Додик: У наредних пет година мир у БиХ и занимљив политички живот

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.961
20181017003804-271605.jpg


Београд - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је увјерење да ће у наредних пет година владати мир у БиХ, а да ће политички живот бити веома занимљив и турбулентан.

Додик је истакао да он јесте српски члан Предсједништва и да представља Србе, али да не намјерава и неће радити против интереса других народа.

"Нећу дозволити никакву мајоризацију било кога. Ја не желим да мајоризујем никога и нећу дозволити било коме другом, као начин одлучивања, јер сам увјерен да смо, у процесу мајоризације, веома близу оружаног конфликта у самој БиХ", рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да га изградња пељешког моста не занима и да то питање гледа кроз призму Републике Српске, која мора да сарађује са Хрватском у изградњи будућег моста у Градишци на Сави.

Додик је нагласио да нема ништа против избора народа и да нити може нити жели да избјегне оне које изаберу бошњачки и хрватски народ, додавши да ће сходно томе они који буду власт у Федерацији БиХ бити партнери у БиХ зато да би избјегли додатне турбуленције.

Он је навео да је рад претходних представника Срба у заједничким органима критиковао због, како је рекао, подаништва, а не зато с киме сте или нисте.

"Структура која је то до сада радила била је у функцији јачања унитаристичког модела БиХ, гдје су /министар безбједности БиХ Драган/ Мектић и министри сматрали да су они надређени Републици Срспкој, а наш политички концепт није тај", рекао је Додик.

Актуелни предсједник Републике Српске истакао је да он подржава уставни концепт БиХ, а не унитаристички концепт Бакира Изетбеговића, који су "/Младен/ Иванић и остали подржали", указавши "да су подржавали уставни концепт не би имали проблем са општим увјерењем у Републици Српској да врше српску националну издају".

На питање да ли је могуће направити српски национални блок, Додик је одговорио да је спреман за разговор са свима који желе да раде заједно на питањима Републике Српске и њене уставне позиције и уставних капацитета.

Говорећи о страном уплитању у предизборну кампању, Додик је навео да 1998. године није знао колико странци "играју покварено и понижавајуће за српски народ" и оцијенио да му неки на Западу раде о глави, зато што је његова политика, политика јачања Републике Српске.

Додик је навео да га "често обавјештавају о неким активностима, које предузимају" и да је било страног мијешања и у предизборној кампањи, нагласивши да је доказе дао сам британски министар одбране отворено рекавши да шаље у БиХ 40 специјалаца да помогну да се избори остваре у складу са циљевима.

"Ми смо их евидентирали. Њих пет је било у Бањалуци. Окупљали су структуре, укључивали се у друштвене мреже, медије, ширили лажне информације. Међутим, ништа им то није помогло, јер наши људи не воле странце који се мијешају у наш унутрашњи политички живот", рекао је он.

Предсједник Српске је истакао да странци од 2006. године нису могли да улазе у било какву причу о формирању власти у Републици Српској, додавши да је он водио потпуно јасну, легалистичку политику, која "не може да буде оспорена".

"Ми смо то радили аутентично сами и супротставили смо се високом представнику и свим другим странцима у Републици Српској. То је спасило Српску. Та политика се заснивала на томе да Република Српска не тражи ништа више од онога што има написано у Дејтонском међународном споразуму и да не пристајемо на губитак надлежности", рекао је Додик.

Он је указао да је та легалистичка политика заснована на међународном споразуму који се "спроводи, а не мијења", док су, како је објаснио, "криминалци какав је Педи Ешдаун, /Волфганг/ Петрич и остали рушили међународни споразум", тако што су пасивизирали српску политичку структуру, чему је дошао крај 2006. године.

Додик: Тврдње о изборној крађи - раније договорен сценарио

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да су тврдње о изборној крађи дио раније договореног сценарија и истакао да је и ОЕБС рекао да су избори у БиХ били фер и поштени.
"Они који губе имају право да се љуте. Мислим да је то без икаквог разлога и да траже начина да скрену пажњу. Мислим да је то дио раније договореног сценарија, али да није било довољно капацитета послије избора, да се проблематизују ти избори. ОЕБС је рекао да су ти избори фер и поштени", рекао је Додик за РТС.

