Dodik:Tito pomagao Hrvatima u cinjenju genocidu nad Srbima

Moguće ali u čemu je značaj te pretpostavke za ovu temu ?
Vidi,to je bućka za somove,ovaj Srbe,dvolični hrvati su shvatili,nakon Tuđmana,da Srbi podržavaju ono što ustaše mrze a ako bi ga hrvati slavili brže bi ga Srbi spalili(što je neminovno,pre ili kasnije)
Hrvatima odgovara da Srbi slave i dan danas tu hrvatsku bitangu broza,jer uz njega idu i avnojevske granice i nezavisno Kosovo i nezavisna Vojvodina i ustaše=četnici i sve ono što je zlo za srpski narod
 
Pa d

Koja su muslimanska sela postala crnogorka nakon DSR ?

Sva sela uz Cehotinu, po Tjentistu, Miljevina, sami grad itd.
Nemoj da te zbunjuje to sto su se kasnije izjasnjavali Srbima

Evo ovaj ti je to jedva prevalio preko jezika 4min25. "bili s ovde nekad i muslimani pa su dosli srbi'

Na 6min55 ti isto prica ovaj odakle su se to doselili


Evo ti i ovde guslaju o doseljavanju gagovica i Crne Gore

Pitaj tamosnje Srbe. Svi ce reci da su im preci iz Crne Gore
 
To je primer lažne simetrije.Možda upali kod onih krajnje naivnih ili neobaveštenih a takvih danas i nema tako mnogo.Tito nije bio ustaša ali nisu svi velikohrvatski nacionalisti ustaše.
Ma tito je bio jugosloven do koske
ups,ovde piše hrvat besposličar bez zanimanja
tito vjencani_list.jpg
 
Navijači Širokog Brijega uz kukaste križeve i ustaške simbole ispisali prijeteće grafite upravi




E. B.
prije 14h 6m

105
komentara
1

dijeljenja


NK Široki Brijeg




Nakon poraza na Pecari u osmom kolu Premijer lige BiH od Tuzla Cityja grupica navijača Širokog Brijega iskalila je bijes na veoma primitivan način.

Naime, na prostorijama Trening kampa "Musa-Karačić" na Blatu kod Širokog Brijega u
nedjelju navečer petorica huligana su sprejom ispisali veoma gnusne uvrede, simbole i prijetnje članovima uprave i sportskom direktoru kluba Daliboru Šiliću.

"Šiliću pederu mrš iz kluba", "Šiliću ugini", "past će mrtva glava", "uprava odlazi", "Šiliću odlazi", "igrajte pi*ke", "svi u ku*ac", "kraj igre", "A.C.A.B.", "imate li obraza?"... samo su neki od natpisa na zidovima kampa.

Osim tih poruka huligani su nacrtali i nacističke svastike, ali i simbol ustaškog pokreta. Danas su svi grafiti prefarbani.

Široki Brijeg nakon osam kola ima samo sedam bodova, a već su ekipu napustili treneri Goce Sedloski i Dino Ćorić, a od devetog kola na klupi će biti Toni Karačić.
https://www.klix.ba/sport/nogomet/n...e-ispisali-prijetece-grafite-upravi/190916110
 
https://www.rtvbn.com/373690/Dodik-dokaze-prodao-Hrvatima

Dodik dokaze prodao Hrvatima

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja, navodi se u saopštenju te stranke.


765-430-373690_1.jpg


Srijeda, 03.02.2016.

Afera “Šezdeset devet”:

“Jasenovačka zbirka”

“Čuvar Srpske”, sadašnji predsjednik Republike Srpske, a tada premijer Srpske u prvom mandatu, Milorad Dodik predao je (a javna je tajna da najvjerovatnije nije predao, nego prodao) mimo svih zakona i procedura jasenovačku muzejsku zbirku preko Vašingtona – Hrvatskoj.

Tako je istina o masovnom pokolju u Drugom svjetskom ratu završila tamo gdje je prosječan građanin Republike Srpske nikada ne bi poslao, a Republici Srpskoj su vraćeni samo dijelovi građe na mikrofilmovima.


Vašington nije bio obavezan da vrati kompletnu dokumentaciju, jer se Srpska sporazumom koji je Dodik potpisao – odrekla!

Takođe, uopšte nije napravljen popis dokumenata koje je Milorad Dodik oteo od Republike Srpske i poslao preko posrednika – Hrvatskoj.

