Додик: Ојачати интеграцију српског националног бића

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.048

Додик: Ојачати интеграцију српског националног бића​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Срби треба да буду окупљени и да се мора ојачати интеграција српског националног идентитета.

[IMG alt="Милорад Додик (Фото:
instagram.com/
mdodik.official) - "]https://www.rtrs.tv/_FOTO/nwz/2106/210698.jpg[/IMG]
Милорад Додик (Фото: instagram.com/ mdodik.official)
Додик је рекао да примарну улогу у томе има Србија, али ни да Република Српска није без потенцијала.
- Срби треба да буду окупљени. Морамо бити окупљени око наших држава, Србије и Републике Српске, око наших вриједности. Ми смо Срби, припадамо једном националном корупусу и желимо да нас тако поштују - рекао је Додик за Телевизију Мађарске.
Додик сматра да Срби морају да се баве искључиво својим интересима, да одбаце подаништво било којој страни и да покушају етаблирати свој национални интерес на начин да кажу да су највећи страдалници у Европи у прошлом вијеку.
- Овај вијек би могли да прогласимо вијеком наше интеграције, да Република Српска и Србија без оклијевања кажу да желе да буду уједињене и да је то нешто што тражимо од свијета да нам легализује. Ми ту идеју морамо да етаблирамо до мјере да ће у догледно вријеме постати сасвим реална, остварива и потребна - рекао је Додик.
Додик је додао да се при томе треба држати снажних пријатеља као што је Мађараска, а сматра и да ће интеграција у економском смислу бити доминантна, наводећи да ће то у будућности бити на субрегионалном ниову, а не на европском.
- Ми смо на сталној стражи, искључимо се боримо за наша права, која су позната, призната. Хоћемо да признате нашу нацију, вјеру, Цркву, језик, писмо, Републику Српски и територију и да смо ту суверени - рекао је Додик.
Додик је захалан мађарском премијеру Виктору Орбану за разумијевање које показује и за помоћ коју је Мађарска пружала у вријеме пандемије, а подсјетио је и на неке нове пројекте који се односе на пољопривреду.
Додик вјерује у оно што Орбан чини да заштити Мађарску у смислу енергетске стабилности и што није олако прихватио да буде пратилац разних акције које су ишле за тим да се уведу санкције Русији, а угрози енергетска стабилност.
Он је додао да воде идентичну политику и када је ријеч о мигрантима, истакавши да Република Српска није прихватила да буде паркинг за мигранте.
- Нисмо дозвољавали да се задржавају у Републици Српској, отишли су у регију Бихаћ и видимо да један број остаје и то је оно чега се плашимо и не желимо да нам се то деси - нагласио је Додик.
Јачање сарадње Мађарске, Републике Српске и Србије, каже Додик, може да допринесе стабилности, те је оцијенио да је сјајна Орбанова идеја о окупљању и заједничком рјешавању проблема, да се формализује енергетска солидарна заједница.
Додик је подсјетио да Српска намјерава да гради гасовод и двије електране на гас што је договорено са "Гаспромом", али је то мало зауставила тренутна ситуација, као и ситуација у БиХ.
- Вријеме да се отворе сви путеви сарадње - рекао је Додик и додао да је импресиониран начином на који је српска заједница у Мађарској организована.
Он је додао и да су ставови мађарске Владе у вези са Украјином такође прихватљиви, наводећи да је то рат који нико није желио и није требало да се деси.
Говорећи о БиХ, њеном уређењу, Додик је рекао је БиХ не би живјела да нема Америке, ЕУ, а да је Република Српска данас стабилна и показује да може сама да функционише.
- Ми смо велики губитници што се налазимо у БиХ, она је нама омча око врата - рекао је Додик и додао да се залаже за уставну БиХ.
Будућност БиХ не види, али сматра да би, ако би се вратила на Устав, била сложена државна заједница и служила ентитетима и народима, што је једино смислено.
Додик вјерује да доћи вријеме када ће Република Српска у одређеном контексту моћи да прогласи независност.https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=492986

Jasno 1/1
 

Top