Додик је додао да се и од неважећих листића прави фама, јер их на овим изборима није било ни више ни мање него на претходним изборима.

"Милорад Додик, Влада Републике Српске, парламент не спроводе изборе, него Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ. Ми смо као организована партија развили софтвер који је омогућио да већ у 23.00 часа те ноћи имамо податке о резултатима са свих гласачких мјеста. И ми смо те резултате изнијели у 23.30 и показује се да су то исти резултати", рекао је он.

Додик је истакао да је задовољан изборним резултатима странке на свим нивоима власти, а поводом коментара о пролазности у градским срединама указао да је коалиција на чијем је челу добила изборе у Требињу, Источном Сарајеву, Приједору и Бањалуци, у којој је, како је истакао добио више гласова од /Младена/ Иванића.

"Наравно, очекивали смо мало више, јер је наш циљ била апсолутна подршка, међутим и други су тежили добром резултату. Али, захвалан сам свим активистима и члановима партије који су радили на овом добром резултату", рекао је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.


"Вјерујем да ћемо половином шестог мјесеца већ стићи до 500 евра просјечне плате у Републици Српској", рекао је Додик.

Он је истакао да циљ треба да буде да се што прије достигне просјечна плата "700, 800, 900 па и 1.000 евра", јер је то једини одговор на одлазак људи са ових простора.

Додик је оцијенио да се одлазак младих из земље може спријечити деблокадом монетарне политике у БиХ, која се води у Централној банци, а она је у надлежности Предсједиштва БиХ.


"Сада имамо 480 милиона евра више депозитта него што имамо у промету конвертибилних марака, а то значи да би овог тренутка, када донесемо одлуку, могли да имамо милијарду марака на располагању, које би могли да упутимо у подршку младим људима да изграде кућу, почну нови бизнис и вежемо их за овај крај", рекао је Додик.


Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се састао са предсједником Србије Александром Вучићем прије него са новим члановима Предсједништва БиХ и да су разговарали о имплементацији изборних резултата, о фомирању органа.
"То је нормално, чули смо се десетак пута телефоном у међувремену, ми имамо добру комуникацију и желимо да побољшамо односе", рекао је Додик за РТС.

Додик је напоменуо да је непотребна изјава новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића о томе да би он признао самопроглашено Косово, што није коректно, јер је Вучић честитао свим члановима Предсједништва, а он је узвратио на тај начин.

Он је додао да БиХ не признаје Косово зато што то не чини Република Српска, те да ће Српска у том питању пратити Србију.

Додик је рекао да воли Србију и да путује са њеним пасошом.


Додик је нагласио да не иде у Предсједништво БиХ да прави додатне подјеле, али да неће дозволити да се деградира Српска.

На питање зашто му је важно да буде српски члан Предсједништва БиХ, он је рекао да њему не представља важност, али да је политички важно за позицију Српске, јер су у протекле четири године српски кадрови из Сарајева водили политику слабљења Српске.

"Ми немамо више луксуза да било какав авантуризам дозволимо себи, зато је неопходно да структура Срба у заједничким институцијама буде јединствена", додао је Додик.

Он је поновио да је БиХ сложена земља, да нема свој идентитет без два ентитета и три народа, те да је сасвим логично да он води политику Српске и да ће тражити да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Српске.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да то није минимална ствар и није симболичког карактера.

"Уколио пристанете да се сав идентитет Републике Српке сведе на то да се само упражњава у Бањалуци, онда добијете причу да 9. јануар није Дан Републике, па су нам оспорили грб, химну `Боже правде`, урушавају нам идентитет гдје год стигну", додао је он.

Додик је навео да ће у његовом тиму за спровођење такве политике бити много младих људи, као и Емир Кустурица, који, како је рекао, са својим искуством и познавањем локалног менталитета може много да помогне, а биће му потребни и савјетници за област одбране и спољне политике.

"Не желимо ништа друго осим онога што нама припада и водићемо рачуна о националним интересима", поручио је Додик.

Он је навео да је стара америчка администрација увела њему санкције, као и да је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак озбиљан промашај спољме политике те земље и да није заслужила да представља тако велику и моћну земљу.

