misliš da je taj bog neko biće ili bića iz ovog univerzuma koja su nas stvorila.

Bog nije u univerzumu, on bistvuje u svojoj dimenziji izvan naseg univerzuma.

I onda svatiš da je bog samo reč.

nije to samo rec, nesto sto covjek na slepo veruje, nego mi vidimo tragove Bozijeg stvaranja svukuda, isto kao covjek koji hoda pustinjom vidi otiske zivotinje koja je hodala, ili traove vijuga zmije kuda je puzala......niko nece pomisliti da je to vjetar, topplota, kica, zemljotres odradio a ne zivotinja....tako isto ne mozemo se uzdati da je evolucija odradjivala stvari jer moras da shvatis da mutacije koji su kreacioni faktor evolucije a prirodna selekcija je filter za dobro odradjene poslove mutacija....ne moze da bude argument za stvaranje, jer slucajni dogadjaji kao sto su mutacije ne mogu da razmisljaju, imajju svijest o sebi, moc planiranja, moc sihronizovanog stvaranja , inteligenciju itd za sve to je potrebno za stvaranje zivota, zbog ogromne kompleksnosti zivih bica.

A kad pominjes lubrikant taj prirodni nije svaka vlažna, znači da tvoj bog nema dobru kreaciju, toliko savršeno biće a fejlovo je da napravi obične ljude, šetamo defektni i nikakvi,

svaka zena se ovlazi u pravom trenutku tesko da ces naci neku da se ne ovlazi, a to ako se ne ovlazi nikako, da je totalno suha, i to je onda Bozije davanje, da je suho skroz...i Bog je to onda namjerno tako stvorio a ne da je to dokaz protiv Boga, jer Bog nij nikad rekao da je ovaj svijet savrsen i da sve ljude ce savrseno stvoriti, ne, niposto to.
Bog hoce da nas raznovrsne stvara ,. da pokaze svoju moc stvaranja da moze i ovako i onako....sve po mjeri svakome.

nismo čak stvoreni ni za život na ovoj planeti, ah da to je dokaz da bog postoji.

moj jok, eto stvoreni smo za Venere i Jupitera...daj svega ti sta to pricas, cuj nismo stvoreni za zemlje, a uprao to i jesmo.

cak i nagib zemlje, koju je Bog nagnuo 23.5 stepeni je da nam napravi godisnja doba da omoguci poljoprivredu kakvu imamo danas, bez toga bi nam se otezao zivot, pa vidimo samo u tom nagibu zemlje koju je Bog dao omogucilo nam je veliku poljoprivredu svukuda na zemlji.

hajde uzgoji nesto na marsu ili na Veneri ili na jupiteru :)

ne da ne moze uzgojiti nista nego uopste ne mozes prohodati ni 1 km jedan a da ne umres na tim planetama.

Bog nije u univerzumu, on bistvuje u svojoj dimenziji izvan naseg univerzuma.
Ako bistvuje bilo gre znači da je in on stvoren od strane nekoga ili nečega, ili je niko ka pečurka..
moj jok, eto stvoreni smo za Venere i Jupitera...daj svega ti sta to pricas, cuj nismo stvoreni za zemlje, a uprao to i jesmo.
ti znaš da nismo došli sa neke druge nekad naseljene planete? ili da nas upravo ta bića nisu stvorila po svom liku.
cak i nagib zemlje, koju je Bog nagnuo 23.5 stepeni je da nam napravi godisnja doba da omoguci poljoprivredu kakvu imamo danas, bez toga bi nam se otezao zivot, pa vidimo samo u tom nagibu zemlje koju je Bog dao omogucilo nam je veliku poljoprivredu svukuda na zemlji.

hajde uzgoji nesto na marsu ili na Veneri ili na jupiteru :)
Po tebi svaka planeta treba da ima uslove za život, na marsu i sad trenutno ima života, ali onog mikro. Za nas je nenastanjiv, mada možda smo nekad i živeli tamo dok je bilo uslova za život. Aj ti preživi na antarktiku go kod od majke rođen, ili u pustinji, ene čak ajde preživi bez odeće tu u svom mestu gde živiš. Sunce je štetno za našu kožu ne možemo dugo biti izloženi bez posledica, rađamo se bez dlaka na telu, sam porođaj je čin za sebe, gravitacija utiče na našu kičmu i generalno razna koštana obolenja, nismo otporni na 90% bolesti i crkli bi bez lečenja, naš organizam ne sintetizuje vitamin c i d...itd.
vizuelni argumenti za postojanje Boga, kako uopste neka razumna osoba moze i pomisliti u najludjim snovima da su ovo napravile mutacije koje su slucajni dogadjaji bez inteligencije, svijesti, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja
Stvoreni smo od strane neki više inteligegencije to je sigurno. A da je to lice bog na nebu neki stvor jedinka neka koja je stvorila sve a nju niko nije, e to nije sigurno XD

Ako bistvuje bilo gre znači da je in on stvoren od strane nekoga ili nečega, ili je niko ka pečurka..

ti znaš da nismo došli sa neke druge nekad naseljene planete? ili da nas upravo ta bića nisu stvorila po svom liku.

