Dodik: NATO će svakako propasti jednog dana

Poruka
22.959
nato i postoji da se članovi ne bi između sebe zakrvili....tigar od papira.


1595779907549.jpeg
 
Poruka
22.959
И Срби спремни.. ка Хоргошу.Probosanska politika – šta je to?
12. Avgusta 2020.

Share on Facebook
Tweet on Twitter

Screenshot-2020-08-12-at-15.05.41.jpg • Alarms
 • Borba
 • Burglar Alarm
 • Forma
 • Grad
 • Imam
 • Koji
 • Manifest
Autor: Dr. Mustafa Cerić

Mnogo je bilo povoda u bosanskom političkom životu da se jasno i glasno definira i promovira probosanska politika nasuprot antibosanske, koja ciljano pravi mrežu, aktivira krađu i izaziva svađu oko bosanske nacije i države. Međutim, najavljeni lokalni izbori u Mostaru i Srebrenici su nezaobilazan povod da se u mraku bosanske političke zbrke osvjetli probosanska politika kroz osnovna načela kako ih vidi, doživljava i kako o njima sanja jedna bosanska duša i jedan bosanski um.
Nema tog bosanskog domoljuba i državoljuba, kojem srce ne zadrhti kad čuje da probosanske političke snage imaju jednog kandidata za načelnika u Mostaru i Srebrenici. Ali, nema ni tog bosanskog insana, koji nije razočaran što probosanska politika nije u stanju da Nani Fati vrati vjeru u bosansku državu, koja je nemoćna, i nakon svih presuda u njezinu korist, uključujući i presudu iz Strazbura, da joj se ukloni srpska crkva iz njezine avlije; nema tog bosanskog građanina koji se ne zapita zašto probosanska politika nije složna i efikasna da se donose zakon o zabrani negiranja genocida; nema tog bosanskog borca koji može da shvati zašto probosanska politika nema jedistvenu strategiju o zaštiti bosansko-državnih granica; nema tog bosanskog patriote, kojeg u duše ne zaboli činjenica da je Mostar podjeljen grad kao u najcrnja vremena južnoafričkog apartheida.
Otuda je legitimno pitanje: da li postoji probosanska politika? Teorijski i retorički postoji, ali praktično probosanska politika ne postoji kao aktivnost, kao proces donošenja odluka u državi, u političkim strankama, u vjerskim zajednicama, u građanskom društvu, u interesnim udruženjima, privrednim subjektima… Ne postoji praktična probosanska politika zato što postoji teorijski neovjerljiva priča o tome i zato što o tome postoje retorički lažna predizborna obećanja. U toj teorijskoj i retoričkoj magli o probosanskoj politici, bosanski ljudi ne vide bosanske sunčeve zrake zato što ih zaklanja antibosanska politika, koja se ne slaže ni oko čega unutar same sebe osim oko udruženog zapletanja mreže oko vrata bosanske države kako bi u mutnom ulovili (ukrali) ono što im ne pripada. Zato i kad govore o pomirenju, naši susjedi ne misle na pomirenje između sebe, već o svom “pomirenju” oko podjele Bosne, koja im smeta da biše izgledali veći i moćniji nego što jesu. Otuda su nužna uvjerljiva teorijska načela, umjesto lažnih retoričkih obećanja, o probosanskoj politici kao odgovor na antibosansku politiku, koja mora biti poražena prvo u bosanskim glavana, a onda i primjenjljiva u bosanskim rukama. Onaj koji ima čistu misao u svojoj glavi, ima snažnu odbranu u svojoj ruci. Jer “misao prethodi akciji” pa ako je probosanska politika neaktivna, onda to znači da nije osmišljena, onda to znači da nema ideju, onda to znači da joj nisu jasna načela od kojih ne smije odustati ni po koju cijenu.
Neotuđiva i neprikoslovena načela probosanske politike:
 1. Probosanska politika ima i postoji i kao ideja i kao praksa. Ideja je sadržana u vjeri da je probosanska politika samobitna i samoodržava u svojoj materiji i svojoj formi. Materija je njena nacija, a forma je njena država. U konkretnom predmetu probosanske politike bosanska nacija i bosanska država su neodvojivi. Jer nema materije (nacije), koja nema nikakvu formu (državu). Praksa probosanske politike je manifest konkretne volje onih koji vole bosansku naciju i državu, kao suštinu i oblik njihovog praktičnog života na principu vladavine prava.
 2. Probosanska politika je politika otvorenih vrata za prijatelje i zatvorenih vrata za dušmane.
 3. Probosanska politika je borba protiv svih oblika ektremizma i terorizma!
 4. Probosanska politika je politika progresivne inicijative i pravovremene akcije prije pukog čekanja i prazne reakcije na akciju antibosanske politike!
 5. Probosanska politika je politika principa o demokraciji i ljudskim pravima umjesto kompromisa s interesnim grupama na štetu nacije i države!
 6. Probosanska politika je politika udružinog bosanskog nacional-državnog plana za članstvo u euroatlanskim asocijacijama, kao izraz volje većine bosanskih građana!
 7. Probosanska politika je politika čitanja i učenja od uzoritih bosanskih političara i državnika, ali ne kao mrtva imitacija, već kao živa kreacija za adekvatnu misao i akciju u konkretnom vremenu i prostoru, posebno u borbi protiv genocida i negacije genocida!
 8. Probosanska politika ne odvaja etiku od politike, niti politiku od etike unatoč modernoj politici, koja se bazira na ideji da “cilj opravdava sredstvo” (Makijaveli).
 9. Probosanska politika je politika, koja ne spava kad treba da je budna; niti se povlači kad treba da bude hrabra; niti šuti kad treba da bude glasna i jasna; niti stavlja lične interese ispred nacionalnih i državnih interesa; niti se izolira kad treba da bude dostupna na uvid narodu; niti plače kao kukavica za onim što treba da brani kao lavica; niti se oslanja na mediokritete u državi pored vrsnih bosanskih sinova u svakoj oblasti od bosanskog nacionalnog i državnog interesa; niti probosanska politika pada u očaj unatoč svim unutarnjim i vanjskim pritiscima jer depresija ubija kreativnost i usporava adekvatnu akciju.
Ova načela probosanske politike su samo kao poticaj drugima da razmišljaju o tome kako bi nam bilo svima jasno – šta je to, zapravo, probosanska politika, oko koje se, kao Bošnjaci/Bosanci, možemo (moramo) okupiti sada više i snažnije nego ikada jer antibosanska politika se nikad neće pomiriti unutar same sebe, ali hoće vrlo lahko i vrlo brzo oko podjele Bosne između sebe.
Zato, probosanska politika mora upaliti svoj alarm u glavi i uzeti svoj alat u ruke kako bi zaštitila bosansku naciju i državu od dušmana, koji joj pletu mrežu oko vrata, koji hoće da joj obiju bravu od njene nacionalne i državne hiže i koji se svađaju oko njenog jorgana kako bi pokrili svoje duge noge i sakrili svoje duge kradljive ruke.
I, zato, upamtimo, dragi moji, bosanski patriotizam nije “posljednje utočište hulja”, već je bosanski patriotizam: domoljublje; ljubav prema domovini, zemlji, narodu i državi, utemeljen na svijesti o pripadnosti naciji i državi, državi i naciji – bosanskoj naciji i bosanskoj državi.
To je probosanska politika ako neko pita: Probosanska politika – šta je to?https://saff.ba/probosanska-politika-sta-je-to/
 
