Dodik rekao da će podržati nezavisnost Kosova

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
101130004.jpg

Milorad Dodik: Sastanak sa Danielom Friedom

Novi transkripti sa Wikileaksa
Dodik rekao da će podržati nezavisnost Kosova

U javnost su dospjeli novi transkripti sa Wikileaksa u kojem se spominju pojedini političari iz Bosne i Hercegovine. Zagrebački Jutarnji list objavio je dijelove transkripta koje je američka ambasada u Zagrebu poslala State Departmentu, a u kojem se spominju bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Milorad Dodik.

U transkriptima se navodi da je tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader zabrinut oko sve većeg ulaganja ruskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu. Sanader je pomoćniku američkog državnog sekretara uručio non-paper o hrvatskim stajalištima o Rusiji.

“Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme Bosne i Hercegovine riješe druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta”, Sanaderova je izjava koja se nalazi u jednoj od 1.686 zabilješki koje je američka ambasada u Zagrebu odaslala u State Department, a objavljena je na WikiLeaksu.

Islamska država u BiH

Bilješka je napisana 10. maja 2007. godine nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera i ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danielom Friedom.

Fried je s hrvatskim dužnosnicima razgovarao nakon povratka iz Banje Luke, gdje se susreo s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom Republike Srpske.

Razgovor između zvaničnika dvije zemlje bavio se uglavnom našoj zemlji. Tako se navodi da je Sanader rekao da će u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH te odvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Evropi. S njim se složio i Mesić.

Fried je tada kazao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć američkoj ambasadi u Sarajevu.

Ahtisarijev plan

U vrijeme kada je službena Rusija tražila od Hrvatske da se izjasni oko projekta Južni tok, Družbe Adrie i JANAF-a, Sanader je Friedu iznosio tvrdnje koje je on svakako želio čuti. Izražava zabrinutost povećanim ruskim ulaganjima u BiH, s čime se slaže i Fried. U bilješci stoji kako je nekoliko dana ranije u Zagrebu boravio visokorangirani američki diplomat Matt Bryza koji je s domaćinima razgovarao o mogućoj gradnji alternativnog plinovoda projektu Južnog toka, koji gradi ruski Gazprom.

Fried je u Zagrebu s domaćinima podijelio i informacju kako mu je Milorad Dodik kazao da podržava Ahtisaariev plan o Kosovu, te da će on, Dodik, podržati neovisnost Kosova ukoliko Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o neovisnom Kosovu.

(Sarajevo-x.com)

Ovo je zaista katastrofalan podatak da se dvojica Hrvatskih zvanicnika boje da se stvori Islamska drzava u Europi.To je veoma porazna cinjenica da se neko boji toga jer Bosnjacima zasluzno odgovara da osnuju svoju nezavisnu Bosnjacku drzavu kopja bi sa razlogom bila Islamska drzava.To je neminovnost ali Bosnjaci jos nece da priznaju to ali sigurno je da se radi na tome da se napravi jedna mala Bosnjacka drzava a to ce se uciniti kad se potpuno osvoji Sarajevo i srednja Bosna.Tada ce se postici sporazum sa Hrvatima iz Bosne da se mogu odvojiti i da se mogu otcjepiti neki dijelovi Bosne i Hercegovine.Ne treba mi wikileaks da bih saznao sta se zbiva povodom Bosne koja je ostala u veoma teskoj situaciji i kazem vam da Bosnjaci jesu jedini narod bez nacionalne drzave ali Islamska drzava je prisutna vec u Europi na Balkanu a to je Kosovo i Albanija koje su vecinske muslimanske drzave tako da ne vidim bojazan Iva Sanadera da proglasi jednu Bosnjacku drzavu opasnom muslimanskom drzavom jer za to, nema se razloga i mislim da je red kada svi imaju svoje nacionalne drzave da to steknu i Bosnjaci.

bosnia_herzegovina_pol97.jpg

Mapa Bosne i Hercegovine (Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine)

Mislim da se Bosnjaci mogu odrzati na tim prostorima i mislim da mogu uloziti napore da etnicki ociste srednju Bosnu i liniji Bugojno -Konjic i da se tako stvori prilika za jednu samostalnu Bosnjacku teritoriju.Sto se tice Mostara mislim da je on dosta juzno i da je veoma tesko da se odrzi pod Bosnjackom kontrolom ali proces pravljenja Bosnjacike drzave je u toku i9 mislim da se moze napraviti jedna lijepa Bosnjacka drzava koja bi bila Islamska drzava i bliska Turskoj i Saudijskoj Arabiji.

