Dodik najavio da će sutra Federaciji BiH predložiti miran razlaz


Vucic sada:

Scared 30 Rock GIF by HULU
 
Уставни суд БиХ је утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, јер је то у складу са релевантним одредбама Устава БиХ у искључивој надлежности БиХ - саопштено је из Уставног суда БиХ.

И ту извјештају о донесеним одлукама против интереса Републике Српске није крај, а ни оспоравању њене имовине. Привременом мјером крњи Уставни суд БиХ обуставља примјену Одлуке о продаји некретнина на Јахорини које су у власништву Српске. Ова мјера, како наводе, важиће док не донесу коначну одлуку. Уставни суд БиХ годинама прекорачује своја овлашћења и сам ствара правне норме, кажу правни стручњаци.

Професор међународног права Радомир Лукић каже да су у члану 3 Устава описане надлежности БиХ .

- Од 10 односно 11 надлежности, 11 говори о промјени Устава, ниједна од тих надлежности није посвећена уређењу имовине, својине, а не државне својине - истиче Лукић.

Правник Огњен Тадић наглашава да Уставни суд БиХ руши Устав, што је показала и ова сједница.

- Тако све што су јуче урадили са имовином, са другим законима за оцјену уставности и апелацијама, није ништа друго него кршење Устава, јер овакав Уставни суд не може да врши надлежности које су утврђене Уставом БиХ - каже Тадић.

Оспоравањем одлуке о начину и условима продаје некретнина на Јахорини покушава се слабљење економије и привреде Српске, сматра Милорад Којић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

- Продајом одређених локација отварају се нови туристички потенцијали од којих Република Српска убире приходе, грађани остварују право на пензију, на осигурање и сва Уставом загарантована права - наводи Којић.

Руку на срце, ван снаге ставили су одлуку и Владе ФБиХ о промјени намјене шумског земљишта у Варешу. Захтјев за оспоравање поднио је Кемал Адемовић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине. И то није једини његов захтјев. Адемовић је оспоравао Закон о прозиводњи наоружања и војне опреме у Републици Српској, а суд то потврдио.

Судије Уставног суда БиХ, како наводе, забринуте за функционисање ове правосудне инситутуције, одлучиле су да до избора новог колеге, функцију обавља дотадашњи судија без обзира што му је истекао мандат.

- Још једном се показало да нико не руши БиХ, боље од крњег Уставног суда БиХ. Чињеница да су одлучили да на неустан начин себи продуже мандате преко старосне границе сасвим јасно говори шта они мисле о Уставу и колико су и до сада поштовали уставност ове земље - наглашава Тадић.

Лукић наводи да промјена правила и утврђивање нове норме која омогућава продужавање мандата судијама значи практично увођење ванредног стања, јер промјена Устава, мимо начина на који је учињена, је увођење ванредног и вануставног стања.

Тако би по новим правилима Сеади Палаврић, која је изабрана за нову предсједницу Уставног суда БиХ, умјесто у пензију у новембру након навршених 70 година, мандат могао бити продужен до избора новог судије. Без обзира што би судије задржале функцију након преласка старосне границе задржавали би и све друге привилегије. Према свему судећи, све у циљу да функционише ова правосудна институција, па и крњем саставу.
 
Резолуција о Сребренци била је окидач да Република Српска најави раздруживање, што није сецесија, како то у другом ентитету покушавају да представе, већ повратак на изворни Дејтон, кажу стручњаци.

Влада Републике Српске је направила први корак - именована је радна група за израду Споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић истиче да мирно раздруживање није сецесија.

- Мирно раздруживање не представља једнострани акт, већ одсуство унутрашњег консензуса за живот заједно и наставак мирног живота. Република Српска неће да буде реметилачки фактор остацима дејтонске БиХ и уколико смтрају да могу и да живе без нас, ми ћемо им то омогућити - каже Ромић.

Први кораци већ су направљени - у наредних 30 дана, радна група сачиниће приједлог споразума о мирном раздруживању Српске са Федерацијом.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да радна група има задатак да сачини приједлог споразума који ће се наћи пред Владом Српске, а затим и у Народној скупштини која ће донијети коначан суд.

Да заједнички живот више није могућ након антисрпске резолуције, тврди и бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић. Каже да резутат представља "пирову побједу" бошњачких муслимана и њихових западних коспонзора. Све то покреће питање мирног раздруживања.

