Додик: Велика Британија жели да дискредитује српски народ и ради на дестабилизацији БиХ (ВИДЕО)

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326

Додик: Велика Британија жели да дискредитује српски народ и ради на дестабилизацији БиХ (ВИДЕО)​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Велика Британија подржава лице које није именовано за високог представника резолуцијом Савјета безбједности УН, јер жели да дискредитује српски народ или их сматра ниже вриједним па да може да намеће ставове политичком батином путем тако неовлаштене особе.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
На данашњем састанку чланова Предсједништва БиХ са министром иностраних послова Велике Британије Елизабет Трас, Додик је нагласио да Анекс 10 каже да се високи представник именује тако што га стране потписнице тог анекса потврде, односно изаберу, а релевантном резолуцијом Савјета безбједности он се потврди.
- Ни једно ни друго, госпођа Трас, није се десило, а ваша Влада нама каже како овдје постоји високи представник. Ваљда ми овдје имамо право да кажемо нешто на ту тему. И ја Вам кажем да су високи представници срушили Дејтонски споразум, а у томе је највише предњачио /Педи/ Ешдаун који је грубим уплитањем у Устав и надлежности прекрајао то и све то с пријетњом међународним снагама. Сада се то покушава представити као да су сви били задовољни. Једва смо чекали да оде зато што је био некоректан према Дејтонском споразуму. Велико је питање да ли данас постоји нешто од Дејтонског споразума - рекао је Додик.
У стенограму са данашњег састанка наводи се да је Додик рекао Трасовој да мјере које предузима Велика Британија апсолутно нису коректне и нису усмјерене ка очувању Дејтонског споразума.

- Педи Ешдаун је срушио Дејтонски споразум насиљем које је вршио овдје уз подршку ваше тадашње владе, тако да је данас упитно да ли постоји или не Дејтонски споразум и насиље које је тада учињено покушава се сада одржати кроз разне приче и подвале - нагласио је Додик.
Подсјетивши да је Паулина Невил Џонс на Лондонској конференцији рекла, прецизно, за увођење ПИК-а: "Сви смо знали да је то правна бесмислица, али морали смо нешто да урадимо", Додик је истакао да на бази те бесмислице ми овдје живимо 20 година.
- Не морате Ви гледати у мене, нити давати право да мислите као ја, али покушајте да чујете. Нисте у праву - не постоји високи представник, постоји Анекс 10, па погледајте да тамо пише да високог представника именују стране потписнице Анекса 10, да релевантном резолуцијом то потврђује Савјет безбједности. Нити има релевантне резолуције, нити има страна потписница - поновио је Додик.
Он је рекао да БиХ данас не постоји институционално, јер да постоји онда би се понашали одговорно на спољнополитичком нивоу и ставови који се износе били би ставови Предсједништва које је једино уставно договара, али то није тако, извлаче се неки ставови од прије 10 година који се не односе на ову ситуацију и покушава се то продати као неки ранији договори.
- Овдје није био ниједан став у вези са украјинском кризом. Ја сам иницирао расправу о тој теми, али она је одбијена јер нису хтјели да је ставе на дневни ред. Тако да у том погледу ово Предсједништво дјелује расуто и једино се окупи када неко тако важан као Ви дође овдје код нас.