Додик је истакао да су за њега велика част састанци са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, који су добри и отворени, те изразио наду да ће имати више прилике да се састаје са њим на новој дужности српског члана Предсједништва БиХ.

Он је рекао да је његова платформа Устав и Дејтонски споразум, да не продубљује сукобе у БиХ, мир, да се одлуке доносе у оквиру органа, а не да то ради високи представник и судије уставног суда, да се амерички и британски амбасадори не мијешају у управљање БиХ.

"Република Српска је мени прије свега и покушаћу да правим неку могућу БиХ.
А немогућа БиХ, каква јесте, направљена је као монструм од високих представника који су кршили међународна права. Не искључујем могућност да Српска, као посљедица неуспјеха уставне БиХ, буде независна", навео је Додик.

http://glassrpske.com/novosti/vijes...u-BiH-i-zanimljiv-politicki-zivot/271605.html
 

LorneMalvo

Domaćin
Poruka
3.346
Srbi su u BIH dosta komotni
1.bez njih se ne moze nista odluciti u beha
2.demografski pokazatelji govore da muslimana u beha ima tek oko 1,2 miliona i da ce ove godine prvi put zabiljeziti negativan prirodni prirastaj plus ogromno iseljavanje u njemacku......sto ustvari znaci da nema nista od demografskog poklapanja i ovladavanja beha na duge staze
3.strategija je cekati, provocirati i mrcvariti muslimane da se umore od ovakve beha

Na drugoj strani imamo situaciju u muslimansko hrvatskoj federaciji
1.hrvati su pritjerani uz zid i mislim da ce morati poduzeti konkretne korake,balvane ,blokade,pobuna itd vidjecemo
2.federacija je muslimanima neki minimum ,imaju izlaz u neumu na more,njihove dve enklave usk i centralna bosna su povezane,muslimani nece tako lako odustati od federacije kao nacionalne drzave takozvanih bosnjaka,to je minimum i pitanje opstanka

rat izmedju muslimana i hrvata u BIH je neminovan i to je pitanje vremena

- - - - - - - - - -

800px-Federation_BH_Ethnic_Map_1991.png
 

LorneMalvo

Domaćin
Poruka
3.346
Kad izbije rat muslimana i hrvata koga srbi da podrze

Mogli bi da podrzimo muslimane ako pristanu da se odreknu srpske zapadne beha odnosno visoke krajine koja je uglavnom i danas 100% naseljena srbima a za uzvrat pomoci muslimanima da otkinu komad hrvatske obale od dubrovnika do makarske,usk je ionako prazan a muslimani bi uz pomoc arapskog kapitala na jadranu mogli da izgrade novi dubai
sta kazes janko ocemo li zajedno da bijemo ustase

- - - - - - - - - -

ova gore karta federacije me podsjeca na veliki muski polni oragan koji je zabijen u nezavisnu drzavu republiku krvatsku
 

Mortimer

Veoma poznat
Poruka
11.367
Kad izbije rat muslimana i hrvata koga srbi da podrze

Mogli bi da podrzimo muslimane ako pristanu da se odreknu srpske zapadne beha odnosno visoke krajine koja je uglavnom i danas 100% naseljena srbima a za uzvrat pomoci muslimanima da otkinu komad hrvatske obale od dubrovnika do makarske,usk je ionako prazan a muslimani bi uz pomoc arapskog kapitala na jadranu mogli da izgrade novi dubai
sta kazes janko ocemo li zajedno da bijemo ustase

- - - - - - - - - -

ova gore karta federacije me podsjeca na veliki muski polni oragan koji je zabijen u nezavisnu drzavu republiku krvatsku

Srbi treba da podrze i jedne i druge!

Samo oruzjem!
 

LorneMalvo

Domaćin
Poruka
3.346
Додик је оцијенио да се одлазак младих из земље може спријечити деблокадом монетарне политике у БиХ, која се води у Централној банци, а она је у надлежности Предсједиштва БиХ.