Poruka
22.959
Jednog dana će i Sunce prestati da sija.


NEPOZNAT RAZLOG 5

Sudarila se dva američka drona u Siriji, obje letjelice potpuno uništene

D. B.

1h 49min

15

Dva američka drona su potpuno uništena nakon što su se sudarila u sirijskom zračnom prostoru.

Do sudara je došlo iznad provincije Idlib u utorak, potvrdili su pouzdani izvori, a zasad nije poznat razlog sudara, niti tip uništenih dronova. Također, nije poznato ni da li su dronovi bili pod dejstvom vatre.

Fotografije i snimci ostataka dronova pojavili su se na društvenim mrežama. Sudeći prema njima, bar jedna letjelica je zapravo MQ-9 Reaper dron koji se koristi za nadzor, ali i oružane misije.

Na društvenim mrežama se špekuliše da su dronove oborili militanti koje podržava Turska, dok drugi pišu da su se srušili zapravo ruski dronovi.


Ove informacije dolaze nekoliko dana nakon što su Amerikanci ubili terorističkog instruktora u Idlibu Abu Yahyaha al-Uzbekija koji je navodno radio s grupom Hurras ad-Din povezanom s Al Kaidom. Vjeruje se da je u napadu korišten projektil R9X Hellfire poznat kao "nindža bomba".

Damask kritikuje američko pristustvo u Siriji tvrdeći da ugrožava njen suverenitet, a Washington nastavlja vršiti vojne operacije u nekoliko regija. Zahvaljujući Pentagonu, kurdske frakcije kontrolišu važne izvore nafte.
 

a bre Milun

Elita
Poruka
21.436
Dodik: NATO će svakako propasti jednog dana
19. Jula 2020.


Screenshot-2020-02-19-at-15.35.08.jpg


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dao je još jedan zanimljiv intervju za beogradsku politiku. Pored poznatih besmislenih izjava, Milorad Dodik je otišao korak dalje. Ovaj put je najavio raspad NATO saveza.

Kada je riječ o NATO-u, Dodik je rekao da “ako postoji išta da nije nedorečeno, to je stav Republike Srpske o NATO-u” i da u taj vojni savez ne žele ni vlast ni opozicija.
Čak i kada bi Republika Srpska računala na ono što oni zovu dobrobitima članstva, Dodik je istakao da Srbi ne bi mogli da pređu preko onog što su im uradili i što im rade, te upitao zašto im nije ponuđeno osamostaljivanje u zamjenu za članstvo u NATO.

– Možda bismo mi tu udicu prihvatili. Evo, ponudite nam samostalnost, možda smo mi Srbi dovoljno promućurni da zaključimo da bi to bilo dobro za nas – dobićemo samostalnost, a NATO će svakako propasti jednog dana – zaključio je Dodik.

Nakon što godinama ubjeđuje Srbe da će se Bosna i Hercegovina jednog dana raspasti, Dodik je modernizirao svoju retoriku pa je na listu raspada dodao i NATO.

https://saff.ba/dodik-nato-ce-svaka...cw1v5h7oFOzg5rhlgtNFw02O6bRKFAE8qpC4m6H1FGwXQ

Baja rasturio NATO. he he

gde zivi ovaj .........?
Pa NATO je rasturen jos 2014...........
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.