Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da smo spojili forume "Košarka", "Fudbal", "Tenis" i "Ostali sportovi" u novi forum "Sport" koji se nalazi u kategoriji "Život".

Dodik opet nadigrao Komšića i Džaferovića. Kosovo je Srbija

комшија

Legenda
Poruka
67.582
1602855152904.pngSTENOGRAM SA SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BiH: KOMŠIĆ: "Mogu li ja? Ja neću glasati, nikako. Shvatate li?"; DŽAFEROVIĆ: "Objasnit ću ja tebi kasnije" - DODIK: "Nećeš ti meni objašnjavati, meni je..."

"...sve jasno."

photo_1602761292831_3[1].jpg


Prije 1h


U Sarajevu je jučer održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je bilo govora o tome hoće li naša država priznati Kosovo. Ova tačka izazvala je jučer burne reakcije i polemike među članovima Predsjedništva. Šefik Džaferović rekao je da nije postignut konsenzus oko Kosova, jer je za odbijanje priznanja glasao samo Dodik, dok on i Željko Komšić uopće nisu glasali.
S druge strane, Dodik je rekao da je zvanično BiH odbila priznati Kosovo, kazavši da je Džaferović bio suzdržan, a da Komšić nije glasao.
No, "Dnevni avaz" došao je u ekskluzivni posjed stenograma sjednice po pitanju ove tačke.
Pročitajte šta se dešavalo na sjednici.
"Dnevni avaz" objavio je stenogram u cijelosti:
Prijedlog odluke o priznanju Republike Kosovo:
Šefik Džaferović:
U skladu sa Poslovnikom, drugi krug, otvaram raspravu.
Željko Komšić: Povlačim prijedlog Odluke, pošto je moj prijedlog.
Šefik Džaferović: Dobro, konstatujem da je gospodin Komšić povukao prijedlog odluke i.
Milorad Dodik: Ja mislim da on ne može povući odluku sad u ovoj fazi i da je ovo odluka o kojoj je glasalo Predsjedništvo i da se o njoj treba sad izjasniti, on ne može sad povući prijedlog jer je to Predsjedništvo glasalo o toj odluci ranije i to je mogao prije prvog glasanja da povuče ali nije mogao, ne može sada prema tome o ovoj odluci treba da se glasa.
Željko Komšić: Eto glasajte.
Milorad Dodik: Pa glasam, evo neka stavi na dnevni red, glasaću.
Željko Komšić: Ja neću glasati.
Milorad Dodik: Pa uredu, tako se konstatuje ko je uzdržan.
Šefik Džaferović: Dakle, konstatujem da je gospodin Komšić povukao prijedlog odluke koja je bila na prošloj sjednici i o kojoj sada u nastavku raspravljamo vezano za priznanje Kosova. Konstatujem da član Predsjedništva gospodin Dodik insistira da se o toj tački.
Milorad Dodik: Ja insistiram na poštivanju Poslovnika.
Šefik Džaferović: Da se o toj tački glasa, evo jedna neuobičajena poslovnička situacija.
Milorad Dodik: Staviš na glasanje i gotovo.
Šefik Džaferović: Gospodin Komšić je ovo povukao, ne znam o čemu da glasamo.
Milorad Dodik: Dakle gospodine Džaferoviću vi ste pravnik, Vi znate savršeno dobro, nemojte se praviti naivni u tome, prošli put smo glasali do momenta dok je predlagač, to nije izglasano on je mogao da povuče, kad se izglasao i donešena odluka Predsjedništva to je vlasništvo Predsjedništva i više nije njegovo. Prijedlog Predsjedništva prošli put je glasao sa dva glasa za, i jednim glasom protiv, po poslovniku članu 42., vi ste dužni da stavite i vi ste to stavili na dnevni red, o toj se tačci izjašnjavamo glasanjem i mislim da, možda je neuobičajno možda do sad nije bilo, moje tumačenje je to da mi moramo se izjasniti o ranijoj odluci jer smo ranije glasali na tu temu. Jesmo li glasali? Glasali smo.

