Додик: Приближаваћемо се статусу самосталности (ВИДЕО)

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик: Приближаваћемо се статусу самосталности (ВИДЕО)​

Република Српска ће се у будућности, без обзира на могуће трансфере на свјетској геополитичкој сцени, све више приближавати статусу самосталности у вези са Дејтонским споразумом, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре.

Милорад Додик - Фото: СРНА

Милорад ДодикФото: СРНА
- Уколико буде спремности да се БиХ врати на уставни поредак утврђен Дејтонским споразумом, ми ћемо бити у БиХ, а уколико то не буде, покренућемо процес своје самосталности. Ми ћемо се за то борити. Превише има доказа који показују да Српска не може остати у БиХ и да је БиХ лоше мјесто за Српску и Србе у њој - поручио је Додик.
Додик је нагласио "да ће се апсолутно морати утврдити интерес Српске, што ће бити ствар политичких процеса".
- Још смо спремни да живимо у уставној позицији БиХ ако неко то хоће, а ако неће, онда ћемо се борити против антиуставне позиције. О таквим темама разговараће се по формирању нових власти - рекао је Додик.

Додик: Приближаваћемо се статусу самосталности (ВИДЕО)​


Додик: Приближаваћемо се статусу самосталности (ВИДЕО)​

Додик је напоменуо да Република Српска има велике губитке зато што је у БиХ, почевши од тога да се проблематизује имовина Српске која није проблематична.

- БиХ припада само оно што јој је дато Уставом, и према Уставу БиХ нема имовине, војске, обавјештајне службе, судова. Имовина Српске је ријешена Дејтонским споразумом и без икакве потребе је стављена на дневни ред како би била проблематизована. По питању имовине Српске која се проблематизује у наредним мјесецима Српска ће дати одговоре, и то веома прецизно, и по том питању неће бити прихваћена ниједна мјера високог представника јер је лажан - истакао је Додик.

Додик је навео да је Дом народа у ФБиХ уставна категорија, док је Вијеће народа Српске наметнуо некадашњи високи представник Волфганг Петрич који на то није имао право, и према карактеру та два тијела нису иста.

- Ми већ годинама разговарамо да уредимо Вијеће народа. Вјероватно ће лажни високи представник ићи на усложњавање ситуације и нешто по том питању предложити. Ми то нећемо прихватити нити ћемо поштовати његове одлуке - закључио је Додик.

Цијелу конференцију за новинаре погледајте овдје:


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=490871To je to. Kucnuo je cas
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик: Радићемо на јачању субјективитета Српске и враћању надлежности за изборе (ВИДЕО)​

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Вишеграду да ће се радити на јачању субјективитета Републике Српске и враћању надлежности за изборе на републички ниво.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
Такође је најавио да ће на народном митингу у Бањалуци у уторак, 25. октобра, бити донесени одређени ставови који ће бити смјернице за политику у наредним годинама.
- Протеклих дана много људи од мене тражило да се одржи митинг како би народ изразио своју вољу - додао је.
- Очекујемо много људи, све оне којима је стало да српски народ овдје одлучује сам о себи. Они који могу да дођу, а неће - против су Републике Српске - рекао је Додик.


