Dogradnja zida i walk-in garderober – mišljenja i sugestije

tanlleoni

Početnik
Poruka
6
Pozdrav svima,

Stan je u izgradnji pa još uvek mogu da menjam raspored zidova. Originalna kuhinja je bila 1.8 x 1.85 m, što mi je delovalo premalo, pa sam žrtvovao mali toalet i proširio je na 1.85 x 2.7 m.

Plan je kuhinja u obliku slova U sa dovoljno radne površine, rernom, mašinom za sudove i frižiderom, a prema dnevnoj sobi bi bila odvojena polu-šankom koji bi služio kao vizuelna pregrada. Unutar tog polušanka bi bila sudopera i mašina za sudove.

Kupatilo sam proširio za oko 20 cm. Plan je da pri ulazu budu mašina za pranje i sušenje (jedna iznad druge) sakrivene u ormaru, zatim ormar za odlaganje, pa lavabo, a u nastavku tuš kabina 90x100 cm i WC šolja. Iznad vodokotlića bi bio ormarić, a niša u zidu bi poslužila za dekor ili odlaganje.

Imam novu dilemu oko ormara u spavaćoj sobi, ideja je klasičan L ormar ili walk in closet.
Kako vam se čini ideja oko walk in closet? Dobiću više prostora u ormarima.
Spavaća soba ima korisne dimenzije 5.1 x 2.55 m. Razmišljam da dogradim zid dužine oko 2 m i napravim walk-in garderober dimenzija približno 2 x 1.65 m.
Time bi deo za spavanje ostao oko 3.1 x 2.55 m, što bi trebalo da bude dovoljno za krevet 180x200 cm sa noćnim ormarićima od 40–50 cm sa obe strane.
Walk-in garderober bi imao police dubine 40 cm sa leve i desne strane, 30 cm na kraju, a prolaz između polica bio bi oko 85 cm.
1780391085674.png

Dodao sam slike sa Pinteresta kao inspiraciju i svoj raspored iz Homestyler-a.

Svaki savet ili predlog za bolje iskorišćenje prostora je dobrodošao. 😊

Originalni plan:

Screenshot-from-2026-03-19-11-04-21.png

Prepravljen plan:

Screenshot-from-2026-03-19-11-04-36.png

Kupatilo:
Screenshot-from-2026-03-19-11-29-22.png
e1ced8cb670277463da9209e2de4d944 (1).jpg
a5ace1bd96d888bb4ced06df21c447a2 (1).jpg

Kuhinja:
Screenshot from 2026-06-02 09-50-32.png

Prilozi

• a5ace1bd96d888bb4ced06df21c447a2 (1).jpg
    a5ace1bd96d888bb4ced06df21c447a2 (1).jpg
    88 KB · Pregleda: 2
A kako ces da uneses taj krevet u spavacu sobu kad ulazis pravo na garderober.

Jedino da ga sastavljas iz delova na petoparcu.
Trenutni krevet koji će biti za prvu ruku je svakako na sastavljanje, tako da to ne bi trebalo da bude problem. 😄
A u krajnjem slučaju mogu i kroz prozor da ga unesem, zgrada ima samo 8 stanova, a moj stan je u prizemlju sa zadnje strane.

najveći problem je što ljudi žele da u 55 kvadrata smeste spavaću, dečiju, kuhinju, trepezariju, kupatilo hodnik a bogami i garderober...

i onda se meri u santimetrima i milimetrima
Nažalost, u današnje vreme se svaki centimetar računa 😄
Stan je 65 kvadrata sa dvorištem od oko 40 kvadrata(samo moje). Sa 27 godina sam uspeo da kupim svoj stan i iskreno sam prezadovoljan zbog toga.
U Novom Sadu su cene stanova otišle baš visoko (2.700–4.000 €/m²), tako da je ovo za sada bila najrealnija opcija. Za kuću ću sačekati neka bolja vremena :D

Pozdrav svima,

Stan je u izgradnji pa još uvek mogu da menjam raspored zidova. Originalna kuhinja je bila 1.8 x 1.85 m, što mi je delovalo premalo, pa sam žrtvovao mali toalet i proširio je na 1.85 x 2.7 m.