Šefik Džaferović: Dobro, otvaram raspravu, ko želi, povučen prijedlog,
Željko Komšić: Mogu li ja? Ja neću glasati, nikako. Shvatate li?
Šefik Džaferović: Razumijemo.
Željko Komšić: Dakle ni ti sam za ni protiv ni uzdržan. Smatrajte da je ovo zrak gdje ja sjedim dok je ova tačka na dnevnom redu.
Milorad Dodik: Zato što je tvoja je li?
Željko Komšić: Ja glasati neću, ja sam rekao.
Milorad Dodik: Dobro, čovjek neće glasati, ti to stavi na glasanje on ne glasa i ok. Ali neka se glasa, mora se glasati, ti to znaš da se mora glasati.
Šefik Džaferović: Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača, za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?
Milorad Dodik: Ja.
Šefik Džaferović: Jedan.
Milorad Dodik: Da.
Šefik Džaferović: Ko je suzdržan? Nema ni suzdržanih. Dakle, konstatujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije...
Milorad Dodik: Čekaj, šta ste prošli put glasali.
Šefik Džaferović: Molim?
Milorad Dodik: Šta ste prošli put...
Šefik Džaferović: Objasniću ja tebi kasnije.
Milorad Dodik: Nećeš ti meni objašnjavati meni je sve jasno.
Šefik Džaferović: Rekao sam ja.
Milorad Dodik: Dobro, uredu, glasali smo.
Šefik Džaferović: Dakle konstatujem da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.
Milorad Dodik: E to je tačno, odlično.

Šefik Džaferović: O priznanju Republike Kosovo.
Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo.
Željko Komšić: Što ne znači da neće biti na sljedećoj sjednici ponovo procedura.
Milorad Dodik: Pokreći ti to koliko hoćeš, ti misliš da mene zezaš time što...
Šefik Džaferović: Molim vas lijepo, ovo se snima, nemojte više.
Milorad Dodik: Meni je zgodno da objasnim tvoje ponašanje danas.
Šefik Džaferović: Nemojte ovaj rječnik da upotrebljavate gospodine Dodik, ovo je sjednica Predsjedništva države, vi ste...
Milorad Dodik: Što, svi smo ljudi.
Šefik Džaferović: Neka smo ljudi ali ima bonton koji se mora poštovati na ovoj sjednici.
Milorad Dodik: Pitanje kakve ste ljudi, glasate prošli put sad ne glasate.
Šefik Džaferović: Pa vidite gospodine Dodik radi ovog zapisnika.
Milorad Dodik: E pa vidite vi, što ste stavljali na dnevni red.
Šefik Džaferović: Radi zapisnika, pa vi znate vrlo dobro kako je ovo došlo na dnevni red.
Milorad Dodik: Nije važno.
Šefik Džaferović: Dakle, radi zapisnika i radi ovoga samoga stenograma, mi smo donijeli odluku, ja ću samo dati kao predsjedavajući,
Milorad Dodik: Dobro donijeli smo odluku idemo dalje
Šefik Džaferović: Ne ne, daću ja svoj komentar, potpuno jasna stvar. Neka stoji u dokumentima ovdje, dakle ja sam potpuno svjestan činjenice da se ove odluke donose kroz dva kruga i da mogu da završe i sa entitetskim vetom. Na prvoj sjednici ja sam molio da se nikako ne izjašnjavamo o tome, zato što je ovo stvar koja se usvaja konsenzusom, došli smo u poziciju da se glasa i ja sam iznio lični stav, ovo je sada drugi krug glasanja, gospodin Komšić je povukao svoju tačku dnevnog reda, i ja mislim da je najbolje da se ja u ovoj situaciji u drugom krugu ne izjašnjavam, radi svih okolnosti koje su vezane za ovo i neka ovo ostane zapisano u stenogramu sjednice Predsjedništva. Idemo na tačku.
Milorad Dodik: Čekaj da i ja bi nešto dao da se zapiše.
Šefik Džaferović: Kažite slobodno, Kada sam ja recite i Vi.
Milorad Dodik: Pa naravno, dakle, ovo je tačka bila nepotrebna na prvom izjašnjavanju Predsjedništva ali ste vi insistirali da to bude na dnevnom redu gospodine Džaferović vi ste glasali za to, kao i gospodin Komšić, došli smo u poziciju da ste sada svoje glasove povukli i time rekli da ne priznajete Kosovo, ja to tako čitam i meni je veliko zadovoljstvo činjenica da vi ne priznajete Kosovo, i veoma mi je drago što Predsjedništvo ne priznaje Kosovo. I zato smatram da je ovo jedan dobar posao koji je uradilo Predsjedništvo zahvlajući vama dvojici koji ste u međuvremenu iz ovih ili onih razloga promjenili svoj stav o tome.
Šefik Džaferović: Dobro, imate pravo na svoj doživljaj situacije gospodine Dodik, iznijeli ste ga, omogućio sam vam da uđe u stenogram idemo dalje.
 

nonaligned

Elita
Moderator
Poruka
17.065
Pogledajte prilog 780795


KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ NADIGRALI DODIKA: Odluka o Kosovu neće biti objavljena u Službenom listu jer nije usvojena!

