Dokaz da Bog postoji

Zasto je doslo vreme da se postavi ovavko pitanje kao na temi?

Iako je reformacija obelezila kraj CRKVENE srednjovekovne religiozne dominacije nad ljudskim umovima ljudi, i pocetak intelektualne revolucije u Evropi, za vreme 17 i 18 veka, period dominacije i prosvetiteljstva se zvrsio ipak dominacijom hriscanske vere u zapadnom svetu.

Nova situacija posle mracnog srednjeg veka je dovodila do porasta racionalizma, skepticizma, humanizma, liberalizma, materijalizma, i rodjenje sekularizma a prosvetljenje nije drzalo korak sa ovim raznim pogledima i stavovima.
Iako je nova verska sloboda imala pozitivan uticaj na nauku, politiku, religijsku slobodu, i obrazovanje, koje je sve kroz mracni srednji vek bilo sputavano, nova MATERIJALISTICKA orjentacija poricanje natrpirodnog i sketicizam prema bilo kakvoj veri, ucinili su da ljudski razum zameni biblisjki autoritet i um coveka skrene na sebe i razna svetovna ucenja i odvrati ga od Boga i Biblije.
Tako da je sve to postepeno izbrisalo stvarnu ili uopste hriscansku veru iz umova ljudi i uklonilo bilo kakvu nadu u spasenje.
Tako je zavladao veliki ali delimicni duhovni mrak.

Iako sekularizam ima i pozitivne strane, on je iskoriscen i za slabljenje religoznosti kod ljudi.
Sto se odslikava i na slabljenje morala u svetu.
Poslereformatorske generacije nisu imale vise takvu snagu i energiju, i nisu mogli da stoje ravnopravno novim uticajima i pravcima koja su u stvari iskorisceni da bi zatamneli svetlost jevandjelja u umovima ljudi.
Tako da je jevandjelje tu, ono nije vise zabranjeno, sekularizam mu to i garantuje, istina je tu, ali ljude ona ne zanima.

Bog je jedan, ali ne žele svi da se identifikuju kroz hebrejski naziv.
Bog je jedan i Bog je preko Biblije otkrio svoje ime.
Naravno objavio ga je prvo svom narodu na tom jeziku
Bozje ime se moze izgovarati na svim jezicima sveta ali je Ime jedno JHVH Jehova Jehovah ...
Kako god ga izgovarali

Izlazak 3:15
Tada Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj

DARBY
And God said moreover to Moses, Thus shalt thou say unto the children of Israel:
Jehovah, the God of your fathers, the God of Abraham, the God of Isaac, and the God of Jacob, hath sent me unto you.

This is my name for ever, and this is my memorial unto all generations.

ASV
And God said moreover unto Moses, Thus shalt thou say unto the children of Israel, Jehovah, the God of your fathers, the God of Abraham, the God of Isaac, and the God of Jacob, hath sent me unto you: this is my name for ever, and this is my memorial unto all generations.

Pozdrav Omni

Kad bi se gledalo površno moglo bi da izgleda ovako kako ti razmišljaš. Ali ako se dublje udubiš u život i ono što ga okružuje, ide žestok demant od života.
Ono što neko danas zove 'mudrost', ja ću to isto nazvati ludost...i ako gledaš iz Božanske perspektive, jeste tako...
Izgleda ono na prvu kada pogledaš tehnološki napredak, da smo mi kao malo odmakli od naših predaka...a ja pitam u čemu konkretno?...šta je to što smo uradili da nas čini boljom jedinkom... nacijom... civilizacijom?
Ili je tehnologija i trka za njom, tu...da nam pomogne da se efikasnije tamanimo?!...Da li su znanja i saznanja ponovo tu da nas izmire kao zemljane i učine srećnijim, ili su tu da postanemo perfidniji i lukaviji prema ljudima drugih nacija?!
Šta je i gde napredak?...i može li biti napredak bilo šta što nas udaljava od prirode i ne uči da poštujemo druge?!
Industrijalizacija i tehnologija već uveliko daju svoje rezultate. Okreni se na sve četri strane planete pa vidi da se trese...čas ovde čas onde. Pa i ovi što nas vode, upiru nam prstom u sve i u razne teorije zavere, samo nikad ne nišane u ono što je zaista glavni problem...Još jedna ludost.

Nikako ne možemo reći da shvatamo i da nam je mozak na većem stupnju od predhodnih naraštaja...jer oni su hiljadama godina čuvali i prenosili život, a mi u samo u jednom veku ili jednoj čovekovoj generaciji hoćemo da ga uništimo.