"Сада имамо 480 милиона евра више депозитта него што имамо у промету конвертибилних марака, а то значи да би овог тренутка, када донесемо одлуку, могли да имамо милијарду марака на располагању, које би могли да упутимо у подршку младим људима да изграде кућу, почну нови бизнис и вежемо их за овај крај", рекао је Додик.ako bi se ostvarilo ovo sto dodik trazi i dozvolilo njemu i bakiru da stancaju novac po volji ,to bi bil velika ekonomska katastrofa,doslo bi do hiperinflacije i ekonomskog kraha,potpuni raspad beha dobra ideja dodare
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.961
Kad izbije rat muslimana i hrvata koga srbi da podrze

Mogli bi da podrzimo muslimane ako pristanu da se odreknu srpske zapadne beha odnosno visoke krajine koja je uglavnom i danas 100% naseljena srbima a za uzvrat pomoci muslimanima da otkinu komad hrvatske obale od dubrovnika do makarske,usk je ionako prazan a muslimani bi uz pomoc arapskog kapitala na jadranu mogli da izgrade novi dubai
sta kazes janko ocemo li zajedno da bijemo ustase

- - - - - - - - - -

ova gore karta federacije me podsjeca na veliki muski polni oragan koji je zabijen u nezavisnu drzavu republiku krvatsku

To je srpska greska. Sto nisu pridobili Bosnjake na svoju stranu. Srbi kao stariji narod ili stariji brat su trebali raditi na tome. Trebali su raditi na tome u proslom stoljecu. Da se to desilo, danas bi Zadar bio unutar Srbije.

Hrvati su uspeli iskoristiti Bosnjake u zadnjih 60-70 god i baciti ih na Srbe.

To je lep predlog. Trebalo se i treba raditi na tome da se Igalo i Herceg Novi vrate BIH a de facto RS. To nikad nije bila CG. Tako bi i Srbi imali izlaz na more

Ali ustase su najjace. Izgenocidisace te u Banja Luci. Oni ce na kraju dobiti Bosnu. Vatiak i zapadna Evropa su uz njih. Srbi nece opstati na levoj obali Drine
A muslimani ce biti pobijeni i raseljeni
 

sveznadar

Veoma poznat
Poruka
13.784
Srbi treba da podrze i jedne i druge!

Samo oruzjem!

Петроније опет трабуњаш?
А када крећеш?

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 513873
.............
Додик је рекао да воли Србију и да путује са њеним пасошом.
Додик је нагласио да не иде у Предсједништво БиХ да прави додатне подјеле, али да неће дозволити да се деградира Српска.
На питање зашто му је важно да буде српски члан Предсједништва БиХ, он је рекао да њему не представља важност, али да је политички важно за позицију Српске, јер су у протекле четири године српски кадрови из Сарајева водили политику слабљења Српске.
"Ми немамо више луксуза да било какав авантуризам дозволимо себи, зато је неопходно да структура Срба у заједничким институцијама буде јединствена", додао је Додик.
Он је поновио да је БиХ сложена земља, да нема свој идентитет без два ентитета и три народа, те да је сасвим логично да он води политику Српске и да ће тражити да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Српске.
Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да то није минимална ствар и није симболичког карактера.
"Уколио пристанете да се сав идентитет Републике Српке сведе на то да се само упражњава у Бањалуци, онда добијете причу да 9. јануар није Дан Републике, па су нам оспорили грб, химну `Боже правде`, урушавају нам идентитет гдје год стигну", додао је он.
Додик је навео да ће у његовом тиму за спровођење такве политике бити много младих људи, као и Емир Кустурица, који, како је рекао, са својим искуством и познавањем локалног менталитета може много да помогне, а биће му потребни и савјетници за област одбране и спољне политике.
"Не желимо ништа друго осим онога што нама припада и водићемо рачуна о националним интересима", поручио је Додик.
Он је навео да је стара америчка администрација увела њему санкције, као и да је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак озбиљан промашај спољме политике те земље и да није заслужила да представља тако велику и моћну земљу.
Додик је истакао да су за њега велика част састанци са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, који су добри и отворени, те изразио наду да ће имати више прилике да се састаје са њим на новој дужности српског члана Предсједништва БиХ.
Он је рекао да је његова платформа Устав и Дејтонски споразум, да не продубљује сукобе у БиХ, мир, да се одлуке доносе у оквиру органа, а не да то ради високи представник и судије уставног суда, да се амерички и британски амбасадори не мијешају у управљање БиХ.
"Република Српска је мени прије свега и покушаћу да правим неку могућу БиХ.
А немогућа БиХ, каква јесте, направљена је као монструм од високих представника који су кршили међународна права. Не искључујем могућност да Српска, као посљедица неуспјеха уставне БиХ, буде независна", навео је Додик.
http://glassrpske.com/novosti/vijes...u-BiH-i-zanimljiv-politicki-zivot/271605.html