Krivična odgovornost

Ovaj problem nije samo političke prirode, nego i krivično-pravne. Nikada nije odgovoreno ko je donio odluku o ustupanju kulturno-istorijske građe, zaobilazeći zakonsku proceduru i ignorišući nacionalne interese. Ovaj gest tadašnjeg premijera Dodika može se okarakterisati i političkom trgovinom i diletantizmom, ali i školskim primjerom kriminala za koji bi on jednom morao da odgovara.

Dijelovi arhivske građe iz jasenovačkog muzeja bili su smješteni u Arhiv Republike Srpske. Tajno su prebačeni iz Banjaluke u Vašington na osnovu sporazuma koji je, bez ičije saglasnosti, Dodik potpisao 27. oktobra 2000. godine sa direktorom Američkog memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu Danijelom Salcmanom.

Sramota

Priča je još skandaloznija kad se ima u vidu da je ovu vrijednu jasenovačku zbirku iz devastiranog Jasenovca u oktobru 1991. godine spasio kustos muzeja Simo Brdar kojeg je Hrvatska, poslije toga, optužila za „krađu“.

Sve do 1999. godine Brdar se brinuo o zbirci. Po nalogu Vlade Rrpublike Srpske, Brdar je u septembru 1999. godine zbirku predao Arhivu u Banjaluci, a Arhiv se obavezao da će zbirku čuvati, popisati i vratiti u Donju Gradinu.

Umjesto toga, Arhiv Republike Srpske je u novembru 2000. godine, po nalogu Milorada Dodika, originalnu arhivsku građu bespovratno ustupio Muzeju u Vašingtonu. Republika Srpska se tim sporazumom odrekla staranja i kontrole nad predmetima i svih mogućih potraživanja prema Muzeju. Ono što je još zanimljivije, Vlada je tek mjesec dana kasnije saznala za ovaj sporazum.

Predaja Hrvatskoj

Tako se Milorad Dodik Simi Brdaru i Srbima, kao i ostalim žrtvama masovnog pokolja, zahvalio prodajom Hrvatima, a predstavnici Vlade Hrvatske su tada javno zahvalili Dodiku, uz napomenu da “dolazak jasenovačke zbirke iz Muzeja Jasenovac u Muzej holokausta samo etapa u povratku u Hrvatsku, do kojeg će doći do kraja godine”. To se i dogodilo.

Hrvatska je, inače, godinu dana prije Dodikovog potpisa, zatražila povrat. Nakon što je Dodik potpisao sporazum, Muzej holokausta iz Vašingtona je 2001. godine originalnu arhivsku građu iz zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu predao je Hrvatskoj.

Prekršeni svi zakoni

Ovakav sporazum je u suprotnosti sa svim međunarodnim zakonima o muzejskoj građi, kao i sa zakonima u Republici Srpskoj. Za bilo kakav aranžman u kome kulturno-istorijsko naslijeđe izlazi izvan granica zemlje potrebna je saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog naslijeđa i moralo biti konsultovano tadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske. To se, naravno, nije desilo.

Partija demokratskog progresa podsjeća javnost da za ovaj prvorazredni skandal koji se može okarakterisati i zločinom – još niko nije odgovarao.
 
http://istokrs.com/podsjecanje-kako-je-dodik-jasenovacku-gradju-preko-amerikanaca-dao-hrvatima/

Podsjećanje: kako je Dodik Jasenovačku građu preko Amerikanaca dao Hrvatima[/SIZE]

43041_vest_27.2.10-jasenovac-560x349[1].jpg


29.01.2018

Na dan 29.11.2001. zagrebački Večernji list objavio je kratku vijest o prebacivanju istorijske građe o Jasenovcu, iz Vašingtona u Hrvatsku. Iz današnje perspektive teško je reći da li bi građa zbog nebrige propala, ili je sramotno da se nalazi na mjestu koje tvrdi da je u Jasenovcu 83.145 ljudi.

Iz današnje perspektive teško je reći da li bi građa zbog nebrige propala, ili je sramotno da se nalazi na mjestu koje tvrdi da je u Jasenovcu 83.145 ljudi. Dovoljno je podsjetiti da je tada obećavano kako će pitanje Jasenovca u Americi preko jevrejskih organizacija doživjeti dostojno predstavljanje u svijetu.