- Резолуција је постала парадигма за БиХ као немогућу државу, јер је додатно бацила под ноге слово Дејтонског споразума. Постало је више него јасно да Срби морају изаћи из овог замрзнутог политичког конфликта. У противном их неће бити као самосталног, слободног и равноправног народа - каже Калинић.

Републику Српску од Федерације БиХ раздружују западне силе, јер је практично истјерују из оквира Дејтона, каже бивши дипломата Владислав Јовановић. И зато је управо раздруживање, заштита Дејтона, појашњава Јовановић.

- Да се врати његовом изворном духу и слову и да се кроз то покуша да изврши стварно повјерење уз поштовање свих жртава и спречавање да се било какав међусобни нови сукоб икада понови. По мени, то је порука коју Бањалука шаље - каже Јовановић.

Болесна амбиција бошњачких политичара да понизе српски народ и негирају српске жртве, потврда су да миран живот под окриљем БиХ више није могућ, истичу из удружења проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

- Нико овдје не прича о некој сецесији и о неком рату, то се само привиђа америчком амбасадору у БиХ Мајклу Марфију и Кристијану Шмиту, јер њима одговара та прича како би показивали своје мишиће. Ми нећемо жвјети са оним који нас сматрају геноцидним и зато је једини начин да се ми мирно разиђемо - каже Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.

Предсједник Републике најавио је да ће у Споразум о мирном раздруживању Српске са Федерацијом бити уткана и анализа угоржавања Дејтонског споразума, што је одговор на много тога што је у БиХ рађено мимо Устава, а против интереса Републике Српске.
 
Пре него што наставите даље да расправљате, ја бих подсетио да је за време власти Милорада Додика укинута Војска Републике Српске.

Последње што је у овом тренутку потребно Србији, а и Републици Српској је рат.
 
aha, a jel vlada republike srpske odgovorna za raskidanje vojske ili je tu odluku doneo predsednik slažući se sa ustavnim sudom BiH?
Ovo drugo je.

inače, vojska je imala 2,000 ljudi tada.
Нема везе што је имала 2.000 људи. Постојала је.

Не знам само како неко може да се упусти у авантуру, без икакве стварне силе и подршке.

Као што сам рекао, последње што нам сада треба је рат.
 
Нема везе што је имала 2.000 људи. Постојала је.

Не знам само како неко може да се упусти у авантуру, без икакве стварне силе и подршке.

Као што сам рекао, последње што нам сада треба је рат.
Pa kakav rat. EUFOR bi napao VRS da se nije raspala. Sila i podrška se može sutra stvoriti ali je NEMA jer su polako razoružavali VRS od 96e do 2006e
 
Pa kakav rat. EUFOR bi napao VRS da se nije raspala. Sila i podrška se može sutra stvoriti ali je NEMA jer su polako razoružavali VRS od 96e do 2006e
А чему се сада надају без оружаних снага и подршке споља? 1992. године је постојала ЈНА и остатак СФРЈ. Шта данас има?
 
Pa ništa, slažem se, nego si malo lagao da je Dodique raspustio vojsku
Нисам лагао, већ сам чврсто и сам веровао да је био на власти у тренутку када је војска распуштена.

Чак сам и написао добро, када си навео да није био на положају у тренутку распуштања војске, али не знам шта је тада радио, јер сам био убеђен да је имао неку функцију.

Да сам лажом и манипулатор, никада не бих признао да сам изнео нетачну чињеницу.
 
:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Dodik juriša, ali unatrag! :lol:

Dodik promenio mišljenje: Sretenje treba da bude Dan RS​

https://www.danas.rs/svet/region/dodik-promenio-misljenje-sretenje-treba-da-bude-dan-rs/

Trivić: Bilo je pitanje trenutka kada će Dodik odustati od 9. januara kao Dana RS​

https://www.danas.rs/svet/region/tr...a-ce-dodik-odustati-od-9-januara-kao-dana-rs/

Miličević: Otkako je Dodik došao na vlast RS je izgubila himnu, grb, a sada se odrekao i Dana RS​

https://www.danas.rs/svet/region/mi...gubila-himnu-grb-a-sada-se-odrekao-i-dana-rs/
 

Back
Top