Plan je kuhinja u obliku slova U sa dovoljno radne površine, rernom, mašinom za sudove i frižiderom, a prema dnevnoj sobi bi bila odvojena polu-šankom koji bi služio kao vizuelna pregrada. Unutar tog polušanka bi bila sudopera i mašina za sudove.

Kupatilo sam proširio za oko 20 cm. Plan je da pri ulazu budu mašina za pranje i sušenje (jedna iznad druge) sakrivene u ormaru, zatim ormar za odlaganje, pa lavabo, a u nastavku tuš kabina 90x100 cm i WC šolja. Iznad vodokotlića bi bio ormarić, a niša u zidu bi poslužila za dekor ili odlaganje.

Imam novu dilemu oko ormara u spavaćoj sobi, ideja je klasičan L ormar ili walk in closet.
Kako vam se čini ideja oko walk in closet? Dobiću više prostora u ormarima.
Spavaća soba ima korisne dimenzije 5.1 x 2.55 m. Razmišljam da dogradim zid dužine oko 2 m i napravim walk-in garderober dimenzija približno 2 x 1.65 m.
Time bi deo za spavanje ostao oko 3.1 x 2.55 m, što bi trebalo da bude dovoljno za krevet 180x200 cm sa noćnim ormarićima od 40–50 cm sa obe strane.
Walk-in garderober bi imao police dubine 40 cm sa leve i desne strane, 30 cm na kraju, a prolaz između polica bio bi oko 85 cm.
Pogledajte prilog 1909383

Dodao sam slike sa Pinteresta kao inspiraciju i svoj raspored iz Homestyler-a.

Svaki savet ili predlog za bolje iskorišćenje prostora je dobrodošao. 😊

Originalni plan:

Pogledajte prilog 1909368

Prepravljen plan:

Pogledajte prilog 1909369

Kupatilo:
Pogledajte prilog 1909371Pogledajte prilog 1909372Pogledajte prilog 1909373

Kuhinja:
Pogledajte prilog 1909375

Walk-in closet je loše orijentisan.

Takođe, izmenom plana ukidaš jedan WC, što bi kasnije moglo da se pokaže kao greška. Takodje zbog čišćenja odvodne cevi, morao bi da ostaviš prostor ispod novih kuhinjskih elemenata, sto je samo gubljenje prostora…

U velikom kupatilu pomeraš WC šolju na novu poziciju, što bi prvo trebalo proveriti sa vodoinstalaterom da li je uopšte tehnički izvodljivo. Odvod za WC je najčešće ili ubetoniran u podu kupatila ili se nalazi u plafonu stana ispod tebe, pa ovakve izmene mogu biti ozbiljno ograničene postojećom instalacijom.

Sve u svemu mnogo pomeranja instalacija u kuhinji i kupatilu, a ne vidim neki benefit od toga…

Nažalost, u današnje vreme se svaki centimetar računa 😄
Stan je 65 kvadrata sa dvorištem od oko 40 kvadrata(samo moje). Sa 27 godina sam uspeo da kupim svoj stan i iskreno sam prezadovoljan zbog toga.
U Novom Sadu su cene stanova otišle baš visoko (2.700–4.000 €/m²), tako da je ovo za sada bila najrealnija opcija. Za kuću ću sačekati neka bolja vremena :D

stare gradnje (sfrj i mozda neki kraci period posle) su bili posteni i u materijalu i u prostoru
sad u 18 kvadrata nabiju kuhinju trepezariju, dnevnu, dodaju spavacu od 10 kvadrata, kupatilo od 5, hodnik od 4... i kazu imas dvosoban stan!
sve je stesnjeno i klaustofobicno, ako se ugojis ne mozes da prodjes izmedju kreveta i zida u spavacoj!