VIJEST VEČERNJEG LISTA PRENOSIMO U CJELOSTI

Predstavnici hrvatskog veleposlanstva preuzeli su nekoliko kutija građe u vašingtonskom Muzeju holokausta

Predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Vašingtonu službeno su prekjučer preuzeli građu Spomen-područja Jasenovac, koja je u tamošnjem Muzeju holokausta bila na restauraciji od jeseni prošle godine. Građa, zapakirana u nekoliko metalnih kutija, već je na putu preko Frankfurta za Hrvatsku. Na svečanostima povratka zbirke u Jasenovac bit će i predstavnici Muzeja holokausta, zacijelo i njegova direktorica Sara Blumfild, budući da je ta institucija najzaslužnija što je desetogodišnja neizvjesnost oko zbirke napokon okončana.

SRPSKA PARAVOJSKA PREOTELA 19 KONTEJNERA

Kad je započela agresija na Hrvatsku, jasenovačka je zbirka u 19 kontejnera i sanduka spremljena za evakuiranje u depoe Hrvatskog državnog arhiva. Srpske su paravojne postrojbe to spriječile, devastirajući i Spomen-područje, pa je zbirka prebačena u Bosansku Dubicu, gdje ju je godinama u svojoj kući držao bivši jasenovački kustos Simo Brdar. Sredinom devedesetih došlo je do sukoba između vlasti SRJ i Republike Srpske, pa glavnina zbirke ipak nije prebačena u Beograd, gdje je nešto ranije dr. Milan Bulajić osnovao Muzej žrtava genocida. Hrvatske su vlasti u drugoj polovici devedesetih u više navrata tražile povrat zbirke, no u tome im nisu uspjeli pomoći ni predstavnici međunarodne zajednice.

Problem je riješen tek kad su američki diplomati početkom jeseni 2000. pritisnuli premijera RS Milorada Dodika, koji je pristao na kompromis – zbirku neće dati izravno Hrvatskoj, jer bi mu to stvorilo političke probleme, nego Muzeju holokausta u Vašingtonu, gdje će biti obavljena restauracija i katalogizacija, a kopije dokumenata dobit će muzeji u BiH, SRJ i Izraelu. Takav je ugovor i potpisan 26. listopada te godine. Hrvatsku je zastupao ministar kulture Antun Vujić. Ugovorne su se strane obvezale na diskreciju, pa je u hrvatskoj javnosti nastalo nemalo iznenađenje kad je jedan sarajevski list objavio da je zbirka “prodana” Americi. Muzej holokausta je stručni posao, u koji je uložio i oko 150.000 dolara, obavio za godinu dana.

47359a90eed3ee35f2dab5a3c718abb3_XL-768x549[1].jpg


NEDOSTAJE VEĆINA KNJIGA

Zbirka više nije onakva kakva je viđena do 1990. Neki dijelovi nedostaju, u što se prilikom službenog posjeta muzeju početkom ove godine uvjerio i ravnatelj Spomen-područja Mate Rupić. Uspoređujući ono što je Brdar predao Amerikancima s izvještajem bivšeg direktora Spomen-područja Jovana Mirkovića, koje je prije evakuacije građe 1991. upućeno Muzejskom dokumentacijskom centru, Rupić je ustanovio da od oko 1500 dokumenata nedostaje njih 450, da od 3100 fotografija nema barem njih 1000, da je od 800 sjećanja nestalo oko 500, te da od 7000 upitnika za logoraše nedostaje čak 5000. Nema ni zbirke od 800 novinskih isječaka. U stručnoj biblioteci od 2500 naslova ostalo je samo desetak knjiga! Srećom, sačuvan je najveći dio fonoteke i filmoteke i oko 2500 predmeta. Spomen-područje Jasenovac napokon će moći preuzeti svoju osnovnu edukativnu ulogu.

(Željko Krušelj/Frontal.rs)
 
https://www.rtvbn.com/331412/Kako-je-arhivska-gradja-iz-Jasenovca-zavrsila-u-Vasingtonu

Kako je arhivska građa iz Jasenovca završila u Vašingtonu

U Banjaluci je 27. oktobra 2000. godine potpisan je sporazum o predaji arhivsko - muzejske građe Spomen područja Jasenovac između predsjednika vlade Republike Srpske, Milorada Dodika, i direktora Memorijalnog muzeja holokausta SAD u Vašingtonu, Daniela Salcmana.

