Quantcast

Dodik: Vreme za dogovor ili ćemo podebljati granice sa FBiH

Poruka
21.858
Dodik: Vreme za dogovor ili ćemo podebljati granice sa FBiHSrpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sada pravo vreme za dogovor između naroda u BiH o tome da li će poštovati Dejton ili će u miru podebljati granice između Republike Srpske i Federacije BiH.

"Nama ne treba visoki predstavnik za dogovor, jer on nema životni mandat u BiH. Trebaju nam Hrvati i Bošnjaci sa kojima treba da postignemo ključni dogovor. Ako ne žele dogovor onda treba da nas puste da samostalno uređujemo Republiku Srpsku. U miru sa sobom i komšijama", rekao je Dodik na posebnoj sednici NSRS.

milorad dodik jpg

EPA (Vladimir Stojković)

On je ocenio da je došlo vreme da BiH krene napred bez visokog predstavnika i OHR-a, podsetivši da je to odavno stav Republike Srpske kao jedne od pet strana-potpisnica, ali indirektno i drugih strana koji se ne iskazuje jasno, ali se može naslutiti iz negodovanja na pojedine poteze OHR-a.
Dodik je rekao da za ostanak OHR-a ne postoji ni stav tzv. "Republike BiH", jer takva tvorevina više ne postoji, ukinuta je Dejtonskim sporazumom.
"Ne postoji jedinstvena podrška opstanku OHR-a ni u Federaciji BiH, jer su se i legitimni predstavnici hrvatskog naroda više puta zalagali za prestanak. Samo je bošnjačka politička struktura uporna u zahtevima za nastavak prevaziđenog međunarodnog protektorata koji nikome nije ništa dobro ni korisno donio. Nije ni održavao mir, jer su to činile međunarodne vojne snage - prvo IFOR, pa SFOR, a sada misija Altea Evropske unije", naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je visoki predstavnik svojim potezima izazivao nestabilnost, a nametanjima zakona i oduzimanjem nadležnosti entitetima, zapravo Republici Srpskoj, dovodio do dodatne nestabilnosti i neracionalnosti u obavljanju prenesenih/otetih nadležnosti nego u vreme kada su ih ostvarivali entiteti.

"Stvaranje Oružanih snaga je primer povećanja troškova. Sve to je dovelo i do dodatne nefunkcionalnosti BiH kao državne zajednice. Zato je netačna tvrdnja koja se uselila u javni diskurs da je BiH nefunkcionalna zbog Dejtonskog sporazuma. To apsolutno nije tačno. Ona je nefunkcionalna zbog toga što Dejtonski sporazum nije proveden onako kako je napisan i što su visoki predstavnici činili sve da BiH preko bošnjačke komponente ostane u stanju zavisnosti od političkog uticaja spolja", kazao je Dodik.
Umesto, istakao je, da razgovaramo o koracima koje treba preduzeti na evropskom putu, mi 26 godina od završetka rata razgovaramo možemo li živeti bez protektora. "Da nije stvar ovako ozbiljna bila bi komična, ali meni se čini da je na ovoj temi prostor za smeh nestao u proteklih 26 godina. Žao mi je što moram da kažem da mi bošnjački deo FBiH deluje kao oboleli od stokholmskog sindroma, jer čime i kako objasniti potrebu da pored legalno izabranih predstavnika imaš tutora nad sobom, koga si zavoleo više od svojih predstavnika", naglasio je Dodik.

On je naveo da u BiH nema etničkog nasilja, te da su vrlo retki ispadi na nacionalnoj ili verskoj osnovi.

"Ovde godinama vlada mir, što je odlična činjenica za sve narode. Nema razloga da tako i ne ostane. Ne zato što bi međunarodne vojne snage ugušile bilo kakav pokušaj narušavanja mira, već zato što je svest i Srba i Hrvata i Bošnjaka na tom nivou da nikome rat nije opcija", rekao je Dodik.
Istakao je da želi da veruje da je tako.
"S obzirom na to da živimo u miru smatram da je ovo pravo vreme za dogovor. Ali ne dogovor sa EU, Rusijom ili SAD, već dogovor između naroda u BiH. Kakvu BiH mi želimo, da li je moguća ikakva? Hoćemo li da se dogovorimo - hoćemo li poštovati Dejton ili ćemo u miru 'podebljati' granice između Republike Srpske i Federacije BiH, jer smo se već razgraničili u Dejtonu, i nastaviti uređivati vlastito dvorište", rekao je Dodik i zaključio:
"Znam samo da ovako, kako se 26 godina mrcvarimo, više nema smisla i više ne može".
Visoki predstavnik više nije potreban BiH
Dodik je istakao da je u svetlu medijskih najava o novom visokom predstavniku, od izuzetnog značaja da se NSRS upozna o svim aspektima i posledicama produžavanja mandata visokih predstavnika, te da blagovremeno zauzme stav o ovom važnom pitanju.

