Додик уставобранитељ БиХ?!

комшија

Stara legenda
Poruka
87.213

1692809138138.png

Dodik ustavobranitelj BiH?!


Proces za popunjavanje Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske je pokrenut kao rezultat političkog dogovora, kazao je poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kojović.

res_1692727497_dodik-ustavobranitelj-bih.png22.08.2023 | 19:59

On je u skupštinskoj sali kazao da je to razlog zbog kojeg su večeras podržali izbor Srđana Amidžića iz SNSD za ministra finansija BiH.

Podsjetimo, Milorad Dodik inicirao je nedavno sjednicu NSRS da se povuku sudije iz Republike Srpske dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH, a upućivao je i poziv Srbima u zajedničkim institucijama BiH da napuste te institucije, navodeći da će im iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđene plate.


U skupštinskim zaključcima NSRS je navedeno da se srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH obavezuju da ne učestvuju u donošenju zakona dok na dnevnom redu ne bude zakon o Ustavnom sudu BiH.

Danas je u Istočnom Sarajevu dogovoren izbor ministra finansija i tri evropska zakona koja će se naći već na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, nakon čega će biti upućeni u Parlament BiH na usvajanje.

Tako je temperatura koja je prethodnih dana podignuta do maksimuma spala i Milorad Dodik, koji je optužen da ruši Ustav BiH, sada može dobiti i povelju od bh. patriota, jer o BiH kao on niko ne vodi računa. Umjesto raspada BiH, kako zagovara Dodik u Republici Srpskoj, imenovanjem sudija iz Srpske u Ustavni sud, Dodik jača BiH na EU putu.


link

Залуђивање становништва мањег босанско-херцеговачком ентитета је завршено јер ово ни највећи телетабиси међу "патриотама" неће моћи да прогутају! Додиг је de facto политички мртав. Он је сада политичка прошлост која хода!
 
Koliko ja ovako kao laik shvatam, ustav Bosne i Hercegovine je Dejtonski sporazum koji je prekršen odlukama raznih stranih šerifa Bih na štetu Republike Srpske. Dodik i Srpsko rukovodstvo se zalažu i bore za vraćanje svih tih izvornih nadležnosti(čime se direktno kršilo dogovoreno u Dejtonu) koje su protivpravno i mimo svakog dogovora oduzete Republici Srpskoj.
 
Koliko ja ovako kao laik shvatam, ustav Bosne i Hercegovine je Dejtonski sporazum koji je prekršen odlukama raznih stranih šerifa Bih na štetu Republike Srpske. Dodik i Srpsko rukovodstvo se zalažu i bore za vraćanje svih tih izvornih nadležnosti(čime se direktno kršilo dogovoreno u Dejtonu) koje su protivpravno i mimo svakog dogovora oduzete Republici Srpskoj.
Слажем се и скроз делим схватање ситуације.
 
мањег босанско-херцеговачком ентитета је завршено јер ово ни највећи телетабиси међу "патриотама" неће моћи да прогутају! Додиг је de fac
sine, ti ces i iz pakla gde je 100 stepeni celzijusa da kucas ova kuminekea, ako te ne mrzi na 40 podeoka isto...:p:lol::cool:
 

1692856433518.png

Po ko zna koji put Dodik okrenuo priču i prihvatio nove zakone

Nakon odluka Narodne skupštine da se u Republici Srpskoj ne objavljuju odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, Milorad Dodik je najavljivao zabranu djelovanja SIPE i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, kao i blokiranje procesa na nivou BiH dok se ne riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

res_1692813913_po-ko-zna-koji-put-dodik-okrenuo-pricu-i-prihvatio-nove-zakone.jpeg23.08.2023 | 19:58
Međutim juče se desio potpuni obrt, pa je Dodik prihvatio donošenje novih zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine i Sudu BiH iako od rješavanja spornih pitanja i dalje nema ništa.

Još jedno ljeto u kojem je Dodik najavljivao zabranu djelovanja institucija Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj, blokade na nivou BiH, kao i referendum o statusu Republike Srpske, a onda okrenuo priču, odustao od najavljivanog i na nivou Bosne i Hercegovine dogovorio nastavak saradnje. Prije samo nekoliko mjeseci međutim čula se drugačija retorika.

"Prvi put za razliku od mnogih do sada kada smo donosili odluke zaključke, sada djelujemo putem zakona. Ovo je prva mjera i vjerovatno nas čekaju sljedeće koje ćemo morati donositi vezano za Sud, Tužilaštvo i njihovo postupanje njihovu primjenu ovdje. Vjerovatno je sljedeća mjera koja ide za tim je zabrana djelovanja SIPA-a Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine na prostoru Republike Srpske jer oni nisu ustavno konstituisani", rekao je Dodik krajem juna ove godine.

Predstavnici opozicije su već tada upozorili kako sumnjaju da će ove najave ikada biti ostvarene.

"Gospodine Dodik, pažljivo sam Vas slušao iskreno rečeno ko vas ne zna mogao bi u mnoge stvari povjerovati. 00.09)(09.16 - Za mene jeste neprihvatljivo da Narodna skupština donosi akte koje ni sama ne poštuje a pogotovo Vlada i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama", odgovorio mu je tada poslanik PDP-a u NSRS Milanko Mihajiljica.
Bilo kakvu saradnju na nivou BiH, Dodik je tada uslovljavao rješavanjem pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BIH. Istu prijetnju Dodik je ponovio nekoliko dana kasnije na Kozari.