I na kraju.
Ključ za sreću svakog deteta na planeti, nije izvan nas, već u nama...Tu tehnologiju čovek nije razvio niti će razviti...Jer se ne trudi da ide u tom pravcu, već ide u pravcu oka i onog što oko vidi...Zato je i srećan dok gleda, kad zažmuri nesrećan je...

Pozdrav CiCoLiNo,

U mnogo čemu smo odmakli od predaka, posebno tehnološki. Zato što stojimo na ramenima giganata koji su bili pre nas, a oni su sedeli na gigantima koji su bili pre njih.

Jedina opipljiva i merljiva čuda koje imamo su tehnološka čuda. Čuda nauke. Ovo sve što mi danas imamo i uzimamo zdravo za gotovo, struja, internet, kompjuter, sijalica... to su čuda. To čovek pre 200 godina nije imao. Avion. Pre samo nekoliko vekova mislilo se da samo bogovi mogu leteti nebom. Anđeli.

To kako će čovek da koristi i upotrebljava tehnologiju, to je njegova slobodna volja. Ne odlučuje tahnologija, već čovek.

Činjenica jeste da je tehnološki napredak, posebno poslednjih 200 godina naglo skočio, a taj nagli naučno-tehnološki napredak nisu ispratili drugi aspekti čovekove prirode i života: duhovnost ili spiritualnost, socijalni, politički, ekonomski i psihološki napredak verlo verovatno nije imao takav razvoj kao prirodne nauke.

Pa čak i u religioznom aspektu, i dalje se džimo šta su govorili koje kakvi umišljeni mesijaneri pre hiljade godina koji su tobože imali konekcije sa samim Bogom. I onda nadobudni se međusobno ubijaju oko svađe čiji je Bog pravi, koji je Mesija bio lažni koji nije. Vjekovima se ubijaju ljudi oko toga, i evo i dan danas.

Drugi problem je što je taj napredak, taj razvoj koji i dalje traje, u svim naukama, tome je doprinelo manje od 1% ukupne svetske populacije. Nekih navodno nekoliko hiljada ljudi (uglavnom nadprosečno inteligentnih) je zaista nešto izmenilo i unapredilo. Prosečan čovek, sve ovo ostalo, sasvim sigurno 90% svih ljudi na planeti (prosek ili ispod prosečne opšte inteligencije) ne zna čak ni imena tih ljudi koju su doprinosili i čijim se otkrićima i izumima služe svakog dana, bez kojih ne bi mogli da žive, a kamo li šta drugo.

Uzeću primer vodokotlića. Da li znaš koji ljudi su izumeli vodokotlić? Da li znaš fizičke i mehaničke principe po kojima radi vodokotlić? Prosečan čovek ne zna. Muuuuu. Nema blage veze. Veze sa životom. Svakog božijeg dana po nekoliko puta koristi taj vodokotlić i da ga nema crko bi u govnima i smrdadu, ili bi morao kao živina napolje da ide da vrši nuždu u žbunje.

Ako tehnologija i nauka nemaju i ne donose napredak, ako je u biti štetna i nekakav nusprodukt, zašto smo se svi tako oberučke i grčevito uhvatili svih njenih proizvoda i rezultata? Ako smatraš da je tehnologija nevažna i da udaljava čoveka od prirode, izvoli lepo odbaci sve tehnološko iz svog života. Odbaci automobil, odbaci krov nad glavom, odbaci odeću, odbaci kompjuter, struju, odbaci sve to... pa ogrni se lišćem i idu u šumu ili neku pećinu da živiš "uzvišenim životom". Imaš izbor. Svi imamo taj izbor. Ali nemoj da si krajnje licemeran, da pišeš to na kompjuteru i da koristiš internet i da mantramo kako je tehnologija štetna i kako nam zapravo ništa od toga ne treba i kako tahnologija nije odraz nikakvog civilizacijskog napretka.

Nikako ne možemo reći da shvatamo i da nam je mozak na većem stupnju od predhodnih naraštaja...jer oni su hiljadama godina čuvali i prenosili život, a mi u samo u jednom veku ili jednoj čovekovoj generaciji hoćemo da ga uništimo.

Ljudi su kroz istoriju (koja je inače prepuna ratova gotovo bez trenutka predaha) bili zapravo daleko više divlji, agresivniji i brutalniji nego danas. Tome egzaktna potvrda može biti odnos broja poginulih u ratu naspram ukupnog broja stanovnika, u poslednjih 50 godina taj procenat je nekoliko desetina puta manji nego kakav je bio vekovima pre. Naša generacija ne želi da uništi život, kao ni ove prethodne. Naša generacija je prava generacija, u periodu od Drugog svetkog rata, to su prve generacije koje imaju moć da unište daleko više nego prethodne generacije, ali isto tako i moć da stvore daleko više nego prethodne.