Dodik je rekao da nisu u pitanju personalna rešenja, već isključivo za opstanak visokog predstavnika po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.
"S tim u vezi, promišljanja i diskusija nisu u vezi sa predloženim kandidatom. I gospodin Kristijan Šmit, kao zvaničnik sa bogatom biografijom, prijeko potrebnim poznavanjem prava i ustavnih specifičnosti složenih zemalja, te očigledno dobrim namerama, bez obzira na lične kvalifikacije, u ulozi visokog predstavnika jednostavno više nije ni potreban niti koristan za BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da suštinska promena, koja će se ogledati u potpunom preuzimanju odgovornosti za postizanje dogovora o načinu funkcionisanja državne zajednice, mora ležati na izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda od kojih se nijedan ne bi smeo zanositi postojanjem podrške u određenim akterima međunarodne zajednice.
"Sve dok postoje nade da će neka strana sila ili međunarodna zajednica moći da na bilo koji način, pohvalama ili prekorima, podrškom ili osudama bilo koje od strana, zameni neophodne unutrašnje dogovore onih koji čine BiH i žive u njoj, neće biti moguće očuvati državnu zajednicu BiH sastavljenu u Dejtonu", istakao je Dodik.
Upravo zbog očekivanja da će njihove političke ciljeve braniti neko drugi, konkretno visoki predstavnik, rekao je Dodik, bošnjačka politička elita, bez obzira na partijsku pripadnost, nije promenila svoj pristup i pogled na BiH od 1995, neki čak od 1992.

Dodik je istakao da to govori da je institucija visokog predstavnika suspendovala mogućnost dogovora, jer jedan od tri konstitutivna naroda nije pokazivao spremnost i volju za kompromisom.

U svakom slučaju, istakao je Dodik, ne postoji dokument koji daje nadležnost bilo kome osim stranama-potpisnicama da traže, odnosno nominuju kandidate, a naročito ne Upravnom odboru Saveta za implementaciju mira, koji nije nikakva kategorija iz Dejtonskog sporazuma.
Tagovi

http://www.rtv.rs/sr_lat/region/dod...-cemo-podebljati-granice-sa-fbih_1216817.html

BAJA !!!

Pocinje proces secesije
http://www.rtv.rs/sr_lat/region/dod...-cemo-podebljati-granice-sa-fbih_1216817.html
 
Poruka
21.858
Dodik: Ako BiH ne može da funkcioniše u skladu sa Dejtonom, tražimo miran razlaz u BiH
Autor: SA
Izvor: Beta
10.03.2021. 12:51
Dodik: Ako BiH ne može da funkcioniše u skladu sa Dejtonom, tražimo miran razlaz u BiH

Izvor: Beta/HINA/FENA/Amer Kajmovic

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danasb da Republika Srpska nudi koncept funkcionisanja BiH kakav je predviđen Dejtonskim sporazumom i da, ako to nije moguće, traži miran razlaz u BiH.

"Ako tako ne može, mi ćemo videti na koji način ćemo pokrenuti naše pravo predviđeno poveljom Ujedinjenih nacija, a to je pravo na samoopredeljenje. Nećemo od toga odustati", rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem.


https://novimagazin.rs/region/24204...skladu-sa-dejtonom-trazimo-miran-razlaz-u-bih
 
Poruka
21.858
NE ODUSTAJE
Dodik: Razuman rok je godinu, dvije... Ja ću predložiti referendum o statusu RS-a
Autor: B. S.
Objavljeno: 10.03.2021. u 14:19
61


c962794827579d8e58144f5acecb646e.jpg

Milorad Dodik
FOTO: NSRS
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, na završetku svog uvodnog obraćanja na posebnoj sjednici NSRS-a, ponovo govorio o referendumu.


On je najavio da će se intenzivirati pritisci na RS, tražiti "pukotine", i pokušati sa sankcijama, a naglasio je da se on "sankcija ne boji".

- Tražim ovdje snagu i da imam Narodnu skupštinu RS-a i da joj vratim dignitet. Ne želim ništa loše Bošnjacima, pozivam ih na suživot. Već 26 godina nam govore da smo mi genocidan narod i da RS ne treba postojati i onda kaže morate biti tu. Nećemo da budemo tu. Razuman period je godinu, dvije... Ako ne bude, ja ću doći ovdje i ja predlažem akt o referendumu o statusu RS-a. Briga me šta će ko reći, taman to bio moj posljednji politički čin. A to ćemo uraditi onda kada gospoda sa desne strane (opozicija, op. a.) bude glasala za to. A vi recite: "Dodik je poludio, morali smo to da uradimo" - kazao je Dodik.
On je danas u Narodnoj skupštini RS-a izjavio da se često susreće sa državnicima, pa i onima koji imaju značajnu ulogu u BiH, te da je nedavno imao susret sa jednim zvaničnikom koji mu se "prvi put desio".