Нагласио је и да су се неки из СДС-а и ПДП-а потрудили да суверено право народа да одлучује на изборима пренесу неким неодговорним људима у Сарајеву који се лоше односе према свему што је у Републици Српској и да је то, како је рекао, највећи губитак овог времена.
- Република Српска је гласала и одлучила да је СНСД побиједио на изборима на свим нивоима, да нису спорни избори за Народну скупштину Републике Српске који су најбољи које смо имали не знам од када, да смо добили 42 одсто гласова за Парламентарну скупштину БиХ, да је Жељка Цвијановић побиједила за српског члана Предсједништва БиХ и одједном је некоме пало на памет да сам ја споран - поновио је први човјек СНСД-а.
Он напоменуо да Централна изборна комисија БиХ није могла да побјегне од законских норми, па је одбила жалбе опозиције.
- Али то су све игре. Те жалбе које су они поднијели раније нису биле ни допуштене, јер није било законом предвиђено да у том року неко може поднијети жалбу - додао је Додик.
Наводећи да након што ЦИК објави прелиминарне резултате слиједи рок од три дана за подношење жалби, Додик је оцијенио да ће вјероватно ти исти поднијети жалбе.
Додик је истакао и да ће се радити на томе да се ојача субјективитет Републике Српске.
- Радићемо све да вратимо надлежност за изборе на републички ниво, а то значи да ће Изборни закон Српске дати право да Република Српска путем Републичке изборне комисије проводи локалне, као и изборе за Народну скупштину и предсједника Српске, а не ЦИК који иначе по Уставу нема то право - додао је Додик.


Play Video

Он је запитао шта има Сарајево са изборима у Српској.
- Дејтонски Устав урађен је по узору на Америку, а онда су превасходно људи из америчке администрације учинили да све то оскрнаве - закључио је Додик.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=490988Nezavisnost kuca na vrata
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик: Долази вријеме националног и политичког окупљања Срба​

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да долази вријеме националног и политичког окупљања Срба у којем ће морати дати јединствене одговоре и подићи своју интеграцију на виши вриједносни ниво, те да је основна политика Републике Српске што веће повезивање са Србијом.

Милорад Додик, Александар Вучић и Ивица Дачић (Фото: instagram.com/mdodik.official/) -

Милорад Додик, Александар Вучић и Ивица Дачић (Фото: instagram.com/mdodik.official/)
- Долази вријеме у којем ћемо се бавити проблемима, а не нама самима, дати јединствен национални народни одговор на изазове које Срби као народ имају, без обзира на којим просторима били - рекао је Додик, који се као гост обратио у Београду на конгресу Социјалистичке партије Србије.
Додик је истакао да српски народ треба да остане изван постојећих стигматизација и покушаја да се Срби и Србија и Република Српска ставе само на једну страну, као да историја нема своје трајање, нити прошло, ни будуће.
- Да као такви останемо сви заједно окупљени око Србије као матичне државе и Републике Српске као државе српског народа на простору БиХ - навео је Додик.
Он је додао да мисли да Република Српска и Србија, читав српски народ и у Црној Гори и било гдје, морају да подигну своју интеграцију на виши вриједносни ниво и да све оно што је до сада учињено има још већи значај.
- Поносан сам на чињеницу да данас Србија и Република Српска имају најбољи могући облик сарадње, захваљујући напорима руководилаца и једне и друге републике и увјерен сам да се све више разумијемо и подржавамо - истакао је Додик.
Он је указао на тешке околности у којима је Дејтонски споразум дерогиран и оскрнављен и да је одавно Српској наметнута прича о "духу", а не "слову" Дејтонског споразума.

- Али, данас вам морам рећи да је Република Српска стабилна, да је провела демократске изборе, да је брже него ико у БиХ изабрала своје структуре власти и да зна шта хоће, а наравно зна и шта неће - нагласио је Додик.
Он је навео да је основна политика Републике Српске што веће повезивање са Србијом, као матицом и матичном државом српског народа и са свим људима.
- Ми желимо да сачувамо све иједну живу српску и сваку добру главу, која на овим просторима егзистира у нади да ћемо заједно наћи одговоре на изазове који нас вуку у дестабилизацију. Зато је политика стабилности, мира и јединства апсолутно незамјењива - рекао је Додик.
Додик је захвалио Србији и предсједнику Србије Александру Вучићу за сарадњу коју имају, која је прожета политиком коју воде.
- Вјерујем да само исправна политика подразумијева коалиционо и партијско окупљање око важних вриједностних ствари - рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.
Додик је честитао Дачићу и СПС-у успјешну организацију и спровођење овог конгреса и све успјехе које су остваривали политичким радом у борби за стабилизацију Србије и читавог региона, те захвалио за чињеницу да је СПС једна од партија која је несумњиво градила темеље Републике Српске, чије поздраве грађана преноси.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=497085


Krece proces prisajedinjenja svih sprskih zemalja. Dodik inicijator i mozak procesa. Ne moze omasiti!
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик положио заклетву: Кључна политика - борба за стабилност и мир (ВИДЕО)​

Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас заклетву у Народној скупштини Републике Српске.