Odluka o nepriznavanju Kosova neće biti objavljena u Službenom listu jer nije ni uvrštena u dnevni red niti su za takvu odluku glasali Komšić i Džaferović što je i sam Dodik priznao nakon sjednice.

Pogledajte prilog 780797


Prije 51 minČlan Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je poslije današnje sjednice da je glasao protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a da njegove kolege, Komšić i Džaferović, uopće nisu glasale. Džaferović je zapravo bio suzdržan, dok Komšić nije želio glasati.

Bez obzira na takav ishod sjednice, Dodik se pohvalio da je BiH na današnjoj sjednici odlučila da ne prizna Kosovo. No, stvari stoje malo drukčije. Naime, današnja odluka vezana za Kosovo neće biti objavljena u Slućbenom listu Bosne i Hercegovine jer naprasto nije ni usvojena. Da bi se bilo koja odluka objavila u Službenom listu mora je potpisati predsjedavajući Predsjedništva (trenutno Šefik Džaferović) uz suglasnost ostala dva člana Predsjedništva BiH.

Potpuno je jasno da Šefik Džaferović neće potpisati odluku o Kosovu niti bi se s time složio njegov kolega Željko Komšić jer i jedan i drugi smatraju da takva odluka nije ni razmatrana u predviđenoj proceduri niti je bila uvrštena u dnevni red.

Upravo je zato Željko Komšić nakon sjednice Predsjedništva BiH pozvao Dodika da javnosti pokaže odluku o nepriznavanju Kosova.

(SL.B.)Jbt koja banana od drzave. Dok je Bosne , Srbija ce izgledati ozbiljno
 

nonaligned

Elita
Moderator
Poruka
17.065
😂 😂 😂

Pročitajte šta se dešavalo na sjednici.
Objavljujemo ga u cjelosti:
Prijedlog odluke o priznanju Republike Kosovo