"Mislim da će Republika Srpska u najskorije vrijeme donijeti zakon o zabrani djelovanja SIPE, Suda i Tužilaštva na prostoru Republike Srpske", poručio je Dodik početkom jula.

Ne samo da od ovih mjera nije bilo ništa, nego je Dodik sada pristao na izmjene zakona na nivou BiH iako pitanje stranih sudija nije riješeno. Do dogovora i saradnje sa partnerima na nivou BiH Dodik je za manje od 2 mjeseca stigao i nakon najava referenduma koje su se čule i ove godine.

"Ukoliko i dalje bude pritisaka vjerujemo da do nove godine bi Republika Srpska mogla da ima referendum u kojem će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje", tvrdio je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a.

Zanimljivo je da su republički funkcioneri stranaka vladajuće koalicije, odbornici, direktori institucija, pa čak i udruženja horski branili Dodika od Tužilaštva BiH da bi nakon odluke Suda BiH o potrebi da se optužnica dopuni i postizanja dogovora sa partnerima u Sarajevu, nastalo porpuno zatišje. U pitanju je još jedan primjer poslitičke nedosljednosti, smatraju novinari koji prate političke odnose u Bosni i Hercegovini.

"Sasvim sigurno da postoje elementi političke nedosljednosti u zaključcima Narodne skupštine i onome što se desilo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, ali i politička nedosljednost je stvar politike i političkih posljedica koje neko hoće ili neće snositi zbog toga što čini i kako odlučuje. Da li će Dodik snositi političke posljedice zavisi i od opozicije koja ima pravo da ukazuje na te stvari",smatra novinar Vladimir Šušak.

I ranije se dešavalo, smatra Šušak, da SNSD prekrši zaključke Narodne skupštine. I u prethodnim godinama Dodik i kadrovi SNSD-a su pozivali na jedinstvo u provođenju obećanja, od kojih po ustaljenom pravilu na kraju uvijek odustaju.

 
1692857083514.png
Zvizdić: Tri usvojena zakona predstavljaju kredibilan napredak na evropskom putu BiH


1692857141165.png


Aug 23, 2023

Zvizdić je za BHRT govorio o jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma na kojoj su usvojena tri evropska zakona.

- Ova tri zakona su zakoni sa evropske agende Bosne i Hercegovine. Oni dolaze iz spektra mišljenja Evropske komisije za BiH, iz spektra 14 prioriteta. Oni su potpuno odobreni od strane Ureda Evropske unije za BiH i sasvim sigurno će biti čekirani u Briselu kao kredibilan napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, a to ćemo imati priliku vidjeti u prvom ovogodišnjem izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine - kazao je Zvizdić, istaknuvši važnost napretka BiH i kontinuiranog kretanja prema Evropskoj uniji.

- Status quo, stanje tenzija, stalnih blokada i svađa odgovara samo neprijateljima evropske moderne i demokratske Bosne i Hercegovine, a svima koji vole BiH odgovara kontinuirani napredak ka naša dva glavna vanjskopolitička cilja, a to su evropske integracije i NATO integracije - podvukao je Zvizdić.


 

1692857553240.png

TRIVIĆEVA LJUTA ZBOG JUČERAŠNJEG DOGOVORA DODIKA I TROJKE: "Narodu priča jedno, strancima drugo; on mora otići!"


Nismo ni prije, a nećemo ni ubuduće glasati za njegove lažno nametnute nacionalne teme - poručuje Jelena Trivić

1692857582141.png


Prije 21h

- Zamajavanje naroda se nastavlja. Ništa slabije i manje nismo očekivali od starog političkog konvertita. Danas je na „evropskoj agendi”, juče je govorio kako je Evropska unija propao projekat. Juče jedno, danas drugo, sutra treće. Narodu jedna priča, „idem do kraja, borim se s Amerikom”, strancima druga priča „pustite me moram lajati, ali sve ću vas slušati - ovako je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić komentarisala posljednje poteze predsjednika RS Milorada Dodika.

Ona ističe da je dosadilo komentarisati Dodikovo "konvertitatstvo, ustupke i gmizanje kad mu zagusti" te je upitala šta je ovaj put istrgovao od Republike Srpske za svoj lični džep.

– Svaki sljedeći put kad neko iz opozicije pomisli da glasa zajedno s njim u Narodnoj skupštini, neka se sjeti ovog juče – saopštila je predsjednica NF.

Tvrdi i da ne postoje nacionalne teme za Dodika, "ne postoji narod, ne postoji Republika; postoji on, zgrada, milion, fotelja, interes".

– Nismo ni prije, a nećemo ni ubuduće glasati za njegove lažno nametnute nacionalne teme. Nacionalni interes je da on ode, da narod prodiše, da se zemlja konačno demokratizuje na zdravim osnovama. Koja god cijena treba da se plati u tom smislu, nije visoka. Pitam se je li baš svim akterima u BiH, od Trojke do stranaca bitniji i draži Milorad Dodik nego cijeli jedan narod i zbog čega? Da bi nas uništio? E, o tom ćemo ipak odlučivati mi, narod. Ili on ili mi – poručila je Trivićeva.
 

Back
Top