Милорад Додик - Фото: СРНА

Милорад ДодикФото: СРНА
Додик је у обраћању истакао је Република Српска импресивна друштвено-политичка заједница коју је створио народ, поручујући да је мирна, стабилна и уређена Република одувијек једини циљ.
- Овај дан користим да све позовем да нас прихвате као партнере о питањима важним за Републику Српску - рекао је Додик.
Он је нагласио да је поносан на побједу, захвалиши грађанима за подршку.
- Наша кључна политика у наредном периоду биће борба за стабилност и мир - рекао је Додик.

Он је поручио да ће политика представника Републике Српске остати поштовање Устава БиХ, додајући да међународни интервенционизам није у интересу било кога у БиХ.
Додик је истакао да неће прихватити интервенције које задиру у имовинско-правне односе или друга питања важна за Републику Српску.
Он је поновио да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ.
Заклетву су положили и потпредсједници Републике Српске Давор Прањић и Ћамил Дураковић.
Претходно је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановићположила заклетву у Парламенту Српске.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=493603

Dodara covek mira i sporazuma. BAJA!
 
Poslednja izmena:

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик: Међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију (ФОТО/ВИДЕО)​

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију како би наметнуо своје рјешење, те да је о томе упознао предсједника Србије Александра Вучића на данашњем састанку у Београду.

Милорад Додик и Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.net

Милорад Додик и Александар ВучићФото: predsjednikrs.net
Додик је рекао да је важно да Србија, као гарант Дејтонског споразума и њено руководство знау да је Република Српска угрожена са становишта својих права у БиХ.
Он је додао да Српска стоји иза српског народа на Косову и Метохији и пружа му снажну подршку.
Рекао је и да би у Бањалуци требало да буде одржана заједничка сједница влада Репблике Српске и Србије, на којој ће бити операционализовани договорени пројекти.
Додао је да је договорено да та сједница буде одржана послије формирања Владе Републике Српске у првој седмици децембра.

Додик је рекао да ће се у наредном периоду и даље радити на што већој вриједносној интеграцији Српске и Србије кроз заједничке програме у образовању, култури и свему што је омогућено кроз процес специјалних веза.
- Ми ћемо иницирати да у току идуће године и формализујемо нову суштину од тог облика специјалних веза који је задат Дејтонским споразумом - казао је Додик.
Додик сматра да нико од тога не треба да има икакву бојазан.
- Радимо оно што један народ треба да чини и ради, да се интегрише у својим вриједностима, националним питањима и то не би требало да икога забрињава - рекао је Додик.
Додик је истакао да су пројекти о којима је било ријечи на састанку са Вучићем апсолутно приоритет заједничких напора Србије и Српске, који иду за тим да се ријеши оно што је договорено.
Рекао је да се ствари усложњавају и да је дошло до наглог пораста цијена, што врши притисак и на одлучивање и доношење нових процедура.

- Битна је подршка коју добијамо везано за општине које је Србија раније подстакла да се извуку из доста тешке ситуације пласирајући одређена средства - рекао је Додик.

Он је истакао да је Вучић на састанку упознат о комплексној ситуацији у БиХ, која није ријешена посљедњим изборима.
- У БиХ постоји пат позиција која је веома тешко рјешива, која се камуфлира интервенцијама међународног фактора у дијелу занемаривања суштине. А суштина је у односу три конститутивна народа и два ентитета, која се урушава. Суштина је у проблемима блокада које се најчешће дешавају из политичког Сарајева за све пројекте - рекао је Додик.