Šefik DŽaferović:
U skladu sa Poslovnikom, drugi krug, otvaram raspravu
Željko Komšić:
Povlačim prijedlog Odluke, pošto je moj prijedlog,
Šefik DŽaferović: Dobro, konstatujem da je gospodin Komšić povukao prijedlog odluke i
Milorad Dodik: Ja mislim da on ne može povući odluku sad u ovoj fazi i da je ovo odluka o kojoj je glasalo Predsjedništvo i da se o njoj treba sad izjasniti, on ne može sad povući prijedlog jer je to Predsjedništvo glasalo o toj odluci ranije i to je mogao prije prvog glasanja da povuče ali nije mogao, ne može sada prema tome o ovoj odluci treba da se glasa.
Željko Komšić: Eto glasajte
Milorad Dodik:
Pa glasam, evo neka stavi na dnevni red, glasaću.
Željko Komšić: Ja neću glasati
Milorad Dodik: Pa uredu, tako se konstatuje ko je uzdržan
Šefik DŽaferović: Dakle, konstatujem da je gospodin Komšić povukao prijedlog odluke koja je bila na prošloj sjednici i o kojoj sada u nastavku raspravljamo vezano za priznanje Kosova. Konstatujem da član Predsjedništva gospodin Dodik insistira da se o toj tački
Milorad Dodik: Ja insistiram na poštivanju Poslovnika
Šefik DŽaferović:
Da se o toj tački glasa, evo jedna neuobičajena poslovnička situacija
Milorad Dodik: Staviš na glasanje i gotovo
Šefik DŽaferović: Gospodin Komšić je ovo povukao, ne znam o čemu da glasamo
Milorad Dodik: Dakle gospodine DŽaferoviću vi ste pravnik, Vi znate savršeno dobro, nemojte se praviti naivni u tome, prošli put smo glasali do momenta dok je predlagač, to nije izglasano on je mogao da povuče, kad se izglasao i donešena odluka Predsjedništva to je vlasništvo Predsjedništva i više nije njegovo. Prijedlog Predsjedništva prošli put je glasao sa dva glasa za, i jednim glasom protiv, po poslovniku članu 42., vi ste dužni da stavite i vi ste to stavili na dnevni red, o toj se tačci izjašnjavamo glasanjem i mislim da, možda je neuobičajno možda do sad nije bilo, moje tumačenje je to da mi moramo se izjasniti o ranijoj odluci jer smo ranije glasali na tu temu. Jesmo li glasali? Glasali smo.
Šefik DŽaferović: Dobro, otvaram raspravu, ko želi, povučen prijedlog,
Željko Komšić: Mogu li ja? Ja neću glasati, nikako. Shvatate li?
Šefik DŽaferović: Razumijemo
Željko Komšić: Dakle ni ti sam za ni protiv ni uzdržan. Smatrajte da je ovo zrak gdje ja sjedim dok je ova tačka na dnevnom redu.
Milorad Dodik: Zato što je tvoja je li?
Željko Komšić: Ja glasati neću, ja sam rekao.
Milorad Dodik: Dobro, čovjek neće glasati, ti to stavi na glasanje on ne glasa i ok. Ali neka se glasa, mora se glasati, ti to znaš da se mora glasati.
Šefik DŽaferović:
Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača, za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?
Milorad Dodik: Ja
Šefik DŽaferović: Jedan
Milorad Dodik: da
Šefik DŽaferović: Ko je suzdržan? Nema ni suzdržanih. Dakle, konstatujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije
Milorad Dodik: Čekaj, šta ste prošli put glasali,
Šefik DŽaferović: Molim?
Milorad Dodik: Šta ste prošli put
Šefik DŽaferović: Objasniću ja tebi kasnije
Milorad Dodik: Nećeš ti meni objašnjavati meni je sve jasno,
Šefik DŽaferović: rekao sam ja
Milorad Dodik: Dobro, uredu, glasali smo.
Šefik DŽaferović: Dakle konstatujem da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.
Milorad Dodik
: E to je tačno, odlično
Šefik DŽaferović: o priznanju Republike Kosovo
Milorad Dodik:
Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo
Željko Komšić:
Što ne znači da neće biti na sljedećoj sjednici ponovo procedura.
Milorad Dodik: Pokreći ti to koliko hoćeš, ti misliš da mene zezaš time što
Šefik DŽaferović:Molim vas lijepo, ovo se snima, nemojte više
Milorad Dodik: Meni je zgodno da objasnim tvoje ponašanje danas.
Šefik DŽaferović: Nemojte ovaj rječnik da upotrebljavate gospodine Dodik, ovo je sjednica Predsjedništva države, vi ste
Milorad Dodik: Što, svi smo ljudi
Šefik DŽaferović: Neka smo ljudi ali ima bonton koji se mora poštovati na ovoj sjednici
Milorad Dodik: Pitanje kakve ste ljudi, glasate prošli put sad ne glasate.
Šefik DŽaferović: pa vidite gospodine Dodik radi ovog zapisnika
Milorad Dodik: E pa vidite vi, što ste stavljali na dnevni red
Šefik DŽaferović: radi zapisnika, pa vi znate vrlo dobro kako je ovo došlo na dnevni red.
Milorad Dodik: Nije važno.
Šefik DŽaferović: Dakle, radi zapisnika i radi ovoga samoga stenograma, mi smo donijeli odluku, ja ću samo dati kao predsjedavajući,
Milorad Dodik; Dobro donijeli smo odluku idemo dalje
Šefik DŽaferović:
Ne ne, daću ja svoj komentar, potpuno jasna stvar. Neka stoji u dokumentima ovdje, dakle ja sam potpuno svjestan činjenice da se ove odluke donose kroz dva kruga i da mogu da završe i sa entitetskim vetom. Na prvoj sjednici ja sam molio da se nikako ne izjašnjavamo o tome, zato što je ovo stvar koja se usvaja konsenzusom, došli smo u poziciju da se glasa i ja sam iznio lični stav, ovo je sada drugi krug glasanja, gospodin Komšić je povukao svoju tačku dnevnog reda, i ja mislim da je najbolje da se ja u ovoj situaciji u drugom krugu ne izjašnjavam, radi svih okolnosti koje su vezane za ovo i neka ovo ostane zapisano u stenogramu sjednice Predsjedništva. Idemo na tačku
Milorad Dodik: Čekaj da i ja bi nešto dao da se zapiše.
Šefik DŽaferović: Kažite slobodno, Kada sam ja recite i Vi.
Milorad Dodik: Pa naravno, dakle, ovo je tačka bila nepotrebna na prvom izjašnjavanju Predsjedništva ali ste vi insistirali da to bude na dnevnom redu gospodine DŽaferović vi ste glasali za to, kao i gospodin Komšić, došli smo u poziciju da ste sada svoje glasove povukli i time rekli da ne priznajete Kosovo, ja to tako čitam i meni je veliko zadovoljstvo činjenica da vi ne priznajete Kosovo, i veoma mi je drago što Predsjedništvo ne priznaje Kosovo. I zato smatram da je ovo jedan dobar posao koji je uradilo Predsjedništvo zahvlajući vama dvojici koji ste u međuvremenu iz ovih ili onih razloga promjenili svoj stav o tome.
Šefik DŽaferović:
Dobro, imate pravo na svoj doživljaj situacije gospodine Dodik, iznijeli ste ga, omogućio sam vam da uđe u stenogram idemo dalje.


873x400.jpg
Plakanje.


Kakav sinopsis za film.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.