Додик: Свако Шмитово наметање било би нелегитимно (ВИДЕО)

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326

Додик: Свако Шмитово наметање било би нелегитимно (ВИДЕО)​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да ће БиХ бити уставна или је неће бити и да свако наметање Кристијана Шмита није адекватно јер он није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
- Ми хоћемо уставну БиХ. То што покушавају с том причом око наметања рјешења од стране високог представника, он је лажан, и свако његово наметање није адекватно - рекао је Додик након сједнице Предсједништва БиХ.
Он је поновио да Шмит није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси, а све одлуке које буде доносио нису правно ваљане.
Додик је истакао да друга два члана Предсједништва дјелују синхронизовано када је у питању провођење бошњачке политике.


Додик је додао да се десет и више година разговара о Изборном закону и да је сада то пропало, те да Шмит не може наметати рјешења.
- Сад сам причао са њемачким послаником /посланик Хришћанско-демократске уније у Бундестагу Питер Бејер/ који је иначе адвокат. Питао сам га да ли познаје термин владавина права. Само се заруменио - рекао је Додик.
Додик је навео да је на данашњој сједници Предсједништва прихваћена његова иницијатива којом ће се БиХ придружити групи од више од 30 земаља ЕУ и региона које су већ раније усвојиле иницијативу о дефиницији појма антисемитизам.
- Прије неколико дана сам био у Израелу и тамо сам са званичницима договорио да покренем иницијативу о томе да се кроз закључак Предсједништва усвоји неформална, необавезујућа дефиниција термина антисемитизам. Захвалан сам овој двојици чланова Предсједништва што су ту иницијативу прихватили - рекао је Додик.
На моју иницијативу Предсједништво БиХ данас је усвојило правно необавезујућу дефиницију антисемитизма.
БиХ се на овај начин придружила групи преко 30 земаља Европе и свијета које су прихватиле ту дефиницију.
— Милорад Додик (@MiloradDodik) July 22, 2022

Говорећи о дешавањима у Сребреници, Додик је рекао да је све док се не постигне консензус о квалификацији ових дешавања - свако наметање штетно.
Навео је да је резултат одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" - изгубљено повјерење.
- Изгубљено је повјерење, посебно нас из Републике Српске, а видим да нису бајни ни ови из хрватског народа. Само су они мало лукавији, па не говоре тако директно као ми да нећемо овакву БиХ - рекао је Додик.
Он је истакао и да све оно што је мислио о дешавањима у Сребреници раније мисли и данас, те да нема ниједан разлог да то другачије тумачи.
Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ разговарао је данас у Сарајеву са послаником Бундестага и специјалним извјестиоцем ЦДУ-ЦСУ за западни Балкан Петером Бајером.

Додик-Бајер (Фото: РТРС)

Додик-Бајер (Фото: РТРС)

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=480832


Dodik Smita pomnozio sa nulom
 

Додик: Шмит побјеснио због Изборног закона (ВИДЕО)​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска одбија сваку врсту наметања, па и Изборног закона због којег је Кристијан Шмит побјеснио.

Милорад Додик - Фото: СРНА

Милорад ДодикФото: СРНА
Коментаришући јучерашње Шмитово понашање на конференцији за новинаре, Додик је рекао да се Шмит понаша разјарено и бијесно што је непримјерено и да израз његовог лица подсјећа на нека која су се могла видјети у прошлости.
- Он је за политичаре у Федерацији БиХ рекао да су смеће, то се не односи на Републику Српску што говори да смо добри момци. Шмит и даље остаје нелегитиман високи представник који говори неистине да су људи гинули за БиХ. Наше становништво није гинуло за БиХ, него за независну и самосталну Републику Српску и вријеђање је да су наши борци гинули за БиХ - рекао је Додик.



Он је навео да Република Српска жели да учествује у измјенама Изборног закона БиХ које се односе на Дом народа ФБиХ што подразумијева и положај Срба.
- Република Српска је хтјела да учествује у измјенама наведеног закона, али питања која се односе на Бошњаке и Хрвате нас се не тичу. Рекли смо да ћемо подржати оно што се договоре представници ова два народа - рекао је Додик.
 

Back
Top