Што се тиче капиталних инфраструктурних пројеката који су важни за Републику Српску, он је напоменуо да је Српска блокирана у пројектима Бук Бијела, аеродром Требиње, те гасовод ка Бањалуци.

Додик је додао да исто тако у ФБиХ још ништа није учињено и нема одлука везано за заједнички пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, Сарајево-Београд.
- Желимо да обавијестимо предсједника о томе. Република Српска већ ради на тим трасама и ријешила је готово све имовинске правне односе на траси од Раче до Брчко дистрикта, а то радимо и од Вишеграда према Источном Сарајеву - навео је он.
Додик је рекао да још нема чак ни дефинитивни договор са турском страном око извођења тог пута јер ФБиХ није успјела да ријеши та питања.
- Све је то нешто што треба заједно да ријешимо. Од предсједника Србије сам чуо да требамо уложити додатне напоре да се то и даље креће и да Србија остаје и даље иза тог пројекта уз све изазове које имамо у овом тренутку - истакао је Додик.

У Београду је данас одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=494537

Konstantni pritisci i spletkarenje protiv Baje.
Ali mogu samo da mu .....
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Dodik: Nastaviću da jačam Srpsku!​

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sa novoizabranim srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović koncipirati politike koje će jačati Srpsku.

[IMG alt="Milorad Dodik (Foto:
instagram.com/
mdodik.official) - "]https://lat.rtrs.tv/_FOTO/nwz/2106/210698.jpg[/IMG]
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/ mdodik.official)
Dodik je, povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao da će biti nastavljena stabilizacija Republike Srpske.
- Ništa neće biti ekonomski i finansijski lako. Ovo je moj treći mandat na poziciji predsjednika Republike Srpske što je izrazita čast, a privilegija je što me ljudi neposredno na izborima tri puta biraju za predsjednika - rekao je Dodik.
On je istakao da je dodatnu odgovornost stekao na mitingu "Otadžbina zove" gdje je ogroman broj ljudi iskazao privrženost Republici Srpskoj braneći njene demokratske kapacitete.
- Očigledno je da je narod dao podršku meni i zato sam zahvalan i braniću poziciju Republike Srpske, te neću oklijevati. Zajedno možemo proći sve krize - rekao je Dodik.
On je naveo da bilo kakav intervencionizam međunarodne zajednice piše odluku o samostalnost Republike Srpske, a Kristijan Šmit, šta god da učini, napisaće da je Srpska korak ka samostalnosti i da neće da trpi nepravednost.
U ponedjeljak, 21. novembra, navršava se 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.
Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.


https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=494189

Patriot rodoljub Baja
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик: Поносан на видљивост младих људи у странци (ВИДЕО)​

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас да је поносан на удио и видљивост младих људи у СНСД-у који жели да млади буду што активнији у друштву и да развијају потенцијале који ће допринијети развоју Српске.

Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -

Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)
- Они су будућност Републике Српске и зато је важно да с њима разговарамо и на њих преносимо политичка искуства. Желимо да млади буду што активнији у друштву, да развијају потенцијале који ће допринијети развоју Српске - објавио је Додик на Твитеру.


 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.963

Додик: Спријечити покушај дестабилизације Српске (ВИДЕО)​

Предсједник Републике Српске Милорад Додик написао је на свом Инстаграм налогу да је његов задатак да спријечи сваки покушај угрожавања и дестабилизације Републике Српске.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
- Желим да заједно прођемо кроз овај мандат, стабилни, мирни и да будемо задовољни свиме што ћемо постићи - истиче Додик.
Живјела Република Српска, написао је предсједник Српске.https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=493824


Treba pomoci Dodari u casnoj misiji
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.