Пратио сам и видио да сматрате да се треба очувати мир у Молдавији, Грузији, па и БиХ. Ја сам дио овог предсједништва које је несумњиво дио и врховне команде, ми немамо ниједну информацију да је овдје угрожен мир. Сви релевантни фактори који треба да процјењују да ли је овдје угрожен мир или не су своје рекли, као што је командант Алтее, као што је замјеник команданта НАТО штаба на овим просторима, који су недвосмислено рекли да не постоји никакво угрожавање мира у БиХ. Па ме чуди одакле Ви извлачите тако јаку тврдњу да треба одбранити БиХ и апсолутно мислим да нисте у праву - нагласио је Додик.
Он је замолио Трасову да оде на релевантна мјеста која ће јој рећи да ли је у БиХ угрожен мир или не.
- Као што можете видјети и данас, мир у БиХ није угрожен. БиХ остаје стабилна, нефункционална и пропала земља и то је тачно. Значи овдје нема угрожавања мира. Али сва остала питања треба да се рјешавају међу нама, политичким факторима. Ми не прихватамо наметнуто лице за високог представника, јер није именован резолуцијом Савјета безбједности УН, како то каже Анекс 10, и чуди ме како ваша земља која је била свједок потписивања Дејтонског споразума сада олако уводи неке нове праксе - нагласио је српски члан Предсједништва.
Он је указао Трасовој да Република Српска не води никакав процес сецесије, нити је донијела било какав акт те природе, ниједну одлуку, али то не значи да је БиХ постала функционална и одржива.
- Можете се и Ви питати како је могуће да ова земља послије 30 година не може да функционише и сматрати како је потребан ваш интервенционизам. Сматрам је управо ваш прекомјерни западни интервенционизам допринио да ситуација буде овако нестабилна.  Имамо сада на јесен изборе и они ће показати кога овдје народи подржавају. БиХ ће остати земља три конститутивна народа, јер тако пише у Уставу и народи ће изабрати. Како ја видим и како се крећу ствари извјесно је да Шефик Џаферовић неће обновити овај мандат и мислим да би требало препустити тој новој гарнитури политичара да они донесу одлуке у ком правцу ће се кретати ова земља - рекао је Додик.
Он је нагласио да Република Српска није ништа урадила вануставно, али постоји озбиљна пропаганда против Републике Српске и српског народа  као што су нас неовлаштено бомбардовали на крају 1995. године, тако се и сада задржава исти приступ који није тачан.
- Ви мислите да је овдје само једна страна крива, да не постоје друге. Имате симпатије према другима. Веома моћни и утицајни поједници у вашој структури, као што су неки људи вашег Дома лордова, што признајем да је велико достигнуће муслимана, апсолутно дају субјективне оцјене и чуди ме да једна озбиљна дипломатија као што је ваша, није уложила више напора да овдје дође до релевантне истине и релевантних података, а не да на бази пропаганде на том нивоу ви доносите закључке о стању у БиХ - истакао је Додик.
Он је рекао министру иностраних послова Велике Британије да прати њен рад, те да ће се реферисати на њен став који је данас изнијела а то је да "долазе овдје да остану".
- Не знам на основу чега ви можете остати овдје дугорочно?! Колико знам ово Предсједништво није никада донијело одлуку да направи тај аранжман. Једино ако Ви мислите да можете овдје да дјелујете онако како мислите. И ја морам рећи да овдје постоји увјерење да ваша Влада а поготово ова акутелна, апсолутно ради на позицији помоћи само једном муслиманском народу у БиХ и да нисте објективни.
Ми не можемо да кажемо да сте Ви нама били пријатељи све ово вријеме. То што Ви мислите, не значи да јесте. Стално сте уносили овдје дестабилизацију. Да сте за рјешавање проблема, онда би подржали да се смањи интервенција међународне заједнице, да се властитим субјектима у БиХ да право да они одлучују о томе шта је БиХ, а не да  ви просуђујете шта је БиХ  и шта треба - истакао је Додик, нагласивши да је против дугорочног останка Велике Британије у БиХ.

Додик је рекао да све што је данас говорио Шефик Џаферовић, говорио је у своје име, а не у име Предсједништва, те да се он не слаже са многим стварима те да ће навести оне које су у интересу данашњег тренутка.
- Алтеа није спорна и њен мандат у БиХ није споран. И ја сам предложио /предсједнику Европског савјета Шарлу/ Мишелу, кад је био прије неколико дана овдје, да не би дошло до неких понижења или било чега другог на Савјету безбједности, да би било добро да се размисли прије тога да Предсједништво и институције ЕУ направе споразум о продужењу мандата. Спреман сам да гласам за такав један приступ. Ако то буде неопходно, ја сам ту - истакао је Додик.
Он је нагласио да се вјештачки покушава увести НАТО у БиХ који нема никакве надлежности овдје, нити је уведен у БиХ са било каквим мандатом.
- Он није ту задужен за било какво чување мира. Он је био дио напора које су Уједињене нације овдје имале, и мимо тога није могао да дјелује. Тако да ни ту немамо неке сагласности, као ни у причама да се сада можемо кретати евроатланским интеграцијама.  Што се тиче европских интеграција, ту још постоји нека сагласност. Видјели смо шта сте ви урадили на том плану ЕУ. Очигледно да постоји доста конфузије у вези с тим, али треба остати политички досљедан, донијети одлуку да се крећемо на том путу - рекао је Додик.

Поновивши да се не слаже са Џаферовићем по многим стварима, Додик је истакао да је евидентно да он не може да говори у име свих, поготово ако нема одлуке Предсједништва, а нема и не може да прича о томе ко је какве надлежности, јер он није надлежан за то.
Додик је навео да ће Уставни суд БиХ, опет под притиском људи из Велике Британије, заједно са неким из Америке и Европе, донијети још једну неуставну одлуку, а то је да ће поништити декларацију коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.
- Желим само да Вас обавијестим, да ћемо ми већ данас покренути иницијативу и умјесто декларације донијећемо резолуцију, па кад нам укинете резолуцију онда ћемо донијети закључке, па кад укинете и то онда ћемо донијети ставове. Па ћемо се окренути на резолуцију плус и тако даље. Нећете успјети то да срушите. Ја сам изабран од народа, ја нисам биран од вас. Ја нисам биран да Вама овдје полажем рачуне, него сам биран да полажем рачуне народу који ме бира. Вјерујем да је то тако и код Вас, да су то основни елементи Вашег политичког ангажмана.