Mislim da se Bosnjaci mogu odrzati na tim prostorima i mislim da mogu uloziti napore da etnicki ociste srednju Bosnu i liniji Bugojno -Konjic i da se tako stvori prilika za jednu samostalnu Bosnjacku teritoriju.Sto se tice Mostara mislim da je on dosta juzno i da je veoma tesko da se odrzi pod Bosnjackom kontrolom ali proces pravljenja Bosnjacike drzave je u toku i9 mislim da se moze napraviti jedna lijepa Bosnjacka drzava koja bi bila Islamska drzava i bliska Turskoj i Saudijskoj Arabiji.

Kakvo je ovo pozivanje na etnicko ciscenje od strane ovog poturice?????????

Srna 30/11/2010 14:13:00

Tvrdnje nekadašnjeg pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida da je Milorad Dodik rekao da će priznati Kosovo ako Savjet bezbjednosti UN donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu, ukoliko su tačno interpretirane, obična su podvala i neistina, rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Istina je da je gospodin Frid prijetio i vršio pritisak da RS da saglasnost u zajedničkim institucijama BiH za priznanje nezavisnosti Kosova, o čemu svjedoči i naš zapisnik sa tog sastanka", ističu u kabinetu predsjednika Dodika.

Sve što se desilo u međuvremenu, naglašavaju iz kabineta, dementuje svaku riječ Danijela Frida.

"Stav predsjednika Dodika i cijelog rukovodstva Srpske o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova jasan je i svima dobro poznat i nije se mijenjao. Srpska ostaje pri stavu da će pratiti stavove Srbije o ovom pitanju", poručeno je iz kabineta predsjednika RS.

Kazem vam odmah bi se odselio za Konjic kako bih zivio sa mojim muslimanima.Najvise bih volio docekivati aksamluke zajedno sa mojim muslimanima tako da bih zaboravio Pazar i Prijepolje.Ne znam za Gaziju da li bi se tada odselio za Bosnjakistan ukoliko ga neko ne bi pritisnuo da se odsjeli za Bosnjakistan.Mislim da je najbolje ime Bosnjacke drzave Bosnjakistan jer zavodi na Turcizam jer Bosnjaki-stan znacio Bosnjacka drzava.Mnogo bih volio takvu Bosnu jer bih znao da mi se nijedan kaur ne bi mogao pomoliti niz bas carsiju.

Sigurno je Dodik mislio da Srbi iz Bosne ne trebaju biti taoci Kosova i da se Kosovo treba otcjepiti a da se za to treba odvojiti Republika Srpska i pripojiti Srbiji.Mislim da jedino je to razmisljao Dodik jer on se osjeca nesigurnim jer izgleda mu kao da su narod bosanski Srbi zapostavljeni i zbog Kosova odvedeni u Bosnu i Hercegovinu drzavu koju ne zele.

Sigurno je Dodik mislio da Srbi iz Bosne ne trebaju biti taoci Kosova i da se Kosovo treba otcjepiti a da se za to treba odvojiti Republika Srpska i pripojiti Srbiji.Mislim da jedino je to razmisljao Dodik jer on se osjeca nesigurnim jer izgleda mu kao da su narod bosanski Srbi zapostavljeni i zbog Kosova odvedeni u Bosnu i Hercegovinu drzavu koju ne zele.

šta uspeo si prodreti u onu teletinu od Dodika i ukapirat njegove teleće misli :hahaha:

"Истина је да је господин Фрид пријетио и вршио притисак да РС да сагласност у заједничким институцијама БиХ за признање независности Косова, о чему свједочи и наш записник са тог састанка", истичу у кабинету предсједника Додика.

"Став предсједника Додика и цијелог руководства Српске о самопроглашеној независности Косова јасан је и свима добро познат и није се мијењао. Српска остаје при ставу да ће пратити ставове Србије о овом питању", поручено је из кабинета предсједника РС.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=31997

Нема признања самопроглашене терористичке творевине, што се тиче бих.

А сви припадници козојебачких шиптарских племена који се нађу на њеној територији са некаквим лажним документима непризнате државе, биће ухапшени.

