Quantcast

Dodik: Nikakav dokument koji prejudicira NATO nije usvojen

комшија

Legenda
Poruka
59.093
https://www.nezavisne.com/novosti/b...-kapitulirao-i-prodao-Republiku-Srpsku/569475

Šarović: Dodik prekršio rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti

1574198342600.png


19.11.2019

SARAJEVO – Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, komentarisao je danas dogovor o dokumentu koji će BiH poslati u Brisel, a koji su postigli članovi Predsjedništva BiH, rekavši da je srpski član Milorad Dodik "prodao Republiku Srpsku".

"Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku Srpsku", rekao je Šarović.


Šarović samatra da je Dodik svojim glasom dobio mandatara, ali je, kako kaže, to platio ulaskom Republike Srpske u NATO savez.


"Kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da to nije to, jasno je da je Dodik prekršio rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti. Time je sebe postavio visoko na sramnoj ljestvici osoba koje su donijele jednu od ključnih odluka pogubnih za interese građana i ciljeve Republike Srpske", zaključio je Šarović.
 

missortr

Domaćin
Poruka
3.264
још их и Мехтић ухватио за`ебават
а у ствари праше по медијима због З. Тегелтије
да народу буде лакше :lol:

MINISTAR SIGURNOSTI KOMENTARISAO U SVOM STILU
Mektić o dogovoru: Dragi moji Bošnjaci, tek sada ćete se o jadu zabaviti...Mektić o dogovoru: Dragi moji Bošnjaci, tek sada ćete se o jadu zabaviti...


Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je danas da ''nema toga čovjeka u RS koji bi na ovo pristao'', komentarišući dogovor postignut o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Mektić je poručio da će se ''Bošnjaci tek sad o jadu zabaviti''.

''Nema toga čovjeka u RS koji bi na ovo pristao, ali, dragi moji Bošnjaci, tek sada ćete se o jadu zabaviti. Koliko će on samo vama još nanijeti. Ali tražili ste, gledajte'', rekao je Mektić.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
https://depo.ba/clanak/195563/mektic-o-dogovoru-dragi-moji-bosnjaci-tek-sada-cete-se-o-jadu-zabaviti
 

Babalj

Aktivan član
Poruka
1.009
Ова дејтонска долина плача коју неки БиХ зову, приступила је (НАТО) програму Партнерство за мир још 2006-е године (а ту су и Србија и Русија и све европске и огромна већина азијских земаља). и ту сарадња са НАТО-ом у окриру тог програма није спорна. И ту неки документ који је отишао у Брисел не мора ништа значити.
Ако је садржај тог документа оно што се тражи у АНП (а то је ипак опширнији документ са неких 160+ страница), онда се игнорисала резолуција НС Српске, самим тим је и понижена ова наша Српска.
Садржај тог документа не знамо, ваљда ћемо га сазнати у скоријем времену. Имаћемо ту тумачења актера, ту ће нам мрсити свашта нешто, да то (не) значи то, свако ће тумачити како њему одговара.
Па да сачекамо док откријемо садржај тог долумента, знати чемо тада и ко је вјера а ко невјера.
To jeste akcioni nacionalni plan ANP samo pod drugim imenom plan reformi za BIH.
I nato ce to tako tumaciti kao sto tumace dejtonski sporazum kako im pase snagom sile.ANP obicno predvidja reforme koje vode ka jacanju oruzanih snaga i njihovo opremanje po nato standardima.
Planom reformi odnosno akcionim planom je predvidjena reforma OS BIH,mozda ce doci do smanjenja broja vojnika OS BIH ali ce se pojacati kupovina oruzija po NATO standardu sto znaci mnogo veca izdvajanja iz zajednickog budzeta za OS BIH a to onda znaci dodatne poreze i akcize za i onako siromasan narod
Plus rusi koji su Srbima iskreni i jedini prijatelji su namagarceni
 
Poslednja izmena:
Poruka
18.100
Novi moment
|

Program reformi prvo u Narodnu skupštinu RS-a pa tek onda u Brisel
Er. M.
1h 9min