Што да не воли Србију када се сви босанци гребу о буџет Србије
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.961
Макрон демантовао Пленковића

Француски предсједник Емануел Макрон демантовао је хрватског премијера Андреја Пленковића који је јуче изјавио да је на састанку са Макроном разговарао о Босни и Херцеговини и дешавањима у БиХ након избора.


У службеној изјави Јелисејске палате о састанку не говори се о БиХ, него се у општим цртама говори о региону западног Балкана.


"Исто тако желим да разговорамо о западном Балкану, гдје такође имамо много заједничког интереса и жељу да се крене напријед у многим ситуацијама, јер мислим да је то важно за стабилност наше Европе и за напредак више заједничких пројеката", наводи се у изјави канцеларије француског предсједника.

Пленковић је након јучерашњег састанка рекао да је Макрона упознао са дешавањима у БиХ, посебно са стањем хрватског народа, и да га је замолио да помогне у реформама изборног законодавства у БиХ.

Из Амбасаде Француске у БиХ, рекли су за Н1 да не могу коментарисати састанак у Паризу, те да не могу рећи да ли ће се Француска активније укључити у рјешавање питања изборног законодавства у БиХ.
 

LorneMalvo

Domaćin
Poruka
3.346
To je srpska greska. Sto nisu pridobili Bosnjake na svoju stranu. Srbi kao stariji narod ili stariji brat su trebali raditi na tome. Trebali su raditi na tome u proslom stoljecu. Da se to desilo, danas bi Zadar bio unutar Srbije.

Hrvati su uspeli iskoristiti Bosnjake u zadnjih 60-70 god i baciti ih na Srbe.

To je lep predlog. Trebalo se i treba raditi na tome da se Igalo i Herceg Novi vrate BIH a de facto RS. To nikad nije bila CG. Tako bi i Srbi imali izlaz na more

Ali ustase su najjace. Izgenocidisace te u Banja Luci. Oni ce na kraju dobiti Bosnu. Vatiak i zapadna Evropa su uz njih. Srbi nece opstati na levoj obali Drine
A muslimani ce biti pobijeni i raseljeni


Evo malo sam se igrao u paintu to bi izgledalo ovako

Etnicka_mapa_SFRJ_1981 (1).jpg
 

Prilozi

  • Etnicka_mapa_SFRJ_1981.jpg
    Etnicka_mapa_SFRJ_1981.jpg
    141,2 KB · Pregleda: 3

missortr

Poznat
Poruka
7.157
Додик: У наредних пет година мир у БиХ и занимљив политички живот
Неће бити занимљив политички живот него циркус што значи да се ништа неће промијнити.

Интересантно, зашто пет. Хммм., зар није 2x4.
*Ћовић већ блокира вијеће министара други пут, има власт у пет кантона (1/2 фбИх),
формирање власти на нивоу БиХ је изводљиво теоретски али на нивоу фБиХ тешко,
измјене изборног закона ....
а можда мисли да ће "план Б" потрајати пола деценије .....
Још ако Баја убаци који каменчић .... да заталаса :kuvar5:
------------------------------
 

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.204
Неће бити занимљив политички живот него циркус што значи да се ништа неће промијнити.

Интересантно, зашто пет. Хммм., зар није 2x4.
*Ћовић већ блокира вијеће министара други пут, има власт у пет кантона (1/2 фбИх),
формирање власти на нивоу БиХ је изводљиво теоретски али на нивоу фБиХ тешко,
измјене изборног закона ....
а можда мисли да ће "план Б" потрајати пола деценије .....
Још ако Баја убаци који каменчић .... да заталаса :kuvar5:
------------------------------

Pet zato što ga je voditeljla RTS pitala šta očekuje u tom periodu.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.