- Tražio je da se isključi snimanje i da to ne ulazi u zapisnik i rekao: "Sve strukture EU-a smatraju da BiH ne funkcioniše. Došao sam u ime jedne značajne grupe da vas pitam možete li se vi ovdje mirno razići". Prvi put mi se desilo da mi neko to kaže: "Ljudi, ovdje ne ide" - kazao je Dodik.
Još jednom je govorio o mogućnosti aktiviranja mehanizma za pravo naroda na opredjeljenje, a koji je, objasnio je Dodik, dat RS-u i sastavni je dio Ustava.
Predlagao je i izmjene Izbornog zakona BiH.

- Ja sam za to da uvedemo da nećemo ići na izbore dok se ne utvrdi da mandat pripada političkoj stranci. To je najbolji način, pa onaj ko izađe iz stranke da ulazi sljedeći sa stranačke liste. Ja sam za to, a ne da se, kako se priča po kuloarima, trguje ili ne trguje... - rekao je Dodik.
Izjavio je i da je RS država.

- RS je država. Ako mi to ovdje ne shvatimo, niko nam to neće dati. Država se uvijek brani, na svakom mjestu i svakom pitanju. To nije komforno. O tome moramo imati jedinstvo - naglasio je Dodik.


https://faktor.ba/vijest/dodik-razu...u-predloziti-referendum-o-statusu-rs-a/117669
 
Poruka
21.858
Znači za 5 godina referendum u FBiH o pripajanju Republici Srpskoj BiH?


Dodara kaze da on pokrece referendum za 1-2 godinu

U Bosni bi trebali biti izbori 2022. Ali tesko da dode do njih jer ce to biti blokirano od Dodare. Nastaje prazan prostor i Dodara samo postavlja barikade na granici s FBIH. Ili podebljava granicu kako on rece danas

OHR se gasi. Ruska vojska dolazi na Manjacu i to je ENDE
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
33.079
Dodara kaze da on pokrece referendum za 1-2 godinu

U Bosni bi trebali biti izbori 2022. Ali tesko da dode do njih jer ce to biti blokirano od Dodare. Nastaje prazan prostor i Dodara samo postavlja barikade na granici s FBIH. Ili podebljava granicu kako on rece danas

OHR se gasi. Ruska vojska dolazi na Manjacu i to je ENDE

Žao mi Bošnja, iscediće ih Zapad .. ali jbg ko sa đavolom tikve sadi .... bar će imati 11.7. svake godine da im arlauču - jeste vi ste u pravu bili ste žrtve, a sad da vidimo kako da odvučemo ovo malo još što vam je ostalo.
 
Poruka
21.858
Bespuća internetske zbiljnosti | 09.03.2021.

Bosna postaje mjesto sukoba Zapada i Rusije
Ovu godinu obilježit će intenziviranje sukoba između zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Evrope, no nova američka vlada vratila je fokus SAD-a na to područje nakon više od desetljeća povlačenja, rekao je u utorak umirovljeni vrhovni zapovjednik snaga NATO-a Philip Breedlove.
HINA
PODIJELI
4029af181cad69f3f4bc9e8bad664f3c.jpgOvu godinu obilježit će intenziviranje sukoba između zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Europe, no nova američka vlada vratila je fokus SAD-a na to područje nakon više od desetljeća povlačenja, rekao je u utorak umirovljeni vrhovni zapovjednik snaga NATO-a Philip Breedlove.
"2021. će biti godina rastućih sukoba između zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana”, rekao je general američke avijacije Breedlove, javljajući se s Floride za virtualni okrugli stol za hrvatske novinare.

Kazao je kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom "političkom hodočašću” ciljao na dvije države koje "Moskvi omogućuju da provodi svoju regionalnu politiku 'razjedini pa vladaj'” – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.
Moskva će se nastaviti žestoko protiviti napretku BiH prema Evropskoj uniji, a Srbija će provoditi svoj takozvani projekt Velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH, predviđa Breedlove, stručnjak za evropsku sigurnost.