Према томе, дозволите и мени да имам комодитет да као изабрани представник народа, у складу са Уставом, имам право на свој став и да Вам једноставно кажем неке ствари. Ви имате право да процјењујете и одлучујете шта хоћете, али ако је ријеч о нама ја ћу увијек рећи - много пута сте били у грешкама и тако сте и овај пут. БиХ не треба ваше дугорочно присуство, у БиХ није угрожен мир, како ви то желите да представите, а ако ми овдје будемо сматрали да треба да зовемо вас као помоћ, Предсједништво ће донијети такву одлуку, а те одлуке сада нема. Хвала Вам - констатовао је Додик у обраћању на данашњем састанку са Трасовом.
Захваливши Трасовој на посјети, Додик је замолио да убудуће када износи оцјене о БиХ оне буду објективне, а не дио пропаганде која се шири.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=474806



Dodik kao prvi ruski vojnik, na prvoj liniji fronta, uspesno neutralise britanske trupe u Bosni
 
Jel bilo dosta tema o nekom nepopularnom nebitnom liku

- Dodara je izuzetno popularan a to dokazuju i rezultati svakih izbora. On je u politici od 1986(postao poslanik u opstini Laktasi). Uvek pobeduje
- Dodara mora biti vidljiv. Zato pratimo njegove izjave, misli, ideje, savete i upute

Dodik paranoise.
Zasto bi majka kraljica napadala tamo neki narod na Balkanu.
Britanija je uvek donosila mir i blagostanje svim narodima sirom sveta, pa i Balkanskom poluostrvu.


Briti konstantno nasrcu na Baju. Slali su i 40 specijalaca da ga uhapse ali ih je on odradio. Samo se suti o tome.
 
- Dodara je izuzetno popularan a to dokazuju i rezultati svakih izbora. On je u politici od 1986(postao poslanik u opstini Laktasi). Uvek pobeduje
- Dodara mora biti vidljiv. Zato pratimo njegove izjave, misli, ideje, savete i upute




Briti konstantno nasrcu na Baju. Slali su i 40 specijalaca da ga uhapse ali ih je on odradio. Samo se suti o tome.
Znam, poslali gurke, ovi krenuli da ga podignu i nisu uspeli.
Ja verujem da ce Chuck Norris to sa njim da resi u Nikad Nije Kasno obracunu.
 
- Dodara je izuzetno popularan a to dokazuju i rezultati svakih izbora. On je u politici od 1986(postao poslanik u opstini Laktasi). Uvek pobeduje
- Dodara mora biti vidljiv. Zato pratimo njegove izjave, misli, ideje, savete i upute




Briti konstantno nasrcu na Baju. Slali su i 40 specijalaca da ga uhapse ali ih je on odradio. Samo se suti o tome.
Ko moj pokojni teca raja iz trbusnice
 
Ko moj pokojni teca raja iz trbusnice

"Велика Британија и САД покушавају да прелију кризу на Балкан" (ВИДЕО)​

Спољни чиниоци, прије свега Велика Британија и Сједињене Америчке Државе, покушавају тренутну кризу да прелију на Балкан и ријеше је на њима прихватљив начин, што није у складу са интересима народа који живе у БиХ, поручио је генерал-мајор у пензији Митар Ковач на конференцији о безбједности Републике Српске.

Будимир и Ковач - Фото: РТРС

Будимир и КовачФото: РТРС
Један од фактора који утиче на безбједност јесу и неуставне одлуке Уставног суда БиХ који је утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине, које је у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ оспорило 15 посланика, нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.
Ковач каже да иза оваквих одлука стоји намјера оспоравања надлежности Републике Српске.
- Њима је битно да тај процес угрозе и покажу да Република Српска није надлежна и да све треба рјешавати на нивоу БиХ, од имовине па на даље, а да ентитети, прије свега Република Српске, треба да остане празна љуштура која нема реалну моћ да оствари политичку вољу Срба и других народа који живе на простору Републике - рекао је он.
Професор међународних односа Жељко Будимир рекао је да Уставни суд БиХ својим дјеловањем напада и урушава уставни поредак БиХ.
- С обзиром на то, оваква одлука није ништа неочекивана и то само показује да Република Српска мора да остане на путу борбе за своју позицију - поручио је Будимир.


Play Video

У Бањалуци се одржава научна конференција "Угрожавање безбједности Републике Српске" у организацији Безбједносног форума Бањалука.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=474882
 

Back
Top