Ključ za sreću svakog deteta na planeti, nije izvan nas, već u nama...Tu tehnologiju čovek nije razvio niti će razviti...Jer se ne trudi da ide u tom pravcu, već ide u pravcu oka i onog što oko vidi...Zato je i srećan dok gleda, kad zažmuri nesrećan je...
Prirodne nauke, na kojima sam ovde akcentovao se bave materijalnim svetom. Spoljašnjim materijalnim svetom. Sociologija i psihologija i njihove grane, kao i religija, se bave čovekovom psihom i pitanjima ljudske sreće, unutrašnjim svetom.

samo nikad ne nišane u ono što je zaista glavni problem...Još jedna ludost.
Šta je zaista glavni problem?

U mnogo čemu smo odmakli od predaka, posebno tehnološki. Zato što stojimo na ramenima giganata koji su bili pre nas, a oni su sedeli na gigantima koji su bili pre njih.

Jedina opipljiva i merljiva čuda koje imamo su tehnološka čuda. Čuda nauke. Ovo sve što mi danas imamo i uzimamo zdravo za gotovo, struja, internet, kompjuter, sijalica... to su čuda. To čovek pre 200 godina nije imao. Avion. Pre samo nekoliko vekova mislilo se da samo bogovi mogu leteti nebom. Anđeli.

To kako će čovek da koristi i upotrebljava tehnologiju, to je njegova slobodna volja. Ne odlučuje tahnologija, već čovek.

Činjenica jeste da je tehnološki napredak, posebno poslednjih 200 godina naglo skočio, a taj nagli naučno-tehnološki napredak nisu ispratili drugi aspekti čovekove prirode i života: duhovnost ili spiritualnost, socijalni, politički, ekonomski i psihološki napredak verlo verovatno nije imao takav razvoj kao prirodne nauke.

Pa čak i u religioznom aspektu, i dalje se džimo šta su govorili koje kakvi umišljeni mesijaneri pre hiljade godina koji su tobože imali konekcije sa samim Bogom. I onda nadobudni se međusobno ubijaju oko svađe čiji je Bog pravi, koji je Mesija bio lažni koji nije. Vjekovima se ubijaju ljudi oko toga, i evo i dan danas.

Drugi problem je što je taj napredak, taj razvoj koji i dalje traje, u svim naukama, tome je doprinelo manje od 1% ukupne svetske populacije. Nekih navodno nekoliko hiljada ljudi (uglavnom nadprosečno inteligentnih) je zaista nešto izmenilo i unapredilo. Prosečan čovek, sve ovo ostalo, sasvim sigurno 90% svih ljudi na planeti (prosek ili ispod prosečne opšte inteligencije) ne zna čak ni imena tih ljudi koju su doprinosili i čijim se otkrićima i izumima služe svakog dana, bez kojih ne bi mogli da žive, a kamo li šta drugo.

Uzeću primer vodokotlića. Da li znaš koji ljudi su izumeli vodokotlić? Da li znaš fizičke i mehaničke principe po kojima radi vodokotlić? Prosečan čovek ne zna. Muuuuu. Nema blage veze. Veze sa životom. Svakog božijeg dana po nekoliko puta koristi taj vodokotlić i da ga nema crko bi u govnima i smrdadu, ili bi morao kao živina napolje da ide da vrši nuždu u žbunje.

Ako tehnologija i nauka nemaju i ne donose napredak, ako je u biti štetna i nekakav nusprodukt, zašto smo se svi tako oberučke i grčevito uhvatili svih njenih proizvoda i rezultata? Ako smatraš da je tehnologija nevažna i da udaljava čoveka od prirode, izvoli lepo odbaci sve tehnološko iz svog života. Odbaci automobil, odbaci krov nad glavom, odbaci odeću, odbaci kompjuter, struju, odbaci sve to... pa ogrni se lišćem i idu u šumu ili neku pećinu da živiš "uzvišenim životom". Imaš izbor. Svi imamo taj izbor. Ali nemoj da si krajnje licemeran, da pišeš to na kompjuteru i da koristiš internet i da mantramo kako je tehnologija štetna i kako nam zapravo ništa od toga ne treba i kako tahnologija nije odraz nikakvog civilizacijskog napretka.

Njemački fizičar i nobelovac Werner Heisenberg: "Prvi gutljaj iz čaše prirodnih znanosti učini te ateistom, ali na dnu čaše, Bog Te očekuje."