Po tebi svaka planeta treba da ima uslove za život, na marsu i sad trenutno ima života, ali onog mikro. Za nas je nenastanjiv, mada možda smo nekad i živeli tamo dok je bilo uslova za život. Aj ti preživi na antarktiku go kod od majke rođen, ili u pustinji, ene čak ajde preživi bez odeće tu u svom mestu gde živiš. Sunce je štetno za našu kožu ne možemo dugo biti izloženi bez posledica, rađamo se bez dlaka na telu, sam porođaj je čin za sebe, gravitacija utiče na našu kičmu i generalno razna koštana obolenja, nismo otporni na 90% bolesti i crkli bi bez lečenja, naš organizam ne sintetizuje vitamin c i d...itd.

Stvoreni smo od strane neki više inteligegencije to je sigurno. A da je to lice bog na nebu neki stvor jedinka neka koja je stvorila sve a nju niko nije, e to nije sigurno XD

greska ti je u razmisljanju, to sto je Bog ziv, ne znaci da je njega neko stvorio, nego karakteristika Boga je da je oduvijek i zauvijek, nije stvoren niti moze umrijeti i nestati.

samim tim niko ga nije stvorio....sve sto nastane stvoreno je od nesta, a posto Bog je oduvijek, nije nastao, nema svog stvoritelja niti ga je ko rodio.

nismo, jer nikakve naseljive planete ne postoje u nasoj blizini

ili da nas upravo ta bića nisu stvorila po svom liku.

nisu jer nema logike da te vanzemaljci stvaraju a nigdje planete sa zivotom nismo jos nasli ,a i da smo nasli nista ne ukazuje da su to inteligentna bica...tako da je to zona pretpostavki samo.

zato drzimo se onoga sto se od davnina vjeruje a to je da nas je Bog stvorio....ON je neprouzrokovani Uzrocnik svega, dok vanzemljci takodjer trebaju objasnjenje za svoj nastanak ako su u univeruzmu koji takodjer je stvoren.

to sto smo krhki i bolesljivi, takvim nas je Bog stvorio, nije ovo mjesto za uzivanje nego je ovo mjesto gdje smo testirani a poslije smrti cemo znati jesmo li prosli zivotni test.

A da je to lice bog na nebu neki stvor jedinka neka koja je stvorila sve a nju niko nije, e to nije sigurno

a kako to mozes tako reci rijeci SIgurno....kao ti prisustvovao nastanku univerzuma, suncevog sistema, zemlje, prvih zivotnih oblika, celija itd pa znas sa tom 100% sigurnoscu pa kaze Sigurno....ma ajdeeee...bre cuj sigurno....kao da je lik bio prisutan i prije BIg banga pa zna da nema nikakvog Boga.

greska ti je u razmisljanju, to sto je Bog ziv, ne znaci da je njega neko stvorio, nego karakteristika Boga je da je oduvijek i zauvijek, nije stvoren niti moze umrijeti i nestati.

samim tim niko ga nije stvorio....sve sto nastane stvoreno je od nesta, a posto Bog je oduvijek, nije nastao, nema svog stvoritelja niti ga je ko rodio.

nismo, jer nikakve naseljive planete ne postoje u nasoj blizini

nisu jer nema logike da te vanzemaljci stvaraju a nigdje planete sa zivotom nismo jos nasli ,a i da smo nasli nista ne ukazuje da su to inteligentna bica...tako da je to zona pretpostavki samo.

zato drzimo se onoga sto se od davnina vjeruje a to je da nas je Bog stvorio....ON je neprouzrokovani Uzrocnik svega, dok vanzemljci takodjer trebaju objasnjenje za svoj nastanak ako su u univeruzmu koji takodjer je stvoren.

to sto smo krhki i bolesljivi, takvim nas je Bog stvorio, nije ovo mjesto za uzivanje nego je ovo mjesto gdje smo testirani a poslije smrti cemo znati jesmo li prosli zivotni test.

a kako to mozes tako reci rijeci SIgurno....kao ti prisustvovao nastanku univerzuma, suncevog sistema, zemlje, prvih zivotnih oblika, celija itd pa znas sa tom 100% sigurnoscu pa kaze Sigurno....ma ajdeeee...bre cuj sigurno....kao da je lik bio prisutan i prije BIg banga pa zna da nema nikakvog Boga.
Ja naprosto prekidam komunikaciju previše si uskouman za ekspanziju uma i ulaženje u dubine najdubljeg. Tu baš u tim dubinama ja obitavam na samom dnu.

Back