100
komentara
42

dijeljenja


Željko Komšić Milorad Dodik Šefik Džaferović ANP Program reformi BiH


Program reformi prvo u Narodnu skupštinu RS-a pa tek onda u Brisel
Foto: I. Š./Klix.ba
Uprkos tome što bh. entiteti nemaju nikakve nadležnosti kada je riječ o vanjskoj i odbrambenoj politici, Narodna skupština RS-a izjasnit će se o Programu reformi koji su usvojili članovi Predsjedništva BiH i to prije nego ovaj dokument bude dostavljen NATO-u.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovo je danas potvrdio medijima član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a još uvijek nije poznato da li su Željko Komšić i Šefik Džaferović upoznati o ovom zahtjevu i da li će pristati na to.

"Rekao sam da ću Narodnoj skupštini RS-a predložiti Program reformi prije nego što ode u sjedište NATO-a u Brisel. Rečeno je da će taj akt bit poslan tek nakon što bude formirano Vijeće ministara BiH. To nije urađeno i zbog toga je rečeno da se sačeka s dokumentom, jer se još ne zna da li će i kad će bit izabran novi saziv Vijeća ministara BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da Program reformi uopće nije tajni dokument i da su sadržaj ovog dokumenta već vidjele brojne osobe među kojima su i određeni opozicioni funkcioneri. Kako kaže, sam je dostavio mnogim važnim ljudima iz opozicije Program reformi.

Pitali smo NATO 20h 17mHoće li BiH poslije Programa reformi ipak morati poslati ANP, važna pitanja čekaju odgovor


"Radi se o tome da smo uzeli praksu Srbije i šest zemalja članica Evropske unije, a koje nisu članice NATO-a kao i šest zemalja koje teritorijalno pripadaju Evropi, a nisu članice ni NATO-a, a ni EU. Sve i jedna zemlja ima neki vid saradnje s NATO-om i to ima i Srbija. U Programu reformi, dakle, ne prevazilazi se ono što Srbija već ima", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da u Programu reforme ne piše da je riječ o ANP-u, niti da se radi o aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, već da se jasno navodi kako ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u, a samim tim ni put za članstvo.

"U najbukvalnijem prijevodu znači da taj put stoji i da nismo mogli osigurati ništa više što se tiče RS-a. Mislim da reformska agenda afirmiše politiku vojne neutralnosti. S druge strane u BiH imaju oni koji žele integraciju BiH u NATO. Nikakva odluka o integraciji nije donesena i mislim da čak i ne spominje riječ integracija", kazao je Dodik.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.069
Dodik prihvatio NATO put i izdao Republiku Srpsku

„Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku Srpsku", kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović.
Utorak, 19.11.2019. | 15:15
"Svojim glasom dobio je mandatara ali je to platio ulaskom Republike Srpske u NATO savez", kaže Šarović i dodaje:
"Kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da to nije to, jasno je da je Dodik prekršio rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti".
Time je, kako navodi Šarović, sebe postavio visoko na sramnoj ljestvici osoba koje su donijele jednu od ključnih odluka pogubnih za interese građana i ciljeve Republike Srpske.

Никад краја дебилним текстовима и малоумним закључивањима - јер :
Izetbegović: Saglasnost svih, pa članstvo u NATO

Predsednik najuticajije bošnjačke SDA-a izjavio je BiH neće postati članica NATO dok se ne saglase predstavnici sva tri konstitutivna naroda u toj državi.
Izvor: Tanjug utorak, 28.01.2020. |

"Saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO-u su aktivirani. Ali, takođe, tačno je da neće biti članstva u NATO-u dok se o tome svi ne saglasimo", rekao je Izetbegović za banjalučki Glas Srpske.

On je izrazio uverenje da će stav Srba u tom smislu sazrevati i da će se zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će "doneti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte i podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO".
 
Poruka
18.100
Vojna imovina
Dodik ne da ni pedalj teritorije entiteta: Država BiH neće "stanovati" u RS-u

Autor: E. Latif

Objavljeno: 10.06.2020. u 20:27

2
FOTO: Arhiv (AA)

Država Bosna i Hercegovina neće "stanovati" u entitetu Republika Srpska.