Postoji niz dokaza samo ateisti odbijaju da ih pogledaju. Tacnije receno, oni tako definisu dokaz da ga je nemoguce dati. Znaci dolazi prvo od ljudi koji su doziveli NDE, naprimer u saobr. nesreci, napustili telo i onda bili ocevici kako hitna pomoc tretira njihovo telo, dali sve detalje koji su se ispostavili tacnim. Naveo sam i slucaj Pam Rejnolds koja je bila u vestackoj komi zbog operacije mozga, aktivnost mozga je bila nula, to su pokazali monitori , nije je bilo. Isto je napustila telo i sa visine opisala kako su hirurzi stajali , sta su govorili, kako je izgledala masinica koja joj je otvarala lobanju zbog operacije mozga. I to se ispostavilo tacnim.Ovo su samo dva slucaja od mnogo.
Postoji veliki broj ljudi koji su videli duhove, ovde u SWE, njihovi poznati pevaci , glumci, voditelji slobodno pricaju o tome. Kod nas bi ih verovatno proglasili teskim lazovima ili ludim.
Moj sin koji je tada imao 4 godine je video moju pokojnu majku, njegovu baku, na balkonu. Godinu dana pred smrt je bila u kolicima, zbog Alchajmera, ugojena, kao biljka.
Na balkonu je bila mlada i zdrava i mahala mu je. I on njoj.
Itd itd. Ali vama nijedan dokaz nije dovoljan. Pitao sam jednog poznanika ateistu da li bi bio dovoljan dokaz da se Isus stvori pred njim.
Rekao je - Ne, Isus ne postoji, znao bi da haluciniram i otisao bih pravo kod lekara i neurologa.
Znaci, sve jasno.

To sto si elaborirao ovde veze nema sa postojanjem boga. Vantelesna iskustva ne moraju nužno biti povezana sa božanstvom , već je mnogo bliže New age- u i religijama , ako se tako mogu nazvati, koje su zaživela od vremena vudstoka , pa do danas . I ja verujem da je postoji mnogo dimenzija i da definitivno postoje mnoge stvari koje ne vidimo , a ne verujem bas da postoji kreator.. posebno priče o duhovima ne znam kako si povezao sa bogom, crkva je ozbiljan protivnik okultizma i ezoterije . I sve to nisu dokazi, nego tracarije. I moj sin je sa 2 god pričao da je imao troje dece i da je mene čuvao kad sam bila mala, pa ja mogu da verujem da je on reinkarnacija moje pokojne babe , ali njegove priče nisu dokaz da on to zaista i jeste

Sad ova prica na drugoj temi me je asocirala na ovo pitanje.

Veciti problem u raspravi izmedju vernika i ateista je dokaz.
Ateista uvek trazi od vernika da dokaze postojanje Boga.

I sad mi nesto pada na pamet.

Da li je sam zivot dokaz da Bog postoji?

Nauka je sve uspela da uradi, da napravi, da pokaze i dokaze

Ali nije uspela u samo jednoj stvari

A to je da "udahne" zivot.

Nauka ne moze da stvori zivot i zivo smisleno, racionalno bice ni iz cega.

da....a dovoljno je vidjeti nanomasineriju u celijama i jasno ti bude da Bog mora postojati

a ti bi da zasluzis Raj na buducem svijetu, tako sto ces da fino pocrnis na maldivima, pa ako je fin ten, imas dozovlu za ulazak u Boziji Raj :)
Da, najbolje bi bilo ovako nesto da kažeš, recimo, mami koja je rodila bolesno dete i sa pravom prestala da veruje u Boga. Ali znaš, 9vo ti je test, nije bog bezobrazan , nego te samo testira tako što moraš da provedes ceo zivot u patnji , da bi zaslužila Raj, a i tvoje dete je isto na testu. Pa , ako slučajno Raj ne postoji, jbg, par života provedenih u patnji i mukama , gore dole, samo statistika.

Cim kazes bog mislis da je on muskarac. Automatski imas sliku, mislim da je bog postojao jos pre ljudi i misli. Covek je stvorio danasnjeg boga. Prvo moras da zamislis, dao si bogu lik i pol, stvorio si nestvorivo, molis se toj slici, dakle molis se sebi. Bog se ne moze zamisliti umom, vec naprotiv, samo kroz odsustvo svih misli moze se doci do bozanskog.

