Додик: међународни фактор врши додатни притисак на српску и србију (фото/видео)

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.048

Додик: Међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију (ФОТО/ВИДЕО)​

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију како би наметнуо своје рјешење, те да је о томе упознао предсједника Србије Александра Вучића на данашњем састанку у Београду.

Милорад Додик и Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.net

Милорад Додик и Александар ВучићФото: predsjednikrs.net
Додик је рекао да је важно да Србија, као гарант Дејтонског споразума и њено руководство знау да је Република Српска угрожена са становишта својих права у БиХ.
Он је додао да Српска стоји иза српског народа на Косову и Метохији и пружа му снажну подршку.
Рекао је и да би у Бањалуци требало да буде одржана заједничка сједница влада Репблике Српске и Србије, на којој ће бити операционализовани договорени пројекти.
Додао је да је договорено да та сједница буде одржана послије формирања Владе Републике Српске у првој седмици децембра.

Додик је рекао да ће се у наредном периоду и даље радити на што већој вриједносној интеграцији Српске и Србије кроз заједничке програме у образовању, култури и свему што је омогућено кроз процес специјалних веза.
- Ми ћемо иницирати да у току идуће године и формализујемо нову суштину од тог облика специјалних веза који је задат Дејтонским споразумом - казао је Додик.
Додик сматра да нико од тога не треба да има икакву бојазан.
- Радимо оно што један народ треба да чини и ради, да се интегрише у својим вриједностима, националним питањима и то не би требало да икога забрињава - рекао је Додик.
Додик је истакао да су пројекти о којима је било ријечи на састанку са Вучићем апсолутно приоритет заједничких напора Србије и Српске, који иду за тим да се ријеши оно што је договорено.
Рекао је да се ствари усложњавају и да је дошло до наглог пораста цијена, што врши притисак и на одлучивање и доношење нових процедура.

- Битна је подршка коју добијамо везано за општине које је Србија раније подстакла да се извуку из доста тешке ситуације пласирајући одређена средства - рекао је Додик.
Он је истакао да је Вучић на састанку упознат о комплексној ситуацији у БиХ, која није ријешена посљедњим изборима.
- У БиХ постоји пат позиција која је веома тешко рјешива, која се камуфлира интервенцијама међународног фактора у дијелу занемаривања суштине. А суштина је у односу три конститутивна народа и два ентитета, која се урушава. Суштина је у проблемима блокада које се најчешће дешавају из политичког Сарајева за све пројекте - рекао је Додик.
Што се тиче капиталних инфраструктурних пројеката који су важни за Републику Српску, он је напоменуо да је Српска блокирана у пројектима Бук Бијела, аеродром Требиње, те гасовод ка Бањалуци.
Додик је додао да исто тако у ФБиХ још ништа није учињено и нема одлука везано за заједнички пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, Сарајево-Београд.
- Желимо да обавијестимо предсједника о томе. Република Српска већ ради на тим трасама и ријешила је готово све имовинске правне односе на траси од Раче до Брчко дистрикта, а то радимо и од Вишеграда према Источном Сарајеву - навео је он.
Додик је рекао да још нема чак ни дефинитивни договор са турском страном око извођења тог пута јер ФБиХ није успјела да ријеши та питања.
- Све је то нешто што треба заједно да ријешимо. Од предсједника Србије сам чуо да требамо уложити додатне напоре да се то и даље креће и да Србија остаје и даље иза тог пројекта уз све изазове које имамо у овом тренутку - истакао је Додик.
У Београду је данас одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем.
Хвала предсједнику @avucic на срдачном пријему. Драго ми је што је моја прва званична посјета по ступању на дужност предсједника управо Србији и да смо имали прилику да разговарамо о свим важним питањима. pic.twitter.com/xrtUYfC9O0
— Милорад Додик (@MiloradDodik) November 24, 2022
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=494537


Sramno ponasanje medunarodne zajednice!
Uzas
 

Top