Taj američki general, koji novog američkog ministra obrane Lloyda Austina zove "dobrim prijateljem”, a u prošlosti je često sarađivao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom dok je on bio senator, pa potpredsjednik, tvrdi da je "dobra vijest” što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO-u i jugoistoku Evrope.
"Novi predsjednik će vratiti Ameriku u Evropu kako bi tamo ponovno bila dio vodstva”, nakon dvanaest godina američkog „povlačenja” s kontinenta, naglasio je.
Breedlove ističe da "odbija biti političar” jer u Washingtonu ima povjerenje obje političke strane, "pa ne želi otuđiti polovicu publike”, no rekao je da su ljudi koje je imenovala Bidenova vlada snažno predani NATO savezu te upoznati s evropskim i zapadnobalkanskim geopolitičkim kontekstom.
"Mislim da ćete vidjeti primjerenu vrstu pažnje SAD-a”, rekao je.
Komentirajući ubrzano vojno jačanje Srbije, Breedlove je rekao kako NATO u svom djelovanju mora biti otvoreniji oko događaja na Balkanu.
"Dio shvaćanja problema je priznanje da on postoji i njegovo kategoriziranje. Mislim da bi bilo od velike pomoći kad bi vodstvo NATO-a bilo izravnije oko tih zabrinutosti” te na to odgovorilo diplomatskim i političkim radom u regiji.
Okrugli stol za hrvatske novinare i analitičare s Breedloveom organizirao je Lockheed Martin koji je jedan od četiri ponuđača borbenih aviona Hrvatskoj. Breedlove je vanjski saradnik tog američkog proizvođača oružja.

Ministarstvo obrane je početkom septembra prošle godine primilo ponude za nabavu dvanaest višenamjenskih borbenih aviona, a osim novih Lockheed Martinovih aviona F-16 blok 70 koje nudi SAD, ministarstvo bira između novih švedskih Gripena C/D, polovnih francuskih Rafalea i polovnih izraelskih F-16, blok 30.

Unatoč tome, nabavka aviona nije bila tema okruglog stola, no Breedlove je naglasio potrebu interoperabilnosti vojski članica NATO saveza, kazavši kako je u svoje vrijeme, leteći avionom F-16, mogao znati da će „ako sleti u Nizozemskoj ili Belgiji pronaći dijelove aviona koji mu trebaju”.
Govoreći o ideji stvaranja zajedničke evropske vojske, koja je dobila na važnosti nakon što je prethodni američki predsjednik Donald Trump zauzeo 'hladniji' stav prema NATO savezu i partnerstvu s Evropom, Breedlove je istaknuo da je sve što države Evropske unije čine za svoju vojsku dobro i za NATO, jer je većina njih dio obaju saveza.

"Ono što nije dobro jest kad neka država investira u kapacitete koje NATO već posjeduje”, rekao je.
Dodao je i kako neprijatelji sjevernoatlantskog saveza snažno pokušavaju utjecati na javno mnijenje zapada, a da NATO još nije pronašao odgovor na borbu informacijama u toj „sivoj zoni”, no da je to sve češća tema unutar saveza.

https://stav.ba/vijest/bosna-postaje-mjesto-sukoba-zapada-i-rusije/1284
 

Dobri Bosnjanin

Domaćin
Poruka
4.333
Poruka
21.858
Bosna je živo mučilište za sve njene narode koji žive u njoj. To je jedan ekspiriment država. Nešto u pokušaju. Sačinjavaju je tri naroda koji jedni druge nepodnose a treba zajedno da grade državu. Jedino ko ovdje na forumu botuje za opstanak BiH je bošnjačka dijaspora. Ista ona koja je guzicu sklonila odavdje i bere eure po Evropi.

Bice rata. Ti si tu na prvoj liniji. Odmah ce da nagrnu na Lukavicu iz pravca Dobrinje i na Vojkovice s Igmana
 

capitosinora

Poznat
Poruka
9.307
Da. Erdo je pustio Bosnje. Okrenuo se Rusiji

Vidis to i na ovim vakcinama. Turska je medu top 5 drzava sto se vakciniranja tice i imaju ih vec sada na desetine miliona. Nisu poslali niti jednu u Bosnu Bakiru i ekipi
Cak ni Efendija Zukorlic nije vise odusevljen Erdom.
Izjavio je da mu je blizak Turski narod ali ne i Turski politicari.

 

capitosinora

Poznat
Poruka
9.307
Najvise volim da citam ove slucajne Srbe i njihovu brigu za drzavom, a K nisu mrdli ni za Srbiju ni za Srpsku.
Koji su to sisači K. :lol:
Ajde da se ne lazemo u politickoj korektnosti i ne kazemo da su nazalost takvi postali vecina u Srbiji.
Pretpostavljam da su izmedju ostalog i zbog toga mnogi morali da napuste Srbiju i da zive negde drugde.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.