765-430-331412_1.jpg


Nedjelja, 25.01.2015.

O potpisivanju sporazuma nije obaviješten Muzej žrtava genocida, koji je od 1991. vodio pregovore o očuvanju i dostupnosti te građe; rabin Republike Srpske u ime oko 25.000 jevrejskih žrtava; predstavnici Roma u ime preko 40.000 romskih žrtava; Sekcija bivših zatočenika Jasenovačkih logora, čije su svjedočenja u toj građi, ni predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Živka Radišića, koji je i sam bio zatočenik Jasenovačkih logora.

Direktor JU »Spomen područja Donja Gradina«, Simo Brdar »je potvrdio da su predstavnici Muzeja holokausta iz Vašingtona prije donošenja odluke kontaktirali njega«, »da se susreo sa predstavnicima Muzeja holokausta iz Vašingtona u oktobru ove godine na njihov zahtjev. Kada smo se susreli ja sam im rekao da se zbirka nalazi u Arhivu RS u Banjoj Luci, gdje smo zajedno i otišli da je oni pregledaju. Bili su veoma korektni i konkretni u prijedlogu za saradnju ali on nije pristao na ustupanje dokumentacije...

Tom prilikom, ja sam rekao da zbirku ne može niko isporučiti i da, po svim važećim zakonima, ona ne može da se pomijera sa autentičnog mjesta, ali da se, bez obzira na sve, svi razgovori o toj temi mogu voditi sa Ministarstvom za nauku i kulturu RS i Zavodom za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. ... »Pokušali smo i očekivali da američki i domaći stručnjaci rade ovdje na obnovi Memorijalnog centra, ali je odlukom Milorada Dodika, ova namjera propala ... nekoliko dana nakon tog susreta, slučajno je saznao da je zbirka isporučena Muzeju holokausta.«

V. d. direktora Arhiva RS, Dušan Vržina, izjavljuje na saslušanju pred Anketnom komisijom Narodne skupštine Republike Srpske da su 27. oktobra došli u Arhiv RS predstavnik Muzeja holokausta SAD, Mr Daniel Salecman sa uniformisanim ljudima (SFOR), predstavnika konzulata SAD da preuzmu arhivsku i muzejsku građu Spomen područja Jasenovac. Vrlo je značajno da tom značajnom činu nije prisustvovao ni jedan predstavnik Vlade RS!!

Javnost je obaviještena tek kada je građa odnijeta iz Banja Luke, tek u drugoj polovini decembra 2000.

Tajnost objašnjava sadržina sporazuma: »Predajom ovih predmeta RS se odriče staranja i kontrole, kao i svih mogućih potraživanja prema Muzeju u odnosu na ove predmete ... Nakon prijema predmeta, Muzej će imati ovlašćenja da se stara o njima na odgovarajući način, u skladu sa svojim zakonskim i etičkim obavezama i sa svojim zadatkom očuvanja sjećanja na holokaust ... Muzej holokausta preuzima odgovornost za transport predmeta u starateljstvo ... Svojim potpisom Republika i Muzej se slažu da su vezani odredbama ovog Sporazuma.«

Vlada Republike Srpske nije dozvolila da se arhivska građa i muzejski eksponati ne mogu prenijeti preko Drine u Muzej žrtava genocida u Beograd, a predsjednik Vlade dozvoljava da se trajno bez prava potraživanja prenesu preko Okeana u Vašington!!

Šta stoji iza ove predaje »kulturnog dobra od izuzetnog značaja«!?

Ministar kulture Republike Hrvatske izjavio je preko HTV da je »privremeni odlazak u Ameriku samo etapa u povratku u Hrvatsku do kojega će doći do kraja godine«.

Naime, premijeru Miloradu Dodiku, uoči izbora nije odgovaralo da građu o Jasenovcu neposredno preda Republici Hrvatskoj, te je iskoristio posredstvo Muzeja holokausta SAD i SFOR-a!

Novi upravnik Spomen područja Jasenovac je obavijestio Sekciju preživjelih zatočenika jasenovačkih logora, Ljiljanu Ivanišević, da se sprema za Vašington radi preuzimanja te građe.

Rabin Josef Atijas je na sastanku Anketne komisije otvoreno izjavio, pozivajući se na izraelske izvore, da su u pitanju pare za izvođenje ove afere!


Agencije: 27.10.2000
 

Back
Top