Vlasti ovog entiteta smatraju da bi se upisivanjem u bh. grunt, za više od 8.000 hektara zemljišta procentualno smanjila teritorija RS-a koja je sada 49 posto, te su odlučni u namjeri da ne daju niti jedan pedalj "entitetske zemlje".
Politika gazi zakon
Entitet RS iznad Ustavnog suda BiH: Kada će političari u zatvor zbog nepoštivanja odluka?

Poruke su to koje kroz svoje izjave, kojima odbijaju izvršenje odluka Ustavnog suda BiH da kao državnu imovinu upišu vojne perspektivne lokacije, javnosti šalju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, entitetski premijer Radovan Višković i entitetska predsjednica Željka Cvijanović.
U aprilu 2012. godine Predsjedništvo BiH je definiralo 63 perspektivne vojne lokacije, da bi 2016. godine Pregledom odbrane ta lista bila smanjena na 57 lokacija.
Do februara ove godine uknjižena je 31 lokacija na državu BiH i to sve koje se nalaze na teritoriji Federacije BiH, dok u Republici Srpskoj nije uknjižena niti jedna.
Na teritoriji ovog entiteta nalazi se 20 vojnih lokacija koje trebaju biti uknjižene na državu BiH. Među njima su Veliki Žep kod Han-Pijeska, osam kasarni, nekoliko skladišta naoružanja, aerodrom Mahovljani, te nekoliko komunikacijskih čvorišta na relaciji od Prijedora do Trebinja.
Podsjetimo, knjiženje perspektivne vojne imovine bio je jedan od uvjeta sa Samita NATO-a iz Talina 2010. godine, kako bi BiH aktivirala MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO-u).
Devetog marta 2012. godine lideri šest političkih stranaka Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDP), Sulejman Tihić (SDA), Mladen Bosić (SDS), Dragan Čović (HDZBiH) i Božo Ljubić (HDZ 1990) potpisali su u Banjoj Luci principe u vezi s vojnom i ostalom državnom imovinom.

Banjalučkim sporazumom, od kojeg su poslije odustale sve stranke iz FBiH, predviđa se da se sva imovina koja nije neophodna za obnašanje vlasti institucija BiH dodijeli entitetima i nižim nivoima vlasti, da se perspektivna vojna imovina uknjiži na Ministarstvo odbrane BiH, a sve ostalo da se uknjiži na entitete i općine.
Dodik je prije osam godina, nakon postignutog sporazuma, podržavao knjiženje vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu.
- Perspektivna vojna imovina utvrđena odlukama Predsjedništva BiH bit će knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane - poručio je Dodik u martu 2012. godine.
Nakon Banjalučkog sporazuma koji nikada nije zaživio, potkraj 2014. godine prilikom formiranja vlasti, u koalicionom sporazumu koji su potpisali SDA, DF, HDZBiH i Savez za promjene navedeno je da su potpisnici saglasni da se u što kraćem roku izvrši knjiženje vojnih lokacija na državu BiH. Time je van snage stavljen Banjalučki sporazum.
Šest godina kasnije, imamo posve drugačiju situaciju.
- Vojna imovina RS-a nikada neće biti uknjižena na BiH! - kategorično je poručio Dodik prije nekoliko dana, dodajući da "ako se i knjiži u RS-u, onda se to knjiži u njenoj Geodetskoj upravi".
U augustu 2017. godine Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju RS-a u vezi s knjiženjem vojne imovine u Han-Pijesku na državu BiH.
Pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han-Pijesku (objekt Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.
Ni do danas ova lokacija nije upisana u državni grunt.
Ustavni sud BiH 27. maja ove godine usvojio je apelaciju Pravobranilaštva BiH protiv odluka Vrhovnog suda RS-a i Okružnog suda u Doboju, a u vezi s uknjižbom vojne imovine, kasarne u Doboju. Sedam dana prije također Ustavni sud BiH donio je odluku o uknjižbi vojne imovine - Skladište "Filipovići" u Trebinju.
Pored Dodika oglasio se i entitetski premijer Radovan Višković koji je poručio da oni neće ispoštovati ni ovu odluku Ustavnog suda BiH.
U Programu reformi BiH koji nakon usvajanja u Predsjedništvu BiH krajem prošle godine poslan u sjedište NATO-a u Briselu, navedeno je da se proces knjiženje perspektivne vojne imovine nastavlja.
Nepokretna vojna imovina mora biti uknjižena kao državna. Druga opcija za čelnike NATO-a ne postoji.
 