Pozdrav CiCoLiNo,

Ljudi su kroz istoriju (koja je inače prepuna ratova gotovo bez trenutka predaha) bili zapravo daleko više divlji, agresivniji i brutalniji nego danas. Tome egzaktna potvrda može biti odnos broja poginulih u ratu naspram ukupnog broja stanovnika, u poslednjih 50 godina taj procenat je nekoliko desetina puta manji nego kakav je bio vekovima pre. Naša generacija ne želi da uništi život, kao ni ove prethodne. Naša generacija je prava generacija, u periodu od Drugog svetkog rata, to su prve generacije koje imaju moć da unište daleko više nego prethodne generacije, ali isto tako i moć da stvore daleko više nego prethodne.

Prirodne nauke, na kojima sam ovde akcentovao se bave materijalnim svetom. Spoljašnjim materijalnim svetom. Sociologija i psihologija i njihove grane, kao i religija, se bave čovekovom psihom i pitanjima ljudske sreće, unutrašnjim svetom.

Šta je zaista glavni problem?
Pozdrav Omni

Jesmo mi tehnološki veoma uznapredovali...ne negiram ja to, niti iko može negirati...to je činjenica.
Ja sam lično pobegao koliko sam mogao od tehnologije, ali danas nije moguće bukvalno pobeći od svega. Zašto? Pa zato što smo stvorili takav svet. Jel' mene neko pita hoću li ja ovako da živim? Ne. Okolnosti su takve da se tehnologije prepliće sa svakom sferom života, još od malih nogu. Da li je to dobro? Ako mene pitaš, nije. Zašto? Zato što nas udaljava od majke prirode. Kada kažem prirode mislim na sve aspekte života...pa i na onaj glavni, a to je da samo najjače jedinke opstaju. Tako je bilo hiljadama godina i biće do kada je sveta... A šta smo mi danas napravili? Kakvi naraštaji dolaze? Da nije super marketa u startu bi više od pola populacije umrlo od gladi...
Da i ne pominjem apoteke, bolnice ili recimo el. energiju...svet bi se bukvalno raspao...
Moraš shvatiti da je osnova zdravog društva...zdrava hrana, čist vazduh i voda...ovo troje nikako neće ruku pod ruku sa tehnologijom...tako da vodokotlić u ovakvoj sredini i te kako pomaže...ali dok ga napraviš, zezneš ceo lanac u ekosistemu i ugroziš ona tri dobra bez kojih života nema. Tako da pokušaj da se rešiš jednog neprijatnog (ali prirodnog) mirisa ...dovodi do drugog neprijatnog mirisa koji je poguban za naraštaj kom ostavljamo ono što smo nasledili. I u pravu si da mi jesmo giganti koji stoje na ramenima naših predaka, jer smo uradili više od njih...naša deca će se potruditi da dokusure ono što mi nismo...svaki izvor, svako drvo, svako parče zemlje i svaki dašak čistog vazduha...To je veruj mi tendencija koju niko ne može zaustaviti...Zašto? Zato što je Bog novac... najmoćniji Bog, bar za većinu ljudi. Pohlepa je zavesa na očima takvih ljudi. Ne znam kome još nije jasno da se sve vrti oko novca...A ako je tako, iza svega ne stoje dobre namere.

Šta je glavni problem.
Što pijemo zatrovanu vodu, jedemo zatrovanu hranu, udišemo zatrovan vazduh. Sve ovo može voditi samo do jednog a to su bolesti...Kako se povećava broj elemenata na tablici periodnog sistema, povećava se i broj dijagnostikovanih bolesti. Uzrok i posledica...jednostavno je.
Ako hoćemo neprirodno da živimo, moramo neprirodno i umirati...

Da, najbolje bi bilo ovako nesto da kažeš, recimo, mami koja je rodila bolesno dete i sa pravom prestala da veruje u Boga. Ali znaš, 9vo ti je test, nije bog bezobrazan , nego te samo testira tako što moraš da provedes ceo zivot u patnji , da bi zaslužila Raj, a i tvoje dete je isto na testu. Pa , ako slučajno Raj ne postoji, jbg, par života provedenih u patnji i mukama , gore dole, samo statistika.

to bolesno dijete je samo prebaceno u Raj, zivo i zdravo u Raju, a ostavilo je samo bolesno tijelo da istruhne u zemlji...dok dusa je prebacena u Raj....

ako je strpljiva i vjeruje u Boga, i radi sto joj je Bog naredio i kloni se onoga sto BOg zabranjiva, to dijete ce doci majci na Sudnjem danu i uzet ce je za ruku da udju u Raj zajedno.

a prestane li da vjeruje u Boga, dijete ide u Raj a majka u Pakao na kraju....jer iz tog nevjerovanja proisteklo je da nije radila sto joj je naredjeno, a radila je sto joj je zabranjeno.

1737913904846.png

Back