stare gradnje (sfrj i mozda neki kraci period posle) su bili posteni i u materijalu i u prostoru
sad u 18 kvadrata nabiju kuhinju trepezariju, dnevnu, dodaju spavacu od 10 kvadrata, kupatilo od 5, hodnik od 4... i kazu imas dvosoban stan!
sve je stesnjeno i klaustofobicno, ako se ugojis ne mozes da prodjes izmedju kreveta i zida u spavacoj!
Pa nije baš isto vreme sada i onda. Slažem se da su prostranost i kvalitet tada bili bolji. Cene za kvadrat su prevelike, samim tim ako bi se gradili komforniji stanovi, moralo bi da se izdvoji 300k evra za stan. što je suludo za Novi Sad.
Šta je, tu je. Toliko novca nemam, a da vratim vreme u nazad ne mogu. To je neka druga tema, mogu samo da kukam i nadam se stanu od države, kao nekad, ali od toga neće biti ništa.
Gledam da izvučem najbolje od onoga što imam.

Walk-in closet je loše orijentisan.

Takođe, izmenom plana ukidaš jedan WC, što bi kasnije moglo da se pokaže kao greška. Takodje zbog čišćenja odvodne cevi, morao bi da ostaviš prostor ispod novih kuhinjskih elemenata, sto je samo gubljenje prostora…

U velikom kupatilu pomeraš WC šolju na novu poziciju, što bi prvo trebalo proveriti sa vodoinstalaterom da li je uopšte tehnički izvodljivo. Odvod za WC je najčešće ili ubetoniran u podu kupatila ili se nalazi u plafonu stana ispod tebe, pa ovakve izmene mogu biti ozbiljno ograničene postojećom instalacijom.

Sve u svemu mnogo pomeranja instalacija u kuhinji i kupatilu, a ne vidim neki benefit od toga…
WC sam morao da ukinem, ona kuhinja je bila katastrofalno mala, skoro da ne bih imao gde hleb da isečem. Ne bi stala mašina za sudove, tako da je to bilo neminovno.

Što se tiče kupatila, taj prvobitni raspored mi se uopšte nije svideo, zato sam ga promenio. Ovako imam veći ormarić, veću tuš kabinu. Ivestitor mi je rekao da je ok sve za odvod i cevi jer sam skroz dole. Da nisam, ne bih mogao da menjam.

Kako bi ti orijentisao garderober? Ili bi stavio klasičan ormar? Gledam da izbučem što više mesta u ormaru. Imam prilično garderobe, a i devojka nije ništa bolja :D

Čestitam ti kupovinu stana. :) Prostor nije veliki, ali ste ga dosta dobro iskoristili.
Što se tiče spavace sobe - čim otvoris vrata udaras pravo na ormar. Mozda bi to mogao malo drugacije resiti. Ikea ima skroz ok sisteme za „slaganje“ ormara. Bukvalno mozes da ih prilagodis svakom prostoru i idu skroz do plafona, pa gore mozes da drzis stvari koje ti ne trebaju svakodnevno, tipa: jastuci, jorgani, cebad i sl.
Ali ako vec zelis Walk-in ormar ja bih ta vrata, koja su sada u ravni sa zidom kupatila skroz sklonila na levo, da budu u ravni sa zidom decije sobe, a walk in ormar bih sa te strane koju vidis (kad prema sobi krenes) oblozila gipsanim zidom.
Ne znam da li ti se dopada ta ideja.

Hvala lepo! Ne mora nužno biti walk in nego mi je to palo na pamet jer tako imam skoro 4.5m ormara u odnosu na 3m ako bih išao u obliku slova L.
Tu gde su vrata je širina 100cm pa kad se skrene levo, tu bi širina bila 80cm. Na prvoj slici se vide dimenzije tog "hodnika". Plan je i bio da to obložim zidom.
Ne znam ni sam, meni se ovo sviđa, a opet bojim se da možda neće biti praktično. Mada sa druge strane, u toj sobi bih ionako samo prespavao. Druga spavaća će za početak biti radna, a jednog dana nadam se dečija :D
Razmišljam da možda i ne cimam investitora sad oko tog zida, već naknadno, za godinu dana kad bude gotovo, ako budem želeo stavim gipsani zid i police unutra..

2.PNG
3.PNG

Back