Poruka
18.100
Dodik: Ulazak BiH u NATO za Srpsku bi bila smrtna presudaDodik: Ulazak BiH u NATO za Srpsku bi bila smrtna presuda
Foto: N.N. | Dodik: Ulazak BiH u NATO za Srpsku bi bio smrtna presuda
Srna 26.06.2020 08:35

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je tokom boravka u Moskvi poručio da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO-u koji je sve što je činio, činio na štetu Srpske, zbog čega bi članstvo u Alijansi za Republiku Srpsku bilo pogubno.Dodik je ponovio da je za autonomiju koju ima Republika Srpska veoma važno ostati neutralan i ne biti svrstan.
"Ne možemo govoriti da smo imali dobra iskustva s NATO-om, niti da ih imamo sada. Sve što je učinio NATO učinio je protiv Srba, od bombardovanja do smanjenja naše autonomije kroz oduzimanje statusa Vojske Republike Srpske. NATO jeste vojna organizacija, ali s političkim ciljem, a njihov politički cilj u BiH je da se ona centralizuje i unitarizuje", poručio je Dodik.
Prema njegovim riječima, NATO nikad nije pokazao interes za autonomiju Srpske, osim da je ukine, iako to niko neće javno da prizna.
"Zašto bismo podržavali nekog ko hoće da izvrši našu egzekuciju? Mi smo suviše mali da oni prihvate šta mi hoćemo, ali to ne znači da treba da prihvatimo samo ono što oni hoće. Bez obzira na sve što je bilo u prošlosti, naša politika je 'ne' članstvu u NATO-u", rekao je Dodik sinoć za RTRS.
On je istakao da je Republika Srpska za jačanje svoje autonomije, a ne za jačanje BiH, te da je upravo tu razlika u shvatanju.
"U redu je da sarađujemo, ali bilo bi pogubno za Republiku Srpsku kada bi pristali na članstvo u NATO-u. Tog trenutka bi Republika Srpska potpisala svoju smrtnu presudu", naglasio je Dodik.
On je dodao da Republika Srpska od Rusije nikad nije dobila nikakve zahtjeve, nego je uvijek samo pitala šta može da učini da pomogne.
"Nikad nisu rekli da se integrišemo s njima, dok NATO nameće tu strukturu", rekao je Dodik.
On je ocijenio da je saradnja Republike Srpske i Rusije u svim oblastima dobra, te istakao značaj projekta gasifikacije koji treba da bude realizovan.
Dodik je napomenuo da u realizaciji tog projekta ima problema, koji nisu kreirani na ovom području, nego izvana.
"Postoji globalni problem vezan za energetiku između SAD sa jedne strane i Evrope i Rusije sa druge strane, gdje se Amerika pokušava nametnuti kao neko ko će uvesti sankcije svakome ko koristi energente iz Rusije", rekao je Dodik.
On je napomeno da Rusija pokušava da putem saradnje sa drugima to pitanje rješava na obostrano zadovoljstvo, te da je projekat gasifikacije Srpske veoma živ i da zavisi i od ruskog partnera.
"Ova pandemija je sve zaustavila, ali je posjeta Moskvi bila dobra prilika da razgovaram s određenim ljudima koji su me uvjerili da se od toga neće odustati", naglasio je Dodik.
On je ocijenio da je saradnja s Rusijom dobra i u oblasti bankarstva, te da je sve bolja i veća i u oblasti obrazovanja.
Dodik je podsjetio da je Rusija značajno pomogla Srpskoj u borbi protiv epidemije, dolaskom jedinice koja je vršila dezinfekciju objekata, ali i humanitarnom pomoći koja je poslata iz Rusije dok se i sama borila s ovim problemom.
"Treba istaći da je pomoć Rusije bila momentalna, s tim se nije kalkulisalo niti uslovljavalo, i ova posjeta Moskvi bila je prilika da im zahvalim za to", napomenuo je Dodik.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.