Наравно, одузеће им се и дрога и оружје које увијек посједују код себе. :D

:zurka:

Kazem vam odmah bi se odselio za Konjic kako bih zivio sa mojim muslimanima.Najvise bih volio docekivati aksamluke zajedno sa mojim muslimanima tako da bih zaboravio Pazar i Prijepolje.Ne znam za Gaziju da li bi se tada odselio za Bosnjakistan ukoliko ga neko ne bi pritisnuo da se odsjeli za Bosnjakistan.Mislim da je najbolje ime Bosnjacke drzave Bosnjakistan jer zavodi na Turcizam jer Bosnjaki-stan znacio Bosnjacka drzava.Mnogo bih volio takvu Bosnu jer bih znao da mi se nijedan kaur ne bi mogao pomoliti niz bas carsiju.

:worth::worth::worth:

Jihad Bosna Terorizam!

Mislim da ce proci neko vrijeme dok svijet shvati da se Bosna mora podijeliti i da se mora osnovati Bosnjacka drzava koja ce biti mala ali Islamska i imat ce uske veze sa Turskom i Saudijskom Arabijom.Jedino je to konacno rjesenje jer ja ne vjerujem u neku integraciju entiteta u Bosansku drzavu jer dosta je proslo vremena od sonivanja Republike Srpske tako da je realnost na terenu da su narodi Bosne vec podijeljeni i da ce se morati kad tad podijeliti i od toga osnovati nova drzava Bosnjakistan koja ce biti Bosnjacka drzava i Islamska drzava jer vjerujte od toga nema nikakve opasnosti jer realnost na terenu je da Bosnjaci moraju dobiti svoju drzavu jer su oni autohtnon narod koji ce prije ili kasnije steci svoju nacionalnu drzavu.Jedino takav narod koji ima svoju nacionalnu drzavu se moze nazvati narodom jer ova Bosanskohercegovacka mutljavina nema smisla jer unazadjuje ekonomiju jedne komplikovane drzave i Bosnjaci se suocavaju sa sve vecim problemima u ekonomiji.Osnivanjem nacionalne drzave Bosnjaci ce imati svoju drzavu koju ce graditi na svoj nacin i moci ce da izgrade jaku ekonomiju i moci ce se brinuti o svom narodu u Sandzaku koji ce ostati na svojim ognjistima jer narod Sandzaka se nece nikuda seliti nego ce ostati na svojim ognjistima a ujedinjenjem Republike Srspke i Srbije stvorice se jedna prilicno velika drzava Srbija.Mislim da to odgovara Srbiji i to odgovara Turskoj jer Tuscima je jasno da ovakva Bosna ne moze opstati.

101130139.jpg

Milorad Dodik

Dodik se brani
"Fried je petljanac i lažov"

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik odbacio je tvrdnje da je navodno bio spreman da prizna nezavisnost Kosova, a nekadašnjeg pomoćnika američkog državnog sekretara Daniela Frieda nazvao lažovom i petljancem.

Dodik kaže da Fried govori neistinu kada tvrdi da je on bio spreman da prihvati Ahtisarijev plan i čak i prizna nezavisnost Kosova, ukoliko Vijeće sigurnosti donese takvu rezoluciju.

"Moje ponašanje oko Kosova je veoma jasno i ja sam pokazivao i dokazivao. Što se tiče tog famoznog Frieda, on se i pokazao kao jedan petljanac i lažov koji je na mnogim mjestima pokušavao da progura nezavisnost Kosova", izjavio je Dodik za B92 komentarišući tvrdnje navedene u Friedovoj bilješci sa sastanka sa vrhom hrvatske države u maju 2007. godine do koje je došao sajt "WikiLeaks", a objavio hrvatski "Jutarnji list".

Dodik negira da je Friedom ikada razgovarao nasamo i da mu je rekao ono što tvrdi američki diplomata.

"Nikada sa tim Friedom nisam razgovarao nasamo, nikada mu to nisam rekao i nikada ne može da nađe svedoke o tome", izjavio je Dodik.

Iz kabineta predsjednika RS Srni je ranije danas rečeno da Friedove tvrdnje predstavljaju običnu podvalu i neistinu.

"Istina je da je gospodin Fried prijetio i vršio pritisak da RS da saglasnost u zajedničkim institucijama BiH za priznanje nezavisnosti Kosova, o čemu svjedoči i naš zapisnik sa tog sastanka", ističu u Dodikovom kabinetu.

(SRNA)

Back